Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A mediterrán maca

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2004

2007.07.11. 19:30 - BOB

A kezdeti euforikus hurráoptimizmus és az azt követő zsákuccázás (így, két cével) meg műtanninos-reverzozmózisos szóbeszélés után talán lassan helyére kerül a Villánnyal kapcsolatban kialakult – bár egyébként korántsem egységes és koherens – álláspont. Legalábbis nálam. Az utóbbi pár napban például két olyan élményem is volt, ami – részben persze híreszteléseken alapuló – világképem falait kőkeményen kikezdte. Először is volt szerencsém részt venni egy olyan ivászaton, ahol a 15 éves, 1992-es Gere-féle cabernet sauvignon barrik nemcsak élőnek és szép tartásúnak bizonyult, hanem elporolta a nála fiatalabbakat is. Erről egyébként hamarost írásban is nyilatkozunk. A másik pedig, hogy miután tavaly visszakézből sárba ekéztem az egyébként tényleg méretes csalódást nyújtó 2003-as cabernet sauvignon barrikot, ugyanezen bor következő évjárata elismerő pislogásra késztetett. Szóval megzavarodtam, mint Annácska a vibrátortól. Most akkor ezt így most hogy?

Valami lóghat a levegőben egyébént is, mert a katlanmeleg 2003 után a jóval összetettebb kettőezernégyes évben is egész jó borok születtek Villányban, legalábbis az empíria sok esetben legyalogolta a teóriát. Más stílusú, de hasonlóképp élvezhető szeszesitalok kerültek palackba. Hogy ennek a szőlészeti munka vagy a pincetechnológia fejlődése a fő oka, azt inkább nem boncolgatnám, na nem azért, mert. Egyszerűen csak túlmutatna jelenlegi ismereteim határain, mert sose akartam például maszter of vájn lenni, és nem tudom kóstolásilag megkülönböztetni, hogy egy adott bor sűrűségében vagy érettségében mekkora a szerepe a hozamkorlátozásnak, és mekkora az úgymond más tényezőknek. Ezt nálamnál tapasztaltabb olvasótársakra bízom ezért.

Maradjunk inkább tehát ennél a bornál, ami egy nagy csalódás után (nekem ugye az volt a 2003-as) hivatott helyrebillenteni a Gere-féle cabernet sauvignonok értékét. Úgymond középkategóriás bor, ami egy oportótól Solusig terjedő termékpalettán akár iránymutatója is lehet a pincészet megítélésének. Ónkapszula, natúr parafa, elegáns bordói palack, dombornyomott címke, kiszerelésben helyben vagyunk tehát. Geréék honlapja szerint a bor már saját ültetvényről származik, kézzel szüretelték, ami bizakodásra adhat okot. Alföldi Merlot kollégának minden elismerése mellett se tetszett túlzottan, ez viszont elbizonytalanít. Ideje saját szájjal tapasztalni a tapasztalnivalót.

Fiatalos, lilásba hajló színnel köszön rám. Súlyos, mély és intenzív illatokat érzek, amelyek – a 2003-as elődhöz hasonló módon – előírásosan követik a hátcímkén feltüntetetteket: feketeszeder és -ribizli, némi meggy, dohány, vanília. Hosszas forgatás után múló pillanatra paprikát is felfedezni vélek, de az olyan hamar el is illan, ahogy jött. Talán csak az érzékeim játszottak velem. A fás jegyek súlyosak, mégsem telepednek rá a borra, hagyják a gyümölcsöket érvényesülni, egyfajta szimbiózisban gyalogolnak bele az ember orrába. Jobban örvendenék, ha némi termőhelyre utaló illatot is éreznék, de összességében kiegyezem ezzel a gyümölcs-fa kombinációval is. Mert jó.

Szájban aztán érett gyümölcsösség, édes extraktok, némi pörkölt mogyorós hordóhatás kerít a hatalmába. Áradó ízvilág, sűrű és robusztus, mégsem durva vagy faragatlan. A test játszi könnyedséggel dúcolja alá a 13,5%-nyi szeszt, nem lóg ki sehol semmi, kerek, érett, meleg karakterű és intenzív a bor. Nyoma sincs benne a 2003-asban talált durva és nyers csereknek, minden kerek és lecsiszolt, érett, simogató és harmonikus. Egy tüzes, mediterrán maca. Hosszú, gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik. Ha figyelembe veszem, hogy a minap ugyanezen bornak egy 15 éves példánya is jelentős élvezeteket okozott, akkor talán nem túlzok nagyot, ha jelentős potenciálokat tenyérjóslok neki. Méltó utóda a sok örömet okozó 2000-esnek. Ki is osztok egy vastag hatost (6 pont), és erősen gondolkodom a hetesen. A Bortársaságnál klubáron valamivel 4000 Ft alatt, máshol általában 4000 Ft fölött kapható.

Címkék: kóstolás vörös hatpontos 2004 gere attila villány cabernet sauvignon

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr98114886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kleinrob 2007.07.11. 20:05:14

bor már saját ültetvényről - ez igen !!!!! Elég sokat vásárol Gere innen-onnan , pl. Balaton , Alföld (olasz?) .....lényegében a nevét adja el , a sok sznob a nevet fizeti-issza....
Tehát ? Hogy van ez ?

Szegediszomelijé 2007.07.11. 22:49:22

Bob, megint klassz kis írás ez itten:-)
Kleinrob, biztos, hogy sok sznob iszik Gere bort, de az is, hogy Te nem nagyon ismered a Gere borokat. Mert vannak kiváló borai, nem csak 10 ropiért. No persze, annyiért is, meg még többért is.
És persze, többször a nevet IS megfizetteti, mert felépítette. Te nem tennéd? De úgy gondolom, hogy pl. a fenti bornál sem a nevét adja el lényegében.
Abban meg semmi rossz nincs, ha valaki szőlőt vásárol fel, mert attól még lehet nagyon jó a bor, lásd Tóth István, Szőke, Orsolya stb.
Szerintem így van ez.
Remélem, lesz szerencséd olyan Gere borhoz, ami őszinte örömödre és megelégedésedre szolgál.

t f 1 (törölt) 2007.07.12. 08:04:27

Kleinrob
Nem védem Gerét, de minden borászatnál úgy van hogy foglalkoznak drágább, jobb minőségű és olcsóbb, alacsonyabb minőségű(nem feltétlenül rosszabb!) borokkal. Az utóbbi miért ne lehetne vásárolt tétel?
A drágább(magasabb minőségű) bort pedig csak úgy lehet készíteni hogy a rügyfakadástól a palackozásig figyelemmel kíséri a szőlő/bor fejlődését, ami csak saját területen lehetséges. Ez így természetes. Inkább az az érthetetlen hogy van, aki ezt még mindig nem érti. Vagy nem akarja érteni...

kleinrob 2007.07.12. 12:01:56

Vasember - Régen , nagyon régen ...az egyik kedvencem a Gere volt , ma már ő is egy sztárborászocska akit a neve visz előre . Villányban van min. 20 sokkal tehetségesebb borász ill. pince...csak őket nem futtatják mint a Gerét...ennyi ....
tf1 - melyik Gere bor hátcímkéjén olvastad hogy ki a termelő ? Szóval ki nem érti ?
Gerének csak a profit számít ....ennyi...

Albert gazda 2007.07.12. 12:19:38

Nem-e kéne-e felhagyni ezzel az alföldezéssel meg olaszozással, ami ismertem valakit, aki ismert valakit, aki úgy tudja alapon kezdődik mindig, amikor Gere neve szóba kerül? Egyrészt unalmas, másrészt szánalmas, harmadrészt az aljas, minden bizonyíték nélküli pletykálkodásokat törölni fogjuk a francba. Ha viszont van bizonyíték, tessék vele előállni, elküldeni levélben, postán, biciklis futárral, és megírjuk máris.

Kadarnet 2007.07.12. 12:33:21

A név mögé tett tartalom,és elért eredmények viszik előre..sztem.
Ez a lehetőség pedig a húsz sokkal tehetségesebbnek is megadatik,mért nem élnek vele?

Benikuty 2007.07.12. 13:13:39

Nem vagyok Villány prókátora,de azt látom, hogy focizik itt még az írígység is rendesen.
A tehetség meg hamar megmutatkozi,termésének híre gyorsan terjed.Pl. az MA-n.

shiraz 2007.07.12. 16:26:52

kedves tf1, jelzem sok birtokon nem foglalkoznakm olcsóbb borokkal. Mo-n és a világban is igaz ez. Példákat szerintem te is tudsz. Nem kell olcsón eladni minden nevet.
kedves albert, szerintem ez a hangnem nem illik ide. bocs. ja btw, a vádaskodás ügyben javaslom visszaolvasni az MA kontra Sopronban hogyan készülnek a borok című opuszt.

Albert gazda 2007.07.12. 17:10:23

Kedves András, hadd dönthessem már el, milyen hangnem illik ide.
Ami biztosan nem illik ide, az a névtelen szemétkedés.

t f 1 (törölt) 2007.07.12. 17:14:06

Nem ismerem Gere üzletpolitikáját(pletykálkodni meg nem szoktam), de miért ne működhetne nála is a termékpiramis?

Shiraz: én ilyen pincét keveset tudok(vagyis egyet se, te biztos többet) de szerintem nálunk kevés borászat engedheti meg magának hogy csak a csúcsborokkal foglalkozzon, a többségnél bizony ott van az olcsóbb kategória. Legfeljebb másik cégnéven forgalmazzák. Vagy folyóborként, tartályban.

Kleinrob: az hogy a palackban lévő bor felvásárolt vagy saját, azt nem kell feltüntetni és nincs is rajta ill. csak nagyon ritkán. Az pedig a borászaton múlik hogy a felvásárolt borhoz adja-e a nevét(sokszor csak kódszám vam)

pelotepincsi 2007.07.12. 17:19:21

Szerintem Mindenkinek, de főleg G.A. - nak - kijár a tisztelet, főleg azok után, amit eddigi munkálkodásra során a bolpultra állított. Amúgy meg az engem kinzó decens másnaposság sem illik ide, melyben a tegnap este elfogyasztott kitűnő, Pfneiszl Tangónak is van némi szerepe...

ungarisse robertparker 2007.07.12. 17:37:04

most akkor pakol a Gere vagy nem pakol? surit vagy nem surit?

zoli 2007.07.12. 18:59:26

Nem megkérdőjelezni akarom a cikkben írottakat, az azért mindenképpen elgondolkodtató, hogy vörösbor kapcsán a 2004-es évjárat jobbnak minősül, mint a 2003-as, illetve a déli termőhely helyett az északabbiak válnak divatossá.

és khm-khm, amit szabad Jupiternek...újabb példa a kettős mércére.

nemjo 2007.07.12. 20:42:25

Szerintem meg az a sznob aki anélkül fikázza a borokat hogy kóstolná.
Gerének van egy összetéveszthetetlen stílusa, ami minden évjáratban visszaköszön a palackjaiból. Kultúrált, kerek, kedves borai vannak, talán csak a zöldcimkés oportóját nem iszom szivesen.
Nem tudom hogy ez mennyire a saját ízlése vagy mennyire köszönhető a francia borászának, de a magam részéről odáig vagyok érte.
Tegnap ünnep volt, kibontottam egy palack 97-es Kopárt.
Mondjon bárki-bármit, a pasas egy zseni.

szulfit 2007.07.13. 09:59:24

A cikken felbuzdulva tegnap újrakóstoltam egy 2003-as Gere barrique CS-t. Finoman szólva nem használt neki az idő (tannin-, hordó- és alkohol-túltengés). Ha 2003-ból ezt sikerült kihozni, nem vagyok kiváncsi 2004-re.

Egyébként ha én borász lennék, és ennyi pletya terjengene a boraim eredetéről, előállnék a dokumentációval, hogy az ártatlanságomat bizonyítsam. Mert a pletykák bizony makacsul tartják magukat ...

Malbex 2007.07.13. 10:19:24

Szulfit: hidd el, a 2004-es sokkal jobb. Ne itelj elore. En kostoltam mindkettot, es azt hittem, valaki osszekeverte a ket evjaratot.

shiraz 2007.07.13. 15:33:31

Kedves Albert, egyetértünk, a névtelen szemétkedés nem illik ide. A hangnemre azért írtam oda, hogy szerintem, mert nem akartam helyetted eldönteni mi a megfelelő. Csupán kifejeztem a véleményem. Uff.
Kedves tf1, folyóborként nagyban eladva az más tészta, nem a márkanév viszi el a bort. Ezt én válogsatásnak hívom.
üdv
süti beállítások módosítása