Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Dőlj hanyatt, édes!

Balatonboglári Szüreti Fesztivál, augusztus 17–20.

2007.08.14. 14:25 - Albert gazda

Néhány nappal ezelőtt már megmondtuk, hogy itt a fesztiválszezon, és tessék, máris elénk került egy újabb meghívó. Az ezen szereplő fotók egyikét – a piros cipőset – mintha már láttuk volna korábban, óriásplakáton, és megtetszett egyből, rettenetesen. Hiszen mivel is lehetne különbül hirdetni egy boros rendezvényt, mint egy hanyatt vágódó nő vádlijával? Értjük, persze, nem mi vagyunk a célcsoport.

De belepofázunk akkor is. Mert hát a másik fénykép még kifejezőbb: arról ugyanis kiderül, a rendezvény két zászlósterméke nem más, mint a BB édes muskotálya és dettó édes merlot-ja. A szervező borászatnak, önkormányzatnak és Anonymus Kft.-nek ezúton kívánunk sok sikert a borkultúra további lendületes népszerűsítése felé vezető úton. Rajtunk ne múljon: aki mégis célcsoportnak gondolja magát, annak ott a helye augusztus 17. és 20. között a balatonboglári Platánstrandon. Édes borok, forró éjszakák, nők, csillogás. Kalandra fel!

Címkék: fesztivál híradó balatonboglár glossza bb

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr48139810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defter 2007.08.14. 14:46:53

De persze tudod, mennyien lesznek boldogok, hogy végre valahol kapnak édes vöröset, mert hát eleve mindig azt kérnek, csak általában elhajtják őket. Most aztán dőzsölés jön, édesszájúak! :)

Norbi15 2007.08.14. 15:37:11

hát nem tudom ti hogy vagytok vele (Albert gazdát is kérdezem), de engem valahogy az édes vörös (egyáltalán az édes bor) nagyon visszataszít. Nem tudom, hogy bennem vagy a Villányi neveltetésben van a hiba, de egyszerűen nálam a bor az száraz és vörös. Nem akarom a fehérbor barátokat magamra haragítani - én is találok azért szép fehéreket és fogyasztom is őket általában nyári szezonban - de számomra teljesen idegen, hogy akármelyik hiperben is levegyek a polcról egy édes bort pláne vöröset. Különösképpen a BB cimkéjüektől írtózom, egyenlőre nem találtam közölük olyat amire elismerően emlékeznék pedig próbálkoztam rendesen. A tavalyi BB vörös merlot pedig egyszerűen ihatatlan, de lehet, hogy bennem van a hiba, én biztos kihagyom a rendezvényt...:-)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2007.08.14. 16:39:27

Remélem kólát is csapolnak hozzá, és a sofőröknek pedig színes szinkronizált szintetikus üdítők és energiaitalok széles választékával kedveskednek.
Hogy az ácsi napfény süssön le rájuk!

pretoresq 2007.08.14. 16:55:50

tudomásom szerint csak édes piros bor, és száraz vörös bor létezik. Édes piroshoz megy a cola.

Joyride06 2007.08.14. 17:21:49

ööööö.
Broáf.
Szerintem.

Sárfehér 2007.08.14. 17:49:53

Hogy a BB készít édes vörösöket (pardon: pirosakat), az hagyján. Azt monja meg valaki, hogy az Aranyfürt Szekszárdon, akiknek a borait egyébként szoktam szeretni, miért csinál édes (nem félédes) Zweigeltet? Kóstolta már valaki? Én még nem mertem.

boletus 2007.08.14. 18:21:30

Júliusban voltam Villányban, és azt láttam,hogy szép nagy plakátokon mediterrán édes vörösbort hirdet valami szövetkezet minden bekötőúton.
Ami ellen Eger harcol az beköltözik Villányba?
Eddig ez nem volt erre a vidékre jellemző,kár lenne ha itt is megjelennének a piros édes merlók

Borboszi 2007.08.14. 20:27:55

... évekkel ezelőtt tartottuk a BB édes Merlot-ját a borszaküzletben, ahol akkoriban dolgoztam. A legelrettentőbb nem is ez a tény, hanem az, hogy akkor kezdtem rákattani arra, hogy olvasgatom a hátcímkéket, mert igen viccesek itt-ott. Az édes BB Merlo hátcímkéjére a sokkoló katarzis élmény miatt emlékszem. Valahogy így szólt (nem szó szerint, de ez volt a lényeg): Az élet édesen szép, a cukor megédesíti az életet és a vörösbor természetesen édes. Ezen kívül pedig ajánlották fogyasztani az összes ételféleséghez, ami csak létezik a fogyasztó fantáziájában. Hááát, egészségükre...

dalton1 2007.08.14. 21:49:37

Az édes bor ha a helyén kezelik (pl. aszú) teljesen megállja a helyét, még vörösben sem túl kirívó (mavrodaphne), de a BB borai és ez az édes vörös/piros vonal nem borisszáknak szól hanem aki be akar b***ni és még édesszájú is...

Egyébként nem régiben volt egy rövid vita a parlamentben mizerint a bor cukrozása nálunk hagyomány így nem kerül betiltásra a jövőben sem...sejtem mely körök érdeke...

Benikuty 2007.08.14. 22:34:49

Hát,bár így nem illik mondatot kezdeni,.
tisztelt Dalton1,nem gondoltam volna,hogy beállsz a kirekesztők táborába szólamvezetőnek.
Azon felül nem túl megnyerő egyesek hangneme sem, mert elfeledik,hogy ezek az alsóbbrendű alkeszek legalább bort isznak.S nem sört.Vagyis a grádics első fokát mát abszolválták.Ez nem lebecsülendő.
Senkinek semmi köze,de mindenki tegye kezét a szivére,honnan is indult Bacchus útján.
Megint elő kéne venni Hamvas Béla tanításait a liberalizmus okán.
Barátsággal:Benikuty,a 10 éves Westie kan

dalton1 2007.08.14. 23:06:22

Senkit nem rekesztettem ki, és nem az édes BB-től indultam annak idején 15 éves fejjel...sem!
Az igaz hogy legalább bort isznak bár nagy jóhiszeműséggel lehet csak bornak nevezni a tárgyalt italokat!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.14. 23:13:23

Kövezzetek meg, de egy jó Malagát vagy egy portóit szívesen elkortyolok néha. Persze, főleg az utóbbi már nem is igazán bor :)
Habár ez a BB akor sem menne le, max tömőfával :)

egri Fehér 2007.08.14. 23:24:41

dalton1: ez eztán a magas labda..! :D
Szóval valszeg nem a bor, hanem a must cukrozásáról, azaz a bor alkoholtartalmának répa- vagy nádcukorral történő növeléséről, más néven a chaptalizációról, a mustjavítás egyik bevett formájáról van szó. Amit az Európai Bizottság betiltana, és az valóban érzékenyen érintene jónéhány hazai termelőt.

A bort cukrozni mindigis tilos volt itthon (úgy értem '90 óta tuti) is. Az occsó édes pirosat meg mindenki tudja, hogy hogyan csinálják.

Benikuty 2007.08.14. 23:27:56

De igenis kirekesztő voltál!
Én a Medoc Cordial-tól jutottam idáig,
az Egervin pincepejárásáin keresztül,amit a NM.-i Tanácsi Tervező Vállalat szervezett a pince rekonsrtukció befelyezése ürügyén.
32 éve volt.
Űbereldd...

Balatoni Futár 2007.08.14. 23:34:05

te ezek még tévében is hirdetik

dalton1 2007.08.14. 23:44:40

Nos ezekkel a fogalmakkal mint chaptalozás és mustjavítás (bár szetintem rontás) én is tisztában vagyok! Mindazonáltal úgy gondolom teljesen mindegy hogy a bort vagy a mustot cukrozzuk. Ez a bor elszarása! És ilyenkor jön hogy bornak nevezzük ezeket a BB-ket és a Chateau Margot-t is...kicsit vicces...(Mellékesen megjegyezném, meggyőződésem hogy Magyarországon egyesek a bort is cukrozzák...)

A Malaga-hoz, portóikhoz és az aszúkhoz nem mérhetők a BB édes borai...asszem ebben nincs vita!

"alsóbbrendű alkeszek" Ez nem kirekesztés? Lenézés?

Nem tudom überelni, 32 évvel ezelőtt én még gondolat sem voltam de leszögezném hogy nem az édes Merlot-tól indultam mint azt már fennt is említettem, pedig nem vagyunk egy sznob család!

dalton1 2007.08.14. 23:46:52

Én szeretem a sört is kedves Benikuty...

egri Fehér 2007.08.15. 00:04:02

dalton1: Chateau Margaux :D

egri Fehér 2007.08.15. 00:06:36

+
A mustba chaptalizációkor csak annyi cukrot szabad rakni, ami mind kierjed. Magyarul kurvára nem mindegy, hogy a mustba nyomod, vagy a borba. Már csak azért is, mert az utóbbiba tilos... Persze, megszaladhat az a cukor, amikor beleöntik a mustba... :((

Mindazonáltal én magam sem tartom követendő útnak a chaptalizáiót, sokkal biztosabb mustjavítás a jó szőlészeti gyakorlat.

dalton1 2007.08.15. 00:10:02

A Chateau Margaux-ért elnézést majd leragad a szemem...

Egyébként meg valóban megszaladhat...meg is szalad...

Joyride06 2007.08.15. 00:43:14

Sanda gyanúm, hogy nem is minket, borkedvelőket céloz meg e remek szüreti fesztivál. Van (lesz) ott bogláron elég német és egyéb külföldi, akik csettingtetnek majd ott a nyelvükkel eleget. Nekik tetszeni fog, amit ott kortyolgatnak majd. Gondolom. Aki járt már Balaton-közeli ABC-ben (pl. Spar, B.füred) az láthatta azt, amit én. A pénztárnál ott figyelnek a sorban a PET-palackos borok a jó német túristák kosarában. Nekik, tökéletes esti program lesz cuppogni az édes borok után. És biztos vagyok benne, hogy eszükbe sem jut megkérdezni, hogy az a finom édes íz egy-, vagy kétszikű növénytől származik-e?
Így mindenki jól jár, a BB elad egy nagy rakás itókát, mielöttünk meg nem kérdezik a kedvenc vinotékánkban, hogy "Ist das süss?", hanem hagynak minket nyugodtan válogatni az annyira kedves St. Andreák és Wunderlichek között. :-)

t f 1 (törölt) 2007.08.15. 07:24:09

Akár tetszik, akár nem, az édes boroknak nagy a piaca nálunk, és aminek nagy a piaca, azt gyártják és reklámozzák is.
Ez egy nagy üzlet, nem borászat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.08.15. 07:47:49

De a borhamisítást miért tűrik el a hatóságok? Ezzel kimondottan piaci hátrányba kerülnek a tisztességes eszközökkel dolgozó gazdág.

Szerintem nem az a baj, hogy vannak ilyen piros cukors lőrék, mert ha igény van rá akkor legyen...de ne hívják bor-nak, mert nem az. Ha a pálinkával meg lehetett csinálni a szigorítást akkor a borral miért nem lehet?

t f 1 (törölt) 2007.08.15. 07:54:52

A borhamisítást nem tűrik a hatóságok, hanem keményen szankcionálják. Ha kiderül. És ez a varázsszó

A bor édesítése pedig nem cukorral történik, hanem mustsűrítménnyel, hatalmas kamionokkal hozzák Olaszországból és ezt a magyar btv engedi


A pálinka teljesen más tészta: A ....ízű szeszesital és a pálinka teljesen eltérő technológiával készül.

t f 1 (törölt) 2007.08.15. 07:56:41

Ez lemaradt: a bor sűrítménnyel való édesítése sehol a világon nem hamisítás

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.08.15. 08:11:13

Aha, szóval ez a trükk. A BB és más trehány cég mustsűrítményt vásárol és azzal cukorzza fel az alapanyagot.
Ezt miért nem tiltja a bortörvény valamilyen formában? Miért lehet minőséginek nevezni egy sűrítménnyel feljavított bort? Miért lehet balatonboglárinak nevezni egy bort aminek az alapanyaga csak részben balatonboglári?

Na de mindegy is... csak zsörtölődök. Úgysincs semmilyen esély az ilyen trehányságokat megszüntetni... csak akkor ne papoljon semmilyen politikus vagy hivatalnok az ágazat problémáiról, ha az ilyen hulladékok kiírtásáért sem tesznek semmit.

egri Fehér 2007.08.15. 08:29:56

BZoltan:
Én a borpiaci rendtartás reformja kapcsán látok arra esélyt, hogy az utóédesített löttyökből max. csak tájbor (oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor) legyen, vagy esetleg asztali bor (azaz földrajzi jelzés nélküli bor). Hogy miért? Mert a musttal utóédesített borok nehezen férnek bele a m.t. minőségi bor kategória helyére bevezetni tervezett oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok fogalmába (amelynek egy része így szól [510/2006/EK 2. cikk (1) a)]: "minősége vagy jellemzői alapvetően vagy kizárólag egy
adott földrajzi környezetnek és az ahhoz kapcsolódó
természeti és emberi tényezőknek köszönhető". Nos, az ilyen félédes izék jellemzői alapvetően a hozzáadott édesítőanyagon múlnak.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.08.15. 08:31:09

azért valahol fájó az hogy az önkormányzat is támogatja ezt a rendezvényt, pedig a balaton köré a borral is lehetne embereket csalogatni, turizmust alapozni mondjuk boglár/lellén a légli/konyári borokra (meg persze garamvári/pócz/stb); sajnos az északi parti badacsonyi borsor sem járt jobban, gondolom ott is önkormányzati érdek hogy maradjon az igénytelenség.

Benikuty 2007.08.15. 08:32:58

Dalton1,sört a szomj ellen,bort az élvezetért...
Amikor az Oremus édes szamorodnit,akkor "alsóbbrendű" vagyok.

pelotepincsi 2007.08.15. 08:36:54

Szerintem a sörkultúrát magas lóról leszólni proli dolog. Az édes BB bor meg nem is érdemel meg tőlünk egy flekket sem...

EGO 2007.08.15. 10:38:41

Kedves Borisszák! Elég szerencsétlen dolog, hogy eme "szép" termékekkel lett reklámozva a rendezvény, de talán annak meglátogatása után kellene hörögni.Vagy elvonatkoztatni ama két palacktól. Talán sokaknak érdekes lesz, de MÁS borászatoknál - akik kiállítanak ám szintén - kimondottan jó borokat lehet kóstolni. Az élet édességét én szintén egy hátcímkén olvastam, bár az a túlparti nagy műhely termékére lett felragasztva...
Szándékosan nem írtam bort, mert azért (borért) el kell menni pl. erre rendezvényre, meg kell keresni, és kóstolás után írni kell róla.
Ugye tényleg nem kell neveket írnom??
Üdv.

hebab 2007.08.15. 10:59:44

kedves emberek!
a bor bizony édes. annak ellenére, hogy vörös. ez a szárazozás valami újkori eltévelyedés. tessék ókori szerzőket olvasni.

egri Fehér 2007.08.15. 11:01:19

EGO:
Ne haragudj! Itt a fórumban a borfesztiválnak ezen oldala ragada meg a népet, de persze ez nem jelenti azt, hogy azt hinnénk, hogy csak félédes izéket fognak árulni (már csak azért sem, mert a BB/Törleynek is vannak egész jó borai, pl. Chapel Hill, Kemendy Selection, György Villa). Azonban mindez jelzi, mekkora kiszúrás volt ez a reklám a BB/Törley részéről pont azokkal, akik nem az édespiros vonalon mozognak.

Kadarnet 2007.08.15. 11:38:46

Na azért a cukorfok emelését is csak bizonyos határokon belül szabad... max 1-1,5 mustfok a minőségi bornál...ezekre pedig az van ráírva..

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.08.15. 11:56:11

kedves hebab,
Amennyire én tudom az ókorban édesítették a bort.

EGO 2007.08.15. 13:25:18

egri Fehér:
Teljesen igazad van, bár nem haraggal írtam, inkább meglepett a társalgás iránya. A többi borászat valóban szívja a fogát, már csak azért is, mert egy ilyen reklám pont az édes-piros-(muskotályosisvan?)szubkultúrát mozdítja meg a rendezvény irányába. Szívre tett kézzel mondja bárki - jó ilyenkor kiállítónak lenni?
Az anyagi vonzatát tegyük más lapra - én a húshorgászokat sem értem...
Ui: az édes-piros-muskotályos egy kollégám szövege - bocs a bitorlásért, de ide illik...

t f 1 (törölt) 2007.08.15. 15:15:21

3 mustfokot lehet emelni cukorral

De itt nem erről van szó

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.08.15. 15:19:03

t f 1,
ez a 3 fokos cukrozás akkor is megengedhető ha a bor utánna maradékcukros lesz?

t f 1 (törölt) 2007.08.15. 15:51:34

Nem. Csak az alkoholtartalom növelésére használható

Ha édes borban répacukor van, az hamisítás, a musthoz adott répacukrot ki kell erjeszteni maradék nélkül

egri Fehér 2007.08.15. 16:43:07

EGO:
én a szagosfehér/édespiros válzotazot ismerem, errefelé ez jár közszájon :)

dalton1 2007.08.15. 22:28:34

hebab: Valószínűleg Odüsszeusz nem mustsűrítménytől édes bort ivott...egyébként a rómaiak vizezték is a bort!
A retsina az egyik legősibb görög bor ami sohasem volt édes...de ami az volt azt mézzel csinálták.
A must normál kürülmények között szárazra vagy kevés maradékcukorral forr ki...az esetek döntő többségében, gondolom néhány ezer éve ugyanígy volt. Szóval akár tetszik akár nem a bor nem édes, de van jó édes bor. Mondjuk a BB Merlot nem az...

dalton1 2007.08.15. 22:31:20

Benikuty ez így van! De a szomjoltás is élvezet, igaz teljesen más dimenzió!

balcsi 2007.08.16. 02:55:57

Ti normálisak vagytok? Vagy valaki fizet benneteket? Ez a dolog közép europa eggyik legnagyobb fesztiválja és kb 100.000 ember jol érzi magát, és abszolut nem törödik a a BB / Henkel Schönlein, Ötker néni / édes borával. JOL ÉRZIK MAGUKAT. Ilyen egyszerü. Ti meg el postolgathattok a Konyári Jani reduktiv trutyijárol. Persze fejben, mert megvenni nem tudjátok. Pedig 1 1xrü savállo lavorban otthon is készithettek. Ettöl függetlenül mindenkit szeretettel látunk Aa balatonboglári szüreti fesztiválon.

Defter 2007.08.16. 08:29:41

balcsi, köszi, hogy felvilágosítod a jónépet, nézd el nekünk, hogy borzolja a kedélyeinket az édes piros, elvégre máshoz vagyunk szokva. De azért ez a "közép europa eggyik legnagyobb fesztiválja" kijelentés annyira közhelyszerű, elvégre mostanában már minden annyira "a legnagyobb" itt kishazánkban, hogy el sem hisszük már az ilyen jelzőket.
Engedd meg, hogy fenntartással kezeljem a kijelentésed, és maradjak a jól bejáratott szárazaknál, én pedig hagyom, hogy az a 100.000 ember élvezkedjen az édes pirosakkal. Sajnos én is egy idióta sznob vagyok, és csúnyán és értetlenül nézek, ha valaki édes vöröset kér egy komoly borásztól, és amikor ő sajnálkozva mondja, hogy csak száraz van, az illető szépen odébbáll, esélyt sem adva a valóban minőségi bornak. Mindenki azt iszik, ami az ízléséhez passzol, attól még normális lehet. Ha száraz az ízlése, ha nem...
Amúgy meg igazad van, a "jól érzik magukat" kategóriát annyi nem természetes anyaggal el lehet érni, hogy egy kis plusz cukor simán belefér.

Benikuty 2007.08.16. 08:55:17

Pelotepincsi,sértegetésed nem áll módomban viszonozni.
Dalton1,forever Pilsner Urquel!

Norbi15 2007.08.16. 08:56:40

Defter- neked teljesen igazad van...Balcsinak meg üzenem, hogy nem hiába szídja a művelt alkoholista 99%-a a BB termékeket, azért mert MI a minőségi borokat szeretjük, természetesen mindenkinek szive joga azt inni amit szeret, ha neked a BB édes merlot jelenti a kielégülést akkor senki sem tart vissza, mi valószínüleg nem fogunk koccintani a találkán, de neked és a 99.999 másik szakértőnek jó szórakozást....

Türkménbasi 2007.08.16. 12:41:37

Egyszer megkértem a Szépasszony völgyben egy "borászt", hogy ugyan árulja már el miként készülnek ezek az édes vörös csudaborok, mustsűrítménnyel vagy cukrozással?
Harsányan kinevetett és aztmondta, hogy a must pokoli drága és persze a cukor is ezért szacharinnal édesítenek. (!!!) Ami bár többe kerül kilóra vetítve mint a cukor de mivel sokkalta erősebb az édesítő hatása jobban megéri ezt használni. Hittem is meg nem is de mióta a hipermarketekben kapható noname szénsavas üdítők mindegyikén ott virít az energiszegény felirat már felettéb hihető (és elborzasztó) a történet.

pretoresq 2007.08.16. 14:12:33

Igazságok hangzanak el, hogy honnan kezdtük a borivást, de ennek ellenére már nem kólával és spritével hígitom, hanem szódával és ezt is hirdetem; Eger környékén sokan készítenek piros édeset, volt szerencsém az Egri Koronaborházban kóstolnom, és ott is készítenek édes piros bort (turánból!!!). Nem a 100e ember "jól érzése" ellen vagyok, de vhol becsapják ezzel őket. Mert szerintem déd- és nagyszüleink nem ittak édes borokat (mindegy milyen módszerrel után édesített borokat) a kaszálón, csak ünnepeken ha jutott egy kis tokaji. És vannak olyan száraz borok, amik becsapják az embert, mert nem érződik száraznak és a savai is rendben vannak.
És finom és minőségi borok nem csak a megfizethetetlen kategóriában vannak, szerintem sok kistermelő mindenféle adalékanyagot-cukrot mellőző borát már meg lehet venni egy palack BB édes vörös áráért. Egy bor annyit ér amennyiért el lehet adni, és megveszik. Mert nem feltétlenül a legdrágább borok mindig a legjobbak.

Defter 2007.08.16. 17:30:31

Sajnos előfordul a szacharinnal való édesítés, de az is hamisításnak minősül, és zártak már be pincéket emiatt. Egerben is. Az OBI közzé szokta tenni ezeket a bezárásos listákat, és az okot is feltűntetik.

dalton1 2007.08.16. 22:53:00

Ez a balcsi egy nagy észkombájn csak azt tudnám hogy ki szidta a fesztivált? Mindenki ahogy így végigolvastam csak az édes, vörös ellen emelt szót és bár én nem vagyok sznob teljesen jogosnak tekintem! Egy csomó ember nem issza meg az édes vörös BB-t pedig nem is sznob...

Benikuty, ez a beszéd! És persze Budweiser.../a cseh, mondanom sem kell!/

balcsi 2007.08.17. 01:38:07

Hallo. Én nem irtam azt, hogy 100.000 ember szereti a volt BB édes borait: azt irtam. hogy kb 100.000 ember jol érzi magát és leszarja, hogy kinek a borát, sörét issza. Ezek az emberek nem tudják ám /tisztelet a kivételnek / , hogy pl . mit jelent a " dekantálás" stb. Azt vajon tudjátok -e, hogy az általatok istenitett " dél balatoni világhirü borászok majd mindeggyike a valamikori BB kombinátban szedte össze magát. Kérdés:tudjátok-e,hogy K. János a laboratorium vezetöje volt.Aromázott ám. Talán? Nem elég ennyi? 10 éve a fesztiválon a BB sátránál dicsérte a BB muskotályt. most meg a saját bodéjában, ugyanott nyomatja a kimondhatatlan nevü Sigillium Loliense-t. Noch dazu L. szintén a gazdaságban szedte össze magát, P. Jozsi szintén. Halo igyatok nyugodtan szép cimkés borokat, de ne itéljetek meg 100.000-x embert. Ilyen egyszerü

espé 2007.08.17. 08:14:58

Nekem ez így jön le:
- az édes vörös az nem bor, hanem egy ...
- aki ezt megissza az egy nagy ...
- aki BB-ől iszik az pedig ...

egri Fehér 2007.08.17. 09:11:39

Kedves balcsi!
Először is: köszönjük szépen az anyázásokat, a többiek nevében is.
Másodszor: mindenki azt iszik, amit akar. Komolyan.
Harmadszor: szoktunk itt beszélni borkultúráról, meg arról, hogy magyar bor így, magyar bor úgy. No, ezeknek a dolgoknak az ilyen hirdetések egy bazi nagy fityiszt mutatnak. És ez rendkívül bosszantó, dühítő és fájó. Már csak azért is, mert a BB tulajdonosa, a Törley az utóbbi időben mintha kezdte volna komolyan venni a nagy méreteiből (is) adódó lehetőségeit és felelősségét a magyar borkultúra feljesztésében. Gondolok itt az 1 Ft-ra, vagy a György Villára/Kemendy Selection-re. Erre meg itt van ez a BB-s reklámkampány. Hát ezzel nagyon nem tudok mit kezdeni. A mustsűrítménnyel visszaédesített bor ugyanolyan élelmiszeripari termék (értsd: ugyanannyi köze van a természetességhez), mint a gyorspácos húsvéti sonkának, vagy a coca-colának. Mellesleg ez kvára nem lesz pálya a BB-nek sem, főleg, ha vmi élelmes vállalkozó legyártat ugyanilyen édesített löttyöket féláron Chilében (mert ennek a bor alapú italnak aztán teljesen mindegy, hogy hol készül). Akkor aztán majd jól visszajönnek az ilyen hirdetéseken keresztül az édesített szarok fogyasztásának felpörgetésébe befektetett milliók...

egri Fehér 2007.08.17. 09:17:13

balcsi:
A következő egri borászok mind dolgoztak az Egervinnél:
Gál Tibor
Dr. Lőrincz György
Dr. Gál Lajos
Sike Tamás
és még sokan mások
No, akkor az ő boraikat most már senki sem igya? Nem tartod elképzelhetőnek, hogy azért hagyták ott a nagy céget, mert nem találták meg a számításaikat (és most nem az anyagiakról beszélek...)??? Nem lehet, hogy bizonyos korokban csak a naaaaagy kombinátnál lehetett dolgozni???

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.08.17. 09:49:09

Szepsy meg a mádi termelőszövetkezetben dolgozott, nagyüzemben, igaz ő még mindig édes borokat is csinál :)

dalton1 2007.08.17. 11:11:50

Szent pál pedig tűzzel-vassal irtotta a keresztényeket mielőtt az egyik meghatározó apostol lett volna szóval ezt a ki honnan indult el témát akár hagyhatjuk is a francba...mellesleg marhaságokat is írsz kedves balcsi mert továbbra is állítom hogy senki senkit nem szidott csak az édes vörös BB kritizáltuk ami egy rakás szar akkor is ha tótágast állsz! És kérdem én naivan hol dolgoztak volna ha az elmúlt rendszer hogy úgy mondjam nem tolerálta a magántulajdont...főleg a földterületet...Taklerék szőlőjén 68-ban a szüret előtt dozerolták be...furcsa lett volna a puszta földön bort csinálni, bár hogy Takler hol dolgozott nem tudom...

Ha pedig a 100.000 ember "jólérzése" a lényeg azzal sincs semmi probléma csak hogy jön ez a borkultúrához? Nem kell mindjárt a másik torkának esni itt nem csak knagy sznobok kommenteznek. Fel tudnék sorolni egy tucat jó bort ezer alatt...

Norbi15 2007.08.17. 12:36:38

Balcsi: például jóval több mint 100.000 ember jól érezte magát a Szigeten, teljesen okés volt, de ennek semmi köze a borkultúrához illeve a művelt alkoholistához. Magam nem tartom egy k*nagy borszakértőnek, csak Villány mellett nevelkedtem és megvan a saját véleményem a vörös borokról amibe messzemenően nem férnek bele a BB édes termékek...ezzel sokan így vagyunk páran viszont nem és ez így van jól és pont. Részemről befejeztem, jó szorakozást a rendezvényre....

espé 2007.08.17. 14:52:30

Ha most nem a BB volt célkeresztben, hanem az édes, akkor a következő pergőtüzet kéretik a félédesre zúdítani, ami sem nem édes, sem nem száraz, tehát semmilyen.

Kotyogó 2007.08.22. 12:14:40

Sziasztok!
ott voltam a fesztiválom, mert lellén nyaraltam. Lagzi Lajcsis népbutítás. Mindehol BB reklám - van miből. A közönség pedig csekkes. Üdülési csekkes... Műanyag kétliteres hordókban dobták az emberek után a bort. Külön helyen a kis pincészetek. Ott kóstoltam. Pl: Légli, nem az Ottó, hanem a testvére, aki elmondása szerint csak hordós borokat készít. A barrique Chardonnay-ja nem volt meggyőző, új hordós érlelésű. A Merlot-ja viszont rendben volt. Olcsóbb, mint a tesó. De még a kísérletezési fázisban jár. A Szent István pince standjánál meg volt egy-két kimért fehér - ők nem palackoznak - ami elég jó volt. Megkóstoltam a kocsma küvéjüket - így hívja a borász -, bárcsak minden kocsmában ilyen fehéret mérnének, akkor már elmondhatnánk, hogy megérkeztünk Toszkánába. Nem nagy bor, de tisztességesen összerakott. BB-t nem kóstoltam. Bocs! (-:

Türkménbasi 2007.08.22. 13:36:35

Pedig milyen kár egy ilyen lehetőséget kihagyni. 100.000 embert lehetne megismertetni a minőségi magyar borokkal, borkultúrával. A 100.000 jó része ráadásul nyilván nem is magyar, köztük jónéhány lehet, hogy életében először (és egyben utoljára) itt kóstolt magyar bort.
Úgyhogy itt azért nem csak arról volt szó, hogy 100.000 ember jól érzi magát.