Oz Clarke és Michael Broadbent, a Decanter-istálló két veteránja azt hányja a bordói topsatók szemére, hogy új keletű borászati filozófiájuk következményeként elvész a területi identitás. Broadbent szerint elsikkad a terroir, minden bordóit ugyanabba a stíluszubbonyba kényszerítenek, St-Estephe, St-Julien vagy Margaux borai megkülönböztethetetlenek egymástól, és már Médoc-ban is pomeroli borokat akarnak készíteni. Clarke rákontráz: "de nekik nem sikerül olyan jól". A nagy Oznak a homogenizáció csal könnyet a szemébe, amely szerinte három tényezőre vezethető vissza: alkohol, új fa és szárnyas borászok. De nem csak az Óvilág húzta ki a gyufát. Az Újvilágot is számos métely mételyezi, név szerint: szárnyas borászok, pontvadászat, újfa-függőség, alkoholizmus és elárazás. És így tovább.
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr76252889
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
teroldego 2007.12.05. 20:41:28
Azért a stílusváltás veszélyes is lehet a bordói topsatók számára,hiszen áraik jóval magasabbak,mint általában a most követni kívánt irányzatok boraié.Az árverseny mellett a másik veszély,hogy boraik elveszíthetik a terroir jelleg mellett azt az egyensúlyt,amely ezekre a borokra eddig elmondható volt. Nem szeretem a kilógó alkoholt és eddig a bordói borokra ez nem is volt jellemző,főleg a bal parton. Bár a stílusváltás mellett ezt befolyásolhatja a klímaváltozás is.
Utolsó kommentek