Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egyre nemesebb borok

A Tokaj Nobilis hordómintái

2008.02.06. 07:09 - vörös és fehér

Immár nyolcéves Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi pincészete, a Tokaj Nobilis. Elismertségüket mi sem példázza jobban, mint hogy forgalomban levő palackos tétel a pincénél nincs, a borkereskedők és a borfogyasztók az elmúlt év termését felszívták. 2007 náluk is rendkívülinek bizonyult: soha ennyire jól nem álltak az új borok, mint most. Olyannyira, hogy az augusztus 22-én (!) szüretelt sárgamuskotály már palackban piheni ki a nyúzás fáradalmait.

Istvánhoz menet villámlátogatásra álltam meg náluk, Bodrogkeresztúron. Épp komoly földmunka folyt: pincebővítés. Ez nekünk, borisszáknak jó hír, azt jelenti ugyanis, hogy az eddigi két hektár Barakonyi-dűlő mellett termőre fordult a 2004-ben telepített, 4 hektáros Csirke-mál is. Az első innen szűrt furmint hamarosan palackba kerül, kész van a bor. Ehhez az kellett, hogy ennél a fajtánál is szokatlanul korán, szeptember 17-én elkezdjék a szüretet. Ez a tétel hordót nem látott, így gyümölcsös-lendületes bor született. A Barakonyi furmint még hordóban érik, már most megvan az a komplexitás benne, amit a fajtában szeretek: hűvös, kissé karcos (krétás) érzet, visszafogott gyümölcsök, ásványok. Érdekes, hogy ezt az ízvilágot még inkább várná az ember az agyagos-riolitos talajról származó másik tételtől.

Egy kézműves pincészet nyilvánvalóan nem fog évről évre ugyanolyan borokat készíteni. Elég nagy baj is lenne, ha ezt tenné, a lelkét veszítené el. De nem fog minden évben valami nagy megújuláson átmenni sem. Amit viszont garantáltan fog: kísérletezni valamivel, akár a szüret időpontjával, akár a feldolgozási módszerekkel. Ettől lesz a boruk minden évben egyedi, felismerhető, de minden évben kicsit más.

Idén itt hárslevelű-kísérletek folynak. Két szemre azonos hordóban érlelődik a száraz alapanyag; a kádár a tölgyet az egyikhez a Mecsekből, a másikhoz a Zemplénből vette. Teljesen eltérő karakterű a két tétel, a fa egyelőre a zempléniben tett hozzá többet a borhoz, az most összetettebb.

Kaptam egy kóstolót olyan hárslevelűből is, amit vakon lehet, hogy levörösboroznék. Taninnos, sűrű anyag. Héjon erjesztették ugyanis, két hétig csömöszölték az alapanyagot. Valószínűleg önállóan nem fog megjelenni, csak a testét fogják felhasználni Saciék.

A kései szüretelésű szőlők is kiforrottak. Az Amicus fő alapanyaga (kései furmint) egészen pazar már, a kövérszőlőre is egy derítés vár csak a palackba kerülésig. Újdonság lesz (mégiscsak itt a folyamatos megújulás!) a Csirke-málról származó édes szamorodni, ez még bőven mozgásban van, most nagyon sűrű, krémes érzetű. Itt is kóstoltam a 2007-es aszút, a szamorodni után kifejezetten üde íze van, az aszalt sárgabarack még friss, lekváros formát mutat. Sarolta számára most kezdődik a legnehezebb szakasza a borkészítésnek: be kell árazni a friss tételeket.

Soha ennél nagyobb gondja ne legyen.

Címkék: helyszíni szemle tokaj furmint hárslevelű szamorodni aszú 2007 tokaj nobilis kövérszőlő

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44325507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargabi113 2008.02.06. 20:46:39

Ketves Fijjug mek mindenki!

Most színt vallok: számomra az ország egyik legkedvesebb borászata a Nobilis, a tulajdonosok személye, hozzáállása, megalkuvást nem tűrő útkeresése(már megtalálták rég, tudom!), a borok minősége, mind, mind hozzájárul ahhoz, hogy "kicsiben" a legnagyobbak közé tartozzanak!( Számomra már rég ott vannak!) Hajrá Saci, hajrá Péter!

Tuddki!

nick: 2008.02.12. 01:32:59

Csak ne adják olcsón!
Hiszen ez egy TOKAJI!!!

vargabi113 2008.02.12. 20:50:40

Kedves nick!

Most élcelődsz? A Nobilis borai már pár éve piacon vannak, de Te ezek szerint még nem találkoztál velük! Akkor pár ár Neked, hogy eldönthesd magadban a kérdést:
-Sárgamuskotály: 1.700,-
-Kövérszőlő: 1.900,-
-Furmint (dűlős): 1.900,-
-Cuvée (kései, édes): 2.900,-
-Hárslevelű (dűlőszelektált): 3.200,-
(Szerintem ez az egyik legszebb)
És persze van 5 és 6 puttonyos aszújuk is.
Nos, kedves nick?

nick: 2008.02.16. 23:01:32

vargabi113:

miért, szted ez drága?
egy Tokajihoz ez a MINIMUM!
vagy nézz már meg kérlek egy Chablis-t, egy jobb Sauternes-it, vagy vmi Kopár-t pl. itthonról.
És azok nem is tokajiak...

nick: 2008.02.16. 23:03:32

...egyébként egy kicsti ismerem a Saroltáék borait (nyilván sajnos még mindig nem eléggé :-P), de neki is csak azt tudom mondani, hogy legyen szíves, és ADJA DRÁGÁBBAN!!! (jóval)

Mert a Tokaji MEGÉRDEMLI!

vargabi113 2008.02.17. 11:54:42

Kedves nick!

Nem foglaltam állást ár ügyben, tényeket közöltem! Nem tudtam, hogy élcelődsz az árakra való célzásoddal, vagy komolyan gondoltad. Most már tudom és egyezik a véleményünk. Persze nem baj, hogy viszonylag elfogadható áron is lehet magas minőségű TOKAJI-bort kapni!Nagy kár, hogy nem tudnak mindegyik tételből mondjuk 20-30 ezer palackkal piacra dobni! És nekem is Tokaj a szívem csücske. Külföldi bort pedig elvből nem iszom! Majd csak akkor, ha az összes jelentős-vagy kevéssé jelentős- itthoni pincészet borát, borait (pincénként úgy 5-6)- évjáratonként- végigkostoltam. Fülig Jimmy barátom szavaival élve: " asz pedik nem ennek asz istennek asz idejiben lesssz"
Tuddki!

nick: 2008.02.18. 01:18:42

kedves vargabi113!


nagyon örülök, hogy egyezik az ízlésünk mellet a véleményünk is! :-)

én a magam részéről egyik oldalról szomorúan élném meg, ha jóval megdrágulnának a (valóban jó) tokaji borok, pl. annyira, hogy már nagyon meggondoljam, belefér-e még nekem - de másik oldalról meg szerfelett örülnék, ha végre elkezdenék elfoglalni az őket megillető helyet...

ezért aztán mindkét irányba megpróbálok lépéseket tenni:
egyrészt buzdítom a drága borászokat, hogy ne legyenek szégyellősek
másrészt pedig megpróbálok anyagi eszközökre is szert tenni, amelyekkel akkor is megengedhetek majd magamnak 1-2 palackkal, ha megfogadják a szavam :-P

...végülis luxusautót sem vesz mindenki ;-)
süti beállítások módosítása