Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Akár egy rizling

Alphart Rotgipfler Rodauner Top Selektion 2004

2007.11.12. 16:36 - Albert gazda

Kezd ijesztővé válni számomra, hogy bármihez nyúlok osztrákul, az fix, hogy jó. Nemrég túlléptünk Wachaun, és máris gyöngyszemet találtunk a Weinviertelben. Most a Thermenregionban szaladtunk bele bizonyos Karl Alphart dettó perfekt termékébe. Ráadásul a szőlőfajta is autochton.

A Thermenregion Bécstől délre található, és nem a legnagyobbak közül való, 2332 hektáros mindössze. Persze Wachau sem monumentális, ám a híre az, szemben emezzel. Amelyről elsősorban két érdekesség juthat az ember eszébe. Az egyik, hogy több termálfürdőváros található arrafelé, innét a neve is. A másik, hogy általánosan elterjedt szőlőfajtája a ritkasága ellenére nálunk is kultikus cirfandli. Sőt nemcsak a cirfandli, hanem a rotgipfler is – utóbbiról ez ideig nem hallottam egyáltalán, hiába, rengeteget kell még tanulnom.

Karl Alphart a Thermenregion egyik csúcstermelője – ezt is az imént tudtam meg. Tizenkét hektáron gazdálkodik, dűlőiben a rotgipfler és a zierfandler mellett chardonnay, neuburger és pinot noir zöldell, fehér- és vörösborain túl sektet és frizzantét is termel. A Rotgipfler Rodauner Top Selektion történetesen az abszolút csúcsbora neki.

Úgy kóstoltuk, hogy azt hittünk, rajnai rizling van a palackban. Olyan is. Áradóan gyümölcsös-barackos illat, friss és üde mineralitással. Szájban egyszerre nagy és könnyed, rengeteg érett, mégis élénk zamattal, kifinomult, selymes savakkal, magas struktúrával. Mintha csipetnyi szénsav is színezné. A magas alkohol melegít, de nem disszonál, lendületességét nem csorbítja. Eszembe nem jutott, hogy tölgyben is járhatott, pedig járt. Nagyon-nagyon jó inni. Bivalyerős 7 pont.

Majd egyszer, ha megint hozzájutok valami ilyesmihez, és ügyesebben figyelek, hátha rájövök arra is, miben különbözik a rotgipfler bora a rizlingétől. Ha valaki netán többet tud erről a szőlőről, ne tartsa titokban, úgy lesz jó mindenkinek.

Címkék: kóstolás ausztria fehér 2004 hétpontos alphart thermenregion rotgipfler

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr83220405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2007.11.12. 19:02:43

Korábban még minálunk is megtalálható volt a rotgipfler vöröshegyű néven. Szintén a Thermenregion, Gumpoldskirchen jellemző fajtája. Leggyakrabban cirfandlival házasítva kerül forgalomba, annak szeszélyes természetét hivatott helyrerakni, ugyanis kiegyenlítettebb minőséget terem, kissé lágyabb és könnyedebb is.
Illetve indokolja még az a tény is, hogy valószínűsíthetően mindkét fajta a tramini és a piros veltelini természetes hibridje.
A pécsi kutatóintézetben kipróbálták, de tudtommal nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Azt még nem hallottam, hogy a rajnaihoz hasonlítana, bár tisztán én még nem kóstoltam.

Cirfandlia 2007.11.20. 20:24:28

Gazda, mennyibe került palackja?

Albert gazda 2007.11.20. 20:39:25

Nem tudom, nem én vettem. Rákerestem neten, 25 dollár körüli árakat látok.
süti beállítások módosítása