Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A napisten tuttifruttija

Ráspi Mithras 2006

2007.07.26. 08:12 - Műtannin

Mithras vagy Mythras Indiából elszármazott, előbb perzsává, majd rómaivá lett napisten, kis keresztényellenes éllel, mint Barangó a Tilosban, később meg már majdhogynem keresztény (gyanúsan közeli időpontra esik a születésnapja Jézuséhoz, például), egy fertőrákosi barlangban is táborozott röpke kis kultusz erejéig Krisztus után kábé kétszáz évvel; teltek-múltak a dolgos hétköznapok, elsuhant ezernyolcszáz év, és jött Fertőrákos második legnagyobb kultuszhőse, Ráspi, a nietzschei terroirista, aki küvét nevezett el róla legott, erősítve tételünket, miszerint a magyar borászok szerelmesek a holt nyelvekbe és az ókori mitológiákba.

Középsúlyú fehér küvé volna, pontos összetételét ne ismerem, a suttogó propaganda szerint zöldveltelini, chardonnay és leányka biztosan van benne, de úgy tűnik, irsai is, elég nyilvánvalóan rokona a korábban már értékelt irsai-Zarathustrának.

Különös karakter: érzem benne azt a kérlelhetetlenséget, szögletességet, kompromisszummentes izét, amit az irsaiban, de itt több a szerkesztettség, a tudatosság, és talán kevesebb az erő. Az illat nem különösebben megragadó: savanyúcukros-tuttifruttis jegy uralkodik benne, ami jellemzően fajélesztősök sajátja, de hát ilyen globálműanyagista galádsággal sosem vádolnánk a naturálterroirizmus sopronvidéki prófétáját. Az illat kifejezetten cukrokat ígér. Pedig száraz. Élénken induló korty, talán érintésnyi szénsav, meghajlíthatatlan savgerinc, karamellizált körte, édesérzet, pedig fanyar, szinte citromos a vég, határozott a kesernye is. Különös, de élvezetes konstrukció. Rusztikus és egyedi, persze. Nem illeszthető semmilyen fehérbortrendbe, divathullámba, ízkánonba.

Tizenhármas alkoholja könnyű fehér kategóriában magas, de nem lóg ki a borból. Ötös.

Címkék: 2006 ráspi sopron

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr78124798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.07.26. 09:11:10

A holt nyelveknek és az ókori mitológiának hatalmas erelye van akár beszélnek róla akár nem...

dalton1 2007.07.26. 14:24:17

Jujuj...ezt csúnyán benéztem...de nem vagyok ennyire hülye általában...korán volt még...tehát: ereje! Bocsánat!

boroscimke 2007.07.26. 16:11:49

A Salánki birtoknak is van egy Mithras nevü cuvéeje, csak ők 1993 óta készítik CS,CF és Merlot házasitásából. Ők a Balaton északi partján tevékenykednek...lehet kicsit off ez a hsz:)

Kotyogó 2007.07.26. 21:18:00

Lenne egy közszolgálati kérdésem. Miért van az, hogy csak a következő borászok szerepelnek a tagek között: Dúzsi, Gere Attila, Konyári, Monarchia (részben borászat), Ráspi - mint apropó- ,St. Andrea, Szepsy, Takler, Thummerer, Tóth István, Vylyan, Weninger. Remélem nem hagytam ki senkit. Ezt csak azért kérdem, mert egy cég honlapjátt többek között ezzel lehet a keresőkben minél előbbre helyezni. No meg még számos trükkel persze, de ez is fontos. A többi borászat miért nincs itt? Mennyit fizetnek - ha fizetnek - a borászatok azért, hogy kiemelt helyen legyenek. Ha nem, akkor ez azt jelenti, hogy ezekről a borászatokról írtátok a legtöbbet? És ez a kiválasztódás története? Vagy csak egyszerűen ők a kedvenceitek? Erre tényleg kíváncsi lennék! Vagy a hozzászólások miatt vannak ők így egy kupacban - bár ez nem logikus. Ez nem csak Műtanninak szól! Úgy általában érdekel...

BOB 2007.07.26. 21:31:42

Jelenleg azok a tagek szerepelnek a címoldalon, amelyekkel már legalább 10 postot elláttunk. Ennyi a "trükk". Az összes taget pedig a Címkefelhőre való harsány klikkolással láthatod.

Szegediszomelijé 2007.07.27. 20:57:13

Volt "szerencsém" ehhez a borhoz. Jöttek a szegedi fesztre Ráspiék, és én nagyon készültem rá -lévén sokat hallottam, de sosem kóstoltam még borait. Ott egy fiatal srác, aki kiszolgált, elmondta miből áll össze ez a küvé -vagy 6 féle, már nem emlékszem. Ami megmaradt róla: krémes érzet, ami jó volt. Utána kuszaság. A citromos ízre a végén nem emlékszem, mert az aztán olyan keserű volt, hogy egy vérbeli sörös is felhúzta volna a szemöldökét. Kóstoló társamat is ez "ragadta meg" leginkább. Az 5 nálam is megvan, csak 20-as skálán. Persze, ízlések és pofonok... A többi borral viszont nem volt gond, sőt. Zweigeltből és kékfrankosból rendkívüli tételek voltak -azok hány pontot kapnának -és a kóstoló maradandó élmény volt, jó emlékeim közt őrzöm. A jobb borok ára erősen ünnepi kategóriájú, de ha választani kell, inkább vidulok 5-ért (15 -ért már azért nem) mint kesergek 900 -ért.
süti beállítások módosítása