Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux-i kultúrsokk II.

A példakép emberére talál

2007.05.16. 10:48 - alföldi merlot

A közelmúltban elszenvedett/élvezett kultúrsokk utórengéseként újabb bécsi bordóiakkal palléroztuk az ízlésünket és tágítottuk a horizontunkat. A délpannon agarakat ezúttal is kénytelenek voltunk hátrébb inteni. De örömteli meglepetésként egy arcátlanul árazott és szerénytelenül keresztelt egri szuperbikavér megmentette a magyar becsületet. Üröm az örömben, hogy hatvan euróért illik is nagyot villantani. Az más kérdés, hogy nem mindenkinek sikerül. Vakon kóstoltunk.

Ch Reysson 2001 Cru Bourgeois Haut-Medoc

Házigazdánk elektronikus pincéjének valamelyik homályos zúgából bucskázott elő. A gazda húszeurós beszerzési árra emlékezett, de a most kapható évjáratok árfekvése alapján vagy csúnyán megvezették, vagy a memóriája játszott vele. A Karstadtban (afféle német madaras tecso), írd és mondd, nyolc euró! A WC-ben a 2004-es 12.
Jellegzetes bordói illat (bármit jelentsen is ez). Szétszálazva: fekete szeder, avar, dohány, grillázs és grafit. Kóstolva szeder, cseresznye és fekete csokoládé. Jól iható, szépen szerkesztett, arányos bor. Komplex és elegáns. A 10 eurós árhoz képest meglepően mély és hosszú, és a 20 euróshoz képest sem volna sekély vagy rövid.
7 pont csont nélkül

Cambon La Pelouse 2004 Cru Bourgeois Haut-Medoc

Árban ez is bőven a fájdalomhatáron innen (14 euró). A Reysson földije és osztálytársa, de nekik már honlapjuk is van. A „Bordeaux on budget” válogatások elmaradhatatlan szereplője.
Az illatból itt is bordóira következtettem, de a tanninok elbizonytalanítottak. Vagy eleve több hordóval álmodták meg, mint a Reyssont, vagy ez gyerekháj, amit idővel ledob (3 évvel fiatalabb). Az illatban tej, csokoládé, vanília, cassis és foszfor. A leírva nem éppen megnyerő felsorolás szippantva és kóstolva közönségsiker. Érettebb gyümölcsből készült, mint a Reysson, tömörebb, édesebb, kissé savhiányos. Selymes és behízelgő. Aztán beteszi szőrös lábát a húzós tannin. Egy pont levonás, vagyis hat pont környéke. Ám egy órával később visszakóstolva kiegyenesedett, a tannin megjuhászodott, és ezzel feltornázta magát 7 pontra.

Bock Capella Cuvée 2003 Grand Cru Classé Villány

Még mindig nyomozzuk a Bock-borok csodálatos metamorfózisának okát. Borfilozófiai pálfordulás, új hordók, új konzultáns? A szortiment élcsapata 2003 óta egyöntetűen szuperfinom, erősen barrikolt és intenzív. Ez is. Puristáknak nem ajánlott, hedonistáknak viszont alapmű lehetne (már akinek 50 euró nem lohasztja le a vásárlóerejét).
Ennek nem volt bordói illata. Sőt, édes volt (még ha ez tudományos képtelenség is). Dohány, konyakmeggy, tej, vanília. Nagy test, erős hordótuning, édes, gyümölcsös. A lecsengés grillázsos, csokoládés. Alkoholtúltengés. Más iskola, mint az eddigiek – konkrétan: a benyalós iskola –, de azon belül a hibái nem kirívóak. Azaz kóstoltam már édesebbet, savhiányosabbat, barrikoltabbat, alkoholosabbat, tanninosabbat. Lehet érte rajongani.
6 pont (mert mi most az eleganciát tanuljuk, és abból bukásra áll)

Takler Regnum 2003 Grand Cru Classé Szekszárd

A Propeller Reserve-től kezdve a Noir Goldig az összes buzinevű Taklerből kóstoltam már lehengerlőt, sőt olyat, ami visszakézből cáfolta az újvilági vádakat. És olyat is, amelyik nem. A Regnum azonban stabilan a gyengém, helyesebben, Taklerék gyengéje nálam, mert Regnumot még nem szerettem. A Capella szerényebb képességű pályatársának tűnt – ugyanaz a mester, de dadog a kezében a varázspálca.
Hiperintenzív illat: málnahegyek, medvecukor, árnyalatnyi paprika és égett gumi. Kóstolva elomló, selymes, édes szamócaszörp. A korty végén kíméletlen alkoholattak, szinte felperzseli a garatot. A szamóca szépen végigkíséri a lecsengést, de az égett gumis keserűség és az alkohol anullálja a szépséget. Kalifornia innen közelebb van, mint Bordeaux.
A kóstolás pofozógépe lett, mindenkinek volt róla egy rossz szava. Én azért megpróbálok nem felülni a tömeghisztériának:
5 pont (cca. 50 euró – égbekiáltó értékaránytalanság)

Domaine de Chevalier 2003

Az új Michel Rollandként is emlegetett konzultánssztár, Stephane Derenoncourt műve. Akit érdekel a tornacipős outsider figurája és szókimondó véleménye a borvilágról, az olvassa el ezt a kitűnő interjút!
A hír és az évjárat alapján lehengerlő, intenzív és testes borra számítottam, helyette egy pikáns, elegáns, kissé tartózkodó arisztokratát kaptunk. Erdei illat, fenyőtűvel, fekete szederrel és ribizlivel. De ez csak szóban négy különböző elem, a gyakorlatban egyetlen, tagolatlan asztráltest. Kóstolva pikáns és elegáns, szép egyensúly, erős közepes test, sűrű szövés. Tiszta lecsengés érett gyümölccsel, árnyalatnyi dohánnyal, avarral és keserű csokoládéval. Igazi egyéniség.
7 pont (35 euró)

Nimród III Cuvée 2003

Önsampling: "Kovács Nimród (UPC prokonzul és Monarchia tulajdonos) borálma magáról (cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos – megszoborta Pók Tamás)." Tizenöt ropi, azaz 60 euró (csak nekünk, csak most).
Illatában dohány, erdei gyümölcs, fekete bors, ribizli, cédrus. Sima felszínű, elegáns bor. Finom, kerek tannin. Hosszú, hibátlan ívű lecsengés. Sem a tannin, sem a vanília, sem az alkohol nem túlóráztatja a nyálkahártyát. Arany középút a magyar túlérett, szuperfinom stílus és a franciás elegancia között.
„Bár ez volna a jövő magyar vörösbor stílusának alapműve!”, írtam egy éve – féláron, teszem hozzá bosszúsan.
8 pont (mindannyiunk kedvence)

Címkék: szekszárd hatpontos ötpontos bordeaux eger villány hétpontos nyolcpontos bock capella reysson pelouse chevalier derenoncourt nimród regnum haut medoc

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2074526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2007.05.16. 12:31:51

Azt a NimródIII-t megkóstolnám.Gyanítom
ez csak álom marad,mert a bor egyik paraméterével qrvára nem bírok megbarátkozni.Igyák a sznobok,meg a Nimród!
Amúgy gratula a Póknak,nekem mindennapok bora kategóriában magnum egri vöröse,bár nem első helyen,bejön.
Meg azért is tisztelet neki,mert tudtommal a Tóth bikavérek születésénél is eredményesen "lábatlankodik",vagy inkább bábáskodik.

Türkménbasi 2007.05.16. 13:05:19

Benikuty! Ezt a Nimródot már tényleg ólomkristály pohárból kéne kóstolni gránitasztal mellett:-)

egri Fehér 2007.05.16. 14:13:58

A Nimród III-at megkóstoltam. Nálam inkább 7 pont. Legalábbis tavaly októberi állapontában.
Tóth István borait Tóth István készíti.

egri Fehér 2007.05.16. 14:14:38

Ja, annyi kimaradt, hogy azért a 7 pont is elég jó osztályzatnak számít, ezt ne feledjük. A bor jó!

Benikuty 2007.05.16. 14:30:53

A Tóth István borait Tóth István készíti.
Meg van még két borász aki segít neki kóstolni,véleményt alkotni,megtalálni az ideálisat.
Aki ezt mondta,eléggé autentikus forrás.A lehető leginkább az.
Tisztelt ifjú barátom előbb érdeklődjék,aztán jöhet a megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatás.

Művelődő 2007.05.16. 15:06:38

Most akkor segíteni kóstolni,véleményt alkotni,megtalálni az ideálist az borkészítés,vagy csak lábatlankodás,bábáskodás?Ugye,max az utóbbi!Remélem.Bár erről a legautentikusabb forrás tudna csak nyilatkozni...:)

Egyébként kb. ennyi a véleményem ezekről a borokról,meg az,hogy Takleren,Bockon meg sem lepődöm -és persze sajnos,a kóstolt bordóiakon sem...

shiraz 2007.05.16. 17:34:05

Benikuty,
ki az a két borász?
üdv,

Ferraiolo 2007.05.16. 20:27:46

Tényleg, Benikuty ez engem is érdekelne...

pelotepincsi 2007.05.16. 20:46:33

a Népszabi TOP 100 - ban ugye a Capella nyert, a Nimród éppen 30 ponttal volt mögötte, persze ott nem művelt alkoholisták kóstoltak...

Kotyogó 2007.05.16. 22:00:23

Ezekből a hozzászólásokból is látszik, hogy a borban is fő a liberalizmus. Nem politikai értelemben! mert ott nincs liberalizmus... Szóval én másra figyeltem fel. Az árakra! Mintha külföldön olcsóbb borokat adnának, méghozzá legalább olyan jó minőségben, mint itthon. A másik az már csak vélemény, illetve nem is az enyém, a Decanter magazinban decemberben Feind Villa Quaiar Cabernet Franc borát, amit 3000 forintért veszek magasabb pontszámmal díjazták, mint Gere Kopárját. És most vissza az árakra. Gere Kopár 10 ezer körül. Szóval itthon is lehet 3000 forintért csúcsbort készíteni. 2003-as Konyári Sigillum Lonliense 3500 forint. Szerintem számos Villányi bort vert kenterbe, csak az a kár, hogy már elfogyott. Ha jól emlékszem 11500 palackot készített belőle. Egy még van a pincémben. A Feind vöröse egyébként még kapható. A balatoni vörösek jobban hasonlítanak a mediterán vörösökre, lehet, hogy ezért ízlenek jobban, mint a villányi vörösek, amiket lassan nem lehet megfizetni. Ja, és a Szent Gaál vörös borai - prémium kategória - sem rosszak. Igaz ezek a szekszárdi borok a z említett balatoni vörösökhöz képest dupla áron vannak.

Ferraiolo 2007.05.16. 23:08:25

Pelotepincsinek: a Népszabi TOP 100 - ban az a Magnifico volt.

nemjo 2007.05.17. 00:22:13

Furcsa itélet a Nimród után a villányi borokra írni hogy drágák!
Mondtam én hogy hasít az egri bormarketing ...
A Konyári bor pedig tudomásom szerint Loliense (Lelle latin neve)és inkább 4000.
Összehasonlítani akkor tudod őket , ha egymás után iszod.Szerintem legalább annyival gyengébb a Kopárnál , amennyivel olcsóbb.
Tényleg van jó bor a Balaton környékén is olcsón, csak borász is kell hozzá , pl. Nagyradán a chilei fazon ...

pelotepincsi 2007.05.17. 07:30:16

Elnézést. Pesze, a Magnifico volt. Fáradt voltam, bocs. Amúgy meg tényleg Loliense, bár én 3500 Ft - ért még sem sehol sem láttam. A Szent Gaál meg abszolút nem drága szerencsére.

talbot 2007.05.17. 09:24:09

Szent Gaál B nem drága? meg a Q meg a többi uniformizált bora ???? szerintem nagyon drágák, ahoz képest amit tudnak nekem nyújtani. Loliense 03 tényleg szép még láttam pár helyen , 04 már természetesen más és köze sincs a 3500 forintos árhoz.

py 2007.05.17. 09:24:20

Nem tudom, a Feind CabFr "csúcsbor"-e, de tényleg remek, a 2004-es Lolinál sokkal jobban megfogott (tudom, abból a 2003-as az etalon, de ahhoz nem volt szerencsém), ráadásul a Balatonhoz közelítve az ára is csökken, 2500-ért is meg lehet(ett?) kapni. Árérzékenyebbeknek pedig valóban érdemes Szekszárd felé kacsingatniuk, Mészáros Pálnál pl. 3000 körül van a bordói típusú, szintén kiváló Merops, amúgy meg a Bodzási kékfrankosa szerintem lenyűgöző, méltatlanul maradt ki eddig a KF maratonból (messze az egyik legjobb borélményem mostanában, ami persze forintosíthatatlan, de azért tegyük hozzá, hogy pinceáron kétezeröt...).

megjegyzés 2007.05.17. 11:06:17

2004-es Loliense zöld tanninjai átszúrják a kp. vastag orrnyálkahártyát. ami a csúcsbor készítést illeti, egyszer volt, hol nem volt egy jó év kis hazánkban ( 2003 ), de egy vidék és borászat értékmérője az kiszámítható állandóság. nem beszélve az egy-egy tételből elérhető mennyiségről... tudomásom szerint a 2003-as gere kopárt 3500-ért lehetett jegyezni anno, miért a (lánc)kereskedők hasznát gyarapítani ? nem zavar, de az eger-fília kicsit kilóg mint lóláb általában ezen a szájton. egyébként ha az agyondícsért egri stílus ennyire beválna a nemzetközi piacon, már dőlne oda a pénz. egyelőre azonban úgy látszik, a capella-féle " benyalós " stílus mintha egész szépen életben tartaná az újvilági borok piacát. lehet, hogy egyes borbarátok csak a pillantnyi " hedonista " élvezet kedvéért isznak bort ? nahát, ilyet...

dalton1 2007.05.17. 11:28:13

Na most szerintem nem feltétlenül kell nekünk a nemzetközi piachoz alkalmazkodnunk...bizonyos szinten muszály különben nincs elég pénz de azért ne csináljunk már az egész országban latin nevű, barrique és extra gyümölcsös borokat...
Itt valóban sokat emlegetik és dicsérik Egert és sokszor méltánytalanul szidják a déli végeket, de tény hogy a "benyalás" tényleg ott működik...

megjegyzés 2007.05.17. 13:08:53

nézetem szerint a magyar borászat ( en bloc ) egyáltalán nem alkalmazkodik a nemzetközi piacokhoz. a hazai piachoz alkalmazkodik azzal, hogy a megtermelt kb. 300-360 millió liter borból ennek mintegy 35 %-át palackozza. utoljára talán 1989 előtt történt adoptálódás a ( keleti ) piacokhoz... a magyar borászat anyagi gondjain egyelőre nem segít a jelenlegi szintű nemzetközi aktivitás.
a latin neveknek sok köze nincsen a bor fogyaszthatóságához; csak a történelmi hűség kedvéért, hazánk hivatalos nyelve volt a latin ( történelmi léptékkel mérve )nem is olyan régen.
mindenki igyon olyan bort, amilyet szeret ( " agyon barrikoltat " , " extra gyümölcsöset " , " savankásat " vagy " karcosat " ), nem hiszem, hogy bárkinek feladata lenne keresztes vitézként hittéríteni egyes irányok mentén ( bár felőlem nyugodtan teheti ). ízlésekről egyébként sem érdemes érdemi vitát nyitni, hiszen kinek a pap, kinek a papné.
egyébként bármelyik magyar borvidéken lehet egyszer-egyszer olyan minőségű ( kereskedelmi méretekben nyúlfarknyi mennyiségű ) kimagasló bort előállítani, ettől az adott vidék átlagos színvonala alapjaiban nem változik.
egyébként ezt a rendkívül határozottan kijelentett " benyalás " dolgot kicsit körültekintőbben kellene kezelni, főleg azért, mert kóstoltam már nemzetközi márkák esetén is drága " as ( = ahogy sikerült, úgy akartam ; copyright Moldova kaminosai ) " tételeket. ez már egy ilyen szakma.

dalton1 2007.05.17. 14:34:28

Bocsánat de a "benyalós" szót te vetetted fel én csak a saját értelmezésemben helyeseltem hogy ez mennyiben igaz.
Amíg nincs korrekt törvény a minőségi borkészítés elősegítésére addig az a néhány borász aki minőségi bort csinál csak annyit tehet hogy a saját borát palackozza, és tartja vagy javítja a saját szinvonalát. A hazai piacot viszont törvénnyel sem lehet "igényesebbé" tenni...
A latin nevekkel semmi baj nincs, csak hogy lassan mindenki használja és kezd kicsit sablonszerű lenni...a latin nyelv kétségkívül a legnemesebb.
Nem kívántam továbbá senkinek sem az ízlésébe beleszólni csupán annyit jegyeztem meg hogy nem muszály olyan bort készíteni ami a világon éppen "trendi" csak azért hogy el legyünk ismerve nemzetközileg. Néhány éve a barrique volt a nagy sztár, mostanában a gyümölcsbomba, én személyszerint mindkettőt szeretem a maga nemében és a maga helyén, de ha mindenki egyre áll rá az is olyan lesz mint a latin nevek...

pelotepincsi 2007.05.17. 17:27:47

A Mészáros Bodzási az tényleg kurva jó. Én 3300 körül vettem.

pelotepincsi 2007.05.17. 17:34:44

amúgy a Szent Gaál Q is négy alatt van...

dalton1 2007.05.17. 19:01:00

Szent Gaál Q 2800Ft a Decanterben...

Fekete Leányka 2007.05.17. 21:50:04

Konyári Sigillum Lonliense-hez annyit, hogy nem véletlenül fehérboros vidék a Balaton környéke történelmileg. Szeretnék bizonygatni, hogy nem az, de hát egy-egy kivételes évjárattól eltekintve ugyancsak középszerűek a vörösek. Konyáriéknál is. A Sessió is egy óra után kiürül. Érződik rajta az izzadtságszag.
Az az elv pedig engem kifejezetten bosszant, hogy egy jó évjárattal márkát építünk egy presztízsbornak (Lonliense 2000), aztán miután veszik, kivesszük belőle a javát és készítünk fajtaszelekciókat 2-3000-es tételben kétszer annyiért. Annyit úgyis megvesznek a kíváncsi emberek.

Eredetiség, terroir, helyiérték. Mint az embereknél. Nem az az értékes ember, akit akkor veszünk észre mikor bejön a szobába (Magnifico), hanem ha érezzük a hiányát amikor nincs bent. (Áldás)
Úgy egyébként pedig vannak szép magyar nevekre is példák.

Kusuma 2007.05.17. 21:54:49

Kedves Fekete Leányka!

Ajánlom figyelmedbe a Borbarát nemsokára megjelenő nyári számának balatoni vörösborokról íródott cikkét, valamint a kapcsolódó kóstolási jegyzeteket!

egri Fehér 2007.05.17. 22:55:37

Vannak a Balatonnál is érdekes vörösborok, de tapasztalataim szerint inkább az északi parton (pl. Jásdi egy-két próbálkozása, de ez csak példa). Konyáriék az újvilági vonalra álltak rá, legalábbis eddigi boraik olyanok, ami nem baj, de én nem mondanám, hogy követendő példa. Már csak azért sem, mert 2003-ra jön egy 04 és 05 (amik egyébként annyira nem voltak rossz évjáratok, legalábbis Egerben, és fehérben, de hát a kaliforniai stílushoz ez kevés)

megjegyzés 2007.05.18. 01:06:17

kedves Dalton1, korrektek és gondolkodásra késztetőek megjegyzéseid, de : a " benyalós " kifejezést a vitaindító " alföldi merlot " kolléga használta, én csak poentíroztam....
a magyar bortörvényhez annyi : teljesen jó, csak be kellene tartatni ( hatóságilag is !!!!!!! rendőrrel, apeh-hal, obi-val, mindennel ). lehet, hogy felére csökkenne a hazai bortermelés, de ez a verseny. mennyi bor lehetne eladni, ha mindenki számlát adna és áfa-t fizetne ? lehet, hogy ez a mindenkori ( pártfüggetlen ) politika doktrínája : hagyjuk a pár száz négyszögöles ( esetleg 1-2 hektáros ) termelőket játszani, addig sincs bajunk velük ? hát, ez nem visz a nemzetközi elismert porond felé.

dalton1 2007.05.18. 06:13:33

Ez így van...és bocs tényleg nem te alkalmaztad először a "benyalós" kifejezést, elkerülte a figyelmemet!
süti beállítások módosítása