Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Halottnak a csók

Vylyan Syrah 2004

2007.06.28. 18:00 - Műtannin

A magyar syrah története egyelőre jellegzetes Kárpát-medencei íven halad: gyors siker és hurrá, aztán józanodás és tanácstalanság, végül depresszió és hullaszag. Talán még jöhet Bacsó Péter, hogy abszurdba fordítsa az abszurdba fordíthatót.

Amikor föltűntek az elsők, Weninger, Gál meg a többiek, volt nagy ujjongás, hogy itt az új vörös megváltó, a pannon terroir potenciális világsztárja. A 2003-as évjáratban jöttek is a csattanósnak tűnő borok: Vylyan, Bock, a Buttler erős syrah-jegyeket viselő bikavére. Sokan be is spájzoltak belőlük, nem kevés pénzért, aztán egy-másfél év múlva jött a koppanás: mintha kezdtek volna esni széjjel a nemrég még klasszisnak kóstolt borok. Egy testes, komoly vöröstől másfél év várható életkor elég vékony, komolytalan. A Vylyan 2003-asom 2006-ra büdös lett és kusza, bakelites istálló, a Buttler-bika valami hasonló, próbáltam eleget, volt kartonnyi otthon.

Villányi borász magyarázta a magyarázatot: a fiatal syrah – márpedig a magyar syrah majdnem mind szűztermés vagy közel szűztermés – bora nem tartósabb egy átlagos Megasztár-felfedezett sikerénél, ami nem lenne nagy baj, ha így készülne rá az ember, és az egynyári slágerek árkategóriájában is kapná meg, nem pedig négy-öt rugó felett.

Még mindig kallódik a borhűtőmben a nagy syrah-láz mementójaként néhány palack, előrántottam most a Vylyan 2004-est, bár sok reményt nem fűztem hozzája. Akár örülhetnék is, hogy igazam lett, de nem örülök. Nem lehet örülni annak, ha drága bor gyorsan tönkremegy.

Az illatból még nem sejthető a dráma. Először kis állatosság jön, vylyanos közhely, majd csillapodik, a bors veszi át a vezetést. Nagyon sok bors, kis frissen darált feketekávé és silós savanyúság. Ez már gyanús. A mozgás olajos, komoly. Még megpróbál megtéveszteni, mielőtt belekóstolok. De az íz kellemetlenül és menthetetlenül savanyú, nyoma sincsen benne, hm, nemhogy harmóniának vagy komplexitásnak, de még... de még... hát, semminek. Ez így szar. Pont.

Tulajdonképpen lehet sejteni benne azt a kis borsot, étcsokit meg a pörkölést, de a savanyúság lebirkóz mindent. Kellemetlen, almás savanyú. (Megengedem: krémes struktúrában. De nem mindegy, hogy a szar milyen állagú?) Tanninnal, utóízzel már minek foglalkozni? Ez a bor romokban van. Kész, passz. 2 pont.

(Üres pohárból az illat magint elég tisztességes: a bors mellé fahéj, étcsokolád. Halottnak a csók.)

Címkék: kóstolás vörös 2004 kétpontos villány vylyan syrah

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr84105908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiricsuri 2007.06.28. 18:44:44

Ne ijesztgess Öreg!
Első rémületemben rögvest kitekertem én is egyet a sajátból. Illat rendben mint ahogy írtad, nekem tip. syrah, az íz pedig friss gyümi, jó sav, de nem sok,csak üde mint amilyen volt. Nem az a döglesztő, tannin hangsúlyos, egysíkú mint néhány délvidéki '03-as.
Sőőt.. minél többször újrakóstolom annál jobban ízlik. Ez a bor kedvemre való. 6pont. Lehet, hogy szeretem a krémes szart?
/Én vagyok én, te vagy te, melyikünk a hülye én vagy te?/

hunter41 2007.06.28. 19:03:35

Mint teljesen laikus borszerető egy igazságra már sok-sok éve rájöttem. ugyan az a bor két időpontban és két helyszínen egészen más benyomást tesz ránk.
Ennyit a nagy borítész, "majdénmegaszondom", csillagozós, kategorizálós világból.
Elég egy rossz hangulat, nem megfelelő étek - vagy épp az étek hiánya - és a két hete kiváló élmény mára épp a nullával egyenlő.

Bort nem iszik az ember csak úgy. Ráadásul "teszteléskor" mi a garancia bármire is?
Étcsokoládé, fahéj, gyümi, stb...:-( Könyörgöm, akkor és ott harmónikus, élményszerű, vagy sz@.t se ér. A többi.. Dehát a borászvilágnak is kell a saját jelzőrendszere, amivel olyan hűhának látszik a dolog.
Most egyébként éppen agy Saint Emilion Grand Cru-val barátkozom. És ebben a melegben inkább visszadugtam és töltöttem egy rizling fröccsöt. Sokkal jobban esik!

morc 2007.06.28. 20:16:23

Hunter41: Szerintem meg épp hideg van.... Úgyhogy Saint Emillion Grand Cru helyett egy kétésféleurós sziciliai Nero d'Avolat bontottam ki... Hogy ez mennyire jó bor (pláne ennyi pénzért, osztrák Intersparban dobták utánam, én meg nem hajoltam el... ;) Igazából hétköznapra ennél jobb bort nehéz elképzelni, testes, de mégis gyümölcsös, összetettnek nem összetett, de ha villányi volna, és 5000 forintért adnák, akkor mindjárt megtalálnánk benne az összetettséget is :)

Kotyogó 2007.06.28. 23:17:08

Morc! Igazad van, én meg ippeg egy 2003-as 8 eurós montacinói bort szopogatok, ami legalább olyan jó, mint a te olaszod. Te, az nem tavola, vagyis asztali bor? Megint az vetődik fel bennem - olvasva a hozzászólásokat -, hogy mitől ily' q drágák a magyar borok. Q kíváncsi vagyok, hogy az első Pannon Bormustrás shiráz, amit a Feind tett le az asztalra, s amiből volt szerencsém kóstolni, ámbátor venni nem, mert még nem adtak... Szóval ezt a plecsnis bort majd menniért is mérik. Ha nyóc euróért, akkor veszek belőle. A 2004-es borok meg legyen az Vylyan vagy ippeg Feind, mind szarok, mint amilyen az évjárat volt... Az olaszoknál 2004-ben is beért a szőlő. Nálunk meg nem. Nincs ezen mit csodálkozni...

boroscimke 2007.06.29. 09:47:45

Csak a jegyzőkönyv kedvéért:) az amit morc mondott kedves kotyogó az egy szőlőfajta:) Nero d'Avola...szicilia leginkább, de sok helyen máshol is van..

hunter41 2007.06.29. 10:40:33

"ha villányi volna, és 5000 forintért adnák, akkor mindjárt megtalálnánk benne az összetettséget is :)"

Igen, igen...:-) Ezt már magam is írtam máshol, hogy a hazai boroknak enyhén szólva nincs a helyén az áruk. És az elmúlt 1 évben valahogy az én pincémben is megváltozott az arány. A közvetlen villányi, egri és egyéb hazai beszerzés helyett az osztrák Spar, a német Aldi de boraim forrása. Igaz, ettől nem sápadozik a magyar jupi, de én magam iszom a magam borát, nem érdekel, hogy nem elég sikkes az Aldi. Egyébként ahogy látom Németországban már egyáltalán nem olyan lenézendő, nagyon is elít vásárlóközönség is törzsvevő az Aldinál.:-)

kleinrob 2007.06.29. 11:35:47

Én már lassan két éve Ausztriában szerzem be boraimat . Miért ? egy átlag cabernet franc kb. 3-4 € ( max. 1000ft) és minőségbem vetekszik a villányi 4-5.000 ft-al .
A Vylyan syrah egy vicc !!! Maga a pince egy nagyüzem , csak a profit számít...jelszó alatt mükődik !!!
Villányban a Csányi Pince kezdett normális árakon és minőséggel dolgozni. Ajánlom a HILLINGER St. Laurent 2005 - bort megkóstolni , - 16,00 € .

morc 2007.06.29. 11:52:02

A sziciliai Nero d'Avola 2006-os, IGT (Indicazione di Geografica Tipica). Az olasz eredetvédelmi rendszerrel nem vagyok egészen tisztában, de ha jól sejtem, ez a Vino di Tavola fölötti kategória. (Ha vino di tavolal, azaz asztali bor volna, akkor fajtamegjelölés sem lehetne, vagy tévedek?)

A lényeg ezzel együtt az, hogy nagyon jó. Mostanában szokásom lett, hogy ha osztrákoknál, vagy olaszoknál járok, akkor egy karton sziciliai vagy salentoi bort betárazok ebből a 2 euro tájéki árfekvésből, és még soha nem csalódtam. (Chiantit már nem szabad venni ennyi pénzért.)

A magyar vörösborárak tényleg elég durvák: az művelt alkoholisták kóstolási jegyzeteiből rendszerint azt látom, hogy ha egy kétezer forint tájékán levő vörös nem rossz, hanem kellemesen iható, és igazából semmi különös, akkor az már nagyon rendben van, sőt, néha már best buy. Ezt a minőségi szintet máshol már 2 euróért meg lehet kapni....

Nem véletlen, hogy magyar vörösben engem is egyre jobban foglalkoztat a Dél-Balaton: Konyári és Feind borokkal érettségi problémám még nem volt, és az árazás sem szállt el, mint Villányban. (Tudom, termelőtől fantasztikus borokat lehet venni ott is, jó árban, de nekem az messze van, kénytelen vagyok a palackos beszerzésre. És durva, hogy egy kétezer forintos villányi vörös még általában inkább rossz, mint jó, mert a nagynevű mester legalapabb bora, amibe a maradékot rakja.... :(

A magyar fehérek árazását viszont nagyon korrektnek érzem, sőt. Fehérben azt hiszem, TÉNYLEG világszinvonalúak vagyuk.

Ferraiolo 2007.06.29. 12:12:32

Kleinrobnak: Mert ugye a Csányi birodalom nem nagyüzem...és nem csak a profit számít:)

hvuk 2007.06.29. 14:45:16

Kotyogó!

Montalcino az a Montacino! Amúgy ott tényleg nagyon jó borok vannak, vettünk tavasszal egy üveg 2000-es évjáratú Lisini Brunello-t és az a bor hihetetlenül jó volt. mondjuk 25 euróba került, de a 2004-es Gere Kopár kezitcsókolommal köszönhet neki (pedig az is nagyon jó bor). De a normál Rosso is nagyon finom, bár mondjuk az azért nem 3-4 euró. Olaszországban mellesleg az a meglepő, hogy az éttermekben az egyszerű asztali kimért borok is nagyon finomak. Magyarországon ellenben kimért bort tilos inni éttermekben. Mondjuk ez más téma (de attól még szomorú).

Vannak itthon is jó vörösborok, csak tényleg utánuk kell járni. Mondjuk Tóth István bikavérei (jó, tudom, hogy divat dícsérni, de tényleg jó), vagy például a Vesztergombi Turul is nagyon finom 2.5-3 ezerért jó vétel. És persze van még egy-két kivétel. De valóban igaz az, hogy itthon fehéreket érdemes venni, egyrészt az árak nincsennek elszállva, másrészt tényleg nagyon magas a színvonal.

Malbex 2007.06.29. 18:38:57

boroscimke: Kotyogonak tokmindegy, hogy nero d'avola vagy vino da tavola, csak indok kellett neki, hogy megint leirhassa a buvos szot: Feind.

Albert gazda 2007.06.29. 18:57:03

Akkor most ide linkelem az Alkesz eddigi egyetlen Feind-centrikus szövegét, kifejezetten Kotyogó kedvéért, hiszen akkoriban, amikor megjelent ez, ő még nemigen járt mifelénk:
alkoholista.blog.hu/2006/09/14/feind_a_frida_familiaban
És egyúttal szólok, hogy ha folytatód a szemértmetlen Feind-reklámozás, amely láthatóan egyre többeket idegesít, akkor irgumburgumot leszek kénytelen végrehajtani.

Benikuty 2007.06.29. 20:32:28

Sztem Rotyogó,és sikerrel csinál hülyét
magából,meg egyesekből.Vagy szimplán provokátor.

pelotepincsi 2007.06.30. 16:27:00

majd én is elautózom Ausztriába, meg Németországba minden héten Budapestről korrekt árszínvonalú borokat beszerezni.. még szerencse, hogy nálunk is hamarosan nyit az ALDI...

hunter41 2007.06.30. 17:32:48

pelotepincsi!

Azért, mert az ország többsége nem utazik külföldre és nem ismeri az európai realitásokat, még nem szabadna azt mondani, hogy rendben van a magyar bor árazása! Nem azért irogatok (irogatunk) ilyeneket, hogy majd többen utazzanak Ausztriába bort venni, hanem azért, hogy jó volna időben észhez térni.
Mert hamarosan nyit a magyar ALDI...:-)
Bár ez nem garancia semmire, a Németországban 4 Eurós Saint Emillion Grand Cru a hazai Liedlben 2500 forint. :-( Szóval lehet, hogy nem mi váltjuk meg a világot, hanem az bennünket, de akkor sem árt képben lenni!

Kotyogó 2007.06.30. 23:00:00

Hvuk!
Bocs, elírtam természetesen Montalcinó. A vino di tavola, valóban asztali bort jelent, ami magyarországon többnyire szar, az olaszoknál meg jó. A Nero d'Avolat-ról meg még nem hallottam, de majd ha lesz időm délebbre menni Olaszországban, akkor remélem ezt a fajtát is megismerem. Köszönöm az információt. Tanultam belőle.
Benikuty!
Azt hiszem te mindent tudó nagyisten vagy, akinek sem borban sem másban a lába közelébe sem kerülhetünk. Bocsánat Uram! Minden nap tanulunk. Neked már nem kell!
Kedves Albert Gazda!
2006 szeptemberében írtatok utoljára róla, akinek a nevét nem írhaton le. Szerintem Feindnek ennél többet érnek a borai! Pl, miért nem fogalakoztatok külön a két bormustra csúcsborával. Szoktatok ilyeneket tenni néha. Soroljam... Vagy ennek is utána nézel? Készítesz statisztikát is? Na akkor miről beszélünk! Van olyan borász itt, akit kéthetetnte reklámoztok. Ez így fair? Vagy az a borász fizet? Bocs, ez most itt egy borkedvelők vitafóruma, ahol mindenki leírhatja a véleményét, vagy néhány borász, borkereskedő és benfentesnek szánt oldal? Mert sok hozzászólásból sajnos éppen ez érződik... Hát én mondom, hogy irgumburgum, hogy ilyet csináltok. Mert ez a francot sem érdekel! És értelme sincs. Ahhoz nem egy országos internetes napilap bolgjára van szükség. Egyébként az egyik vitában - már nem emlékszem melyik volt -, de több hozzászólásom is volt. Valaki - nem én - a végén megjegyezte, hogy ennek végre van értelme. Erről ennyit. Aláírás: irgumburgum

Fekete Leányka 2007.07.01. 21:03:09

Nagyon rossz irányba halad a társalgás mostanság.

Bort fogyasztani kevés pénzből is lehet. Ár/érték hajhásznak, vagy Feindl rajongónak lenni szintén. Aztán össze vissza kotyogni.

A borok világában biztonsággal mozogni, tételeket nyilvánosan megítélni azonban csak azok tudnak, akik a koordinátarendszer sarokpontjait, a legjobbakat, a legdrágábbakat is gyakorta fogyasztják. Önhittség azt hinni, hogy egy középkategóriájú bort jól tudok megítélni, ha nem kóstoltam a legjobbakat, hisz nem ismerem a viszonyrendszert.
Ezért talán a kevésbé határozott vélemény szerencsés lenne, vagy akár az önkorlátozás.

Egyéb hozzászólást majd minőségi vitában, borászokról, tételekről, kifinomukt részletekről, eleganciáról.
Az Aldi kontra Spar nem ide való URAIM!

hunter41 2007.07.02. 08:44:53

"Egyéb hozzászólást majd minőségi vitában, borászokról, tételekről, kifinomukt részletekről, eleganciáról.
Az Aldi kontra Spar nem ide való URAIM!"

Azaz: Sznobságról.
Bort nem megítélni kell, hanem élvezni. És nem viszonyrendszerről van szó, hanem izlésről. Nagyonis lehet izlésem anélkül, hogy a 300 Eurós Barolo-t "megítélném".

Éppen az a baj ezzel az "igényes" borfogyasztással, hogy elvette a teret a széleskörű fogyasztóktól. És az is a gond azzal, hogy hazánkban 2000 forint alatt szinte nem lehet venni iható hazai bort, hogy a borfogyasztás sokkal szélessebb rétegét elzárja a magától a fogyasztástól.

Igen, fájó, hogy az Aldi vagy a Spar tudja nyújtani azt, amit nem tud a hazai borászat, borkereskedés.

boroscimke 2007.07.02. 10:34:49

Csak a jegyzőkönyv kedvéért (2.) A borkedvelőknek: Feind Péter illetve Feind Lajos. Nem FEINDL. Nincs "l" a név végén.

grillo2 2007.07.02. 17:48:07

Sziasztok, vissza a borokhoz, tán´, megkérdezhetem, hogy a Nero d'Avola melyik pincétől származik? Üdv, G

pelotepincsi 2007.07.03. 16:06:51

Sok pincészettől származhat, mert egy fajta...

limbekcs 2007.07.03. 17:07:32

wiki szerint az avolai (másképpen kalábriai) fekete a "szicíliai syrah":

en.wikipedia.org/wiki/Nero_d'Avola

vagy ha valaki olvas taliánul is talán:

it.wikipedia.org/wiki/Nero_d'Avola_(vitigno)

limbekcs 2007.07.03. 17:09:16

(a linkeket aligha el nem qrtuk kicsit, a blogmotor vagy én)

esszencia 2007.07.04. 05:24:37

Sziasztok!
Pár infó: most frissítettem a holborozunkon a Feind Borház adatait, friss infókat a www.holborozzunk.hu/feindborhaz oldalon találhattok a pincészetről.
Más: még pár pincét emelnék ki csak az "ismeretlenebbekből", akiktől az általatok is említett 3-5 eurós értékben is magas minőségű borokat lehet vásárolni és nekem is személyes kedvenceim: Fekete Borpince, Szekszárd; Mészáros Pál, Szekszárd; Herold Pince, Villány. Nagyon sok bort megiszok tőlük, bőven az 1500 ft-os kategória alatt nagyon szép vörösöket, rozékat készítenek. Feketétől a Rozét és a 2003-as sima Kékfrankost, Kadarkát kóstoltam és kóstoltattam, nagyon szép bornak találtatott mindegyik. Polgár Zoltán külön elismeréssel nyilatkozott Kadarkájukról; Mészároséktól, gyakorlatilag az egész paletta nagyon szép és változatos borokat takar, nagyon megfizethető áron. Egyik kedvencem a 2004-es Merlot-juk. A folytatást még nem kóstoltam, de évről-évre szebbek a boraik. Heroldékról szintén csak jókat tudok írni, szerintem ők nem extraprofittal adják el a boraikat, hanem tisztességes áron értékesítenek. Kékfrankosuk, Oportójuk, Gesztenyés Cuvée-jük, Zweigeltjük is nagyon-nagyon szép borok és szerintem nagy durranás a 2004-es Merlotjuk és a Wappen névre keresztelt Cabernet Franc-Kékfrankos házasításuk, mely nem barrikolt, de nagy testű bor, 14,5 alkohol, 33 feletti cukormentes extrakt jellemzi.
Szóval én ezeket a borokat iszogatom legtöbbször és ajánlom nektek is az olasz, chilei és más borok mellett, mert ha nem is könnyen, de lehet itthon is megfizethető áron jó borokat találni.
Bocs ha hosszú voltam, nem szoktam irogatni a fórumba, csak néha ha időm engedi olvasgatni az írásokat. Remélem nem tartottam fel senkit. Mindenkinek tartalmas borozgatást! Üdv! Gergő

Jenyei 2007.07.04. 10:00:19

Gergő, ez a Mészáros tkp. a Mészáros-Pólya?

morc 2007.07.04. 13:02:27

Grillo2: Az általam dícsért sziciliai Nero d'Avola bizonyos "Caleo" brand alatt fut. Ez garantáltan nem pincészet, mert ugyanezene név alatt, ugyanott (osztrák Interspar) Primitivo di Salento (mielőtt valaki beleköt, Primitivo egy fajta, Salento meg borvidék, jó délen). A palack csavarzáras, ami kevéssé romantikus, viszont nagyon praktikus, az árak 2.29 ill. 2.49 Eur. (A primitivo kicsit testesebb, a nero d'Avola meg füszeresebb).

Amúgy meg maximálisan egyetértek az előttem szólóval, lehet találni elfogadható áron jó magyar vörösbort, de azért eléggé rendesen utána kell járni. Sajnos.

Amúgy ez az egész nero d'Avola vita kicsit off volt, elnézést érte, bár mintha egészen hasznos eszmecsere bontakozott volna ki belőle. S szeretném leszögezni azt is, hogy nem vagyok külföldi ügynök, semmi közöm az Intersparhoz, csupáncsak szeretnék akár hétköznap is jó vöröset inni, úgy, hogy meg tudjam fizetni, és külön örülnék, ha ez a jó vörös magyar volna.

esszencia 2007.07.04. 13:23:48

Kedves Jenyei, Mészáros Pálékról bővebben a www.meszivin.hu oldalon, vagy a www.holborozzunk.hu/meszarospince oldalon olvashatsz. Amúgy szerintem nem ugyanarra gondolunk, egyenlőre :-)

nemjo 2007.07.04. 21:06:03

Biztosan igazad van morc abban amit a Konyári borokról írsz, de esetleg megnézhetted volna egy Sessio árcimkéjét is...... persze azt már nem a Tesco forgalmazza ...

morc 2007.07.04. 22:18:12

Nemjo: Sessio-ból a 2004-eshez volt szerencsém, kevesebb, mint 1 hónapja. Nagy élmény volt, megérte a kb. 6000 Ft-ot. Vásárlás után majdnem egy évig hagytam érni a palackban, érdemes volt: akik hamar kóstolták, általában szidták, kellett neki idő, amig összeérik.

A gond az, hogy ezt az árkategóriát én eléggé ritkán engedhetem meg magamnak: és nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a 600 forintos kategóriában mennyire jó borokat találok Osztrákiában (amúgy Taljániában is, csak arra ritkábban járok, sajnos), és ehhez képest mennyire nehéz itthon nem 600 (2.29 euro kb. pont ennyi), hanem 2000 forint tájékán is jó magyar vöröset találni.

Tescoból amúgy még soha nem vettem bort (egyhamar nem is fogok), mivel termelőhöz ritkán jutok el, ezért én is többnyire szaküzletből vásárolok.

dalton1 2007.07.16. 15:43:52

"Villányban a Csányi Pince kezdett normális árakon és minőséggel dolgozni."

Na ez a vicc! Gondolom ezt nem egy portugieser kortyolgatása közben írtad le...(Tény hogy vannak jó boraik!)

A Vylyan syrah-t nem ismerem így nem nyilatkozom, néha úgymond elkapkodnak ezt-azt, de kijelenteni hogy nagyüzem vagy profitközpontú komolytalan...

Műtannin · http://amuva.hu 2007.07.16. 18:20:04

Oh, fél hónap után még mindig él ez a thread, úgyhogy most megragadom az alkalmat, hogy válaszoljak a legelső kommentre, mégha sok értelme ennek nem is látszik több hét távolságából.
Tehát, az hogy egyikünk 04-es Vlylan-shiraza iható, sőt jó, másikunké meg nem, az szerintem nem azt mutatja meg, hogy egyikünk hülye a másikunk meg nem.
Ha mondjunk egyikünknek nagyon ízlett volna a bor, és a másikunknak kevésbé, és ha feltételezzük, hogy mindketten többé-kevésbé rutinos kóstolónk volnánk, akkor tényleg lehetne vitatkozni, hogy ki volna a hülye meg kinek mi az ízlése.
Itt nem ez a helyzet. Hanem az, hogy szerintem a bor ihatatlan, rossz, beteg. Szerinted meg tök jó. Tehát valószínűleg a te palackod tényleg jó volt. Simán benne van. Technológiai bizonytalanság? Nem teljesen ugyanaz a bor palackozódott 04-es shyrazként?
Ugyanezt tapasztaltuk már a 03-as Vylyan sh-nál is: az egyik palack büdös, szétesett, a másik még pazar.
04-es shirazt kóstolt két hónapja egy nagyon jó barátom: tök lelkes volt tőle.
Most ugyanez a kísérlet folyik egy másik Vylyannal: Albert Gazda 04-es CF-a pontosan ugyanazokat a tüneteket mutatja, mint amit az áén shirazom: savanyú, szétesett, szar. A héten én is kibontom az utolsó 04-es CF-emet.

Műtannin · http://amuva.hu 2007.07.16. 18:24:31

Ja és kábé ugyanez a válasz hunter41-nek: persze minden bor tök mást mutat attól függően, hogy az ember milyen lelki-fizikai (agyi) állapotban van. (Az érzékelés agyi folyamat. Egyszerű kísérlet: vaksötétében zenét hallgatni vagy mondjuk bort kóstolni. Érezhetően javul a hallás és az ízérzékelés abban a pillanatban, ahogy a legnagyobb agykapacitást lekötő, legfontosabb érzékszervünk, a szem kikapcsol.)
DE: akkora különbségeket nem okozhat ez a játék, hogy egy nyilvanvalóan hibás bort jónak érezzük vagy fordítva. Ez a kutya nem itten (a fejünkben, hehe) van elásva.

dalton1 2007.07.17. 13:46:39

Az igaz hogy egyszer el voltam ájulva egy '01-es Vylyan CS-tól, második alkalommal pedig kicsit fáradtnak találtam...könnyen öregednek a boraik...legalábbis én ezt tapasztaltam, de egyszer már volt szó erről egy CBA-s PN kapcsán...ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása