Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A franciák már a terroirban vannak

Escaravailles Cotes du Rhone Les Sablieres 2006

2007.11.05. 07:41 - Műtannin

Az kábé tiszta volt, hogy a Lidl középső polcait kajtató, a pinceborozók és a műanyag kannák univerzumát éppen elhagyó népi fogyasztó rákattan majd a háromszáz forintos chilei vörösökre, de mégis sokáig azt hittem, hogy rinyálás ide, para oda, a külföldi borok importcunamija nem rendíti majd meg a szofisztikált hazai borfogyasztót, ez mindig kis nacionalista műfaj marad, elég eligazodni magyar termelők, fajták, évjáratok között, köll a francnak bajlódni mondjuk Cotes du Rhones Les Sablieres-rel, azt se tudja az ember, hogy ejtse, ugye, mert rendes magyar nem tud franciául, vesszen triatlon.

Aztán jött 2004 meg 2005, két pocsék évjárat, amikor, hát, alig ért be valami vörös az ide csődített, nagyobb részt francia származású világfajtákból. És tisztességes minőségű magyar vörösbort a háromezer alatti árkategóriában úgy köll vadászni. Nem az, hogy lehetetlenség, de kell bele ölni időt. Elkezdtek képbe kerülni a külföldi vörösök. Pláne, hogy a kereskedők is megszerették, mert a brutális támogatások miatt 5-6 euróért már komolynak számító bort kaptak, és ha kitették háromezerért forintban, akkor még bőven versenyképes volt a magyarokkal, sőt, és keletkezett rajta száz százalék haszon.

A galacsinhajtó bogárról elnevezett Rhone-völgyi birtok (Domaine des Escaravailles) 2004-es évjáratú olcsóbora (Les Sablieres) tavaly a Terroir Club legjobban fogyó vöröse volt. És ahogy hallom, ezt a 2006-ost is viszik, mint a cukrot. Kedvezményes áron kétezer alatt, kedvezmény nélkül kétezerháromszáz, állítólag az eggyel drágább, kábé háromezer forintos Cote du Rhone ugyanettől a pincészettől még inkább best buy, de ezzel is kiegyezek én.

A címke példásan visszafogott, mégis karakteres. Bogarat tettek. Plasztikdugós szegény, jelezve mintegy, hogy nem a csúcskategóriát célozza.

Grenache és syrah házasítása, erőteljes túlsúlyban (70-30) a gyöngébbik, olcsóbbik fajta, a grenache. Illat szamóca, eper, vanília, fahéj, medvecukor, kanalas orvosság, az alkohol szalmiákja, kovakő. Szellőztetésre füstösebb, kanalas orvosságosabb, húsosabb. Szép savval indul, tán még valami bozsolés szénsav is rendetlenkedik, tannin visszafogott. Jó, arányos bor, friss, vaníliás, gyorsan iható. Közepes test, inkább a savak frissessége meghatározó, szó sincsen nagy koncentráltásgról, de mozgásról, templomabalakokról ítélve mégsem mondható laza anyagnak. Van benne határozott sült gesztenyés mattság, és sok-sok eper. A magas alkohol nekem nem feltűnő, pedig a friss karakterhez nem feltétlenül passzolna.

Ötös fölé, és egy erős best buy.

Címkék: 2006 kóstolás vörös ötpontos best buy terroir club domaine des escaravailles cotes du rhone les sablieres

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr58217633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2007.11.05. 20:50:12

Mi az, hogy "vesszen triatlon"? Kikérem magamnak:-)A bort meg megkóstolnám, kösz a tippet!

nemjo 2007.11.05. 23:06:56

A 2004-es ritka gyenge volt, egy hétig ittam a nyáron, mert bedőlve egy terro(ár)rista ajánlásának azt vittem magammal a hajóra ... kb. mint egy 1000 ft-os éretlenül szüretelt egri bor egy gyenge évjáratból ...
Olyannyira visszafogott tannin, hogy talán nem is volt benne, kilógó sav, győmölcs sehol ....

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.11.06. 20:04:23

olyannyira a terroirban vannak, hogy pierre frick tartott a héten egy szemléltetést arról, hogy például egy 2200 forintos, 2002-es (!) zöldszilváni milyen is tud lenni, ha. nem tudom mi pontosan az oka annak, hogy elkápráztatott, lehet hogy a biodinamizmus, lehet hogy a szimpla terméskorlátozás, mindenesetre a sok szép kóstolt tétel közül kiemelkedett az ár/érték arányával.

oddbinsa 2007.11.07. 00:12:14

"a gyöngébbik" Grenache hetven százalékban, mert a dél rhónán az a domináns fajta nem az "erősebbik"
süti beállítások módosítása