Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tapsi Hapsi hatalma

Monarchia-kóstoló Pók Tamással

2008.01.22. 07:42 - palack

Évnyitó kóstolót tartott Budapesten a Monarchia Winery Pók Tamás főborász vezetésével. A borsorban három már forgalomban lévő bor mellett szerepelt három olyan, amit még nem lehet kapni, sőt két olyan hordóminta is, ami valószínűleg csak Egerben, a pincénél lesz kóstolható.

Zen 2006

Már kapható, a pince alap fehérbora. 100% zengő. Az volt az elképzelés, hogy új ízt kell vinni az USA-piacra a tartályos kategóriában, ezért magyar fajtákban gondolkodtak. Korábban kísérleteztek a leányka és a zengő házasítással, aztán az utóbbi maradt, ami az ezerjó és a bouvier keresztezése (a zenit, a zefir és a zeusz is ebbe a Badacsony nevű sorozatba tartozik.) Gyümölcsös, virágos, friss illat. Ropogós, almás, körtés, a finomseprőnek is köszönhetően mégis kerek íz. Élénk savak, közepesen hosszú lecsengés. Egyszerű, szerethető.

Sauvignon Blanc 2007 (hordóminta)

Másodtöltésű barrique hordóból, hároméves noszvaji ültetvényről. Maradt benne kis cukor, ezt nem is bánták. Hozzávetőleg 2000 palack készülhetne belőle, de házasítani tervezik. Ebben Pók Tamás megingathatónak látszott, több lelkes kóstoló ingatta is, ám üzleti szempontokat is mérlegelni kell. Valóban érdekes, fajtajelleges, mégsem tucatbor. Illata nagyon behízelgő, bodzás, finom fás jegyekkel. Szájban is kellemes sauvignon blanc, korántsem a csalános-zöldes fajtából, a maradékcukor pedig sokakat lelkesít. A savak kissé elbújtak, nekem több kellene az egyensúlyhoz. Utóíze nagyon finom. A magyar SB-mezőnyben ott lenne jobbak közt.

Chardonnay Battonage 2006 (hordóminta)

A battonage-t, vagyis a seprő többszöri felkeverését a hordó hatásának csökkentésére alkalmazzák. Ezzel sikerült újat vinni Amerikába, ami chardonnay esetében nem könnyű. Alighanem az igényesebbeknek bejött, hogy a fa mellett a gyümölcs, uram bocsá, a talaj is szóhoz jut. Új és másodtöltésű, többféle barrique hordóban érlelődik. Több dülő termése, kétféle – riolit és andezit – talajról. Ebben is van maradékcukor. Kb. 15 000 palack lesz belőle, aminek nagy részét az USA-ban fogják értékesíteni. Nekem így is túl fás volt még, de ne feledjük, hogy majdnem egyenesen a hordóból érkezett. Érezni, hogy az évjáratnak nem az éretlenség a problémája. Viszont több savat várnék a maradékcukor kiegyensúlyozásához, ám ezzel kisebbségben szoktam lenni. Ha kifogy a 2005-ös – valamikor nyáron –, akkor kerül piacra.

Chardonnay Battonage 2005

Egészen más karakter. Nem ugyanazok a dűlők. Használtak nagyhordót is. Az évjáratok különbségét nem ecsetelem. Ugye az sem meglepetés, hogy nincs maradékcukor. Mindjárt inkább az én világom: kevesebb fa, markánsabb, virgoncabb savak. Nem lehet igazán összehasonlítani egy hordómintát egy palackos tétellel, de hát ezeket töltötték a poharamba. No meg az is biztos, hogy a 2006-os egy év múlva, palackban sem fog jobban hasonlítani erre.

Pinot Noir 2006 (hordóminta)

Az este kellemes meglepetése volt számomra. Itt is többféle hordót használtak: kicsi, nagy, első és másodtöltésű. Illata intenzív: mentás szamóca. Aztán gombás, avaros. Szájban a savak kicsit csípnek, de nagyon izgalmas, húsos gyümölcsösséget támasztanak meg. Végül felbukkan az illatban már beköszönt gombás vonal. Valahogy így mondja Virág elvtárs Pelikán elvtársnak: "Magából még sok minden lehet." Azonban nem lesz. Nem kerül kereskedelmi forgalomba. Itt is házassági tervek vannak: a küvéket fogja gazdagítani. A pincénél talán kóstolható lesz valamennyi.

Rhapsody in Red 2004

Már kapható, Alföldi Merlot-nál nemrég szerepelt is, bikavérnek álcázva. Kékfrankos, cabernet franc és merlot házasítása. Többféle új barrique hordóban érlelték. Én inkább könnyűnek, mint nagyágyúnak éreztem. Fűszeres illat zöldségkrémlevessel. Szájban inkább vékony, de játékos fűszeressége jól ihatóvá teszi. Utóíze hosszú, némi zöldességgel. Ha nem nézem az árát, még tetszik is.

Bazilika 2004

Még nincs forgalomban. Ő veszi át a bikavér szerepét a pincénél. Ezért több kékfrankost és kevesebb barrique-ot kapott. Cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon és nagyon kevés kadarka van benne. A KF két dűlőből is: Nagy-Eged és Nagy-Galagonyás. Azt mondják, az évjárat egyetlen superior bikavére. Vastagabb, komolyabb anyag, mint a Rhapsody. A zöldesség itt is előbukkan, de léptünk egyet felfelé.

NJK 2004

Még ő sem kapható. Korábban Nimródnak hívták a pince tulajdonosáról, ám jobbnak látták átkeresztelni Tapsi Hapsi miatt. A rajzfilmben a nagyszájú nyúl mindig lenimródozta a szerencsétlen, béna vadászt, ezért a névnek nem a legszerencsésebbek a konnotációi az USA-ban. A tulajdonos neve ezentúl inkább monogramként szerepel a címkén. Cabernet franc, merlot és kékfrankos, első töltésű francia hordók. A legszebb dűlők legválogatottabb termése – a borász szerint. Meg is érezni rajta. Itt már nyoma sincs zöldességnek, és nem a hordók miatt. Finom gyümölcsösség, igazi egri játékosság és fűszer, újvilági köntösben. Nagyon finom, de aligha tudna felbújtani merényletre a pénztárcám ellen.

Eddigi ismereteim alapján és a borok bemutatásából is azt lehetett kivenni, hogy a Monarchia elsősorban az amerikai piacot célozza. A hazai értékesítés nem lényegtelen, de másodlagos. Ez mindenképp speciális a magyar picék közt. A Hilltop van hasonló helyzetben, bár más piaci szegmensben, és Angliában. Ez a speciálitás érződik a borok hangolásán is. Megpróbálják az újvilági stílusba becsempészni Eger egyediségét, de csak mértékkel, óvatosan, nehogy elriasszák az amerikai fogyasztót valami túl szokatlannal. Az én magyar orromnak meg számnak persze az a pinot noir volt a legizgalmasabb, ami – igaz inkább mennyiségi okokból, de – nem fér bele ebbe az üzleti stratégiába.

Címkék: kóstolás monarchia pók tamás mmi

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr85302830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vattafák 2008.01.22. 10:58:59

csak azért érzek ellentmondást, mert nem értek hozzá?
"A battonage-t, vagyis a seprő többszöri felkeverését a hordó hatásának csökkentésére alkalmazzák."
versus
"Új és másodtöltésű, többféle barrique hordóban érlelődik."
ha a hatást akarják csökkenteni, akkor miért barrique-olják?

Ferraiolo 2008.01.22. 11:44:00

A batonázsnak nem célja a fa jelenlétének visszaszorítása, lényege a hordós erjesztés folyamán a finom seprő időszakos felkeverése és az élesztő jelenléte. Ez gazdagabbá és teltebbé teszi a fehérbort, ami egy zamatosabb és vastagabb, krémesebb bort eredményez.

kádkongató 2008.01.22. 13:19:08

Csak a pontosság kedvéért:
A zefir az hárslevelű x leányka. Azonban ettől még talán tekinthetjük a Badacsony sorozatnak, de akkor idetartozik a Zéta is(bouvier x furmint).
Szerintem ezek közül a zengő meg a zeusz lehet a leg igéretesebb. Zenitből jót még sose ittam. Zefir meg szinte mindig belágyul.

palack 2008.01.22. 14:35:02

A battonage-ról Pók Tamás mondta ezt, nyilván nem abszolút értelemben, hanem a barrique hatás finomítását értve. Abban a kontextusban egyértelmű volt, itt valóban félreérthető. Illetve említette azt is, amit Ferraiolo mond, a kettő szerintem össze is függ.

A zefir eredetét több internetes forrásban így jelölték meg, persze lehet, hogy a tévedés öröklődött. Pl.

www.borocska.hu/pg009.html
vithor.hu/feher_hu.html#Zenit
www.araszol.hu/aba_files/Wineregions/white_grapes.htm

Cirfandlia 2008.01.22. 15:07:09

HÁt kádkongató úr javaslom akkor a Scheller birtok Zenit főborát pl.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.01.22. 15:53:17

Lehet, hogy megköveznek de nekem Feind Zenitje is bejön.

smici74 2008.01.22. 19:10:57

Ne felejtsük el a könnyed, mégis élvezetes Figula Zeniteket sem.
Ha Zefír, akkor meg Dr. Vaszary. Semmi varázslat, de az igazán finom, mindennapi bor alakul Écsen. A 2004-es is tetszett, a 2006-os még jobb, a 2007 pedig már tartályból kiváló, palackban is - számomra - kötelező nyári anyag lesz.

Fűrészpor 2008.01.22. 20:15:03

Nekem kimondottan tetszik a fa jelenléte a borban. Azokban a fajtákban ahol indokolt persze. De nemcsak a fa intenzitása fontos és döntő, hanem a tölgyfa minősége, ami legalább annyira fontos mint a bor minősége. Az biztos hogy sok haladó kóstoló már a fát is tudatosan kóstolja a borban...

Cserszegi Óvszeres 2008.01.22. 20:19:06

Én sem értettem teljesen a Vattafák által felvázolt dilemmát, de még mindig jobb, mint múltkor a meggymagszínű vörösbor, asszem szintén Palack bácsitól. :-)

November 2008.01.22. 22:23:44

Ezek szerint a Monarchia csúcsborának célközönsége a Tapsi Hapsit néző amerikai borértő.

Ferraiolo 2008.01.23. 08:20:53

Egy kiegészítéssel szeretnék élni a Pinot Noirral kapcsolatban. Az adott évjáratból ugyan nem készül eget rengető mennyiség, de a jövőben a Monarchiánál a Pinot Noir nemcsak hogy belefér, de meghatározza az üzleti stratégiát!

9mmPara 2008.01.24. 22:46:17

November!
Ezért a poénért nagy piros pont jár :)) Rám fér egy kis vihogás így, a nap végén, köszönöm!

Borboszi 2008.01.25. 21:17:19

November, úgy nevetek, mindjárt leesik a laptop a csinos kis térdeimről :-DDD

saud 2008.01.28. 16:12:02

November, miért ne?! itt a jobb oldalon meg egy herri potter hirdetés pislog :)
süti beállítások módosítása