Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rendkívüli évjárat Hegyalján

Szüreti jelentés a Tokaj Renaissance-tól

2007.11.08. 14:49 - Albert gazda

Sok helyütt javában szedik még a szőlőt a világ legjobb borvidékén, de már látszik, a pincészetek zömében kivételes minőségű 2007-es borok készülhetnek. Szépen beérett a gyümölcs, aszúszemben sem volt hiány – mi kell még? Ahogy tavaly, úgy az idén is elkészítette szüreti jelentését a Tokaj Renaissance Egyesület, és ezt mi teljes terjedelmében közreadjuk jól.

Németh Attila (Alana Tokaj): Az aszúzást befejeztük, de a területek 50 százaléka még szüretre vár. Kimagaslóan jó évjárat az idei, nagyon sok és jó minőségű aszúszemet szedtünk, és csodálatos volt a száraz borok alapanyagaként szüretelt furmint és hárslevelű is. A legzamatosabb szőlők, amióta Tokaj-hegyalján vagyok, ezért biztosra tudom mondani, hogy lesz szép száraz borunk is a 2007-es évből. A sárgamuskotályunk egy részének lába kelt, de ami megmaradt, abból még aszúszemeket is gyűjtögettünk. Magas mustfokkal kerülnek be a kiváló alapanyagok az aszúalapborhoz és a szamorodni típusú borokhoz. November végéig szeretnénk befejezni az idei szüretet.

Árvay János (Árvay és Társa): Jelentem, nagyban folyik nálunk is a szüret. Folyamatban van az aszúszemek kicsipegetése. A száraz bornak gondolt fürtöket már leszedtük, lent erjednek a pincében. Kóstolgatjuk a már kierjedt vagy éppen erjedésben lévő borainkat. Eddig mindegyikkel jó barátságban vagyunk. Bár a tokaji fajták nagy szüretje nálunk még várat magára, de már elindultunk. Reménykedünk és imádkozunk. Hátha lesz belőle mondjuk Édes Élet.

Zöldi-Kovács Árpád (Béres Szőlőbirtok): A héten befejeződik nálunk is a szüret. Elmondhatjuk, hogy minden a várakozásoknak megfelelően alakult, minden borfajtánkhoz megvan a megfelelő alapanyag.  Kiváló minőség jellemzi az idei évjáratot, magas mustfokkal érkeztek be a szőlők. Az eddig ismert fajtajelleg szerinti száraz boraink, késői szüretelésű boraink és aszúboraink mellett szeretnénk majd az idei évből két új bort is a nagyközönségnek bemutatni, egy 3 puttonyos tokaji aszút és egy reduktív technológiával készített, könnyed, gyümölcsös, száraz furmintot is.

Orosz Gábor (Bodvin): Nagyszerű évjárat lesz az idei, tegnap fejeztük be a szüretet. Legalább olyan jó évet könyvelhetünk el, mint amilyen a 2003-as évjárat volt. Zamatos, koncentrált ízvilágú aszú, szép száraz bornak való alapanyag, ezek a mögöttünk lévő szüret főbb jellemzői. A szőlők aszúsodása dülőnként más és más arcát mutatta, hektáronként 1 és 15 mázsa közötti mennyiségben szedtünk aszúszemet a területekről. Ideális volt az ősz, jó időben jött a csapadék, összefoglalva: nagyon jó év a 2007-es.

Baji Edit (Dereszla Szőlőbirtok): A múlt hét elején befejeztük a szüretet. Az aszúborok feldolgozása folyamatban van, a száraz borok az erjedés vége felé közelednek. Már a korai fajták – a muskotály, a zéta, a Tarcal 10, a sauvignon blanc – is nagyon szép alapanyagokat adtak, újdonság lesz az idei évből a könnyed, reduktív technológiával készített, gyümölcsös, illatokban gazdag sauvignon blanc borunk, amely karácsonyra várhatóan le lesz már palackozva. Összességében elmondható a 2007-es szüretről, hogy vannak nagyon szép szelektált tételek, de mind minőségi, mind mennyiségi szempontból közepessel jellemezném az idei évjáratot.

Mészáros László (Disznókő): Szeptember elejétől kezdődően folyamatosan szüretelünk, rengeteget válogatva, közel száznyolcvan fős csapattal. Rendkívüli évjárat az idei, semelyik előzőhöz nem tudnám hasonlítani. Nagy mennyiségben és kiváló minőségben szedtünk aszú szemeket, a furmintban négyszer válogattunk, majd az utolsó fürtönkénti szedést november 6-án, fejeztük be. A hárslevelűből szintén szép és finom aszúszemeket gyűjtöttünk, itt a végső szedés még hátra van. A tökéletes érésű, botritisszel átszőtt szőlőszemek rendkívüli aromagazdagságot adnak az idei boroknak. Analitikailag kevesebb a sav a vártnál, ez azonban a borok harmonikus ízvilágában nem mutatkozik meg.

Domokos Attila (Dobogó Pincészet): A 2005-ös és 2006-os remek évjáratok nagyszerű folytatása a 2007-es. Savakban egy kicsit szegény, ízekben, zamatokban és beltartalmi értékekben azonban annál gazdagabb volt az idei év. Korán kezdődött az idei szüret, október harmadik hetére leszedtünk mindent, még az esős időszak előtt. Kaotikus aszúfelvásárlás jellemezte az elmúlt időszakot, ennek megelőzése céljából komolyabb koordinációt és cégek közötti egyeztetést javaslok a következő évekre. A évjárat nagyszerűségét mutatja, hogy a száraz, késői szüretelésű és a 6 puttonyos aszúnk mellett Mylitta Álma is lesz 2007-ből.

Kubus László (Dusóczky Pincészet): Múlt hét pénteken befejeztük a szüretet. Gyönyörű aszúsodás jellemzi az idei évjáratot, csúcsminőségűek lesznek a 2007-es borok. 22-24 fokos mustot préseltünk és 60 fok feletti essenciát csepegtettünk.

Brezovcsik György (Füleky Pincészet): Zajlik a szüret, körülbelül a területek 20 százalékán van még kint szőlő. Nagyon jó évjárat az idei, bár kicsit kevesebb mennyiséget szüreteltünk, mint amire számítottunk. Miután szépen beindult az aszúsodás, szép, koncentrált ízvilágú aszúszemeket szedtünk. Körülbelül 10-10-10 ezer palacknyi száraz, késői szüretelésű és aszúbor lesz a 2007-es év termés mennyisége.

Rakaczki Gábor (Gróf Degenfeld): Jelenleg is szüretelünk, szamorodni és aszúalapbornak való alapanyagot szedünk. Befejeztük már az aszúszedést, kevés, de jó minőségű szemeket szemezgettünk ki. A reduktív száraz és félszáraz boraink kierjedtek, az első fejtésen is túl vannak; a barrique furmintunk pedig már hordóban érik. Borászati és szőlészeti szempontból is kihívás a 2007-es év, de összességében átlagosan jó minősítéssel jellemezném az évjáratot.

Visóczki László (Gundel): Pár nap van már csak hátra a szüretből. Minden téren elégedettek vagyunk az évjárattal, szép aszúszemeket, kiváló száraz bornak és aszúalapbornak való alapanyagot szedtünk az elmúlt hetekben.

Győrffy András (Pajzos–Megyer): Fantasztikus évjárat az idei. Kiváló alapanyagokat szüreteltünk a borainkhoz. Nagy mennyiségű és nagyon jó minőségű aszúszemeket szedtünk a dűlőinkből. A Megyer dűlőben befejeztük, a Pajzos dűlőben még tart a szüret.

Molnár Péter (Patricius): Folyamatban van a szüret, a területeink 25 százalékán van még a tőkéken szőlő. Karakteresnek és igen egyedinek érezzük a 2007-es évet, szép ízek, harmonikus borok jellemzik az idei kiváló évjáratot. Jelentős mennyiségű és kiváló beltartalmú aszú szemeket szüreteltünk. Termőhelyeink adottságait, sajátosságait kihasználva a száraz, a késői szüretelésű és az aszú boraink alapanyagát is dűlőszelektáltan szedjük, és az ebből készült borokat is eszerint érleljük. Később, az érlelési folyamat végén döntünk az esetleges házasításról vagy a dűlőszelektált palackozásról.

Galambosi Imre (Tokaj Classic): Egyelőre az aszúzásnál tartunk, az igazi szüret még csak most fog kezdődni. A napokban nem kedvez nekünk az időjárás, de reméljük, hogy kitart még a jó idő egy darabig, és november végéig be tudjuk fejezni a szüreti munkákat. Nagyon szép alapanyagokat szedtünk eddig, ennek köszönhetően a cuvée és aszúboraink mellett száraz bor is készül a 2007 évből.

Kanzler András (Hétszőlő): Három hektár kövérszőlő kivételével befejeztük a szüretet. Az előző évekhez viszonyítva kevesebb aszúszemet szedtünk, viszont a száraz és a késői szüretelésű borok mennyisége jól alakult a kiváló alapanyagoknak köszönhetően. A jó minőség mellett a borok savtartalma alacsonyabb a nyári hőség miatt, ami sajátossá teheti az idei borok ízvilágát. Nem beszélhetünk rendkívüli évjáratról, de jól eladható, harmonikus borokat fog adni 2007-es év.

Bacsó András (Oremus): A héten fejezzük be az idei hosszú szüretet, amely augusztus 29-én kezdődött, és várhatóan november 8-ig fog tartani. Nagyon elégedett vagyok az évjárattal, nagy mennyiségű és kitűnő minőségű aszúkat szedtünk, és a száraz, késői szüretelésű borok is nagyon szépek lesznek. Az időjárás is nekünk kedvezett a 2007-es évben. A nyári forróság ugyan egy 10 százalékos veszteséget okozott a szőlőben, az előrehaladtt érés, a szép napsütéses idő és a jókor időzített eső meghozta gyümölcsét.

Wille-Baumkauff Márta (Pendits): Mi már befejeztük a szüretet. A mennyiséggel kevésbé, a minőséggel annál inkább elégedettek vagyunk. Remek évjárat a 2007-es, gyönyörű aszúszemeket és szép, optimális érettségű egészséges szőlőt szedtünk. A szüret legnagyobb veszélyét idén a seregélyek jelentették, félhektárnyi szőlőterületen okoztak kárt nekünk a madarak Abaújszántón.

Címkék: híradó tokaj szüret 2007 tokaj renaissance

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr26222415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

big agnes 2007.11.08. 17:54:10

"A sárgamuskotályunk egy részének lába kelt..."

úgymint ellopták?

Ly  2007.11.08. 17:56:02

A seregélyeket egyre több borász emlegeti vagy éppen átkozza. Kíváncsi lennék, hogy az általam hallott/látott módszereken túl ki-ki hogyan védekezik ellenük, vagy mit látott, miről hallott.
- nappal működő automata hangos riasztók;
- emberi müködtetésű dudák, sípok, kerregők;
- csillogó, villogó CD/DVD lemezek;
- szélkerék hajtotta kaviccsal zörgő konzervdoboz;
- sorok fölé feszített háló (ez igen drága és macerás lehet)...

DEMINEM 2007.11.08. 22:47:47

A rendkívüli jelzőt mivel magyarazzá a szerző? Ebben SEMMI rendkívüli nincs.

indapasssucks 2007.11.09. 09:55:23

a marketingen túl azért bíztató, hogy mindenki jónak mondja az évet (kicsit már belefásultam a borászok folyamatos panaszkodásába).
Télen vagy tavasszal menni kéne pincelátogatásra, nemdebár?

Jenyei 2007.11.09. 10:06:27

Sucks, a borászoknak is van mibe belefáradniuk. És sok helyen az, hogy nagyon jó termés van, az a Jóisten kegyelméből az utolsó pillanatban lehullott esőnek köszönhető. Az addig eltelt hónapok idegőrlő várakozását nem kívánom neked -bár kívánhatnám, te bizonyára erősebb lélekkel viselnéd, mint a lekvár borászok-

Defter 2007.11.09. 12:12:09

Most már értem, mire célzott a szerencsi polgármester azzal, hogy a borászok féltik az olcsó munkaerőt. :) 180 fős csapat, az már valami.
A jövő hetem Hegyalján kezdődik. Asszem, jó lesz...

oreghorgasz 2008.05.19. 14:37:53

Árvay János - :) Édes Élet

Kedves borbarátok.
Pontosan az 50. születésnapunkon voltunk egy csodálatos kóstolón az Árvay Pincészetben.

Kétféle borbarát van:
Aki már kóstolta Az Édes Életet és akinek még meg kell kóstolni. A kóstoló sor vége felé szolgálták fel. Az év borásza a saját esküvőjére készítette és azóta is készül valamennyi minen évben (ha van miből) Ez talán csak legenda, de akkor is jó :)

Miután megtudták, hogy mindketten aznap töltjük az 50-et olyan különlegességgel kínáltak, amit azt hiszem (kizárólag az ára miatt) nem vásároltam volna meg. Aztán persze már vettünk a natúr eszenciából is :)

oreghorgasz 2008.05.19. 14:59:19

Rákóczi Pince

Kedves borbarátok!
Megosztok egy élményt veletek, talán másoknak is tetszeni fog.

A lyányom megtanította magyarul az amerikai férjét, aki rajong Magyarországért és a magyar borokért. Úgy esett a dolog, hogy egy francia társaság keveredett mellénk a Rákóczi Pince kóstolóján. Az egyik francia kiöntötte az aszút és elég durván "beszólt" mellé. Nos ez a srác franciául is beszél. Csendesen odatette a poharát az ízetlen fickó elé és ezt mondta:
Ismerem a boraitokat, többször ittam Párizsban is. Jegyezd meg, hogy nektek ezer év múlva sem lesz ilyen borotok, mint amit kiöntöttél. Arra kérlek, ha valami nem ízlik, ide a poharamba töltsd!

Jó nem ..? Olyan büszke voltam a vejemre, hogy csak na..!
Magyar borklubot akar csinálni a nyugati parton. Mondtam, hogy inkább jöjjenek haza, mert Villányban még nem jártak és lefoglaltam a szállást nyárra.
süti beállítások módosítása