Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Veszélyben Tokaj

A szlovák füsterőmű terve a brit Decanterben

2007.07.14. 16:18 - alföldi merlot

Mint arról már beszámoltunk, a magyar határtól 20 kilométerre, Szlovákiában óriási szénerőművet készülnek építeni, amely évente mintegy 4 millió tonna szennyező anyagot bocsátana ki részben Hegyaljára. A Tokajt veszélyeztető, elavult technológiájú és nehezen indokolható projekt rossz híre eljutott végre a brit Decanterbe is. A hír nagyjából így szól:

Borászok és politikusok egyként tiltakoznak az ellen, hogy az ünnepelt borvidék, Tokaj mellett egy hatalmas erőművet építsenek. A magyar kormány eltökélt, hogy megakadályozza a 885 megawatt kapacitású erőmű építését a határ szlovák oldalán, Trebisov falu határában. Amennyiben az erőmű a tervek szerint felépülne, ez volna Szlovákia legnagyobb szénerőműve.

Magyar részről az ellenzők már többször tüntettek a tervezett erőmű ellen, különösen Sátoraljaújhelyen, amelynek polgármestere, Szamosvölgyi Péter, úgy tűnik, sikeresen lobbizik a magyar kormánynál. A múlt héten a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium arról tájékoztatta a szlovák kormányt, hogy szeretné alaposan tanulmányozni az erőmű építését, mielőtt engedélyt adna a kivitelezésre.

A környzetvédőket nemcsak a talajra gyakorolt káros vegyi hatás aggasztja, hanem az erőműnek a körzet éghajlatára gyakorolt hatása is. A tokaji borok egyedi zamata - a tokaji a világ egyik legkeresettebb édesbora - jelentős részben a vidék mikroklímájának köszönhető. Az erőmű becslések szerint 4 millió tonna szennyezőanyagot bocsátana ki évente.

Címkék: híradó szlovákia tokaj erőmű

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr60117798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borboszi 2007.07.14. 21:10:06

... nem tudom, nem értek ehhez, de az utolsó mondat roppant mód riasztó. Nemcsak tokaj, hanem úgy általában a környezet miatt is. Az érintett ebből hasznot remélő embereken kívül van még valaki, akinek ez hasznos lenne, vagy hasznos 50 embernek, a többi ember és a környezet meg szenvedi?... egyáltalán, az, hogy szénerőmű a mai korban, az még úgy reális? nem túlhaladott már a technika ezen?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2007.07.14. 23:35:11

Sajnos ezt meg mindig a piszkos anyagiak dontik el. Amennyiben ezt a msotani vagy kovetkezo kormany nem kepes megakadalyozni a magam reszerol egyetlen, a mostani vagy a kovetkezo parlamentben levo part jeloltjere sem fogok szavazni... 4 millio tonna, de mi? CO2, CO, N es S oxidok, egy jobb eso utan a Bodrog PH-ja bemaszna a beka segge ala, annyi kenes meg saletromos sav lenne benne...

hegyaljai 2007.07.15. 09:54:29

Trebisov, azaz Tőketerebes, nem falu, hanem város, járási székhely - autórendszám TV - kb. 20 ezer lakossal. Régen is mezőváros volt, a Tokaji borok szállítási iránya, a "Szamorodni Folyosó" mellett a Dukla hágó és Galícia felé. Ami a szennyezés hatásait illeti, most kellene elővenni a lignites Mátrai Erőmű hatásairól szóló felméréseket, illetve ezen hatások csökkenését elemző tanulmányokat az elmúlt évek környezetvédelmi beruházásai után. Ja hogy ilyenek nincsenek! A szokásos szalmaláng effektus, marad a zsigeri elutasítás, az "Ugocsa non coronat!". A műszaki, meteorológiai, környezetvédelmi adatok, tapasztalatok, érvek összegyűjtésére még annál is sokkal több erőt kellene szánni, mint az egyébként jogos tagadásra.

oddbinsa 2007.07.16. 00:25:17

A brit Decanter honlapján jelent meg, csak, hogy pontosítsunk.
Ellenben egy jó hír Tokajjal kapcsolatban a Wine and Spirit júniusi számában Szepsy nagymester István 2003-as Szamorodnija, júliusi számában pedig 2005-ös Király dűlő Hárslevelúje pompázik a komoly s figyelemreméltó borok között.
Ez volna a londoni jó hír és remélem Tokaj megmenekül.
süti beállítások módosítása