Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best of Tokaj a schönbrunni kastélyban

Aszú Esszenzia 1884: ein grandioses Trinkerlebnis

2008.01.24. 07:38 - alföldi merlot

Az osztrák Falstaff magazin 2007/6. számában számolnak be a Best of Tokaj néven november 27-én rendezett eseményről. A horizonttágító szeánszot a Renommierte Weingüter Burgenland Egyesülettel közösen szervezték, és 14 vezető tokaji birtok borait kóstolták a schönbrunni kastély pálmaházában. A borok általános tetszést arattak, ami a kilencvenen fölüli pontszámok arányában is tükröződik. A hasábjainkon is sokat dicsért Alana Sárgamuskotály (két évjárat immár!) és a Degenfeld 2004-es szamorodnija az osztrákokat is elismerésre késztette. A kóstolási jegyzeteket Peter Moser, a Falstaff főszerkesztője írta.

A 2008/1. számban újabb tokaji szupertesztről olvashatunk. Ezúttal muzeális ótokajikat kóstoltak a szerencsések Peter Baumann gyűjteményéből. Két tizenkilencedik századi esszenciát is elkanalaztak, a korosabbikat 98 pontra értékelték ("sehr elegante Materie"). Hogy vajon volt-e magyar a vendégek között, számomra nem derül ki. Aki tud valamit az eseményről, ne legyen rest fölvilágosítani bennünket!

Az első kóstoló eredménye:

Tokaji Aszú Esszencia 2000, Chateau Dereszla (95 pont)
Sárgamuskotály 2005 – Veresek-dűlő, Alana Tokaj (94 pont)
Hétszőlő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000, Hétszőlő (93 pont)
Tokaji Aszú Esszencia 1993, Tokaj Pendits (93 pont)
Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999, Pajzos–Megyer (93 pont)
Sárgamuskotály 2006 – Veresek-dűlő, Alana Tokaj (92 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999, Disznókő (92 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2001, Füleky (92 pont)
Tokaji Aszú Esszencia 2000, Tokaj Pendits (92 pont)
Tokaji Hétfürtös 6 puttonyos Aszú 2000, Árvay és Társa (91 pont)
Muskotály Reserve 2003 (késői szüret), Chateau Dereszla (91 pont)
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000, Disznókő (91 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1993, Disznókő (91 pont)
Tokaji Szamorodni Édes 2004, Gróf Degenfeld (91 pont)
Megyer Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000, Pajzos–Megyer (91 pont)
Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999, Pajzos–Megyer (91 pont)
Tokaj Dry 2006, Chateau Dereszla (90 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000, Füleky (90 pont)
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000, Gróf Degenfeld (90 pont)
Tokaji Aszú 5 puttonyos 1997, Gróf Degenfeld (90 pont)
Dialog 2005 Furmint-Muskotály Cuvée, Tokaj Pendits (90 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1995, Oremus (90 pont)
Pajzos 6 Puttonyos Aszú 1997, Pajzos–Megyer (90 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000, Patricius (90 pont)
Zempléni Sauvignon Blanc 2006, Árvay és Társa (89 pont)
Tokaji Hárslevelű Dry 2006 (száraz), Gróf Degenfeld (89 pont)
Tokaji Száraz Furmint 2003 (száraz), Tokaj Classic (89 pont)
Tokaji Late Harvest Classic Cuvée 2004, Tokaj Classic (89 pont)
Tokaji Late Harvest 2004, Oremus (89 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000, Oremus (89 pont)
Furmint 2006, Alana Tokaj (88 pont)
Tokaji Édes Élet Cuvée 2003, Árvay és Társa (88 pont)
Béres Magita Cuvée 2006 (édes), Béres (88 pont)
Disznókő Tokaji Dry Furmint 2006, Disznókő (88 pont)
Tokaji Furmint-Hárslevelű késői szüret 2006, Hétszőlő (88 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1995, Hétszőlő (88 pont)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1997, Tokaj Classic (88 pont)
Szellö 2005 Muskotály-Hárslevelű Cuvée (édes), Tokaj Pendits (88 pont)
Mandolás Furmint 2005 (dry), Oremus (88 pont)
Megyer Furmint száraz 2006, Pajzos–Megyer (88 pont)
Tokaji Furmint 2006, Patricius (88 pont)
Tokaj Late Harvest 2003, Patricius (88 pont)
Béres Tokaji Furmint 2005 Lőcse-dűlő, Béres (87 pont)
Tokaji Furmint Pallas 2004 (késői szüret), Füleky (87 pont)
Tokaji Furmint 2005 (száraz), Hétszőlő (86 pont)
Tokaji Hárslevelű 2006 (száraz), Béres (85 pont)

Címkék: híradó szemleszerű furmint aszú esszencia tokaji sárgamuskotáy

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr67307183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.01.24. 09:56:16

de szeretnék én is csak ennyit nyögni 2 XIX. századi tokajira hogy: "sehr elegante Materie". Órákig el tudnám kóstolgatni azokat az elegáns anyagokat...

dagadtos 2008.01.24. 13:10:38

Komolyan sose fogom megérteni az ilyen szakmai kóstolások eredményeit...tehát a Degenfeld 2004-es szamorodnija jobb bor, mint az Oremus 2000-es 6 puttonyos aszúja...Egyszerűen komolyan se lehet venni.

dalton1 2008.01.24. 13:14:35

Lehet hogy szamorodninak jobb, mint az aszú aszúnak...persze kicsit még így is sántít...

gádor 2008.01.24. 13:56:06

Én nekem volt szerencsém részt venni az eseményen. A tokaji borászatokkal párhuzamosan burgenlandi (köztük ruszti) borokat is lehetett kóstolni. A mezőny finoman szólva vegyes volt. Érdeklődés a bécsiek részéről szinte csak a saját boraik felé volt tapasztalható. Azaz szerintem nem nagyon értik, hogy mi történik Tokaj-Hegyalján. Talán azért szervezték ezt a kóstolót, mert tanulni akarnak. Nem tudom. Mindenesetre az ő boraikat kóstolva az eredmények nekem nem okoztak meglepetést. Egyébként a mi boraink közül meglepően sok nem mutatta túl jó formáját. Számomra az Alana volt a nyerő. Az osztrákok valószínűleg a tisztaságába szerettek bele. Amit mondjuk az Oremus aszú komplexitása nem enged uralkodni. Talán érthető, amit mondani akarok, természetesen az érintettek minősítése nélkül.

shiraz 2008.01.24. 14:56:39

Általában kevesen értik Mo-n kívül, hogy mi történik Tokajban. Aki személyesen jön el több esélye van,de még úgy sem sokan fogják fel. Nem baj van feladat. :)
Btw a fenti sort Best of Tokajnak hívni osztrákos csúsztatás. :)

shiraz 2008.01.24. 15:01:07

pajkos dolog a Classic 03-as száraz furmintját egy pontszámra tenni az Oremus 2000-es 6p-vel. hogy csak egyet emeljek ki.

rebekka 2008.01.24. 19:15:00

A muzealis kostolon sajnos en sem voltam ott de egy bövebb beszamolot ,fotokat talalsz a www.weinterminator.de alatt,sajnos csak nemetül.

deprimarius 2008.01.25. 15:06:01

nem tudja valaki esetleg hogy Alana borokat hol lehet kapni? 05-ös magnum furmint nagyon bejött...

pendits 2008.01.26. 00:21:19

Az RWB meghivására 14 Tokaj Renaissance tag vett részt "A Monarchia Eszenciái" mottójú borbemutatón, köztük birtokunk is. Az esemény elött a Falstaff magazin bekérte azokat a borainkat, amelyeket a schönbrunni kastélyban szándékoztunk bemutatni. A "Best of Tokaj" cimszó alatt Peter Moser föszerkesztö kóstolási jegyzetei (lásd fent) jelentek meg azzal a megjegyzéssel,hogy
sok kiváló borászatnak még nincs osztrák kerekedöje.Nagy örömünkre a Falstaff hat oldalas cikkben mutatta be
borvidékünket és a résztvevö borászatokat.A több mint ötszáz érdeklödö között Heidi Schröck (Rust)barátnöm felfedezte a szakma (kereskedök, gasztronómia,média) szine-javát, ö egyébként Pepi Schuller (MW, Weinakademie Rust) társaságában érkezett. A bécsiek nagy érdeklödést mutattak boraink iránt, alig volt termelö, aki a kiszállitott borokból hazavitt volna valamit is, mind elkóstoltattuk. Burgenlandi vendéglátóink, akik között olyan világhirü termelök vannak mint Kracher, Feiler-Artinger, Triebaumer, Kollwentz vagy Velich, nagyvonalúan az egész borbemutató költségét viselték és egy nappal elötte már Ruston szerveztek egy fantasztikus programot Egyesületünknek. Szóba került,hogy a két egyesület a jövöben több közös bemutatót tart Németországban és Svájcban. Ha már Bécsröl van szó, egy másik kiváló boros eseményt szeretnék a nyájas olvasó figyelmébe ajánlani: február 28-tól a Palais Coburgban második alkalommal kerül megrendezésre a Weltweinfestival (www.weltweinfestival.at). Meghivásra 65 birtok érkezik a világ minden részéröl,
boraikat 55 Euroért lehet kóstolni, általában a tulajdonosok személyesen jelen vannak.Sok érdekes (és nem mindig a mi
pénztárcánknak való) borbemutató is van, ajánlom a szombat esti (március 1.) party-t. Itt minden borász jelen van és borbáraknál felszolgálják az összes bemutatott bort. Mindig remek a hangulat, jegyet idöben kell rendelni!
süti beállítások módosítása