A fesztiválszezon folytatódik, ötödször lesz Kezes-lábos Etyeken a hétvégén – és két napig tart. Sőt háromig, hiszen szeptember 28-ára borkonferenciát organizált Rókusfalvy Pál és csapata, Terroircsúcsborok születése címmel. Akinek ez mind nem elég, igyon pálinkát.
Az már holtbiztos, hogy az elkövetkezendő években a terroir lesz az egyik leggyakrabban használt kifejezés a borok holdudvarában – de ebben most nem mélyedünk el, hiszen híradózunk, és nem esszézgetünk éppen. A második etyeki borkonferencia mindenesetre a terroirtémát igyekszik körbejárni pénteken.
Olyan híres előadók közreműködésével, mint Gráf József agárminiszter, Laposa József (Somló mint terroir), Mezei Mihály (Biodinamikus gazdálkodás – kövezzenek meg, nem tudtam, ki ez az ember, de utánanéztem, és kiderült, hogy a 2000 óta létező Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnöke), Pók Tamás (Az egri borok egyedisége), Debreczeni Mónika (Az eredetvédelem lehetőség, de nem garancia), Kató András (A magyar terroirborok lehetőségei a világban) és Alkonyi László (Egyediségvédelem Tokaj-Hegyalján). A sok tudományt előbb egri, később montenegrói borok kóstolása színesíti.
Másnap kezdetét veszi az eszem-iszom és a főzőverseny, Szőke Andrással és Badár Sándorral, humor, móka, kacagás. Az ötödik Kezes-lábos kétnapossá tágult az időben, és a szervezők szerint "a legjobb gasztronómiai kiállítók adnak kóstolót kiállítók hagyományos módszerekkel készült étkeikből". Kiállítnak sajtosok, pékek, lekvárfőzők, húsosok és házi sörösök, és még szép, hogy nyitnak az etyeki pincék. Plusz jönnek vendég borászok, olyanok, akik dűlőszelektáltan is gazdálkodnak.
Ebből a névsorból tessenek kiválaztani azokat, akiknél muszáj kóstolni valamit: Bott Frigyes, Demeter Zoltán, Dorogi Testvérek, Jásdi István, Kreinbacher Birtok, Laposa József, Légli Ottó, Németh Attila, Ráspi, Tamás Pince, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Tokaj Pendits, Villa Tolnay.
A Kezes-lábosról egyelőre ennyit, aki viszont úgy érzi, Etyek túl messze van – mihez képest, ugye –, Budapesten is szétnézhet, minthogy dettó szeptember 28–30. között tartják esmét a pálinkapromenádot, a Vigadó téren és a Duna korzón. Nagy János altábornagy megnyitóját semmiképp se hagyják ki. A magyar pálinkafőzdék színét-virágát pedig pláne ne.
Utolsó kommentek