Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Első francia borház

Romborászat Languedocban

2007.07.10. 10:49 - alföldi merlot

Dél-Franciaországban, a languedoci borvidék szívében egy időszámításunk után 10 körül üzembe helyezett borászat maradványait tárták föl. A Megváltó kortársai által gründolt és üzemeltetett borászat helyszínén – Clermont l'Herault határában – ma is intenzív szőlőtermesztés folyik. (Igaz, hogy immár kétezer éve nem sikerül lerázni magukról a feltörekvő, ill. az ígéretes jelzőt, és a hírekben sajnálatos gyakorisággal szerepelnek a borterrorizmus világközpontjaként.)

Az eddig ismert legrégebbi francia borászat feltárását vezető Stephane Mauné elmondása szerint a hajdani főépületen belül sorjázó minikráterek közel húszhektós, földbe süllyesztett amforák nyomát őrzik (ilyesmit láthatunk Josko Gravnernél is). A kráterek közötti csatornahálózat pedig arról árulkodik, hogy már a koracél előtt is létezett vízhűtéses hőszabályozás. A borászathoz – jó római szokás szerint – egy villa és egy 200 négyzetméteres medence tartozott. A komplexum első tulajdonosa a valószínűleg Dél-Itáliából érkezett Quintus Iulius Primus volt. A rómaiak i. e. 118-ban masíroztak be, és miután leigázták a helyi törzseket, a helyőrségi feladatok ellátása mellett előszeretettel foglalkoztak borászkodással, majd a kész terméket Rómába exportálták.

A romborászat nyilvános bemutatója július 11-én esedékes, és a helyi gazdák máris becsvágyó terveket szőnek, hogy a marketingértéket kiaknázva fényezzék sanyarú sorsú borvidékük hírnevét. (Csak remélhetjük, hogy a CRAV a feltárt épületegyüttesben nem a külföldi penetráció bűnös szimbólumát látja, és nem teszi a romokat a földdel egyenlővé.)

Címkék: francia híradó languedoc rómaiak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr39115110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása