Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Fehérország

A magyar referenciafehérek és az új egyensúly

2007.09.14. 06:17 - Albert gazda

Egyszer, nagyjából két-három-négy éve, arról beszélgettem két Konyárival, hogy hiába kellene Magyarországnak adottságai miatt is fehérborcentrikusnak lennie, hasztalan várjuk az igazán nagyszerű szárazakat. Azt a társalgást nemrég Konyári Dániel idézte fel, miután szóba hoztam lellei pincéjük 2006-os Szárhegyét. Érdekes, ez alig néhány nappal azt követően történt, hogy Lőrincz Szent Andrea György megkeresett, írjak füzetébe bármiről, és én némi töprenkedés után azt mondtam, fehérezni szeretnék. Benne van a dolog a levegőmben.

A 2000-es évek eleje óta sok ez-az történt. De nem elég sok. Az elején kezdem, és úgy látom: a rendszerváltás környéke, a 90-es évek eleje nem kedvezett annak, hogy egészséges szerkezetben szülessen újjá a magyar kultúrbortermelés. Akkortájt boldog és boldogtalan csakis vörösre izgult. Más nem létezett. Igaz az is – százszor leírtam már –, éppen a vörös villányiak ébredtek a legkorábban, fordították le az idők szavát, értek el ennek köszönhetően különleges sikereket, mind a piacon, mind a szűk, de bővülő ínyenc közönség körében. Nemcsak a világtrend volt vörösközpontú, hanem a magyar borkultúra speciálisan is.

Ma sincs ez gyökerestül másként, ám legalább két fontos fejlemény bekövetkezett. Az egyik, hogy magasra emelkedett a világ legjobb borvidéke: Tokaj-Hegyalja spéttel startolt, stílus- és hitviták sora hátráltatta, máig messze van attól, hogy értékei szerint ismerjék el képességeit és teljesítményét itthon és a világban, de a 90-es évek közepétől rengeteget letett az imaginárius asztalra. A másik, hogy a publikum gyarapszik, ami azt jelenti, egyre többeket érdekel egyre több minden. Egy borbarátnak ma kevés ismernie Gere Attilát vagy Takler Ferencet – noha fontos az is. Ám félkarú óriás csupán, aki kizárólag villányi cabernet franc-t vagy egri bikavér superiort iszik, tokaji furmintot és somlói hárslevelűt nem.

Ezzel szerencsére perfekt mód egybeesett – sosem lehet tudni, a tyúk vagy a tojás, a bor vagy az igény volt-van előbb – a fehér lendületvétel. Először megszületett a Királyudvar 2000-es Úrágya furmintja. A referencia. Az aszúkról nem beszélnék, de addigra volt már Grande Sélection, Kopár, sok egyéb presztízsbor. Kétségtelen, akadtak finom fehérek is, Gál Tibor chardonnay-jától Györgykovács Imre hárslevelűjén át Légli Ottó olaszrizlingjéig. Igazi, kétségbevonhatatlan, merészen árazható szuperfehér ellenben még nem volt. Lett.

Ma már senki sem kapja fel a fejét és a vizet, ha négy-ötezer forintért, esetleg annál is drágábban kínálják furminttal, hárslevelűvel, szürkebaráttal, netán viognier-vel, chardonnay-val. A teljesség igénye nélkül: jött Demeter Zoltán és Horváth Ráspi, Takács Lajos és Bussay László, Lőrincz György és Bukolyi László. Ha nem is fordult fel fenekestül a világ, az fix, hogy valami elkezdődött. Talán a jövő. Ráadásul ahol most járunk, az csak eleje az útnak. Nagyon az eleje. A legeslegújabb kor története egy évtizedes sincs.

Magyarország borvidékeinek jelentős része a szőlőtermesztés északi határán, legalábbis annak közelében található. Ez eleve azt jelenti, érdemesebb korábban beérőkkel, mint cabernet sauvignonnal próbálkozni. Nem feltétlenül azért, mert könnyebb furminttal meghódítani a világot. A világot nem mi fogjuk felrázni – ezt sem először állítom. Hanem egyszerűen azért, mert a fehérborokban a mi vidékeinken rengeteg a potenciál, érettebbek, kifinomultabbak, intelligensebbek, változatosabbak lesznek, ha nem előbb, utóbb.

Ne essék félreértés, mert nem szeretném: semmiképp sem szándékom lekicsinyleni a vörösvonalon elért eredményeket. Sőt úgy gondolom, Villányban, Szekszárdon, Egerben, Sopronban vagy a Balaton partján bőven vannak tartalékok. Csak annyi az egész, hogy új egyensúlyra számítok. Vagy mondom inkább így: új egyensúlyt remélek. Olyat, amelyben a vörösösök megőrzik és megerősítik aktuális pozícióikat, a fehéresek meg felemelkednek melléjük. Nem lóverseny ez: sok jó egymás mellett – akár egy pincében – is elfér. Közös örömünkre.

Mint Ausztriában. Ahol fehér a legnagyobb presztízsborvidék, Wachau, és vígan kapaszkodnak a nyomában a zömmel vörösök (mint Mittelburgenland), a főként fehérek (mint a Weinviertel) és az összes többi. Hiszen végül is egy a lényeg: nem a szín számít, hanem az érték – meg az élvezet. Ámen.

(ez is egy utánközlés, a szöveg nagyjából két hónapja íródott, és a budapesti borfesztiválra időzített St. Andrea-kiadványban jelent meg először)

Címkék: esszéjellegű györgykovács bussay gere attila takler ráspi királyudvar konyári demeter zoltán légli st andrea gál tibor bukolyi takács lajos

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr60159387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotyogó 2007.09.14. 07:38:51

A Konyári Szárhegy tényleg nagyon jó. Most nyáron és is jártam fent náluk és ittam is belőle. De ebbe a sorba azért beillene még két balatoni bor, amit szintén nyáron kóstoltam. Figula, Sóskut 2006 dűlőválogatásos olaszrizlingje és Feind Lajos, hordós érlelésű Chardonnay-ja (egyébként Pannon Bormustra Csúcsbor lett), hogy csak a nyári emlékeimet említsem. Ja, és Csopakon a Linczi pincében is jó kis borok vannak, igaz nem olyan átütőek, mint az előbb említettek. De ezt kárpótolja a panoráma, ami a pince éttermének teraszán fogadja az embert. Tsizta időben még a tihanyi apátság keresztje is látszik.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.09.14. 09:59:00

Gál Lajos standjánál állva a Várban rizling kóstolás közben arról beszélgettünk, hogy ebben a fajtában is óriási lehetőségek rejlenek, amelyek előbb-utóbb talán az árazásban is megjennek.

A cikk nagyon rendben van.

Batmonkey 2007.09.14. 10:49:06

...jaés a Feind shiraz:)!

az is csucsbor, kéremszépen

shiraz 2007.09.14. 10:54:28

nagyon egytértek a cikkel. ami a borvilágban belülről már 3-4 éve látszik (mármint a fehérek előretörése) az lassan a nagyközönségnél is lecsapódik. öröm a négyzeten. a világ borértői is már ezt igazolják vissza. Az hogy elzászból(!) érdeklődnek Demeter Zoli borai iránt vagy hogy egy holland borszakértő sok-sok magyar kóstolása után is a Királyudvar Sec 06-t és Takács Lajos Furmint 06-t találja legnagyobb élménynek, pici apró lépések valami fény felé az alagút (zsákucca, bocs nem tudtam megállni) végén. DE, az igazán izgalmas vörösek is születőben vannak kis fáziskéséssel, de vannak, lesznek.

Malbex 2007.09.14. 10:54:41

RAMBO: Gál Lajosnál már meg is jelent, láttad már a Tóbérc árcímkéjét? Nem mintha nem volna amúgy tényleg szép bor...

MalbecNC 2007.09.14. 14:09:11

Kedves Albert gazda!
Leszögezem előre, hogy tetszenek az írásaid, sok új dolgot tanulok meg belőle, de leginkább az fekszik benne, hogy gondolkodásra ébreszt.
Néhány dologban nem értek veled egyet és msot már tudom, hogy ez töbnyire azért van, mert más a kiindulópontunk.
A borivás Magyarországon nem a 90-es években kezdődött, vagyis, hogy "boldog és boldogtalan csakis vörösre izgult. Más nem létezett." ez sokakban inkább beidegződés, mint divat. Ugyanis aki nemcsak azóta issza a bort, mióta divatba jött, az előtte is csak a vöröset és főleg szekszárdit és villányit ivott. A soproni Kékfrankos túl savas volt, az egri Merlot pedig félédes, mint ahogy némely kiskocsmában most is az a "bor". A tokaji szúkon kívül volt még a muskotály, meg a balatoni fílilnges rizling és kész. Komoly ember inkább nem kezdett ki velük. Amikor én először találkoztam azzal a mondással, hogy Magyarország fehérboros ország komolyan kiakadtam.
A világban sem véletlenül a vörös volt a trendi! Egyszerűen nem volt más! Láttuk a német félédes, buggyant rizlingeket, meg a burgudni fehéreket, de azokat is csak félvállról. Minden valamirevaló iható bor vörös volt.Ebben a helyzetben nehéz lett volna a fehéret divatolni...
Valóban fontos kiindulási alap a szőlőtermesztés határait figyelembevenni, hogy milyen fajta szőlőkkel foglalkozzon a vidék. de legalább annyira fontos a talaj és a kitettség. Nem hiszek abban, hogy a szekszárdi löszös, zárt vidékén valaha is fehér remekek fognak születni, mint a Légli, Konyári, Szepsy szárazai. Kopárt sem hiszem, hgoy érdemes lenne újratelepíteni, hgoy csak fehér szőlőkkel nyomják tele.
Ami engem illet nem bánnám, ha a telt fehérek inkább a talajt mutatnák be,nem pedig hogy és mennyi integrálódott be a borba az újhordó csersavából.Persze ez is csak egy vélemény a sokból...

dalton1 2007.09.14. 14:54:19

Jó a cikk, olvastam a St. Andreában...

Kotyogó 2007.09.14. 16:30:46

Hát igen Batmonkey, a Feind Shiráz is nagyon bejön, de hétköznapokon ilyen bort azért nem ihat az ember, mert bármennyire is finom, 3000 forint feletti ár miatt csak az ünnepnapokra tartogathatja. Megyek is keresek egy 1000 forint körüli újvilági Shirázt. :-) Tudtok valami jó helyet Budapesten, ahol olcsón lehet újvilági Shirázt kapni?

dalton1 2007.09.14. 16:56:40

Bárhol...Spár...Ósan...

amiteszel 2007.09.14. 18:17:43

Kedves Kotyogó!
Egyet mondj meg nekem!
Miért kell állandóan Feindékről beszélni???????????????????????????????
Szólhat a cikk Dél-Afrikáról, vagy osztrák borhamisításról neked csak a Feind név jut eszedbe... Furcsa...
Hozzáteszem, hogy személyesen ismerem őket és tisztelem a munkájukat. De ez már kicsit kezd unalmas lenni!!!

amiteszel 2007.09.14. 18:19:52

A cikk egyébként nagyon jó.
Nap, mint nap azon dolgozunk, hogy a cikkben említett felemelkedést elősegítsük, gyorsítsuk.

boroscimke 2007.09.14. 18:40:08

A Linci pincében kevésbé jó borokat lehet kóstolni, ha Csopak akkor inkább Tamás Ervin(ha már mindenki reklámoz):D
és Mr. Kotyogó... ez a sok Feind tényleg fárasztó, én is ittam jó pár üveggel már mindegyik borából(a Shirazt és a Chardonnay selectiont is)korrekt borok, de ennyi reklám...

boroscimke 2007.09.14. 18:40:54

és a cikk kiváló, tényleg:)

darker_ 2007.09.14. 21:22:34

Kedves Bence! A magam részéről annyiban járulok az erőfeszítéseitekhez, hogy nemsokára kinyitom a Pünkösd előtt nálatok kóstolt és vásárolt Sárgamuskotályt, és baráti körben jóízűen elfogyasztjuk :). (Még eddig is alig bírtam ki, mi lesz, ha évekre akarok eltenni egy-egy palack bort?) A cikkhez pedig gratulálok a szerzőnek, vitaindítónak is kiváló.

darker_ 2007.09.14. 21:28:10

Kedves Bence! A magam részéről azzal igyekszem az erőfeszítéseitekhez járulni, hogy hamarosan kinyitom a Pünkösd előtt nálatok kóstolt és vásárolt Csobánci Sárgamuskotályt, és el is kortyolgatjuk baráti körben :). A cikkírónak pedig gratulálok, vitaindítónak is remek írás.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.09.14. 21:54:30

hamár Bence, én megragadnám az alkalmat és megkérdezném, hogy a nagyszerű 2005-ös somlai rizling friss, 2006-os kiadását kóstoltam augusztus 20-án, ott, a pincében, és eléggé nyúzott volt. Ezt, miszerint a bor még nincs kész a jelenlevő hölgy (szerintem édesanyád)is készséggel elismerte, kb. karácsonyra tippelt mikor jó állapotban lesz a bor. Kérdésem nyilvánvaló lesz: miért kell már most áruba bocsátani akkor ezt? Amúgy kifejezetten kedvelem a boraitokat, e ez a kérdés valahogy még mindig bennem motoszkál.
kösz és bocs az offolásért.

Kotyogó 2007.09.14. 23:12:06

Kedves Bence! Te vagy a Laposa pincészet - bocs nem tudom... Miért Feind, kérdi Boroscimke. A közelben van a nyaralóm. Régen ismerem őket. Szeretem a balatoni borokat. A másik kdevenc Konyári! Róluk is írtam, mert a barátnőm lellei és sokat járunk a Kishgyre. De, ami a Feindéket illeti: Jó áron tudok tőlük vásárolni. Budapestre is felszállítják a bort, ha nem vagyok lent. Korrekt ár/érték arány. Néha borzasztó csomagolásban - nagyon szép borok. Mit mondjak... Bence, hívjál meg és akkor rólatok is írok ide ilyen szép dolgokat, persze, ha tényleg olyan jó a borotok. Bevallom, nem kóstoltam még a boraitokból. Lehet, hogy jó a Feind marketing? A fene tudja... Én a rajongók közé tartozom. Ennyi elég magyarázatként? Van aki a Vylyanra tenné le a voksát...
Boroscimke! A Linczi pince kapcsán, én azt írtam, hogy szép a kilátás Tihanyra és még a bor is iható! Nem több...

MalbecNC 2007.09.14. 23:48:37

Kotyogó kedves, Laposáékat nem elsősorban a borukért ismerik/tisztelik. Nem hiszem, hogy hivogatni fognak.

Amúgy meg még én sem ittam, de tervezem

at 2007.09.15. 12:22:27

Csatlakoznék Bencéhez annyiban hogy bizony sok jó borászatot lehetne propagálni ha másképpen nem hát itt a kommentekben.Egyébként a marketing az komoly dolog és hát sokmindent eltakarhat,viszont e nélkül nehéz érvényesülni.

dalton1 2007.09.15. 20:35:37

Kotyogó...sajnos nem...:) olcsón jó shiraz-t...nehéz ügy...

Kotyogó 2007.09.15. 21:58:52

Ezért most nem is újvilági Shirázt, hanem egy Nyakas budai irsai olivért kóstolok. A barátom hozta, tisztességesen elkészített bor, de nem több. Esti levezetésnek ok. Imádom a lovakat, de azt nem értem, hogy hogyan kerül egy borosüveg cimkéjére egy paci fej... :-)

nemjo 2007.09.16. 20:27:10

Kotyogó, kóstoltál te bármi mást Feind- borokon kívül ?
(mármint azon az egy alkalmon kívül amikor a barátnőd elráncigált Konyáriékhoz)

:-)

Kotyogó 2007.09.16. 20:57:59

Nemjó!
Igen. Soroljam? Gere Kopár, Szent Gaál (Kadarka, Passionata, Kékfrankos rozé, Chardonnay), Jásdi jónéhány borát, Linczmayaer, hogy Csopaknál maradjunk. Pántlika, majdnem mindegyik borukat, Konyári Lyra, Szeremley jónéhány borát, Buttler két bor etc. Folytathatnám a Bujdosó pince boraival a Légli testvérekkel stb. Jó lenne nem személyeskedni... Jó lenne, de nics így, mert Te bizonyára másokat részes-
ítesz előnyben.

Kotyogó 2007.09.16. 21:03:56

Ja, és még valami nem barátnőm cipelt el, hanem én vittem őt oda és közben Garamvárinál is megálltunk egy Sínai hegyi vörösre. Ráadásul évente legalább három-négy alaklommal szoktunk borozgatni a Majtényi préházban. Szóval "Nemjó" ez a támadás... És nem is értem. Neked is van kedvemced. Nekem is pl: Firiatto. Halottál már róla? Sziciliában megtalálod. Még egyszer: ár/érték arányban nekem tetszenek a Feind borok. Biztos neked is van kedvenced. :-)

Cserszegi Óvszeres 2007.09.16. 21:34:12

Ezzel a cikkel én száz százalékban egyetértek, lelkemből szólt a Gazda.
Mondjuk nálam még mindig az abszolút etalon a Bussay bácsi, bár nagyon szép borokat(vöröseket is) készít a Tamás Pince is valóban. Na meg múltkor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet küvéjétől(Rajnai-Olasz-Tramini) is lehidaltam. Állítólag- hogy már megint vöröskéket is említsek- a Bussay Pinotja is frenetikus, sajna azt még nem kóstoltam. Szóval visszatérve az alapgondolatra, szerintem is a fehérben van meg az igazán nagy durranás lehetősége itthon, és asszem ez a folyamat már tényleg elindult.

Defter 2007.09.17. 10:19:26

Én ugyan még kezdőnek számítok ebben a társaságban (borfogyasztásilag értem), de szerintem előbb voltak jó fehérek, mint jó vörösek. Úgyhogy "ez a folyamat" tart már egy ideje, csak kisebb volt a felhajtás, mint a vörösek esetén. Biztosan a villányiak miatt. A fehéreket senki nem reklámozza annyira. Pedig sokszor jobban járnánk vele.
Árak tekintetében mindenképpen kedvező a tendencia, bár ezt a megjegyzésemet fenntartásokkal írom le. A várban meglepődtem egy-két (amúgy tényleg szép) fehér bolti árán, de mindenképpen örültem, hogy a borász legalább nem jár rosszul. Ja, örültem, amíg meg nem tudtam, hogy a borász a harmadát kapja meg jó esetben annak, amit a vevők fizetnek a boráért. Na ez már nem annyira örömteli hír. Változtatni kellene azon a hozzáálláson, hogy "Örülök, hogy el tudom adni a boromat". Meg azon is, hogy a kereskedő a saját költségeire hivatkozva ajánl keveset. Előállítási költség vs disztribúciós költség. Lehet vitatkozni.

Bence valóban nem fog meghívni, kedves Kotyogó, nem is hiszem, hogy szüksége lenne a te reklámodra itt, és ezt ne vedd sértésnek, tényleg nem azért. Nem hiszem, hogy Feindék vagy Konyári meghívott pl. Csak bejelentkezel és mész. A legtöbb helyen ez így megy. Az meg tényleg elég gáz, hogy egyik hszedben még nem ismered annyira, hogy egy telefon után újra felhívd Feind Lajost, aztán itt meg azt írod, régóta ismered őket. Most akkor mondhatná itt mindenki, hogy kit milyen régen ismer. Ja, hogy csak hírből?! Bocs.
Szerintem ez az oldal nem arról szól, hogy ki kit reklámozzon, hanem arról, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak. Jók és rosszak. Mindenki leírja. Ezért van morgás a túlzott ajnározásra. Ez ne is változzon meg, mert akkor csak azon menne a veszekedés, hogy szerinted miért az egyik borász a jobb, mikor szerintem meg a másik.
Ja, és Feindék szerintem jó irányt vettek az új dizájnnal, nem csúnyák azok a borok, sőt, illik a stílushoz a forma.
Bencééknél amúgy mindenképpen ajánlott egy látogatás, főleg napsütéses tiszta időben. A kilátás leírhatatlanul pazar. Mindenkinek csak ajánlani lehet.

Kotyogó 2007.09.17. 10:48:47

Ok Defter!
Októberben lenézek hozzájuk. Ami pedig az új dizájnt illeti - bocs, de nem írom le, hogy melyik pincészet, nehogy reklám legyen - nem értünk egyet. De ez nem is baj, mert izlések és pofonok. Egy-egy pincészet vagy egy-egy bor tetszik nekem, neked mondjuk meg nem tetszik. Igaz ez egy üvegre borra vagy akár borászra. És ez így van rendjén. Egyébként tényleg igazad van abban, hogy mindig bejelentkezés után vagy csak éppen arra tévedve szoktunk ellátogatni egy-egy borászatba. Egyébként meg abban is egyetértünk, hogy a magyar fehér borok Villány és Tokaj árnykában, jóval kevesebb reklámot kapnak. Pedig vannak nagyon szép fehérek. Pl: Jásdinál, hogy egy másik borászt említsek. Hogy a 2006-os évjárata milyen azt nem tudom, mert tavaly nyáron kóstoltam végig a készletét, tehát itt az idő, hogy Csopakra is ellátogassak.

egri Fehér 2007.09.17. 15:27:46

Visszatérve a poszt témájához, szerintem ez egy igen fontos kérdéskör. Remélem, egyre több borfogyasztó ráébred arra, hogy Magyarország elsősorban fehérboros ország, és e mellett vannak még szép vöröseink is (és nem fordítva).

Meg az is kéne, hogy néhány termelő megértse: az olaszrizling nem kizárólag attól lesz jó, ha 16 fokosan szedik, és 8-9 körül/fölött van a sava...
Hatos savval is lehet szép egy savgerinc, mondom én ezt, mint elsősorban borkedvelő.

balcsi 2007.12.17. 22:38:50

Kedves forumozok. Véletlen az, hogy minden konyáriékrol szolo postban szerepel "kotyogo".És tolja a burkolt reklámot. Na már most A Konyári család 300 föböl áll. Lehet rokon????? Ja ha ennyire benfentes akkor talán télleg évek ota jár evente a Majthényi présház? borozo? csárda? vagy hová? De talán azt is tudj, hogy nem hivják igy régota?
süti beállítások módosítása