Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hiperkarmikus borélmény

Zwack Válogatás Villányi Portugieser 2004

2007.11.13. 09:45 - Weér Yvo

Kezdjük egy közhellyel: Malatinszky Csaba, a művelt világfi Oscar Wilde-ot idéző sassoonfrizurájával – ahogy azt Alföldi Merlot a tollával megrajzolta – izgalmas, azazhogy ellentmondásos figurája a villányi borszcénának; vagy: izgalmas és ellentmondásos; vagy valami. És ahogy azt Alföldi kolléga szintén megjegyezte, mindenkinek van róla véleménye, tehát nekem is van.

Híres borai megannyi ragyogó csillag: szépen csillognak, ám érinthetetlenül távoliak – már csak anyagi szempontból is –, így a véleményem inkább a közvetett benyomásokból építkezik, terebélyesedik (Moszkva, Mercedesek és osztogatás, valamint Leningrád, Moszkvicsok és fosztogatás viszonylat). Mivel csúcsborai mindennapos fogyasztásra, fejlődésük nyomon követésére számomra elérhetetlenek, nyilván nem szeretem őket (pedig kiválóak, még a közhelyesen polgárpukkasztónak szánt Cabernoir is lenyűgözte érzékszerveimet), de a 2006-os – olcsóbb kivitelű – rozéjától oda és vissza voltam. Ahogy attól is, hogy e szép ember mindig megmondja a tutit. Ami persze másoknak nem tetszik. Szóval van itt ellentmondás ellentmondás hátán, csődör a kancán, bika a tehénen, kos a jerkén.

Folytassuk a borral, a 2004-es oportóval (modernül: portugieser)! Mindenekelőtt vékony: látványra, illatra, mindenhogy. Az hamar kiderül, hogy valószínűleg agyonterhelt ültetvényekről származik (felvásárlásra gyanakodnék, de a címke mást mond: termelte és palackozta: Malatinszky Kúria). Egy biztos: nem történt fürtválogatás, még szüretkor sem, kocsány is kerülhetett rendesen a feldolgozott anyagba. Kis kocsányíz, kis savhiány, testetlen lebegés. Fanyarsága inkább zavaró, mint érdekes, fűszeressége – ha beszélhetünk egyáltalán fűszerekről – szintetikus; az összkép mégis korrekt. Egy iható bor, fejfájás sem marad utána. Nem mély, nem súlyos, nem gazdag, nem érett, nem testes, nem... Igazi nem-bor – legfőképpen semmilyen. Az árát megéri, de csak az akciósat!

Erős 2 pontot így is összehoz, bár kicsit erőlködnie kell. A Malatinszky Kúria és a Zwack Rt. közös jótékonysági tétele a hajléktalanszálló karácsonyi műsorához. Soha rosszabbat, ha húsz ember összejön, hogy a társas bódulat sajátos formáját gyakorolja. Ez önmagában nem is kívánna több szót.

A bor azonban többrendbeli érdekességfaktorral hergeli a fogyasztót. Először is érdekes, merthogy portugieser a Malatinszky-birtokról, ráadásul 2004-ből (gyatra évjárat, akárki megmondja). Másodszor érdekes, mert nem hétköznapi Malatinszky-bor ez, hanem olyan, ami kettős (vagy még többesebb) szűrőn is átment: a Zwack Válogatás részeként került piacra, és magának a nagy Kovács Antal háromszoros magyar sommelier-bajnok (1994, 1995 és 1997) borszakértőnek az ajánlásával kínálták nekem (nekem!). Mi mást tehettem ennyi elszántság láttán: megvásároltam. Persze csakis a termelő neve (le sem tagadhatnám sznobságomat), a fajta és az ár – mintegy 450, azaz négyszázötven magyar forint, akciós ajánlat egy hiperben a készlet erejéig stb. – együttes orvtámadása gyengítette a kritikus szint alá vészjelző és immunrendszeremet.

Csakhogy amikor megkóstoltam, óhatatlanul eszembe ötlött mindaz, amit olvastam-hallottam a remek férfiútól. Minden fellelt szavára figyeltem, hiszen kevesen ismerik jobban a nemzetközi trendeket – a sommelier-ként eltöltött idő nem múlt el nyomtalanul –, és a tapasztalatait valószínűleg jól tudja hasznosítani csúcsborai elkészítésében. Végképp belopta magát szívembe visszafogott és ragyogóan okos megnyilatkozásaival, világos gondolkodásával, ahogy megfogalmazta Villány egy lehetséges (és egyre inkább az az érzésem: az egyetlen lehetséges) jövőjét. Például azt, hogy csakis magas minőségű presztízstermékekkel szabadna foglalkozni, és le kellene számolni végre a cash-flow borként is emlegetett, olcsó oportóval, amely legfőképpen a borvidék – meg persze az adott persztízsborászat – fényét tompítja. Ez a bor azonban mintha réseket ütött volna a szép gondolatok láncolatába; eszembe juttatta Műtannin kolléga remek kis írását, amit az egyszerűség kedvéért ide kattintva is elolvashatnak. (Zárójeles szubjektív: az oportó nem tehet semmiről! Ha valaki nem hiszi, kóstolja meg például Molnár Tamás újborát.)

Őszintén szólva mindig elcsodálkozom azon a kettősségen, ahogy a magyar csúcsborászatokban a világszínvonal és a mérhetetlen igénytelenség vállvetve harcol a piacokért; de lassan – kényszerűen – tudomásul veszem: ez van. A büdös magyar valóságban még a legszebb virág tövében is túl sok szar van. Biztos a macskák az okai mindennek.

P. S.: Máig nem tudom, hogy az utolsó bekezdés honnan került ebbe a szövegbe. Egyszer csak ott termett, és én nem tudtam kideríteni a forrását, így sajátomként vállalom és használom. Aki fölismeri benne szellemi gyermekét, jelentkezzen a jelképes honoráriumért.

Címkék: kóstolás vörös 2004 kétpontos villány portugieser malatinszky zwack

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73221682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.11.13. 09:58:48

hát nem tudom, bevallom nem értem a cikk mondanivalóját, de csak hogy a hiperkamikus és osztogatás/fosztogatás vonalban maradjak: 2004-es, hiperből vett oportót kóstolni szerinted botorság vagy bátorság?

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.11.13. 10:49:12

Az akciós árból már egy műveletlen alkoholista is tudhatja mire számíthat. Az meg, hogy egy hiperben még árulnak 2004-es portugiesert, nem a borász vagy a sommelier hibája. A cimkén esetleg lehetne figyelmeztetni a potenciális vásárlót, hogy inkább frissen élvezhető - de ezt a cikk írója nagyon jól tudta. Én például nem szoktam megvenni - még ennyiért sem - olyan bort, amiről tudom, hogy egy "gyatra" évjárat, kiöregedett példánya. Minek kínozzam magam? Persze, ha valaki direkt rosszat akar inni és írni, akkor egészségére.

Jenyei 2007.11.13. 12:05:58

A bor még ott van (egyedüli portugieser-ként) a honlapjukon a borok között, a 'Le Sommelier' részben. Gondolom akkor ők maguk nem egy rég kifutott gázos-hiper-maradványnak tekintik.

egy 2007.11.13. 12:30:11

Miért vesz valaki a hiperben minimum 2 éve „fortyogó” oportót 450 Ft-os menekülési áron és boncolgatja azt a köz előtt, ez valóban jó kérdés! Mégis, engem jobban érdekelne, hogy kedves Weér Yvó-t melyik csalódás késztette igazából tollragadásra? A „hát nem szégyelli magát a Hiper, hogy egy meggondolatlanul berendelt – és kezdetben valószínűleg a név miatt rendesen túlárazott – bortól, ennyi idő elteltével így kíván szabadulni?”, vagy „nem szégyelli magát M. CS., hogy a nagy Villányiról prédikálva beleportugieserezik ide nekünk a vízióba?” Nos, a hipereket lassan már tényleg divat szidni (főleg bor fronton), de az ember már csak ilyen, próbálkozik. Részletek ugye itt: alkoholista.blog.hu/tags/borok_a_hiperből.

A másik kérdést nézve viszont felejtsük el akkor az alcímet (Zwack Válogatás Villányi Portugieser 2004) és a biztos jogosan kirótt elégségest és tegyük fel a kérdést magyarul: Készíthet-e egy ikon (nem a balatoni fél-konyári) belépő áras, kommersz közönségbort (azért se cash-flow), vagy ezzel tényleg elveszít „valamit”?

Presztízst (hülyeség, azt a nagy borok hozzák), hírnevet (ugyan, egy jó árú borral szélesebb közönség ismeri meg-el), hitelességet (nos?)… de erről is folyt már disputa ezen a fórumon is, de nem hiszem, hogy lesz valaha egyetértés e kérdésben.

Jenyei 2007.11.13. 13:09:22

Semmi okom a hipereket védeni, de: szívesen olvasnék egy megoldást valakitől. A tejnek, húsárunak van szavatossága, ott egyértelmű hogy ki a hunyó, ha lejárt termék van a polcokon. Mi a helyzet a borral? Ha ti hiper-készletgazdálkodók lennétek, mit tennétek? Ha a bortermelő nem ad egy végső forgalombahozatali határidőt, akkor ugyan melyik kereskedelmi menedzser vállalja fel, hogy (mondjuk) 2007. október 10-én kiönteti az összes Malatinszky Portugieser 2004-est? És mégegyszer: a Művelt Alkoholista tájékozódhatott akár a honlapról is, és jóhiszeműen elindulhatott az alapján is. Vagy nekik okosabbnak kell lenniük a borásznál is?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.11.13. 18:32:10

Tudtommal a Zwack Válogatás az nem azonos a Zwack Izabella Borválogatással. Ezen utóbbiban nem szerepel ilyen tétel.
Érdemes lenne pontosítani, hogy akkor moist kinek az ajánlatával és milyen tételről is van itt szó.

Borboszi 2007.11.13. 19:43:48

... én úgy emlékszem, hogy 2004-ben Malatinszky Csabának még a Zwack-kal volt kizárólagos szerződése, és akkor még nem Zwack Izabella válogatásnak hívták, hanem Zwack válogatásnak. Szerintem ez úgy történt, hogy a megfelelő időben az Anti lement, megkóstolta, tetszett a bor és kellett a piacra is nekik egy ilyen. Nos, gondolom akkor még ez a bor teljesen oké is volt.

Hogy miért kínozza ezzel valaki magát? Kíváncsiságból :-)... meg mert lehet, hogy sok a laikus olvasó, és most megtudhatják, hogy mit is fed az, hogy 2004 Portugieser :-)))... na és 450 forintért meg miért ne?

Spicc 2007.11.13. 22:10:31

Gyenge bort kóstolás utáb bírálni korrekt. Ebből hosszú távú elemzést levonni nem korrekt.
Egyébként a cikkből a borásszal kapcsolatban használt jelzők miatt sugárzik az általános ellenszenv, ami meg a szerző szempontjából nem szerencsés mert elveszíti az elemzés hitelességét.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2007.11.13. 22:16:10

BZoltan: a bor szerepel a Zwack Izabella Borválogatás című kiadványban (alcím: Érvényes 2006 májusától!), 50. oldal, a Zwack Válogatás utolsó tétele (adózatlan nagyker ár: 595 Ft).

Borboszi: az általam kóstolt boron nem a kor hagyott súlyos nyomokat, azt persze nem tudhatom, hogy Kovács Antal mit kóstolt.

A sok laikus olvasó sajnos nem tudott meg semmit: 450-ért (meg nagyságrenddel többért) beszerezhetnek ennél tragikusabb borokat is, ebben a kategóriában ez az oportó világbajnok (lásd fent). A laikusnak sajnos ahhoz kell hozzászokni, hogy ahol nagyker áron nettó két darab ezresért kínálnak technológiailag hibás tételeket „nagy nevek”, ott bármi megeshet.

Egyébként mindent megkóstolok – kíváncsiságból. Ezt a bort pl. azért, mert Malatinszky sokat és sok helyen beszélt arról, hogy a kommersz borok veszélyeztetik Villány jövőjét – én pedig mélyen egyetértettem és egyetértek vele (de nem a portugieserről alkotott véleményével).

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.11.13. 22:25:50

Outsider megjegyzés: most vettem egy 2005-ös Dúzsi Marcit, amiről nem tudtam, hogy újbor. Nem értek a borokhoz, tény. Csekély ismereteimből annyira azért futotta volna, hogy simán nem veszem meg, ha a bozsolé szót meglátom a címkén. Nem láttam meg, mert nincs rajta.
Egy korty után kiöntöttem a lefolyóba, ihatatlan volt. Nyilván a borász jó ember, a közértes is jó ember, én meg 1100 forintért cserébe szarul érzem magam.

dalton1 2007.11.13. 22:25:57

Nem ide vág, mert nem hiper és nem oprtó, de! Ráspi ("sima")kékfrankos 2004 és 2005 is kapható a Déli pu.-i CBA-ban. A '04-es 1900Ft a '05-ös 1400Ft. Szerintem jó ár...

dalton1 2007.11.13. 22:27:21

Én meg 1100Ft-ot nem öntök a lefolyóba még ha szarul érzem is magam...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.11.13. 22:33:18

Rendesen én se, de te meg nem kóstoltad, amit én :) Semmiképpen sem ott és akkor.

pelotepincsi 2007.11.14. 08:17:51

miért köll 2004 - es portugizit inni? ennyire egyszerű a probléma.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2007.11.14. 08:59:36

Spicc: ellenszenv nincs, ellenben szimpátia van, mert Malatinszky az egyik legtökösebb villányi, akinek néhány év múlva sokat köszönhetnek majd az ős-villányiak (akik persze ezt még nem tudják) – meiner meinung nach. Meg van vélemény is – az enyém –, amivel lehet egyetérteni vagy vitatkozni. Meg van stíluseszköz is; úgy hívják: túlzás. Azok, akik ezt a bort piacra dobták, ezzel az eszközzel éltek, ahogy jelen posztban én is – az eredménye reményeim szerint: irónia.

Fekete Leányka 2007.11.14. 19:25:37

Kedves!
Nem kell védeni a cikk mundérbecsületét. Szerintem is egy álszent, álságos világban tanusított, az általános korszellemet képviselő tendenciáról van szó. Speciel a MCS ürügyén.
Egy ember csak egyféle lehet. Ha kétfélének tűnik, akkor egyik sem igaz.
Egyébként mindenki azt fogyaszt, amit akar. A boorivás bizalmi kérdés.
Sajnos a Zwack Válogatások sorozatos csalódások után inkább taszítanak mint vonzanak. (persze néhány kivétellel (pl.:Bukolyi))
süti beállítások módosítása