Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A vetélytárs

Pántlika Pincészet Dörgicsei Chardonnay 2006

2007.10.23. 08:28 - Albert gazda

Szerintem említettem már, hogy a Pántlika Pincészet 1994-es sauvignon blanc-ja által ismerkedtem meg ezzel az érdekes fajtával. Később a balaton-felvidéki borászat kikopott az érdeklődésem homlokteréből. Ám eszembe jutott, mi lenne, ha megidézném a régi időket. Múltkor sauvignon blanc-ilag nem igazán sikerült, de a chardonnay jól szerepelt.

A Borkalauz azt állítja, a Pántlika Pincészet hatvan hektár saját terület felett diszponál, annak termését dolgozza fel, szőlőt nem vásárol. A cég saját, kissé avétos híreket tartalmazó honlapjának mindösszesen negyven hektárról van tudomása. Kinek van igaza, fogalmam sincs. Annyit tudok, hogy nemrégiben – bár azóta is eltelhetett egy-két esztendő – távozott a kötelékből az 1993-as kezdetektől dörgicséző Nagy Imre főborász, akinek helyét Mlinkó István vette át. Ez a körülmény a 2006-os címkéken is tükröződik, azokon ugyanis olvasható Mlinkó szépírásos autogramja.

Legalább három ok miatt kezdett újfent érdekelni a Pántlika munkássága. Az egyik, hogy teljes joggal biztat bennünket a nyájas olvasó a hiperborok gyakoribb tanulmányozására. A másik, hogy innét-onnét hallani róluk ilyet és olyat is. Vannak, akik szerint rettentő, amit művelnek, eszük ágában sincs kihozni területeikből, amit bírhatnának, csak készítik a reduktív gyorsborokat, mint a meszes. Mások meg azt mondják, bár minden északi parti faluban lenne ilyen középpincészet. Végül a harmadik ok nem más, mint az, hogy az idei borfesztiválon megkóstoltam két tételüket, és a válogatott olaszrizling kedvező hatással volt rám.

Dörgicsei chardonnay tehát, 2006-ból. A Cora polcáról emeltem le, ha jól emlékszem, ezer forintnál kevesebbet kellett fizetnem érte.

Szalmasárga, tükrösen tiszta szín, zöldet nem látok benne, nem is bánom. Az sem kizárt, hogy éretten szedték a szőlőt, 2006-ban miért ne tehették volna. Intenzív illat. Elsősorban virágos és bodzás, másodsorban gyümölcsös, citrom, mandarin és egyéb egzotikumok jönnek. A fajélesztő határozza meg, innentől lehetne bármi. Mondjuk sauvignon blanc is, ha alapvető jegyeit nézzük. Inkább így mondom: kísértetiesen emlékeztet a Nyakas Pince chardonnay-ira, éppen annyira fajtajelleges, mint amaz. Vagyis semennyire.

A párhuzam szájban megbicsaklik: kevésbé telt a korty, kevésbé teltek a zamatok, mint a tökiekben lenni szoktak. Élvezetes azért, a karcsú testet megint virágos-gyümölcsös ízek színesítik, jólesik megforgatni és jólesik lenyelni ezt a bort. És jólesik belőle tölteni még egy és még egy pohárral. Igaz, venni belőle még egy palackkal nem siettem. Nincsenek extrém erényei, és hibái sincsenek. Hozza, amit ezért a pénzért hoznia kell. A 4 pont megvan, vívódás nélkül. Ez tisztes ár-érték arányt takar.

Utóbb mégis elgondolkodtam, néha előfordul. A hosszú távú magyar–külföldi kompetíció keretében ennek a chardonnay-nek és kompániájának kell most már megszorítania ha nem is a 300-400 forintos Lidl-instantokat, de az azonos árkategóriában vitézkedő Tesco-szelekciókat okvetlenül. Vajon képesek erre? Muszáj lesz kipróbálni.

Címkék: 2006 kóstolás borok a hiperből fehér négypontos chardonnay dörgicse balaton felvidék pántlika

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr88204398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotyogó 2007.10.23. 19:35:47

A Pántlika 2006-os Sauvignon Balnc kifejezetten szép bor. Nyáron kóstoltam. Az új főborász is szimpatikus srác. Mennyibe került pontosan a Chardonnay? Lehet, hogy megkóstolom. Bár Cora áruház tőlem elég messze van.

peppino 2007.10.23. 19:58:11

A Sauvignon Blancjuk tényleg fenomenális. Olyan mint egy bodzaillatú üdítő... :-) De komolyan, ha SB, akkor az legyen Dörgicsei. Ha jól emlékszem 2004 ben SB és chardonnay is volt a dörgicsiek közül csúcsbor. A Fogl János SB-je ha lehet még finomabb. Igaz, azt csak ritkán lehet mekaparintani, de ritkán hozatok egy-két kartonnal, mer' az yó...

darker_ 2007.10.23. 22:38:07

Kotyogó: a Dohány utcában, az Astoria és a Blaha között van egy Pántlika-borkereskedés, ott egyrészt többféle bort tartanak (nem csak sajátot), másrészt egyesek magnum kiszerelésben is kaphatók. De a Chardonnay-hoz az In vino veritasban is hozzájutsz, 900 Ft körüli áron.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.10.24. 10:24:34

Ismerem Mlinkó Istvánt a palackozás végett, egy nagyon normális fiatal srác.

Én úgy tudom, hogy a Pántlika legalább egyik munkatársa által saját földjén termelt Sauvignon Blanc-t felvásárolják, és abból is csinálnak bort. Szép modern fém támrendszeres szőlő, ahogy kifelé menet a hegyre ránézek, rendben is szokott lenni.

ekkerjoz 2007.10.26. 11:08:20

Bort venni hipermarketből?
Nem csekély merészség, ki tudja, milyen logisztikai utakat jár be néhány láda, vagy karton jó bor, hogy aztán a stabil 24-28 fok közötti hőmérsékletű polcokon álljon glédában.
A Sauvignon Blanc boruk tényleg nagyon remek, Cardonnayt is meg kéne próbálni...

peppino 2007.11.01. 17:46:25

Nem nagyon szokott az állni. Úgy láttam, hogy ez az egyik legjobban fogyó bor a Corában. Erre én is rásegítek néha, de mostmár egyre inkább csak Chardonnay van, SB nem nagyon.
süti beállítások módosítása