Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Opus One a Metróban, bioédes a Mammutban, borászverés emailben

2007.12.03. 18:35 - Műtannin

18 óra 35 perc, híreket mondunk.

1. A szerb hírszerzés értesülése szerint az újabban sommelier-kkel is fölszerelt Metro áruházakban (diszkont!) a Gere Kopár és Solus után kapható immár Opus One is, egészen pontosan 71 998 forint 80 fillér bruttó áron. A 72 000-et már kicsit sokallanánk, de így rohanunk vásárolni, a maradék egyhúszból meg eszünk mellé valamit.

A tétel egyébként rejtélyes, a karácsonyi katalógus fotóján 2004-es évjáratú palack szerepel, az Opus One weblapja pedig még nem említi ezt az évjáratot a piacon lévők között. (Egyébként érdemes megnézni a Mondavi-Rotschild közös vállalkozásként indult borászat weboldalát, mert ha leszámítjuk a minden boros cég stílusvilágának centrumát elfoglaló pátoszt és barokkos dagályt, valamint a "klasszikus zenei slágerek autósoknak" cd-kre való Vivaldit, akkor nagyon hasznos kis információkat találunk: melyik évjáratban milyen volt a fajtaösszetétel, milyenek voltak a körülmények satöbbi.)

2. Mindig is gyanakodva figyeltük a Waldorf-óvodából gyereküket 100% kender zsákruhában cipelő családanyák biomániáját. A Magyarországon biobor néven forgalomba hozott borzalmak pedig csakis megerősítették bennünk a sok rossz érzést. A Mammut (így, két m-mel) I-ben nemrég megnyílt jelentős méretű bioáruházban is sorakoznak az ostorosi Rai-Vini mindenféle borai, elég húzós áron. A csúcs egy félédes (!), 2004-es (!!) egri cabernet sauvignon, amit 0,5-ös palackban nyolcezer (!!!) körüli áron vesztegetnek a gyanútlan zsákruhásoknak. Egy dolog, hogy a fajta híresen szép félédes borokat ad, ugye, az meg a másik, hogy 2004 annyira jó év volt, hogy még a hűvös egri dombokon is beérett a cabernet annyira, hogy maradékcukorra is fussa neki, nem kellett ám biorépacukrot adagolni a bioborba, á, nem.

3. A bióról ideapropózunk egy tudományos ismeretterjesztő cikket: egy magyar ember, bizonyos Ludas Ferenc állítólag föltalálta a tökéletes biopermetezőt, a villanybogárpásztort. Egyelőre nem tudjuk eldönteni, hogy vajon ez az új Cellladam vagy az új Rubik-kocka, tehát, hogy kamu vagy potenciális világsiker, ki kéne próbálni talán.

4. Viszont akkor már hadd linkeljük ide a best buyok best buyát, a Bortársaság valamiért leértékelte a kifutóban lévő 2003-as Oremus Mandolás Furmintot. Kétezerért a hülyének is megéri.

5. Új korszak köszöntött be a magyar bormédiában: a webes bormarketing ásza, a lelkiismeretesen blogoló Varga Pincészet közzétett egy levelezést, amelynek tanúsága szerint egy borújságíró veréssel fenyegette meg Varga Bálintot.

Ez az igazi postás harapta kutya.

Az erős médiamunkás meg éppen könyvet jelentet meg a Jaffa Kiadónál "Hogyan legyünk alkoholisták" címmel (csak brandvédelmileg aggódunk egy kötelező kört azon, hogy az alkoholista szót két-három éve még mintha nem lett volna nagy divat használni borkiadványok címében). Könyvbemutató december hatodikán, 11 órakor az Alexandra Könyvesházban (Károly körút 3/C), Szily Nórával, Bakáts Tibor Settenkedővel, Pallagi Ferenccel és Zwack Izabellával.

Rövid részlet a sajtóközleményből, amely megismertet bennünket egy fantasztikus szépségű, a "tradicionális hagyomány" és a "fatális végzet" sorozatból való tautologikus szófecsérléssel:

"Ez a kötet igazából azoknak próbál kedvet csinálni a borhoz, akik nem szeretnének alkoholisták lenni. Szerző, a boros pohárral, változó sikerrel folytatott küzdelmei során szerzett gazdag, empirikus tapasztalatait szeretné megosztani a szomjas olvasóval. A borról és arról a kultúráról szólnak tehát ezek az írások, melyek a bort létrehozzák."

Címkék: híradó 2003 tokaj furmint oremus varga opus one rai vini

99 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr94250159

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.12.03. 19:00:34

Nem találtam veréssel való fenyegetőzést a levélben...

py 2007.12.03. 19:57:31

Nem akarok kötözködni, de a 2003-as Mandolást szerintem nem értékelték le. Már régóta ennyi a Bortársaságnál. A 2005-öst viszont tényleg leértékelték, 2580 Ft-ról 2196-ra... Ha pedig leértékelés, forduljunk az előttem szólóhoz :) (Értsd: dalton1, lásd: Bűnbarlang)

Cserszegi Óvszeres 2007.12.03. 20:34:53

Hogy mik vannak? Jól elvitatkoztak ezek a jóemberek. Ez a Tompa Imi nem tudom, hogy látott-e már amúgy közelről szőlőtőkét, vagy csak szövegel a borokról, mert azért ez nem mindegy. De mondjuk én a pusztán elméleti borértő emberben nem hiszek. Pofázni mindenki tud, kapálni, permetezni, metszeni már kevesebben szeretnek... A másik meg az, hogy a Varga gyerek hiába védi, meg támassza alá egy raklap érvvel, hogy miért jó az édes vörösbor, akkor is gáz, ha egy pincészet az ilyen gagyi borokon hízik meg. Persze, hogy az emberek megisszák, mert az emberek a Fantát is szeretik, meg a Cola-t, meg a Sprite-ot, na ennyi. Meg hát a Vargáék édes vörösei a cukron kívül nem sok más érdekességgel tűnnek ki.

franki 2007.12.03. 21:38:38

Gratula! Nehéz napom volt, itt jóóól felűdűltem! Köszönöm!

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.12.03. 21:48:36

szerinem sem volt verésre utalás a levélben, t.i. nyilvánvalóan a könyvéből szokott felolvasni az éjjelente, elhagyott utcán vele találkozóknak.

Malbex 2007.12.03. 22:07:08

mondjuk az durvább, mint a verés...

dalton1 2007.12.03. 22:35:30

"...egy borújságíró veréssel fenyegette meg..."

"...és igyekezzen velem nem találkozni félreeső, sötét utcán, mert úgy intézem el e kérdést, ahogy szoktam a magafajtákkal."

Senkit nem kívánok védeni, nem is ismerem, de nem fenyegette meg veréssel. Ez tény. Egyébként /bár valószínűleg lényegesen kevésbé, de/ engem is felhergel az édes vörös...

zoli 2007.12.04. 05:49:52

"A 72 000-et már kicsit sokallanánk, de így rohanunk vásárolni, a maradék egyhúszból meg eszünk mellé valamit."
- halkan megjegyezném, fogyott el már drágább bor is ezen oldalakon

A biopermetezős cikkből az sajnos nem derül ki, hogy a legyilkolt katicákon túl(vajon mi lehet az a hétféle élősködő rovar a szőlőn???) nyújt-e védelmet valós kórokozók ellen is, illetve, hogy túlélte-e a permetezett tőke az elektrosokkot, de a sokat sejtető hangulata tetszik

alföldi merlot 2007.12.04. 08:05:04

Járt már felénk is egy "móci néni", aki a szart akarta kiverni a "posztos embörből". Ráismer-e valaki a stílusból? alkoholista.blog.hu/2007/06/04/slagergyanu#more89984

móci néni 2007.12.04. 08:41:44

1. örülök, hogy van, aki látja, hogy nem fenyegettem veréssel
2 amivel akkor szoktam meglehet gyerekes és megengedhetetlen módon átkozódni, amikor tehetetlennek érzem magam, mert se a jog, se semmi nem véd meg, nem áll rendelkezésemre, de ezt azért én nem venném olyan komolyan
3 örülök, hogy többen úgy látják, hogy nem kell szeretni azt, ha egy pincészet az édes vörösön gazdagszik meg,
4 az empirikus sztem nem egyszerűen a tapasztalatot jelenti, hanem érzéki tapasztalatot, ami jelen esetben nyilván fontos jelentésárnyalat

Dél-Balaton 2007.12.04. 09:10:04

Megjegyzem az Opus One júniusban 185 dezső volt a pincei ára díszdobozzal együtt.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 09:10:23

1. nehogy már ne lehessen kritizálni az igénytelen, proli termékeket és az azt fenntartó fogyasztói és termelői fogyasztói kultúrát. Ek kb olyan mintha a filmkritikusok nem írhatnának "rosszat" a gagyi filmekről, a zenekritikusok nem adhatnának hangot rosz érzéseiknek pl Győzikét hallva, egy gasztro-kritikus ne rosszalhatná a föltálalt konzervkajákat. Ez a teljes értékrelativizálás csak romboló hatású, hadd ne írjam le kiknek az érdekeit szolgálja. Mindenesetre ez a mentalitás segít járomban tartani az embereket, Mátrix-light. Azért én megnézném a cukor eredetét a félédes vörösökben az alsó polcokopn is...

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 09:18:04

ja és egyetlen dolog van ami személy szerint is állandóan irritál a Varga pincében: az hogy családi pincének neveztetik magukat, többmillió ember előtt is. Szemfényvesztés. Bár lehet hogy még örülni kell hogy a kézműves jelzőt nem vették szájukra.

Sárfehér 2007.12.04. 09:42:30

Kedves bortársa és Varga Bálint, egy időben elismerem, hogy gonoszodtam ezen az oldalon néha, időnként indokolatlanul. De most egy poént nem tudok kihagyni. Volt régen az a vicc, hogy mi a különbség a demokrácia és a népi demokrácia közt. Nos, ezt lehet behelyettesíteni a "minőséggel" és a "megfizethető minőséggel" :))). De azt megígérem, hogy amint hazaérek, megkóstolom az Aranymetszés sorozatot. Bár az nem nevezhető olcsónak. Hogy drága-e, azt csak a kósolás után...

Furmányos 2007.12.04. 09:46:51

Na,na! Azért nem olyan rettenetes a hazai biobor felhozatal. Csak itthon (még) nem divat a biobor.
Ahhoz kellene valami nagy név. Ami pedig nincs. Így pedig nehéz felkerülni a sznobok asztalára. Pegig sanda gyanúm, hogy likört pisilnének a gyönyörűségtől! De isten ments, nem erőltetem a dolgot! Tessék csak nyugodtan fikázni tovább! (Mert az nem derült ki a postból, hogy rá lett-e szánva az a 8 ezer jó Forint arra a Rai Vini Cab. Sauv.-ra, vagy csak a kirakatüveg lett párás a vágyakozó pillantásoktól)
Szóval nem haragszik senki, én is mosolygok barátsággal. Így legalább nyugodt lehetek, hogy nem veri fel senki az árát a RaiVini Pinot Noirnak, jó áron megvehetem a Szent-György hegyi Olaszrizlingeket és a szajki cirfandlit, hogy a balatoncsicsói remekségekkel már tényleg ne ingereljek senkit tovább. :))))

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.12.04. 10:20:59

"érzéki tapasztalat" - ez kurvajó.
perszehogy lehet és kell felhorgadni az édes vörös ellen (ld. itt is volt 'ajánló' a boglári szüretről), csak szerintem az érvelés és bizonyítás eszközével kell rámutatni hogy a varga pincészet mázsaszám hordja befelé a cukrot az üzembe, bort hamísit és utána kuncog a markába. nem pedig a sötét utcákban kell ezt lejátszani, ez az érvelés ugyanis könnyen visszaüthet (képletesen! nehogy félreértsen!)

borbatár 2007.12.04. 10:31:39

Kedves borbarátok, azért mert valaki nem vette magának a fáradtságot, hogy jobban szétnézzen a magyar bioborpiacon, még nem jelenti azt, hogy nincs is jó biobor Magyarországon. Kräfta, úgy látom Te már előbbre tartasz, mint néhány észt osztó kollégánk. Ne egy borászat, egy bora alapján mondjunk ki a tutit!

móci néni 2007.12.04. 10:37:33

1 ebben Önnek igaza van, kedves vörös és fehér, de szeretném emlékeztetni, hogy engem sokkal kevesebbért akart beperelni a varga pincészet, mint amit itt most Ön leírt.
2 elfelejtettem reagálni arra, hogy az alkoholista szót címben nem komilfó használni, ez sztem azért csacsiság, már bocsánat. a cím sajnos nem az én leleményem, de röhejesnek találtam és azért tartottam meg. kapásból eszembe jut kolozsvári papp lászló az alkoholista halála c. könye, igaz, az régi és nem borkönyv.
3 hagyjanak má' ezzel a visszaüt-üggyel, rám ragad, hogy ütök-vágok, pedig csak ugatok, nem harapok.

EGO 2007.12.04. 10:46:33

Kedves Hölgyek és Urak!
Soha eddig Varga Bálintot meg nem védtem, de most.
Nem értek egyet a filozófiájukal. Nem fogyasztom a boraikat, csak, ha valaki kínál vele. Nem igaz továbbá, hogy nem tettem olyan utalást irányukba, mely némi ellenérzést sugall az édes vörösük iránt. Párom egy hiperben nem enged a borpolc közelébe, mert egy címkéjük múltkor kiverte nálam a biztit és ez állítólag látszott azon, ahogy a palackot fogtam.

DE.

Ahhoz sem veszem a bátorságot, hogy borműveltségemet azon fitogtassam ( a plebsnek?... ), hogy - idézek!- fikázok valamit, ami nekem nem tetszik.
Attól én nem leszek több, sőt.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak dícsérni, áriákat zengeni kel mindenről, ami a poharunkba kerül, viszont a negatív kritika megjelenítésének is vannak módszerei.
Az egyik az, hogy nem írok róla, ha nam kell.
Ha kell, akkor pedig kiemelem, hogy amit leírok, az magánvélemény, de ez oder az, nekem valamiért nem tetszik.
Illedelmesen, a belefeccölt bármannyi munkát tiszteletben tartva, de őszintén.
Amikor valaki viszont büszkén írja, hogy valami, ami elé került az Xar, szemét, stb, akár más szavakkal, pláne úgy hogy a leírásból érződik, hogy szőlőtőkét csak rajzon látott, azt is a haverok készítették, akik hallottak róla, na akkor szoktam volt mondani, hogy az ősember ilyennel vadászott mammutra, csak az kisebb volt.
Ha nem volt fenyegetés az eredeti "vitaanyagban", akkor most én sem bunkóztam le senkit...
Nagyon tetszik a honlapon történt pengeváltás utáni első civil komment Rejtő stílusában. Sztem profi.
Az Opus One pedig el fog fogyni ennyiért.
Bocs mindenkitől a körmondatokért, de a véleményemet igy sikerült árnyalnom.

Üdv.

vargabalint_VBA 2007.12.04. 10:53:23

Aki továbbra is a borcukrozással jön, kérem, vegye le bármely üzlet, bármely polcáról bármely borunkat és vigye el az OBI-ba (illetva ahogy most hívják Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítési Igazgatóság) és vizsgáltassa be. Cím: 1027 Budapest, Bem tér 2.

Való igaz, hogy veszünk cukrot, de csak abból a célból, amelyből más pezsgőkészítő pincészet is.

"A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Az alapborokat (cuvée) úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak." hu.wikipedia.org/wiki/Pezsg%C5%91

Jenyei 2007.12.04. 11:00:36

Kedves Varga Bálint,

mint olyasvalaki, aki bort soha nem készített, én kérem, hogy pár mondatban foglalja össze, hogyan készül az édes vörös, és akkor ezzel ki is lehetne talán fogni a t.kollégák vitorlájából a szelet.
Előre is köszönöm!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.04. 11:13:22

Hát szerintem meg már megint egy fontos boros témát nem sikerül(t) megbeszélni, mert a "vitatkozó" felek egy kissé indulatosan és céltudatosan közelítették meg a problémát.

Szerintem az édes borokkal nem az a baj, hogy cukor van bennük és ettől édesek...mert ez az ami izlés kérdése és ugye a gusztusról nem disputálunk. Az édes borokkal két baj lehet:

1. A bor édessége nem természetes maradékcukortól van és ez sok HiFi borrajongónál kiveri a biztosítékot...de velü(n)k nem biztos, hogy érdemileg kell foglalkozni. Olyan réteg ez mint aki kocsi helyett kerékpárral jár mert az környezettudatossabb. Joga van mindenkinek az ilyen hisztihez :) Ezzel együtt igenis minden édes bornál felmerül a kérdés, hogy törvényes úton édes-e a bor. Aki erre a kérdésre felháborodik, az álszent... Könyörgöm Magyarországról van szó, ahol az elmúlt évtizedekben hungarikummá vált a borhamisítás és bizonyos településeken a sarki fűszeres évente 20tonna kristálycukort forgalmazott és mellesleg a település az egyik leghírhedtebb borpancsoló vidék volt. Szóval ne legyünk már ennyire gumilelküek és bírjuk lenyelni, hogy ma Magyarországon az édes/félédes boroknak van egy rossz renoméjuk és még a leglaukusabb fogyasztóban is felmerül, hogy esetleg zsákos napfénnyel édesedett a bor. Ennyire vállaljuk már fel a magyar borvilág múltját. A magyar borfogyasztók (tudatos vagy laikus, egyremegy) évtizedeken át röhögve volt átverve a mindenféle pancsolmányokkal... sőt a nagy nemzetközi piacokon évtizedek óta a vacak cukros lőrével azonosítják a magyra bort. Ezek tudatában tényleg annyire meglepő, hogy a fogyasztó él a gyanuval, hogy nem természetesen édes egy bor??? Szerintem nem a bíróságra kellene rohanni és nem méltatlankodó leveleket kellene írni azért mert egy teljesen jogosan kialakult bizalomhiányban valaki megfogalmazza a kétkedését... szépen és tiszességesen csinálni kell a jó borokat és akkor talán pár évtized múlva nem merülnek fel ezek a kérdések.

2. A másik baj pedig az amivel küzdeni lehetne az első ellen, de nagyon kevesen teszik... szóval az a gáz, hogy igen sok félédes és édes bor egészen egyszerűen vacak... függetlenül a cukortartalomtól nem jók... Ha becsukott szemmel leveszek egy átlagos áruházban (tehát nem a minőségi borokat forgalmazó szakboltokban!!!) 10 édes/félédes bort a polcról akkor 10-ből 10-szer fogok kimondottan _ROSSZ_ bort inni. Tőlem lehet édes egy bor, de legyen jó is... mert mézes teát azt tudok csinálni otthon is és ha rumot is rakok bele akkor még a hatása is jobb mint a bornak. Igen, igaza van a Varga pincészet stratégáinak, hogy van igény az édes és félédes borokra...de vékony, tartalmatlan, üres borra szerintem senkinek nincsen igénye... max ezt hajlandó/képes kifizetni. Mert ugye a minőségi bor az nem olcsó. Szóval furcsának és érthetetlennek érzem, hogy amikor egy bor minőségét kritizálja valaki akkor ugyanannak a bornak az édességét kezdi el védeni másvalaki. Szerintem így csak elbeszélnek egymás mellett a felek.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 11:18:58

Tényleg, nem tudja valaki, hogy most már vajon nézi-e az OBI a bor alkoholtartalmának eredetét, mind a származási kiadásakor, mind az utóellenőrzéseknél? Mert pár éve úgy tartotta a közbeszéd, hogy nem használják a gépet, mert "túl drága". Változott ez azóta?
Amúgy a kérdéssel szívesen csatlakoznék Jenyei olvtárshoz.

NEM a Vargapincére vonatkoztatva, azért ez kényes kérdés. Túl sok 13-15 mustfokkal szüretelt éretlen szőlőt láttam ahhoz az országban tömegével, hogy ne gondoljam azt, hogy az alsópolcos borok java része cukorral/sűrítményezéssel/glicerinezéssel készül. Max. respect a kivételeknek.

dalton1 2007.12.04. 11:28:36

Az OBI kb. olyan mint az OVB...a vicces tragédia...

Má ne haragudj BZoltan de a szocializmusban lejáratott és tönkretett "borkultúrát" miért kellene nekem felvállalni? Vagy bárkinek aki most becsületesen bort készít? Mint ahogy bármit, amit szétvertek, tudatosan, környezettudatosan...vállalja fel aki csinálta. Ez a kommunista borkultúra volt és nem a magyar, ahogyan a szovjeteket sem keverjük össze az oroszokkal és a nácikat sem a németekkel...

A 2. ponttal egyet értek.

EGO 2007.12.04. 11:42:47

Kedves pinotnoir_777 !

A cukor eredetét, és azon belül az "esetleges" szőlőcukor származási helyét (eredetvédelem) valóban az alkohol szénatomjainak vizsgálatával lehet igazolni, és az eljárás tényleg méregdrága. Nem tudom, valóban használják é a gípet, de az tény, hogy az eredetvédelmi dolgoknál ez előírás.
A probléma inkább a származási bizonyítványok kiadása körül gerjed, ez meg nem az OBI hatásköre, mert nekik hinni köll a papirosnak.
Ez baj. Mert M.O.-on (most direkt írom rövidítve szép hazánkat)nagy hagyománya van a "lepapírozásnak".
Tudom, most a hegyközik fogják leszedni a fejem, de én ebben látom a problémák egyik okát.
Én is baromi kíváncsi lennék az alsópolcos borok valós összetételére, de itt rögtön visszautalok a múltkori felvetésemre.
Miért is nem lehet a piacról - polcról - levett mintákat visszaellenőrizni? Vagy sokan megborulnának, vagy minden rágalmat le lehetne söpörni az asztalról.
Holnaptól én sem megyek sötét utcákba...:)

Üdv.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.04. 11:46:14

dalton1,

Akár kell, akár nem, kénytelen vagy felvállalni. Ez van, ez egy olyan örökség aminek senki nem örül, de muszáj elfogadni és együtt kel vele élni. Talán idővel megváltoznak ezek a beidegződések. De sajnos több vezető magyar pincészettől nem az erre való törekvést látom.

A szocializmust meg már kár emlegetni... az európai polcok manapság is tele vannak vacakabbnál, vacakabb magyarnak mondott lőrével. Finnországban például az Orémus Furmintja az egyetlen jó magyar bor.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.12.04. 12:15:39

hát nem tudom, én többször azt tapasztaltam, hogy az az édes(ített) vörösborra _igény_ volt, akár eger környékén, akár badacsonyban (igen, még laposánál is hallottam mikor a túrista süss wein-t keresett, vagy édes vöröst, nacionaléjától függően). és leszarta hogy a bor mivel van teletömve, neki az _finom_ volt. tehát szerintem naivitás azt gondolni, hogy csak a megfizethetőség miatt nem lép arrébb fogyasztók nagy tömege. nehezen tudnék olyan stratégiát mondani amivel át lehetne szoktatni a népeket a minőségre, szerintem 2 bor közül, ami azonos árban van nem evidensen fogja levenni a nem-édeset a polcról.

Wine T. Ester · http://www.borhirek.blog.hu 2007.12.04. 12:48:51

A Rai-Vini mellé:

"2004 annyira jó év volt, hogy még a hűvös egri dombokon is beérett a cabernet annyira, hogy maradékcukorra is fussa neki, nem kellett ám biorépacukrot adagolni a bioborba, á, nem."

Véletlenül tudom a történetét a bornak, nem akarom osztani a lapokat, de elég lett volna megkérdezni a tulajt, szerintem, ha nekünk elmondta, elmondta volna Neked is. Természetesen nem cukrozással készült...

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.12.04. 13:09:14

ja, amúgy azzal egyetértek, sajnos,hogy ezt az édesvörös beidegződést meg sem próbálják a nagy pincészetek megváltoztatni, de miért is tennék, anyagi érdekük nem fűzödik hozzá.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 13:11:16

Kedves EGO!

Bocs de ezt kifejtenéd alaposabban? Mármint hogy helyi szinten a hegyközségek hogyan tudnának tiszta vizet önteni a pohárba? Vegyenek ŐK méregdrága gépeket és ellenőrizzék a cukor/alkohol összetételét? Vagy járják végig az összes sort fokolóval minden héten?

Teljesen egyetértek veled sok nagyságrenddel több utólagos ellenőrzés biztosan tisztítana valamit.

"Vagy sokan megborulnának, vagy minden rágalmat le lehetne söpörni az asztalról. "

sajnos én akkor tudnám lesöpörni az aztalomat, ha a szerkereskedésekben nem látnám a hordónyi borászati glicerineket, nem látnék 13 mustfokkal szüreteltetett zöld szőlőket tömegében és több szőlő és borízű (vagy legalább nyomokban arra emlékeztető) "alsópolcos" bort kóstolnék.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 13:19:26

dalton1,

Aki ma BECSÜLETESEN, a jóra törekedve bort készít anak nem nem kell közösséget vállalni a szovjetérás borokért, de sajnos a magyar bortermelői és fogyaztói kultúra 90%-a igenis még mindig ugyanazon a szinten rekedt meg, illetve sokszor még rosszabb állaotban van, mert tovább romlottak a tömegültetvények. Tényleg elkeserítő ahelyzet az alsó ferályon: sok országban készítenek kétes eredetű tömegborokat, de azért sok helyen mégis profibban teszik azt, nem mintha etikailag ez bármit is mentené őket persze...de egy bénázó, elavult, ad hoc módszereket követő félhamisító nagyipar biztos hogy csak a magyar bor kárára van. Én is szinte sírvafakadtam amikor Prágában egy hiperben megláttam a magyar borfelhozatalt. Azok a borok nemhogy a magyar bortól, de általában a borivástól is elveszik a gyanútlan vásárló kedvét.

EGO 2007.12.04. 13:32:49

Kedves pinotnoir_777 !

Valahol a fokolóval sorok között járkálás környékén (vagy az ehhez való jogban)látom az igazad.
A hegyközségeket én a származási bizonyítványok kiadásakor kötelezném nagyob szigorra.
Abban az estben, amikor le vagyon írva, hogy hány mustfokkal szüretelünk, és erről papírral rendelkezünk, az abból készített végtermék egy egyszerű táblázat alapján ellenőrizhető, mármint alkoholice.
Itten (is) lehet(ne) szigorkodni.
Amikor nem az a kérdés, hogy mennyi és milyen szőlőm van, hanem annyiról küldünk OBIt, amennyiről van papírunk, na itt a baj.
Nem állítom, hogy minden problémát meg lehet oldani, de talán a hazai borok ellenőrizhetőbbé, - bizalmat keltővé - válnának.
Mókásabb viszont az import.
Nemrég, amikor párom nem figyelt, megint a borpolcoknál gengszterkedtem és egy érdekes feliraton akadt meg a szemem: Az EU különböző államaiból származó borokból készült - ez állt a flakonon! Gondolom ez a lepárlás előtti (helyett?) utolsó lépcsőfok, amire valaki ráírta (OBI?), hogy emberi fogyasztásra alkalmas.
Innentől kezdve nincsenek illúzióim.

Üdv.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 13:43:29

Kedves EGO!

Na, akkor ebben egyetértünk hogy bármilyen eredetvédelmi vagy minőségvédelmi rendszer a bor esetében a szőlőben kellene kezdődjön. Én úgy tudom hogy a hegyközségeke eleve nem túl magas költségvetését évek óta darabolják, sokszor a felére csökken. Most is az a hír járta hogy össze akarnak olvasztani hegyközségeket, kb 500 hekár alatt nem működhetne önálló hk. Ekkora területen több tucat ember kellene hogy egész nap járja a szőlőket fokolóval a kezében. Szerintem reálisabb cél elsőre ha sokszorosára emelkedne az alsópolcos borok utólagos alkohol-ellenőrzése. Amúgy nem tudja valaki hogy a mustsűrítményezést is ki tudja valami mutatni utólag?

EGO 2007.12.04. 14:13:56

Az édesített boroknál a borzalmas felhangokat legritkábban a sűrítmény produkálja, legtöbbször maga az alapbor.
Én egy olyan - mások szerint aberrált - ember vagyok, aki még a sűrítményeket is megkóstolja, mert kíváncsi.
A kezdetleges készülékekkel előállított sűrítmények természetesen főtt ízűek, de ezek már csak általam nem ismert végtermékekbe kerülnek.
Amióta megjelentek a vákuumbepárlók, tiszta alapborból általában tiszta sűrítmények készülnek.
ÁLTALÁBAN.
Viszont amikor a leghítványabb bort párolják le, vagy abba teszik a sűrítményt, akkor bármilyen ember elleni szer készíthető könnyedén.
Apám szokta volt mondani, ha van 5 hektó jó borod és beledobsz egy kutyaszart, találd ki, mi lesz többségben? Nem a bor...

Malbex 2007.12.04. 14:20:17

Úgyis tudjuk, hogy a Ráspin kívül mindenki cuccoz, pakol, sűrít, fagyaszt, glicerinez, csipszez. Ja, és persze fajélesztőz-enzimez. Ő maga mondta :)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 14:29:49

A sűrítményezéssel nem minőségi kifogásaim vannak, hanem etikaiak, ha nincs a címkén feltűntetve az eljárás. Előttem van egy üveg szörp, az van a címkére ráírva hogy "bodza ízesítésű gyümölcsszörp". öszzetevői: "cukor és glükóz-fruktóz szirup, víz, almalé 33% (sűrítményből visszahigítva), étkezési sav (citromsav), természetazonos bodzavirág aroma, C-viatamin"

Elsőre persze csalódtam, és korrektebbnek érezném a "bodzára emlékeztető ízű gyümölcsöt is tartalmazó szörp" megnevezést, merthogy ebben ugyan nincs egy gramm bodza sem, de akkor is sokkal korrektebb így hogy az összetevőket el tudod olvasni, mint mondjuk egy olyan bor amit 13 mustfokú szőlőből, bármilyen profi technológiával besűrített musttal húztak föl, de erről semmit sem árul el a címke.

persze senki ne gondolja hogy a borászat a fekete bárány, a hamis vagy félhamis tejtermékek pl szerintem ártalmasabbak is, azt hiszed hogy sajtot eszel, valójában viszont egy olyan gumis állagú valamit amiben napraforgóolaj, szójaszármazékok, kókuszszír meg hasonló jópofa dolgok vannak. na de ez már OFF, bocs

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 14:33:26

Malbex,

mindenki eldönti saját tapasztalatai, emberismerete alapján, kit tekint hitelesnek. Valakinek csak a Ráspi a tuti, mások mindent megisznak és semmi sem számít csak az alkohol, és a kettő között nyilván kismillió fokozat van. Nekem pl kb 10-15 olyan pince van, akikért tűzbe tenném a kezem, hogy amit mondanak, az tuti úgy is van. Leginkább az ő boraikat érzem jó érzéssel.

egri 2007.12.04. 14:41:34

Kedves Pinotnoir_777!

Megtudhatnám, hogy melyik 10-15 pince az melyért feláldoznád a fél karod? :)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 14:52:36

csak példákat mondok, nem az összeset: Demeter Zoltán, Bott Juditék, Takács Lajos, Szentesi Józsi, Orsolya Pince, Szentesi Józsi, Karner Gábor, Kaló Imre.....

de nem a listák a lényegek, hanem hogy ez egy fokozottan bizalmi termék, ahol az arra nyitott fogyasztó alaposan megismerheti az adott termék forrását, előállítóját. Az nekem árulkodó (pozitív) jel, ha valaki a hibáiról, gyengeségeiről, tévedéseiről, kudarcairól is mesél, nem csak fényezi magát.

Malbex 2007.12.04. 14:53:05

pinotnoir_777, nem erezted ki az ironiat a mondatombol ... :) En peldaul erted is tuzbe tennem a kezem, ugyebar.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 14:59:12

kösz, de nem szolgáltam rá (esetedben). Nem beszélgettünk még eleget hozzá, szerintem...szőlőről borról meg az élet fontos dolgairól. Sajnos én már naív optimizmussal nem viszonyulok a világhoz, de az esélyeket megadom mindennek hogy meggyőzzön, hogy ő igazi. De ez nálam nem megy "alapból".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.04. 15:09:56

vörös_és_fehér,

Szerintem nem az a baj, hogy van igény édes borra... merthát legyen. Az a baj, hogy ezt az igényt automatikusan szar borral látják sokan kielégítendőnek. Ha a túrista édes bort kér, akkor adjunk neki olyant. Már ha van...de amit adunk az legyen természetes maradékcukortól édes bor és nem sürítményezett vagy cukrozott.

Malbex 2007.12.04. 15:12:43

pinotnoir_777, akkor biztosan nem vagy ugyanaz, aki az Index forumon ugyanezen a neven szerepel, es akinek mar jartam a pincejeben :) Ez esetben visszavonom, amit irtam a tuzbetevesrol.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 15:17:16

de én vagyok az, akkor mégiscsak gyújthatod a tüzet. bocs én még nem vagyok olyan gyakorlott (és fórumolvasott) elme, hogy vágjam kit takar a név...

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.12.04. 15:53:06

szerintem amíg az embereket nem érdekli, hogy mitől édes a bor, addig sajnos olcsóbb és egyszerűbb süríteni azt. a borhamisítási botrányból szerintem annyi maradt meg az emberekben hogy cukorcefréből készültek borok, node amit ő levesz a polcról a boltban, az nem ilyen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.04. 16:26:33

Igazad van... én a szívem szerint tiltanám a süritményezést.

Momo_ 2007.12.04. 16:27:41

Móci néni

Azért (ha jól értem) van itt egy ”jelen esetben nyilván fontos jelentésárnyalat”, mégpedig, hogy a mustsűrítménnyel történő édesítés nem, a cukorral való édesítés viszont borhamisításnak minősül. Így logikai ellentmondás van abban, hogy azt írja, Vargáék (ahogy bizalmasan őket emlegeti) cukorral édesítenek, majd meglepődve azt is leírja, hogy „őszintén mondom, eszembe nem jutott, hogy Önök borhamisítók, ha ezt akartam volna mondani, ezt mondom (írom)”. Ööö. Ezért nem stimmel a Korda Györgyös érvelés sem. (És ezért fals a filmkritikusok, zeneesztéták, és konzervkaják példája, kedves pinotnoir_777.) Vagy Korda Györgyöt is törvénytelenséggel vádolja fikázás címszó alatt? És aztán még meg is fenyegeti, ha ő ezt kifogásolja? (Persze csak amolyan bájos, gyermeteg módon, amit ugyan, ne vegyünk már komolyan).

És a legszomorúbb: Tényleg lehet ilyen előzmények után, ezzel a szókinccsel, hogy fikázni, szarrágás, izé, habverés, proli, kiverni belőle a szart is, stb, és ebben a stílusban egy európaibb értékvilágról és borkultúráról szónokolni? A borászoktól már sokan követelték itt a minőséget, a borkritikusokkal szemben nincs ilyen minőségi követelmény? Költői kérdés persze. Kérem, szépen kérem, ne válaszoljon.

vargabalint_VBA 2007.12.04. 17:04:52

Re: Jenyei 2007.12.04. 11:00:36
Munkatársaim összefoglalták az édesítés szabályait. Innen le lehet tölteni: www.vargabor.hu/UserFiles/Image/blog-nagykepek/20071203_tompa/edesites_20071204.pdf


Egyébként egy pillanatig sem állítottam, hogy nem lehet kritizálni a borédesítést. Nekem mondjuk a barikolás helyességével kapcsolatban több kételyem van, de erről már többször írtam itt is. Ami felháborított az a borfogyasztók kicikézése, a surmózás, a prolizás és az, hogyha valakinek elfogy a szellemi muníciója akkor verést (ill. sötét utcán elintézést) helyez kilátásba.

Azt szeretném, hogyha mindenki olyan bort inna, amilyet szeret, anélkül, hogy szégyenkeznie kellene. Semmi értelme, hogy az emberek megfelelési kényszerből igyanak száraz bort, nehogy surmónak nézze őket valaki. A "természetesen" édes borok készítésének pedig megvannak a mennyiségbeli korlátai és a költségvonzatai.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 17:26:27

Momo,

Nagyon komoly tévedésben vagy: mustsűrítménnyel SEM lehet a törvény szerint kb 2 mustfoknál többel emelni a cukortartalmat.

Varga Bálint,

Szerintem megnyugodhat, nem hinném hogy borkritikusok leírásai depressziót vagy bármilyen negatív pszichés folyamatot indítanának el az édesborivókban, lepereg róluk az ilyesmi, vagy nem is találkoznak a kritikával. De ha van bennük nyitottság az igényesebb, tisztább, jobb, értékesebb dolgokra, akkor előbb-utóbb felfedezik, milyen élményt is adhat egy igazi, tiszta szerkezeű bor. Ez kb olyan minthogy szinte minden pizzériában KECSAPOT tesznek ki az asztalokra. Azért én hadd örüljek, ha egy olyan helyre akadok, ahol frissen reszelt parmezán, olívaolaj és olajban eltett reszelt fokhagyma valamint balzsamecet van helyette kitéve és hadd gondoljam hogy utóbbi gasztronómiai szempontból értékesebb, mint az előbbiek.

Jenyei 2007.12.04. 17:35:38

Kedves Varga Bálint,

köszönöm a válaszát, át fogom olvasni az anyagot.

benchmade 2007.12.04. 18:00:42

Szóval kurva drága az ellenőrzés az OBI-nál? Én szeretném bérbe venni azt a gépet csak én szabhassam ki a bírságokat. Fogadjunk éjjel nappal Opus One-t innék?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.04. 18:20:20

Kedves vargabalint_VBA,

nyilván éveken át tartó szakmai és piacpolitikai vitát lehetne folytatni azt illetőleg, hogy milyen borászati technológia a helyénvaló és mi az ami nem. A benneteket ért verbális sérelemért jogosan háborodsz fel és minden jóérzésű ember kikérné magának, de másnak is az ilyen hangnemet, stílust.
Ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy ismét kiöntésre került a fürdővízzel együtt a gyerek is.

Jól írod, hogy a természetes (így idézőjel nélkül) édesborok készítése költséges eljárás és bizony nem lehet korlátlan mennyiésgben mindenhol, minden évben természetes édesbort csinálni.

Ez bizony így is van. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a bükkfából kézzel faragott asztalt is költséges dolog megcsinálni és megvannak a mennyiségi korlátai annak, hogy egy jó asztalos mennyi bükkfaasztalt tud kifaragni, legyalulni és összerakni évente. Ezért a kézzel gyártott bükkfaasztalnak ára is van.
Ha erre egy bútorgyárnak az a válasza, hogy préselt farostlapból és laminált lemezből gépekkel csinál olyan asztalt ami úgy néz ki mint a kézzel bükkből faragott és a gyártási eljárás meg a gépesítés és a az alapanyagok olcsósága miatt az ára az igazi bükkfából kézi munkával készült bútordarabé alatt lesz sokkal akkor azért az értelmes ember csak megáll egy pillanatra és elgondolkozik....

Nem lehet, hogy ha így csinálunk mindent akkor egy idő után a fogyasztó nem fogja tudn, hogy mi is a valódi különbség a kézzel faragott bükkfasztal és a bútorgyári laminált lemezes farostból csinált asztal között? Merthát olyan egyformán néznek ki és hát nem lehet asztalos minden vevő, hogy tudja a különbséget. Nem lehet, hogy így ezzel valójában "megtévesztjük" a fogyasztót másrészt tönkretesszül a faragni még hajlandó és tudó asztalost... Aztán 10 év múlva csodálkozunk, hogy miért esik szét az asztal és a dédnagypapa asztala 100 évesen miért is áll még.

Nyilván érted a párhozamot, ahogy mindenki más is nyilván érti. Az ilyen jelenségeket ki-ki a jóérzése és a neveltetése szerint reagálja le. Van aki bunkó módon anyázik és van aki csak szomorkodik és sóhajt egy nagyot. Én az utóbbi csoportba tartozom... mert nagyon hiányzik nekem az igazi fából faragott bútor az igazi szőlőből készült bor és az igazi takarmánnyal nevelt disznó húsa, tehén teje. Én el vagyok keseredve, hogy egyre nehezebb igazi és eredeti dolgokat venni, mert az olcsóbb másolatok ellehetetlenítik az igazi és eredeti dolgok termelőit és gyártóit.
Igen, nekem fáj, hogy egyre jobban árazódik le a minőség és egyre több kompromisszumot kötünk egyetlen célér... hogy minél szélesebb rétegeknek nyújtsuk azt amire vágynak.

Esetünkben az édesbort... és nem zavar már senkit, hogy valójában nem édesbort kapnak, hanem csak egy arra kisértetiesen hasonlító és a törvényi előírásoknak megfelelő bort. Merthogy gyengék vagyunk kiállni a fogyasztók elé, hogy közöljük velük: az amire vágynak az többe kerül és mindennek tetejében már el is fogyott.

Én megértem a Varga pincészet üzleti stratégiáját és távol álljon tőlem, hogy bármi verbális módon támadjalak benneteket. De a legnagyobb tisztelettel és szeretettel kérlek téged is és minden barátotokat, támogatótokat, hogy egy dolgot ne várjatok el tőlünk... azt, hogy örüljünk annak, hogy az alacsony árkategóriás süritményezéssel édesített boratok a piacon vannak. Mert bár ezt a tényt tisztelettel, alázattal elviseljük és elfogadjuk, örülni akkor sem fogunk neki.

Aminek én személy szerint annak örülnék ha a fogyasztók tudnák, hogy mi az igazi és mi az ami akár törvényes eszközökkel de rásegítéssel készült. A fogyasztók tájékoztatása arról, hogy mi micsoda és mi hogyan készült.

Balogh Zoltán

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 18:54:16

Még egy valószínűleg költői kérdés. Nem jártas esetleg valaki a gyümölcsléiparban? Ott nagyon tisztán megoldották a kérdést: rá kell írni a gyümölcstartalmat a dobozokra, persze azt nem tudom hogy a visszahigított gyümölcssűrítmény is beleszámít-e.

Ennek mintájára lehetne borízű alkoholos ital, lehetnének 5-10-25-50 százalékos szőlőtartalmú borízű alkoholos italok és lenne a BOR, amibe szőlőmustsűrítmény sem kerülhetne (mindez mindenféle édességi fokozatban). Pár éve pálinkafronton is megtörtént egy ilyen tisztítóakció. Persze ez utópia, tudom:)

Benikuty 2007.12.04. 19:09:09

Zoltánnak nagyon-nagyon igaza van:)
Nem akarnék kiútálni senkit,de Varga uram itt senkit nem fog megtéríteni:)
Számít? Neki nem. Maroknyian vagyunk Zoli felfogásával. Nagy baj,hogy nem az igényesség ideje van itt.
Azért látni apró fényeket:)

t f 1 (törölt) 2007.12.04. 19:10:51

"visszahigított gyümölcssűrítmény is beleszámít-e."


Igen.

t f 1 (törölt) 2007.12.04. 19:12:36

A probléma szvsz nem a Varga és a hozzájuk hasonló borászatoknál van, hanem a fogyasztóknál

dalton1 2007.12.04. 19:23:25

Elszakadhatnánk már a 'verés' kifejezéstől, ha egyszer nem hangzott el.
pinotnoir_777-tel egyet értek abban amit nekem válaszolt, én is láttam külföldön "magyar" bort a polcokon...alul...

Az az érzésem hogy amit Varga Bálint mond/ír az marketing szöveg...persze igya mindenki amit szeret hiszen a magyar gondolkodást nem lehet megváltoztatni ezt mind tudjuk, soha nem is lehetett. De nehogy már egy síkra helyezzünk két olyan módszert ami köszönőviszonyban sincs egymással...nem mindegy hogy égetett hordóba teszem a bort nem égetett helyett, mint hogy beleteszek valamit ami nem volt benne. (És itt ne hivatkozzunk a hordóból kioldódó anyagokra kérem!)Azt meg végképp nem értem miért kell idézőjelbe tenni a természetesen-t, mint ha az lenne az idegen...vagy így van...?
Ellenben nem értem ki miért szégyenkezik, nekem bárki mondhatja hogy igénytelen vagyok mert ezt vagy azt iszom valószínűleg nem venném sokba a véleményét, bár általában, mint az MA-n is meghallgatom. Hangsúlyoznám hogy nem szoktam méregdrága bort inni mert nem tehetem meg, csak jót, anélkül hogy szégyenkeznem kéne.
Bár amit a polcokon látok amiatt sokszor szégyenkezem...

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 19:23:42

nincsen szolga úr nélkül. Tyúk meg tojás, nincs egy bűnbak szvsz.

dalton1 2007.12.04. 19:27:20

Az embereket, a fogyasztókat, minket rá lehet nevelni bizonyos dolgokra...az édes borra ugyanúgy mint a szárazra, a barrique-ra ugyanúgy mint a reduktívra...a kérdés az hogy mi a fontos? Az anyagi haszon vagy a kulturális felemelkedés...valószínűleg ez egyre kevesebbeknek kérdés...

Ahogy politikai kérdésekben is nagyrészben a politikusok a felelősek a kialakult helyzetért úgy a borfogyasztásban is lényeges szerep jut aborászokra, ti. azt lehet inni amit ők termelnek, készítenek, csinálnak, gyártanak...

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 19:28:43

dalton1,

igazad van, efölött át is sikottam volna, sokatmondó hogy a "természetesen" így idézőjelek között szerepelt a szövegben. Meg a hordóhasználat mikéntjét is idekeverni súlyos kenése a dolgoknak.

dalton1 2007.12.04. 19:34:55

"Nekem mondjuk a barikolás helyességével kapcsolatban több kételyem van, de erről már többször írtam itt is."

www.vargabor.com/web/termek.php?cikkszam=165

A pincészetnél nincs valakinek kételye az édesítéssel kapcsolatban?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 19:34:59

dalton 1,

így van, és lenne egy borkategória, a természetes maradékcukortartalommal rendelkező, gyümölcsös borok, amik cukortartalmukban hasonlítanak a megszokott alsópolcos gagyi borokhoz, viszont ízük tiszta, gyümölcsös, a szőlő elért egy minimálisan elvárható, már élvezetet okozó érettséget. Persze minél tartalmasabb, annál jobb. Ilyen célokra szvsz az elmúlt időkben pl Németh Attila 04-es fehér Concubinája volt, kb 15-20-as maradékcukrával, kellően hízelgő volt az "átneveléshez", viszont önmagában értelmezve egy komoly bor, minőségéhez képest nagyon olcsón.

dalton1 2007.12.04. 19:37:45

És még így is lényegesen drágább mint a sűrítményesek...érthető módon.

Az előző posztomhoz egy költői kérdés: barrique bor 600Ft-ért...?
Hogy isvan ez a hordó árával meg a palackokra egyenként eső résszel...?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.04. 19:37:45

dalton1,

Mekkora tévedés, hogy a kisfahordós érlelésnek a "tölgyfa íz" bevitele lenne a célja.

benchmade 2007.12.04. 20:22:01

Gyerekek a nagy baj az, hogy hiába tudja az ember, hogy x pincészet RO gépet használ, vagy cukrozza a bort, nincs bizonyítéka. Én is sejtem 2x pincészetről, hogy ezt csinálja. Lehet, hogy mellé lövök kettőnél, és ártatlanokat gyanúsítok, de 9x%-nál igazam van. De nem mehetek ki ellenőrizni. A borászok is tudják egymásról, hogy ki mit csinál. El is mondják négyszemközt, de tenni nem tesznek ellen semmit. Mi a fenéért nem lehet betartatni a törvényt. Csak akarat kérdése. Etetnek minket a romlott húsokkal, a hamisított kajákkal. Hát most jövedéki termék a bor vagy nem? A működési engedélyével játszik aki csal. Elég volna az első háromnál példát statuálni és vége az egésznek. Miért nem lehet ellenőrizni a cukorvásárlást? Miért nem lehet előírni, hogy be kell jelenteni az RO gép vásárlást? Uff, a bor beszél belőlem bocs.

dalton1 2007.12.04. 21:18:09

Igazad van bár a törvényi keretek is igen lazák...

evernever 2007.12.04. 21:50:27

Az MA borteszteknél nem lehetne v.mi laborellenőrzést végeztetni?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.04. 22:00:26

Van egy olyan alapelv, hogy amit nem lehet ellenőrizni azt nem is érdemes szabályozni.

A dolgot amúgy nem magyar szinten bukták el a minőségi és természetes (mennyitre bizar, hogy ezt a szót kell használni) borok barátai...a világ megannyi országában engedélyezett az aromahozzáadás, a szőlőn kívül más levek és adalékok akár negyedes arányban való hozzáadása, csipszáztatás és még megannyi technológiás segítséget ami jobban eladhatóbbá és olcsóbbá teszi a "bort". Nem lehet árban és ízben versenyezni egy olyan piacon ahol a délafrikai vagy amerikai bort törvényesen pancsolják és BOR-ként kerül fel az európai boltok polcaira.

A megoldás az lenne, ha az EU védené a saját piacát a tengerentúli pancsolmánytól...de a gáz az az, hogy közben az EU-n belül is sokan harcolna a szabályozások lazításáért, hogy még olcsóbban csinálhassanak olyan italt amilyenre a fogyasztóknak amúgy nincsen pénze.

Így lehetetlenedik el egy idő után megannyi _VALÓDI_ bort, sonkát, bútort, ruhát, zenét és még megannyi dolgot termelő, gyártó "iparos"...

Ez szerintem egy bukott harc és manapság már csak egy zárt és a tömegek által kevéssé megértett kör a vevő az igazi dolgokra.

dalton1 2007.12.04. 22:26:27

Így van, bár ha jobban belegondolunk ez egyenes következménye annak hogy ma több mint hat milliárdan vagyunk és nem annyian mint ezer éve...ennyi ember igényét nem lehet a természetes földi erőforrások segítségével kielégíteni.
Mondjuk pont a bor esetében az igényesség nagy úr lenne, ha lenne...

móci néni 2007.12.05. 08:03:00

Arra ébredtem, hogy bocsánatot kérek azoktól, akiket megsértettem evvel a barom szokásommal, hogy dührohamomban fenyegetőzök, így mindenekelőtt Varga Bálint és Alföldi Merlot uraktól. Változatlanul súlyos csibészségnek tartom azokat a (sokszor a rágalmazás határát súroló) inszinuációkat és sértéseket, amiket némely posztolók-kommentelők megengednek maguknak, sérelmezem a másik emberi-szakmai tisztességének kétségbe vonását, de még egyszer: bocsánatot kérek, úgy érzem, aki ilyeneket mond, nincs egészen magánál, vagy nem méltó a felnőtt emberekhez méltó diskurzusra. Hamar dühbe jövő egyén vagyok, akitől mi sem áll távolabb, mint a tényleges tettlegesség. Úgy rémlik különben, a Művelt Alkoholistán e gáz ügy kapcsán kialakult diskurzus nem erősítette meg Varga úrnak az édes vörös tárgyában képviselt álláspontját.
Tompa Imre

KF 2007.12.05. 08:56:18

Mindenki olyan bort iszik, amilyet megérdemel.

Jenyei 2007.12.05. 09:05:46

A nyitott, értelmes emberen nem ront, ha esetleg agyoncukrozott, nem természetesen édes bort iszik.
A beszűkült, buta emberen meg egyik se javít.
Amikor besegítek 'kocsmároskodni' a cég ilyen-olyan fesztiválokon történő kitelepüléseinél, látok mindkét csoportból, de sokkal többet az elsőből. Sokan jönnek oda édes vöröset kérve, aztán egy gyümölcsös portugieser általában lekenyerezi őket. Vagy, mosolyogva, kicsit szégyenlősen odébbállnak. Normálisak, szimpatikusak - de az édes bort kedvelik. Béke velük.
Aki viszont durcásan, esetleg csapkodva, beszólva odébbáll, az akkor is olyan marad, ha cukormelaszt tesznek elé. A tendenciát viszont határozottan érzem: évről-évre kevesebben jönnek oda édes vöröset keresve.

espé 2007.12.05. 10:54:03

pinotnoir_777 kimondta a frankót:
Ha mindenre rá lehet írni, hogy BOR, akkor miért nyavajgunk, hogy ez, meg az nem az. (lásd: pálinkászok, sörészek, üdítősök, stb )

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.05. 11:23:39

Nem lehet midenre ráírni, hogy BOR. De a jelenlegi szabályozás sajnos megenged olyan módszereket amik sértik a tradicionális és természetes borokat készítők érdekeit. Ezeket a módszereket szabályozni nem is érdemes, mert ellenőrzésük nem megodlható vagy túlságosan drága. Ez van, ezzel a helyzettel sokmindent csinálni nem lehet. A bor továbbra is marad egy bizalmi termék ahol a fogyasztó és a termelő közötti személyes viszony és bizalom meghatározó marad.

Az, hogy kinek mi a természetes és a tradicionális az egyéni megítélés kérdése. Mint látjuk a Varga pincészetnek a sürítményes utóédesítés egy teljesen elfogadható módszer ameddig sokan még a fajélesztőtől és a szőlő fagyasztástól is idegenkedek.

dalton1 2007.12.05. 11:36:48

"Az, hogy kinek mi a természetes és a tradicionális az egyéni megítélés kérdése."

Attól mert fehérnek hívjuk a fehéret még nem lesz az. Az elfogadható nem= természetes...

espé 2007.12.05. 11:48:11

Az általam idézett kommentelő semmit nem kifogásolt. Lehet bármi, csak arra célzott, hogy legyen ráírva: miből készült, mit tartalmaz, mit nem, stb. Én pl. nem veszek tartósítószeres gyümölcslevet az unokáknak. Ez magánügy. Ettől az lehet jó is. De a legjobb az, hogy rá van írva. Ettől fogva ezt a hivatal ellenőrizni is tudhatja.

Dél-Balaton 2007.12.05. 13:39:29

Kedves Hozzászólók!

Szerintetek, ha az édesítést betiltanák hány (magyar) szőlőfajta maradna meg a köztermesztésben?

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.12.05. 13:57:29

én sem értem a kérdést, úgy gondolom alapvetően természetes borokat ittam az elmúlt időben és elég sok fajtából: mind megmaradhatna. hogy hány fogyasztó maradna, azt nem tudom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.05. 14:05:38

Lehet, hogy az olvtárs arra gondol, hogy a legtöbb magyarországon használt fajta bizony augusztus közepén még nem ad olyan termést amikből rásegítés nélkül bort lehetne készíteni. Hja kérem... érett gyümölcsből kellene esetleg próbálkozni. Egyetértek vörös_és_fehér-rel, hogy minden manapság szokásos fajta tud természetes módon bornak való gyümölcsöt teremni. Bár megeshet, hogy nem olyan költséggel, hogy a Varga pincészet törzsközönsége által tolerálható árszint alatt maradjon a bor.

Dél-Balaton 2007.12.05. 14:25:56

Jó, o.k., akkor másképp kérdezem: a borászatok hány százaléka menne tönkre 5 éven belül? Mit kezdenénk az újvilági borokkal? A tervezett EU-s borrendtartás édesítés/cukrozás tiltását tervezné, de vajon arra fel vagyunk készülve?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.05. 14:39:02

Aki tönkremegy azért mert nem sürítményezhet az menjen is tönkre és adja át a helyét valamint a piacát azoknak akik tudnak fogyasztható bort csinálni természetes módon és eszközökkel.

Az újvilági borokkal nem tudunk mit kezdeni egészen addig ameddig kettős mércén mérik az EU-s és a tengeren túli borokat. Abszurd helyzetnek tartom, hogy egy európai borászt térdre rántanának és a pinceajtó előtt tarkón lőnék olyanért ami simán enegdélyezett például az Egyesült Államokban. Groteszk, hogy ilyen feltételekkel versenyeznek a fogyasztó kegyeiért a borok.

egri Fehér 2007.12.05. 15:04:54

Dél-Balaton:
Bárcsak az utóédesítést terveznék betiltani! A chaptalizációt akarják tiltani, ami répacukorral történő alkoholtartalom-növelést jelent.
Szerintem nem annyira kardinális kérdés, mindazonáltal sokkal kisebb beavatkozás a bor életébe, mint a mustsűrítménnyel történő édesítés. Sőt, minden cuccozásnál kisebb beavatkozás.

muskotály küvé 2007.12.05. 16:25:23

A hűvös egri dombokról: szőlővel foglalkozó embernek tudnia kéne a mikroklíma létezéséről...
Egy napsütötte meredek egri lejtőn, bakművelésű tőkén érhet jobban a szőlő, mint egy csapadékos, kevésbé meredek villányi magasművelésű soron.

Spicc 2007.12.05. 17:44:27

espének abban igaza van, hogy míg más élelmiszeripari termékeknél (remélhetőleg) pontosan feltüntetik milyen alkotókból áll össze, addig ez a boroknál egyáltalán nem működik. El kéne legalább azt a helyzetet érni, hogy van egy standard szabály, mondjuk a természetes borkészítés lépései és aki ettől eltér, annak fel kellene tüntetnie, hogy miben tért el. Ma is fell kell tüntetni például hogy szulfitot tartalmaz (ami persze baromság mert minden bor tartalmaz szulfitot).
De fel lehetne tünteni azt is, hogy a bor mustsűrítménnyel lett +2 fokkal édesítve, 0,5 g/l citromsavval savpótolva...
Ennel lehetősége eddig egyáltalán nem merült fel még az iparban?

dalton1 2007.12.05. 17:55:03

Na de Spicc, nincs akkora üveg amin egy ilyen méretű címke elférne...:)

Spicc 2007.12.05. 18:15:02

Kedves Dalton1 - ez azon múlik mit tart fontosnak a szakma. Nem az összes eltérésről beszélek, azokról ahol bizonyos alapértéket változtat meg a borász (cukorszint, savszint, extrakt...).
A mostani semmi információból indulunk ki (ahol a fogyasztó azt sem tudja hogy lézetik e természetes meg rásegített édes bor). A kérdés az létezik e olyan kompromisszum, ami a fogyasztónak ad legalább egy minimális tájékozódási lehetőséget , úgy hogy nem bonyolítja túl a kommunikációt.

Spicc 2007.12.05. 18:20:05

Apropó kommunikáció, biztos vagyok benne hogy sokan azért (is) itélték el a Varga pincészetet, mert egyáltalán nem ismerték (azt tudták hogy "szar" bort csinálnak). Szerintem a pincészet kommunikációjában nyitott és ma már más a helyzet tán a borok készítésében is (egy picit). Ha tetszik, ha nem meg kell ismerni egymást és információt kell adni egymásnak, pláne a fogyasztó felé..

Sárfehér 2007.12.05. 18:26:29

Az "E" kódok mellé be kellene vezetni a "C" kódokat. "C" mint cucc. :))) (Gondolom, mindnek van "E" kódja.) Meg az "R" mondatok mintájára a "P" mondatokat. "P" mint pancs. :)))

Félretéve a tréfát, tényleg baromság a magunk alsókategóriás bortermelőit tönkretenni, és a piacnak ezt a szegletét átengedni olaszoknak, spanyoloknak, chileieknek, ausztráloknak. Úgysem téveszt össze senki egy pet palackos alsópolcos valamit az igazi borral. Úgy, ahogy az igazi szilvalekvárt sem tévesztjük össze a bólti "úszikvalamiazselében" izével. De ha mégis kell megkülönböztetés, minden borvidéken ki kellene építeni az eredetvédelmet. A maradékról pedig tudni fogjuk, hogy mi.

Más: Tényleg citromsavval pótolják a savat? Azt hittem, legalább borkősavval. Elérhető valahol az interneten (technológia szinten) ezeknek az eljárásoknak a leírása?

h734790 2007.12.05. 18:59:38

Sárfehér: Engem is érdekelt a citromsav, úgyhogy utánanéztem a neten, és közben erre bukkantam:

web.axelero.hu/ovoros56/kezelo/keztart.html

Elég elborzasztó lista... :(

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.05. 19:00:08

Sárfehér,

ideális esetben neked lenne igazad hogy a vevők simán megkülönböztetik a gagyit a jótól, de BZoltan tökéletesen kifejtette följebb a bútoros hasonlatávan hogy az emberek egyre kevésbé képesek/hajlandók értelmes fogyasztóként viselkedni. Sok mindenkit könnyű megtéveszteni. Kell egy ügyes dizájner, egy jól hangzó fajtanév, a hátcímkére ráírni a következő szavak egyikét: "terroir" "egyediség" "sűrű" "gyümölcsös" "elegáns", "tradíció" "ükapa" esetleg, jelen példánkban (Varga) "családi pincének" nevezni magunkat és máris besétál a csapdába a user, de ugyanazt az agyonterhelt, konténerbe szüretelt, felvásárolt félérett szőlőből készülő íztelen, adott esetben "fölmustozott" bort kapja mintha a klasszikus félédes koccintóst vagy csínompalkót vette volna meg.

Sárfehér 2007.12.05. 19:35:59

h734790: Köszönöm, megnéztem. Jó, hát kell valamennyire kezelni a borokat. De azért a " Tanin 'SR Terroir' " kifejezés tetszett...

pinotnoir_777: Mint a "nagymama lekvárja". Bár az éppen nem is rossz. Mégis azt mondom, hogy nem hülye a fogyasztó, ha nem is tudja pontosan, de sejti, hogy mit kap a pet palacban vagy félédes zwiegeltként. Csak nem érdekli. Azt mondja, hogy ezt veszem, mert erre van pénzem. Probláma a közép- és felő kategóriában van, amikor nem tudjuk, hogy a terroir az terroir, vagy "instant terroir". Bár minthogy a nescafenak is más az íze, mint a frissen főzött kávénak, talán megkülönböztethető. Viszont tiszta, komoly borral az átlag fogyasztó ritkán találkozik, így nincs összehasonlítási alapja.

dalton1 2007.12.05. 19:59:33

Egyetértek természetesen Spicc, csak vicceltem a címke méretével kapcsolatban...a lista kiábrándító.

Én egyébként nem mondtam h Vargáék "szar" bort csinálnak, az új rozéjuk pl. rendben van, bár a kén majd szét bontotta másnap az agyam, pedig nem ittam belőle sokat és nem is éreztem az ízén...

Szemenyei 2007.12.05. 21:57:28

Tiszteletem a Borivóknak!

-előszöris szertném leszögezni, nem áll szándékomban senkit sérteni/védeni,csupán próbálok egynehány tényszerű dolgot közölni, éspedig:
akárki akármit mondd,az édes borra bizony is igény van, akár tetszik, akár nem. Sőt, tovább mennék, lesz - ez többek között az ember természetes ösztöne is...
A XXI.-ik században már elég fejlett a borászati technológia, így akár egy 14 fokos mustból is könnyedén elő lehet állítani a kívánalmaink szerint valót, mindennemű cukor hozzáadás nélkül - a megfelelő technológiával(fordított ozmózis).

-újabb fejlemény a szalmaerőmű ügyben az indexen:
index.hu/gazdasag/magyar/szrn071205/

dalton1 2007.12.05. 22:16:51

Nem az édes bort kifogásolták/tuk hanem az csinált édes bort...
Szeretem a jó, természetes édes bort (is), de adódott már alkalmam megkóstolni a fennt említett édes Merlot-t...és most mindenki elképzelheti mit éreztem...

(Én személy szerint nem az édes-vörössel kezdtem a borokkal való ismerkedést, egyszer Albert Gazda nagyon szépen leírta az utat az édes vöröstől a tokaji aszúig, nálam csak az első lépcsőfok maradt ki...)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.06. 08:32:10

Szemenyei,

Tényszerűen igazad van de nehogy már mindent higgadtan tudomásul vegyen az ember és kész...
Amúgy ugyen nem gondolod hogy etikus nem feltűntetni az ozmózisos mustsűrítést, magyarán nem gondolod hogy fair verseny lenne ha egy polcon két olyan 13-as alkoholú bor lenne mindenféle komment nélkül, amik közül az egyik a tőkén lett olyan amilyen, a másik meg 14-es mustfokról lett felhúzva bármilyen hiperfejlett és ultrakíméletes ozmózissal? És ugye azt se gonddolod hogy az anyagok sűrűségétől függetlenül egy 14 fokos must MINŐSÉGILEG összehasonlítható lenne egy 20 fokos musttal? A 14 fokos mindenképpen egy félérett, zöld gyümölcs, nagy valószínűséggel nyers és jellegtelen. Ha egy menzai híg levest bekoncentrálsz akkor sem szolgálhatnád fel egy jó étteremben.

espé 2007.12.06. 09:07:52

Így például, a bor testvérére a pezsgőre szokás ráírni, hogy tankpezsgő, vagy palackos.

Ungurán József 2008.01.29. 18:52:47

Segítség a Szerb hírszerzőknek!

A Mondavi Opus One ára 59 998,20 Ft. lessz. Neked azért így is hagytunk egyhuszat kajára! Az internetes oldalukat nem frissírik hetente a borázsatok, ezért nem kell az évjárat miatt agódnod! Különben meg nem értem miért baj ha egy multi még ha diszkont is,(mert ugye a kevésbé művelt alkoholista barátaidat is ki kell szolgálnia valakinek) próbál vinotéka irányba haladni. Ezért ebben az estben miért ne forgalmazhatna a METRO is prémium borokat szakképzett (több esetben diplomás) kollégák segítségével. Persze a METROban történő borvásárlás nem olyan elegáns mint egy menő budai vinotékában ahol egy LEGOGIRL elött lehet kajferkodni, hogy sötétben is felimered a vörösbort.
További kellemes kóstolgatásokat kívánok! Ja, és én vállalom a nevemet.
Üdv: Ungurán József borász, okl. borbíráló a Villányi Borrend tagja. Pécsi METRO
süti beállítások módosítása