Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Neonparádé

Gróf Degenfeld kontra Gróf Degenfeld

2008.01.11. 07:13 - BOB

A történet valahol ott kezdődik, hogy Alföldi Merlot kolléga csaknem beájult a kettőezernégyes Degenfeld-szamorodnitól, majd alig három napra rá Albert gazda is megdicsérte szőrmentén. Én meg ezenközben csendes magányomban azon morfondíroztam, hogy biztos nekem van már megint gyökérnapom, mert nálam ugyanez a bor (ráadásul ugyanaznap, mikor AM elcsukló hangú hőskölteménye megjelent e hasábokon) alig érte el a 4 pontot, és semmi jót nem tudtam volna mondani róla azon kívül, hogy iható éppen, de minek. Márpedig ennyire talán mégsem különbözünk szájpadlásilag. Szó szót, í mélt követett, végül aztán összekóstoltunk vakon két bort. Illetve egyet. Illetve egyet, amiből kettő lett. Most meg aztán vonhatjuk lefele a tanulságokat csőstül.

De előbb ugrunk az időben egy tarantinósat és belevágunk a rövidre szabott kóstolási jegyzetbe, aztán a végére talán megértjük, mivégre. Mert vakteszteltünk, persze. De most legalább értelme is volt.

Gróf Degenfeld Tokaji Szamorodni 2004

Közepes szalmasárga szín. Illatában elsőre déliek (guava, grapefruit), némi birs, virágok, őszibarack, talán pici zöldalma is. Direkt, egyenes illat sok gyümölccsel. A korty eleje már-már bántóan erős gyümölcsösséget mutat (kóstolótárs szerint geil és gumicukros), áradóan indul, nagy svunggal, de aztán igen hamar összeesik sajnos. Semmi tartása, a vége lapos, keserbe-szomorba fordul, lecsengése szinte nincs is. Ihatónak iható épp, de sok örömöt nem tartogat. Ezerhétért mindenesetre nem olyan rossz vétel. Négyes alá.

Gróf Degenfeld Tokaji Szamorodni 2004

Alapvetően virágos, decens, művelt illatot érzek. Némi birs beköszön ugyan, de az is diszkréten. Mellé őszibarack, piciny illatfelhőnyi citrus jön. Visszafogottsága mellett is nagyon egyben van az illat, elegáns, szofisztikált, elbűvölő. Semmi bratyizós közvetlenség. Az íz harmonikus, gyümölcsös és intenzív. Csodás ívet ír le, miközben az elejétől a végéig szép, komplex marad. Szép tartás, feszes szerkezet, vibráló elegancia, hosszú, gyümölcsös lecsengés kápráztat. Kiváló bor kiváló formában, ráadásul orbitális méretű beszt báj. Vastag 7 pont.

Akárhogy csűröm-csavarom, ez ugyanaz a bor. Legalábbis ha hihetünk a jegyzetlapnak. Ugyanaz a pincészet, ugyanaz a borfajta, az évjárat, a palackozás dátuma, a címke, a palack, a kapszula, minden. Hogy fordulhat elő mégis, hogy egy este vakon ekkora különbség legyen a kettő között? Hogy egy borban tapasztaljuk meg Dr. Jekyllt és Mr. Hyde-ot? Ne csigázzuk tovább a csigáznivalót, töredelmes bevallás következik: egyetlen különbség volt csupán a két bor között, mégpedig az, hogy az első palack egy négybetűs francia hipermarket polcáról került a kóstolási sorba, a második pedig a forgalmazó Bortársaság belvárosi üzletéből.

Ugyanis az történt, hogy amikor az első komolyabb zavart éreztem az Erőben (gyökérnap, estébé) heveny emailváltásba kezdtem AM kollégával, és arra jutottunk, hogy az általa kóstolt és az általam kóstolt bor között csak a beszerzési forrás különbözik. Ezért aztán másnap nyakamba kaptam a várost, egy újabb palackot tettem a kosárba a nem nevezett hiperben (hiszen az elsőn már túl voltunk), majd egy másikat a Bortársaságnál, és így alakult ki a villámvakteszt mezőnye. A hiperes beszerzés hátcímkéjére került egy igen-igen aprócska tollal karcolt "c" betű, hogy a leleplezésnek legyen valami értelme is. Aztán alufólia, vászonzsák, csepű, lapu, gongyola.

Valahol talán számíthattam erre az eredményre. Tudhattam volna, amit minden közepesen edzett alkesznek a fejébe vertek már a negyedik-ötödik pohár környékén, hogy tudniillik nem veszünk bort hipermarketben. No nem azért, mert antiglobalisták vagyunk, hanem mert szétcseszik a tárolással. Mégis bizakodtam titkon, hogy hátha csak az első palackban volt valami bibi, és a második partiban lesz a bortársaságossal. A kóstolás viszont ellentmondást nem tűrően húzta fel a rolót lelki szemeim előtt. A bor alig néhány hónapja lehet kint a polcon (a címke szerint 2006 júniusában palackozták, erre jön minimum egy év kötelező palackos érlelés, plusz ezmegaz), mégis vagy két kategóriányit rontott rajta a neonparádé, a hőmérséklet, vagy akármi, amivel egy hipermarketben találkozhatik. És második, ugyanúgy megrogyott versenyző lévén ezt már nem foghatjuk rá a palackra vagy a dugóra.

Tehát nem veszünk bort hipermarketben. Nem veszünk bort hipermarketben. Leírni százszor. Romanes eunt domus.

Afterpost: a hipermarket időközben jól fel is akciózta a bort, az eddigi 1700 helyett most hatalmas, "százalékos" címkével 2400 körül nyomják. Sic transit gloria vini.

Címkék: kóstolás borok a hiperből fehér négypontos 2004 tokaj hétpontos szamorodni degenfeld oknyomozó

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr42283442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elzee 2008.01.11. 08:15:37

Teljesen normális. A c betűs hipermarketben mintha direkt tönkre akarnák tenni a borokat a tárolással...

espé 2008.01.11. 09:32:08

Igen!
Tejet csak a tejboltban, péket csak a pékboltban, hentest csak a hentesboltban, cipőt csak a cipőboltban, bort csak a borboltban!

Cirfandlia 2008.01.11. 09:44:33

Azért eléggé hihetetlen, hogy 3-4 hónap hiperes polconállás enyire szétszedné a bort. A BT. budaőrsi hangárszerű raktárja (ahol nyáron gondolom van 40 fok, télen meg fagy) sem ideális hasonlóan a Monarchia fűtőcsövekkel körbevévett katakombájához. Rákérdezetetek a pincénél, biztos ua. a tétel?

BOB 2008.01.11. 09:56:46

Cirfandlia: Én se nagyon akartam elsőre elhinni hogy ennyire össze tud zuhanni egy bor pár hónap alatt, de a vaktapasztalat meggyőzött. Halkan hozzáteszem, hogy a másik - nem hiperből beszerzett - bor is megborult a pohárban rendesen úgy 8-10 óra alatt, talán nem tévedek nagyot, ha nem jósolok neki több évszázados potenciált. De a tény azért tény, ketten kóstoltuk a "minivaksort" borbarát szomszédommal, és mindketten egyöntetűen kategóriákkal ítéltük jobban a második palackot. Ráadásul a történetnek előzménye is van, ahol szintén meg volt zakkanva a hiperes palack.

De ugye nem azzal vádolod itten a Degenfeld pincét, hogy ugyanazon a néven, címkével (a palackozási dátum, L6159 is ugyanaz) többféle tételt dobott piacra? Nem tételezek fel róluk ilyet.

-ij- 2008.01.11. 10:01:22

Egyetértek Cirfandliával. Mi a Bortársaságtól vettünk 6 palackkal (az egyik nem-budapesti boltban), ami néhány nappal karácsony előtt érkezett. Süteményhez jól passzolt, de önállóan, vagy másokkal összekóstolva megbukott. Nem a legjobbakhoz mérten (nem Szepsy Dániel Szamorodni, Demeter Főbor, Oremus szamorodni válogatás vagy Kikelet szamorodni), hanem egy átlagos, maradékcukros tokajihoz képest is. Lehet, hogy nem ugyanaz a bor került ugyanolyan cimkés palackba?

shiraz 2008.01.11. 10:05:59

sokszor kell hangsúlyozni a tárolás körülményeinek fontosságát. a fogyasztóban is tudatosodnia kell ennek, de sokszor a borászok sem szólnak pl a kereskedőjüknek hogy hogyan tárolja a bort. pedig nekik létérdekük lenne, hogy az üzenet sértetlenül jusson el a borfogyasztóhoz.
Cirfandlia,
A BT raktár tudtommal légkondicionálóval van ellátva, a Monarchia raktárának környékén pedig 1. nincsenek fűtőcsövek 2. légkondicionálóval van ellátva. Csak használni kell a beépített berendezéseket. Az említett cégek nincsenek a védelmemre szorulva, csak a tisztánlátás kedvéért. Gondolom a BT és a MON ide író képviselői majd megerősítik a fentieket. Én voltam mindkét cég résztulajdonosa, szerintem a jószándék megvan bennük a borok jó tárolásának biztosítására.
OFF
Az más kérdés, hogy ezen cégek legnagyobb forgalma a hipermarketes értékesítésből származik, tehát ők szállítják be oda a borokat. Pl a Bt a Degenfeld Szamorodnit. Valszeg azonban ők sem tudnak sok mindent tenni a tárolás körülményei ügyében. Plusz 1 OFF Halkan jegyzem meg: vannak olyan borszaküzletek is, ahol a tárolás körülményei még rosszabbak a hipermarketekben tapasztaltakénál.
Sokat beszéltem. UFF

EGO 2008.01.11. 10:53:52

Kedves Mindenki!

A helyzet az, hogy a hiperekben (kivétel egy-két áruházat, ahol a managernek cégidegen módon van bor és lelkiismerete) magasról lesz**ják, hogy milyen körülmények szükségesek a borok megfelelő tárolásához.
Jártam olyan Tacskóban, ahol a rosék az ablak elé voltak pakolva, "mert olyan szép a napfényben"...
Természetesen éppezért ilyen helyekről nem vásárolok.
A pincészet, ahol dolgozom, nem szállít hipereknek, ugyanis sajnos a fogyasztóban nem a Tacskó marad meg egy rosszízű korty után, hanem a termelő, aki a címkén a borhoz adja a nevét.
Kevesebb forgalom, de több elégedett fogyasztó.
Ráadásul, ha valaki beesik egy tárgyalásra egy jól képzett senior managerrel, később tán a borászkodástól is elmegy a kedve, tapasztalatból mondom.

Üdv mindenkinek!

Shyr Kahn 2008.01.11. 11:08:42

Degenfeld-nek van még egy dícséretre méltő tétele. Fortissimo Late Harvest 2006. Legalábbis nekem nagyon tetszik, mert nagyon egyensúlyos benne a sav és a cukor. A 2005-höz képest legalább egy klasszissal jobb. Ajánlom mindenkinek. A BT-nél beszerezhető.

Shyr Kahn 2008.01.11. 11:13:03

Az akcióról meg annyit, hogy Hiperben többek között azért érdemes szétnézni, mert néha találkozhatunk elárazott borokkal. Fél éve vettem 3 palack (ennyi maradt) Simonsig Cabernet-Merlot-t 700 HUF-ért(!!!) a Pólus Tesco-ban. Előtte akciózták 1500 HUF-ért, ami valóban akció, mert az IFDT-nél 2300 HUF körüli áron mozog. Erre szokták mondani: Aki keres talál. (ráadásul csavarzáras tételről van szó, így állítva sem szenvedhetett sok kárt)

dalton1 2008.01.11. 11:19:09

Én is találkoztam elárazott borral...Bussay Esküvé, 2005, 463Ft-ért...

De csak olyat érdemes megvenni amiről tudja az ember hogy nemrég került forgalomba...

EGO 2008.01.11. 11:35:12

Kedves Syr Kahn!
Nem a csavarzár az, ami megvédi a bort egy hiper polcán.
Amennyiben ugyanis napfényben, vagy mondjuk 40 C°-on tartották a bort akár egy napig is (előfordul), akkor bizony csavarzár ide vagy oda, a bor abba beledögöle...
Ha mégis jó bort kóstoltál egy leakciózott palackból, őszintén örülök a szerencsédnek!
Tényleg.

Más.
Őrzök egy képet, amiért a négybetűsből (mint az említésre került odafent)majdnem kidobtak:
Faállvány, tetején a hivalkodó "Hagyomány és Tradíció" felirat, rajta kétliteres pillepalackok, bennük import "cuvée"...
Annyira tetszett, leálltam fotózni.
Perceken belül megkérdezte a biztonsági őr, segíthetnek e MÉG valamiben...
Kérdés e továbbá, miért is szeretek rúgni a hipereken?

Üdv.

Ferraiolo 2008.01.11. 12:05:59

Nem tudom kedves Cirfandlia bortárs milyen kémtevékenységgel tudatosítottad magadban, hogy a fenti két borkereskedő cég raktára maga a pokol hetedik bugyra lenne. Shiraz kommentjét csak megerősíteni tudom, a Monarchia raktára egyrészt nem katakomba, másrészt klimatizált és fűtőcsöveknek nyoma sincs. Ha valmilyen információt megosztasz a nagyérdeművel, akkor először győződj meg az állításod valóságalapjáról! A szakszerű tárolásra való törekvés mindkét borkereskedő cégnél megvan, hiszen mi nem csak kereskedünk a borral, hanem mellette tiszteljük és szeretjük is.
Ha a hiperekben sikerül a tisztelt fogyasztónak belenyúlni egy valószínűleg tárolási hiba miatt elhalálozott borba, akkor szerintem nem tisztességes összeesküvés elméletek gyártásával rögtön a nagykereskedőre tüzet nyitni.
Üdvözlettel: Ferraiolo

Cirfandlia 2008.01.11. 12:36:02

Na gondoltam hogy a kereskedők jól leszedik rólam a keresztvizet :). Akkor mea culpa; András anno mikor valamelyik talis kóstolót nyomtuk a Mon. boltban, a raktárról homályos emlékeimben ilyen kép volt, döbbentünk is ott többen, de akkor másra emlékszem. A Btnél viszont voltam pár éve (amikor a Oremus ott tette le az eladásra szánt hordót) folyamatos targoncamozgások, hatalmas többszárnyű ajtó egyfolytában nyitva... de lehet ez is változott.
Bocsánat még1X, az említett keresekedőket nagyon korrektnek tartom pusztán azt próbáltam firtatni, hogy két tárolásmód ami azért valjuk meg nem a legroszabb és legjobb skála két széle (Mert ettől azért létezik sokkal rosszabb de jobb is) iylen rövid idő alatt tud ekkora különbséget okozni.

csite 2008.01.11. 12:43:17

csak egy prózai kérdés:
Melyik kereskedő szállítja légkondis autóval a borai el a borászoktól?
Mert ugye pl. nyáron Tokajból felzötykölődni Bp-re, netán még dugó is, meg ebédre megállni, ...
Az pár óra hősokk is lehet a bornak.
(tényleg nem cseszegetésként ment a kérdés! nekem, ha volt is gondom borboltos borral, gond nélkül kicserélték [ezért is ajánlott ilyen helyen vásárolni!!!])

Fűrészpor 2008.01.11. 12:54:53

Hali,
2 dolog:
1) A szamorodninál ha jól tudom nem az van előírva, hogy kell egy év palackos érlelés, hanem az hogy min. két év érlelés kötelező: ebből min. egy fahordóban és a másik lehet már palackban is. InneNtől kezdve a termelőre van bízva hogy mennyit szán a palackos érlelésre.
2) A komoly szakmai tudással alátámasztott borászatok, és a Degenfeld mindenképpen ide tartozik, hidegsteril palackozást alkalmaznak, ami azt jelenti hogy kémiai úton nincs tartósítva a bor. Ezekre a borokra nagyon oda kell figyelni a tároláskor. Kell az állandó pinceközeli hőmérséklet és a fektetett állapot. Nem lehet összehasonlítani egy csont száraz vörös bort egy 50-100 g maradékcukorral rendelkező tokajival ami sterilen van töltve. Több a rizikófaktor, ÉPPEN EZÉRT A KERESKEDŐ (AKÁR A HYPER) LEGYEN KEDVES MEGTENNI AZT A SZIVESSÉGET, HOGY ERRE ODAFIGYEL ÉS SZAKSZERŰEN TÁROLJA A BORT!!! a JELENLEG ALKALMAZOTT IRREÁLIS ÁRRÉSEKBŐL IGENIS FUTNIA KELL ERRE!

Jenyei 2008.01.11. 13:08:27

Fűrészpor,

ez pl. a TESCO esetén a tejes/húsospulthoz hasonló hatalmas hűtött tárolókat jelentene. Én erre sanos az égvilágon semmi esélyt nem látok.

vargabi113 2008.01.11. 14:08:05

Kedves Fijjug (mek a lányok is)!

Arról van itten szó kéremszépen, hogy a fenti borocskából késő őszön kaptam egy palackkal. Karácsonykor álnok módon, pillanatok alatt a palack kiürült. Valaki sec perc alatt megitta. Nem azért mert annyira szomjas voltam, hanem mert ízlett. Így egyszerűen. Azóta a BT-nál betakoltam, így most lennt a 12 fokos pincémben pihen még pár palack. Igaz én nemhogy százéves potenciált, még száz napot sem adok nekik. Azért, mert jók! És a jó bort meg kell inni! És most leírom: nem veszek hiperben bort. Nem veszek hiperben bort. Nem veszek hiperben bort. A S..R-ban tegnap láttam 2003-as Takler Regnumot, ára 8.900,- (Nem veszek hiperben bort?) Netuddki...

lajafix 2008.01.11. 14:50:44

(a környékemen levő R..l lánc klímátlan üzletében a borospalackok egy keletre néző üvegfal előtt állnak, mellettük legalább 10 darab fagyasztó, italhűtő. Nyáron a felső sorban levő palackok közül 1-2t próbából megfogtam, majdnem sütött. A röhej az, hogy a jobb(értsd Teleki nem alap sorozat, Demján kéknyelű amikre emléxem , meg néhány hasonló max 3000 árú palack ) borok állnak természetesen a felső sorokban, a BB és társai a lentebb élvezik a viszonylag hűvös 35 fokot. :))

dagadtos 2008.01.11. 15:56:32

Nálam a Bortársaságnál vett bor is csúnyát bukott karácsonykor, nem nagyon értettem, hogy lehetett rá 8 pontot adni. Lehet, hogy nagy a szórás...

shiraz 2008.01.11. 17:15:40

csite,
én tudok ilyen céget. :)
és melyik kereskedő szállítja ki borait ügyfeleinek hűtött rakterű autóval? :)

csite 2008.01.11. 17:43:30

örömteli, hogy akad ilyen! :)

espé 2008.01.12. 13:15:54

Tanulság:
1.)Hiper-szuper csak rossz bor, mindenhol máshol, csak jó.
2.)Mindenhol van jó is, rossz is.
3.)Ellenőrzés nélkül, (stílusosan kóstolás)csak az vesz bort, aki a nagy meglepetéseket kultiválja.
4.)Mindenkinek van egy-két bejáratott üzlete, a többi úgysem ér egy kalap szamócát sem.
5.)A nem kívánt törlendő!

Borboszi 2008.01.12. 21:22:22

... hümmögök, hümmögök... voltam egy kevéske ideig Magyarországon nemrég, és bár nem sok időm volt a borokra, egy nap mégis rászántam magam, mert olyan "borivós, sajtozós, beszélgetős" kedvemben voltam. És hát bűn, vagy nem bűn, ha Magyarországon vagyok, akkor túrórudit kell enni és magyar bort inni. Ezt a kettőt pedig egy hiperben szereztem be. Bizony. A túrórudi hozta a formáját, isteni volt. :-)... bizony

... a borok. Vételeztünk egy palack fehéret - most kéretik engem megkövezni - valami dél-afrikai fehér volt, fogalmam sincs, hogy milyen. Mindenesetre pusztítóan ihatatlannak tituláltam és az első korty után a mosogatót kívántam öntözni vele. A barátnőm még adott neki esélyt meg időt, de ezt elnéztem neki, így tanulta meg, hogy ez soha nem lesz iható. Nagy valószínűséggel sosem volt az. Én azonnal bontottam a rosét. ifj. Figula new generation roséja volt, igen-igen hamar elfogyott. És utána a Vesztergombi Csaba new generation vöröse is. És nagyon meg voltam elégedve magammal, hogy okosan választottam bort a hangulatomhoz, a sajtokhoz és nem utolsósorban a pénztárcánkhoz is.

Ettől persze nem vagyok hiperpárti, mert például itt sosem veszek bort hiperben. Tény, hogy amúgysem semmitsem. De ez a mostani egy jó tapasztalat volt. Na igen, talán csak 2 hónapja vannak a piacon azok a borok ;-)

dalton1 2008.01.12. 23:59:25

Egy ismerősöm Dél-Afrikában dolgozott egy ideig, ott mesélte neki hencegve egy honfitárs "vállalkozó" hogy a gyengébb dél-afrikai tömegbort 4 randos (=120Ft) literáron vásárolja fel és adja el Magyarországra...semmi egyebet nem mondanék...

dalton1 2008.01.13. 00:00:12

...természetesen ez nem a dél-afrikai borokat minősíti.

espé 2008.01.13. 13:36:44

Igen! Szerintem is, ez a hazai "borokat" minősíti.

t f 1 (törölt) 2008.01.13. 14:15:09

Szerintem meg fogyasztókat és az őket kiszolgáló kereskedőket.

espé 2008.01.13. 16:54:39

Érdekes a vélekezés a fogyasztókról meg az öket kiszolgáló kereskedőkről. De, ha ők okozzák a gondot, akkor egy csepp hazai bort se nekik! Így azután hoppon maradnak.

Shyr Kahn 2008.01.14. 12:29:47

Kedves EGO!
Jogos is meg nem is. A csavarzár idővel nem szárad ki az állítva tartott palack miatt, így az oxigén áteresztés akárhány év után is minimális (csak ezért bátorkodtam megjegyezni a csavarzárat, természetesen a tárolási hőm. ettől még kiütheti a bort, de nem negatívumot, hanem pozitívumot akartam írni, hisz utóbbit már előtte tisztázták, tehát nem vagyok hülye). A parafás borokkal ellentétben, ahol biz a kiszáradás miatti oxigénáteresztés alaposan tönkreteheti (oxidálhatja) a bort. Bárhol tárolhatnak rosszul borokat és általában ez patrióta helyeken (ami oly "kevés" van hazánkban, mint franciahonban) az import borokat büntetik. Nem mondom meg a borkereskedés nevét, mert egyébként szeretek ott vásárolni (eddig nem öntöttem ki bort, amit tőlük vettem) és nem akarom e miatt rossz hírbe hozni őket, de csak az import boros szekrény mögött található náluk fűtőtest, aminek köszönhetően csak az import borok melegednek fel 40 fok körülre. Nem csodálom, hogy egyébként a számomra még csalódást nem okozó Dél-Afrikai borok ihatatlanok, ha így tartják őket. Ja, és nem árt negfontolni, hogy az import borok ide vezető útja néha elég kalandos, ahhoz, hogy legjobb formájukat hozzák.

EGO 2008.01.14. 13:53:07

Kedves Syr Kahn!

Értem és elfogadom.
A csavarzárral teljesen igazad van.
Amit leírtam, annak a veleje a borszaküzletek és a hiperek eltérő gondolkodásmódját volt hivatott tükrözni.
Az sem teljesen OK, hogy a radiátorral az import borokat büntetjük, de egy szűkös helyen sajna lehetnek áldozatok.
Hazánk borszaküzleteinek 80%-a küzd ezzel. (A nagyok nem érnek!)
Azon hipereknél viszont, ahol én jártam - hangsúlyozom a tisztelt kivételeket (kettőről tudok) - a borok kb. annyi dédelgetést kapnak, mint egy hármas facsavar.
Esetleg az 50 kg-os útszóró só.
Addig tehát, amíg van olyan hely széles e hazában, ahol tökmidegy mit árulnak, addig azokban nem bízom.
Azt el tudom hinni, hogy valaki belenyúl a tutiba, akár többször is, de én nem ilyen módon szeretek lutrizni a borokkal, már csak azért sem, mivel egy rossz választásnál lehet, hogy gondolatban szerencsétlen termelőről rántom le az keresztvizet.
Az pedig pláne nem korrekt.

Üdv.

Ego

Decanter 2008.01.14. 14:28:05

Kedves Vargabi113!

Pont 03-as Takler Regnumot szeretnék venni, megmondanád nekem melyik S..r-ban láttad?

Előre is köszi!

üdv.

Decanter

Decanter 2008.01.14. 14:55:46

A Dél-Afrikai borok védelmére szeretném ajánlani egy aktuális kedvencemet a Simonsig pincészet 2007 Chenin Blanc-ját.
Szalmasárga szín,komoly testtel rendelkezik,tele gyümölcssel,nagyon kellemes hétköznapok bora. 1490.-ért szerzem be,szerintem ennyiért best buy!

vargabi113 2008.01.14. 15:55:46

Kedves Decanter!

Aki vagy itten ety fórumozó. Emírben elküldtem Neked a címet!

Tuddki!

dalton1 2008.01.14. 17:57:51

A Simonsig 2006-os chenin-je is elképesztően finom bor, és 1390-ért vettem annak idején néhány palacckal de általában 2000Ft körül mozog az ára...

Decanter 2008.01.14. 18:17:08

Azt is kostoltam, de a 2007-es jobban sikerült.
A külföldi boroknál maradva tegnap ittam egy 2004-es Malbec-et a Salentein (Argentin) pincészettől, döbbenetesen jó volt! Nem most ittam először, de komolyan egyre finomabb ez a bor. Remélem nem fogy el a készletem azelőtt hogy,eléri a csúcsot .. : )

Shyr Kahn 2008.01.14. 21:52:56

Ha már Malbec akkor Alta Vista 2005, vagy chilei (!!) Viu Manent Single Vineyard Malbec. Utóbbi vitte a Malbec tesztünkön a pálmát, ahol a következő tételeket kóstoltuk:
Alta Vista Grande Reserve Temis Vineyard 2004 (In Vino Veritas Borkereskedés), Terrazas Malbec Reserve 2005 (BT), Viu Manent Single Vineyard Malbec 2005 (www.borkinalat.hu), Chateau Mercues 2002 Cahors (www.franciaborokhaza.hu). Első lett a Viu Manent SV 2005 és még van benne érési potenciál. Kb. 3-5 év múlva lesz a csúcsán. Most még nagyon fiatalka és gyümölcsös a speciális chilei ízzel együtt. A második az Alta Vista Grande Reserva 2004 lett.

dalton1 2008.01.14. 23:39:49

Ha már malbec :) Kaiken 2004...
süti beállítások módosítása