Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Béke poraira

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2004

2007.09.04. 07:52 - csite

Hiába a tradíció, a technika, a tudás, a marketing, ha a bor megadja magát. Ha elemeire hullik, szétesik, pedig még fél évtized sem harapott bele. Talán a gyorsaság, amivel nagyot akartak alkotni, az vitte a sírba? Vagy felírhatjuk a szűztermésnek!? Nem tudom, az biztos, hogy érdekes változás tanúi lehettek, akik végigkövették e bor rövidke földi létét. Talán majd az utódok maradandóbbak lesznek.

(Itt álljunk meg egy szösszenetre! Nem tudom, ki hogy könyveli el magában a sok tannint bizonyos fajtáknál. De azért az érdekes, amikor szemrebbenés nélkül lépünk át azon, ha pl. a kadarkában, a pinot noirban sok van belőle. Vagy némely borászok mutattak nekem eddig rossz klónokat, vagy én éreztem rosszul a csersavat a szőlőben, vagy valami turpisság van ekkora színanyag meglétekor. Tudom, lehet áztatni sokat, de a kevésből sok nem lesz. Segíthet a színléelvétel, de akkor azzal mi lesz!? Megisszák még mustként!? Kémiára nem gyanakszom, masinára sem, keveseknek van gépkezelői papírjuk, annál inkább a 15 százalékos házasítási küszöb kihasználására. Ez viszont nagyon nem korrekt játék, mert nehézsúlyú bokszolókkal ütik agyon a piros bort. Akad itt sok szőlőművelő az olvasók között, majd kiigazítanak, netán meghívnak egy pinot noir-, vagy kadarkapréselésre, és megmutatják, mekkora dilettáns vagyok. Vagy nem, és mégis a technika győz?)

Már a színe is gyanúsan mély, bordós, lilás. Szinte tintaszerű. Illata napok alatt csak rosszabb lett, frissen, kiszellőztetve még konyakmeggyes, füstös, kávés volt, második nap már kátrányos, kávézaccos, édesgyökeres, gyógyszeres. Az alkohol mindkétszer édesítette, de nem tolakodóan. Íze elsőre is húzós, tanninos, külön mozgó, vizes-savas, ez is csak hanyatlott másnapra, már be is porosodott a tannin, kiszáradt a bor, elvesztette minden díszét. Utóíze grúz teásan cseres, húzós, fanyar, sajnos közepesen hosszú is. 2 pont.

Igen, tudom, biztosan a rossz tárolás! Kicsi az esélye. Nem volt áramszünet mostanság, és az ilyen támadások kivédésére otthon is kitűnő körülmények között heverésznek a palackok a temperáló masinában, akár negyvenen is. Előtte is jól volt tárolva egy távoli helyen. Szerintem csak a technika adta meg magát.

Címkék: kóstolás vörös 2004 kétpontos pinot noir pannonhalmi apátsági pincészet

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr67155045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.09.04. 09:00:38

sajnos ez követi a 2005 - ös Szeremley Pinot példáját, bár az eleve förtelmes volt, itt meg ugye az idő vasfoga...

zoli 2007.09.04. 09:21:27

Megint a régi nóta, csak kissé barátságosabb hangszerelésben.
Ha annyira érdekel a téma, tippelgethetünk, de előzetesben mindjárt megjegyzendő, hogy sokszor egy kalap alá vesszük a kadarkát és a pinot-t, pedig utóbbi elő tud rukkolni több színanyaggal. Más fajtára én nem gyanakodnék, hiszen ha nem festőlevű, kis koncentrációban nem oldja meg a színkérdést. Technológiának ott a boltban könnyűszerrel beszerezhető folyékony színanyag, de ennél valószínűbb, hogy még cefrekorában kapott színkioldó pektinbontó enzimet, illetve hozzáadagolt tannint, ami szintén segít a színek megőrzésében, hiszen erjedéskor van csersav- és színanyag veszteség, így egyfajta védelmet nyújt, előbb használódik el. Illetve egy zárt inox rendszerben is kisebb arányúak ezek az erjedési veszteségek.
Elégedett vagy?
Ha ez az egész nagyon zavar, kopogtass az OBI-nál vagy mindjárt az FVM-nél, hogy tilcsákbe, a baj az, hogy tudtommal máshol se tiltottak ezek a szerek, ráadásul sokkal nagyobb eséllyel futsz bele egy olasz v. francia, legfőképp újvilági bor esetében egy-egy ilyen tételbe.
Marad neked annyi, hogy hitelesnek tartod az adott borászt vagy sem.

Octopus 2007.09.04. 11:16:14

nem vagyok pinot szakértő, de sztem a nagy Burgundiában sem csak világos, csersavszegény pinók készülnek. Legalábbis a pár hónapja elfogyasztott nem éppen olcsó Volnay kifejezetten húzós csersavú, elég sötét (ha nem is kabernészerü) bor volt...

Muslica 2007.09.04. 11:19:25

A múltkor kóstoltam az egy évvel fiatalabbat... nem volt jó, és szerintem az is egy könnyen széteső bor lesz egy-két év múlva.

Szegediszomelijé 2007.09.04. 21:49:15

Próbálok optimista lenni, és feltételezni, hogy az adott palack volt beteg. Ha ennyire sz.r egy bor, még egy palackot nyitni kell a megbizonyosodás kedvéért. Példa: v.melyik bormagazinban volt a 2005-ös Tamás pince olaszrizling 73 (azaz hetvenhárom!)pontos. Miközben sztem minimum bajnokjelölt olaszrizling, egy általam nagyon elismert borász szerint pedig a legjobb kis hazánkban. Tamás Ervinék is elégedettek vele, pedig náluk magas a mérce. Hát, gondolom, ott valami döglött palack lehetett. Persze, ezek után kinek van kedve pénzt áldozni még egy esélyre?

Csodás 2007.09.05. 11:03:56

Szerintem is egy palackból nem lehet értékítéletet mondani egy bor felett. Amit én kb fél éve kóstoltam, az gyönyörű volt. Verte St.Andreáékat, meg Gálékat is, Ebnert, Heimannt és Luka-t már nem.
süti beállítások módosítása