Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea X.

A rizlingtábor az égbe megy

2008.02.08. 07:46 - alföldi merlot

Immáron ketten poroszkálunk a rizlinges dűlőúton. Virágozzék száz vándor, éljen a rizling! És most a tizedik fejezet ürügyén engedjenek meg egy embrionális számvetést és vallomást! Borban, borról soha annyit nem tanultam, mint az olaszrizling és a kékfrankos szisztematikus göngyölítéséből. Aki ilyesmire adja a fejét, az előbb-utóbb szembetalálja magát a kérdéssel: "Lehet-e kétszer ugyanabba lépni?" Minden didaktikus szándék nélkül és kissé kelletlenül, de ha már belengettem a farbát, válaszolok: igen is, meg nem is. Vagyis persze minden változik – évjáratok, borászok, talajok, technológiák –, és változik az is, aki a változást látja, de ha a folyó mindig annyira megváltozna, hogy nem ismernénk rá, akkor a kérdést sem tudnánk értelmesen feltenni. Azaz én nem szeretem, ha a talaj, a technológia stb. teljesen "felülírja" a fajtát – adjon hozzá, színezze, árnyalja! Tehát ha engem kérdeznek: legyen olaszrizling és vulkanikus!

Wunderlich Villányi Olaszrizling 2006

Elszaladt a kénadagoló, elbóbiskolt a minőségbiztosító? Egy örömszerzésre alkalmas anyagból majdnem reménytelen vegyületet sikerült létrehozni. Nagyjából olyan, mintha gyógyfürdőben akarnánk borozni. Mondanám, hogy befogott orral simán élvezhető, de ennek mi értelme volna. Ráadásul a bőre alatt is kén van. Pedig arányait tekintve ígéretes pályamű, közepes testtel, kerek savakkal, florális, minerális aromákkal. Ebben a formájában nincs értelme pontozni. Ha valaki találkozott sikerültebb példánnyal, ossza meg velünk a tapasztalatait!

Sike Tamás Egerszóláti Olaszrizling Selection 2005

Az egyik lehetséges válasz a "Hogyan lépjünk ki az olaszrizling a pörkölt bontója paradigmából?" kérdésre. De nekem ez már a ló túloldala. Hordóval, késői szürettel addig puhították, hogy bármit bevallana. Italkülönlegesség. Az "online borkereskedő vagyok, eszkimónak is eladom a havat" lingóban ez valószínűleg így szólna: egy olaszrizling  azoknak, akik nem szeretik az olaszrizlinget.

Az illat virágos-mézes, alapvetően vonzó. Néha egy kis ammónia bezavar. Kóstolva telt, finom, sima felszínű, ízében agyagos-barackos, árnyalatnyi kesernyével. Melegedve sajnos gyorsan émelyítőbe csap át, előtérbe kerülnek a túlérettségre utaló jegyek, a magas alkohol, zavaróvá válik a savhiány. A lecsengés hosszú, késői szüretesen gazdag.
5 pont (hasperká)

Hollóvár Somlai Olaszrizling 2006

Az olaszrizling vulkanikus talajon szárnyakat kap. Így nem ért teljesen váratlanul, hogy az első hétpontos olaszrizlingem somlai, és az sem, hogy Takács Lajosnak csókolhatnék érte kezet. A Hollóvár rajongói klub főtitkára, Csite barátom egy 7x7 kóstolón magához intett, és a mellette bordó zakóban strázsáló Takács Lajostól kóstolómennyiséget rendelt nekem a 2005-ös hárslevelűből, mondván ez most a csúcs, ahová nekem is illene fölhágnom. Az édes tokajik után, a lecsengő szakaszban voltam, és elsősorban annyit érzékeltem, hogy folyékony ásványkivonat. Így Csite barátomnak jeleztem, hogy egyáltalán nem vagyok ítélőképességem csúcsán, de nem érzem úgy, hogy az időszámításom visszatekerődött volna nullára. A válaszának köszönhetően máig egyik kedvenc boros anekdotám született meg. Csite ugyanis ennyivel tette helyre a véleményemet: "Még sokat kell tanulnod." Most talán egy lépéssel közelebb jutottam a Tudás Várához.

Az illatban ásványok, menta, körte, akácvirág és marcipán. Élmény végigkövetni, ahogy 7-8 °C fokról indulva előadja a full montyt. Gömbölyű, a somlai rizlingeknél megszokottnál teltebb korty. Hibátlan arányok. A savak csiszoltak, kulturáltak, szervesen illeszkednek. A tiszta és friss kortyban körte, mineralitás, és – ez számomra olaszrizlingben világpremier – bors. A lecsengés ásványos, fűszeres, és visszatér a marcipán. Nem keserű, nem fanyar, nem savanyú, de nem is késői szüret bujkáló maradékcukorral. A mai mezőnyben előkelő idegennek hat. Pedig telivér olaszrizling.

Egy kiskartont habozás nélkül lezsíroztam, és űrkapszulában föladtam 2011-es önmagamnak. Akiben pislákol valamennyi rokonszenv az olaszrizling iránt, az nem hagyhatja ki.
7 pont (és ki tudja, hol áll meg?)

Gere Attila Villányi Olaszrizling 2006

A sajtó általában szereti ezt a tetszetős csomagolású, mértékletesen árazott Gere-bort. Én középszerűnek tartom, és nehezen tudnám megmondani, hogy vajon egy átlagfogyasztónak kedvet hoz-e egy ilyen bor a rizlingezéshez, vagy inkább kedvét szegi. Talán az előbbi. Ezúttal a lényeg röviden összefoglalható: átlagos. Lelkesedni érte éppen annyira képtelenség, mint haragudni rá.

A kissé tolakodó, direkt illatban jázmin, agyag és bodza. Kóstolva képzetlen és izgága savak, kis savanyka, luftos korty – reduktív nagyátlag. Ízében zöldalma, zeller, barackmag. Könnyen jön, könnyen megy. Ételt kíván. Vagy szódavizet.
4 pont

Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2004

Nem is hasonlít fiatalkori arcképére. Viszont még méltóbb a méltatásra. Szégyen, de közhelyre fakadtam: Somló és az olaszrizling házassága a mennyben köttetett.

Mézes, akácvirágos, petrolos, áradóan gazdag és nemes bor. Az élek lecsiszolódtak, az áramlatok mind egyfelé húznak. Varázslatos rizling, amelyben még bőven buzog életerő.

Legalább 7 pont, és újabb figyelmeztetés, hogy a türelem pontot/pontokat teremne.

Címkék: kóstolás négypontos olaszrizling somló györgykovács ötpontos eger gere attila villány hétpontos wunderlich hollóvár sike takács lajos

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr52325892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kádkongató 2008.02.08. 09:59:33

Hát bizony. Nemhogy osztály, hanem iskolányi különbségek. És attól tartok nem kizárólag a két termőhely potenciálja végett. Ha egy ligában soha nem is lesz a kettő, azért talán lent délen is lehetne ennél komolyabbakat faragni, persze megfelelő hozáállással, alázattal. Anélkül Somlón sem megy..

Sárfehér 2008.02.08. 10:43:13

Ha somlai olaszrizling, akkor mindenképpen meg kell említeni Spiegelberg Istvánt. (A Hollóvár már a kamrában van, de még nem kóstoltam.) Déli olaszból nekem Günzer Tamás 2005-öse nagyon tetszett, a 06-os az én ízlésemnek még túl kénes, de jövő ilyenkor, azt hiszem, már rendben lesz.

Ly  2008.02.08. 11:59:32

Wunderlich Olaszr.: véleményem kb. ugyanaz, mint a szerzőnek. Egy pár évig biztosan mellőzöm. A maradék megy forralt borba.

Sike Or.: nekem nem volt íly kedves: 3-4 pont inkább.

Hollóvár Or.: a spájzban van, alig várom a találkozót vele. :-)

Gere Or.: véleményem kb. ugyanaz, mint a szerzőnek. Egy pár évig biztosan mellőzöm.

Györgykovács Or.: véleményem kb. ugyanaz, mint a szerzőnek. Mérges vagyok, hogy a januári Bortársaságos akcióban egyszer sem jutottam hozzá a 2006-oshoz. A 2005-ös egy cseppnyivel halványabb a 2004-esnél.

Általában én magam is a vulkáni olaszrizlingre esküszöm.
Vivát Balaton környéke + Somló!

Cserszegi Óvszeres 2008.02.08. 15:10:06

Érdekes. Én ittam a Gere olaszrizlingjét éppúgy, mint a Wunderlich olaszt. A Wunderlich is tetszett, a Gere borát pedig kifejezetten különlegesnek éreztem. Talán rosszul tárolt palackokat fogtatok ki. Remélem már nem megint ez a Villány-fikagép indult itt el. Nem vagyok Villány-mániás, de úgy tűnik, hogy tényleg divat lett megszólni Villányt.
Legyen olaszrizling? Legyen vulkanikus? Marhaság... Aki megszokott ízekre vágyik, egyen aromákat! Hogy milyen legyen egy olaszrizling? Szerintem legyen egyedi és legyen harmonikus!

tunderninja 2008.02.08. 15:12:54

Azé kíváncsi lennék egyszer arra is,hogy tokajon milyen olaszt lehetne csinálni,ha jó lenne nagyot dobna a piacon és a fogyasztók körében,vagy ott inkább ne?Mindig csak a 3főfaj és semmi más.Bár azok jók ott nagyon.....de talán egyszer :)

kádkongató 2008.02.08. 16:20:02

Így van kedves óvszeres! Összefoglaltad.
Ezért mellőzzük villányt a témában, mert egyedit szeretnénk és harmonikusat.

Cserszegi Óvszeres 2008.02.08. 17:22:50

Kedves Kádkongató!
Elég szerencsétlen általánosítások ezek. A Villány-fikagépek egyik fele nem nézi jó szemmel, hogy komoly tőke áramlott be oda, és sajnos van olyan borász, akit kilóra megvettek, van aki pedig tényleg meggazdagodott. Villányba beáramlott a sznobizmus is, a bortrezor-mánia, meg van plazara emlékeztető borászat. Ezek irritáló tényezők lehetnek. A fikagépek másik csoportja most egyszerűen divatból húzza le Villányt, mert itthon divat a fikázás. a fikagépek harmadik csoportja pedig abban a tévedésben él, hogy Villány csak vörösborok esetében hozhat minőséget, mert eddig főként így volt. Sajnos ezek a maradi nézetek már rég megdőltek.

tunderninja 2008.02.08. 17:28:34

Azért hadd jegyezzem meg a Villányi borok között van szép számmal jó bor,de kevés a jó ár-értékarányú termék,és erről a Villányiak közösen tehetnek.Szerintem,ha fikáznom kéne Villányt akkor csak az árai miatt fikáznám,a borait miatt nem.Mert uram megbocsáss de Tiffán Ede bácsi jó bort csinál,ami finom tartalmas és világszínvonalú,de azért ne kérjen már annyit érte mint amennyiért tudok venni egy Brunello Di Montalcinot ráadásul évjáratosat,majd ha a világ szinte mindegyik jobb éttermében lesz Tiffán bor akkor azt mondom kérjen érte annyit mint Olasz vagy francia kollégái.

borosember 2008.02.08. 18:40:53

Nálam a Sike Olasz nem volt ennyire rossz lecsengésű...
Sőt a '06-os,borász és borértő(szerető) kollégáim között messze letarolta az összes grandiózus név olaszát.Ez egy komoly, kb:30 tételes fajta kóstoló volt.
Amúgy a legfrissebb kiváló élmények a Villa Tolnay '06-os Olaszrizlingjei,szintén csodásak!Csak ajánlani tudom!

cuidado llamas 2008.02.08. 19:26:32

Gerével kapcsolatban nagyon egyetértek. Az ára nagyjából arányban áll azzal amit nyújt, bár ha erről a minőségről beszélünk, akkor a Gerénél nálam ez már csaligyanús. Persze mondják erre azt, hogy "miért, ő nem készíthet szerényebb borokat" v. "csak ügyesen kihasználja, hogy befutott név". Ízlés dolga. Nekem csak az a bajom, hogy ilyen árkategoriában a Gere, Bock, stb sajnos nem igazán versenyképes, ennek ellenére itt is rendszeresen feljebb árazzák magukat. Ez eygszerűen nem szimpatikus.

Szegediszomelijé 2008.02.08. 19:36:37

06-os Sike olasz? Nekünk is beharangozták, hogy mily ásványos stb.
Kóstoláskor a feleségem vigyorgott rá, hogy milyen ásványos? Semmilyen. Sav dettó nuku. Laposkúszás bajnok. No, ennyire nem volt tragédia, de ahhoz a fennhéjázó beharangozáshoz képest... Én tavaly csak jobbakat tudtam inni -nem volt nehéz. És csak szerényebb borászokkal találkoztam életemben -ez sem volt nehéz. Soha többet...
Villányból várnám a jó fehéreket, kérhetek tippet? Egy jót ittam, Bock olasz -bár úgy álltunk hozzá, hogy jó nem lehet, és kellemesen csalódtunk. Nem csúcs, de az 1000 körüli kategóriában kifejezetten élvezetes.
Tény, ezt a műfajt a Balatontól északra írják.

Cserszegi Óvszeres 2008.02.08. 20:02:03

Kedves Ironman!

Pont az a lényeg, hogy szerintem már nem feltétlenül kell hozzátenni, hogy melyik műfajt hol írják. Ittam nem egy kimagasló villányi fehéret, pl. az említett Gere olasz nagyon klassz volt. Ugyanígy, vagyis fordítva Bussay mester elkészítette az ország talán legjobb Pinot Noirját az abszolút fehérborosnak ítélt Zalában, vagy a Tamásék megcsinálták az egyik legjobb magyar Syrah-t Csopakon, ami meg a sztereotípiák szerint szinte csak fehérborban nagy. Nagy borok színtől függetlenül születhetnek itthon, ha megvan a megfelelő szakértelem. Sőt, még vulkanikus adottság sem feltétlenül kell hozzá. De ha totál elbizonytalanodtok, igyatok meg egy Frittmannt, aztán ott se vulkán, se domb.

newpest 2008.02.08. 20:25:38

Kóstoljátok meg Gál Lajos Szó-lá-ti Olaszát!!! Zseniális!

Terroir Pista 2008.02.08. 20:33:57

Cserszegi Óvszeres,

a sztereotípiák sokszor megdőlnek és hülyeségek, de tény, hogy vulkanikus borvidékeken érdekesebb, markánsabban egyedi borok készíthetők, mint máshol. Pláne mint Villányban. Ott még a vörösborokban is diszharmonikus a savhiány, nemhogy a fehéreknél.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.02.08. 20:45:12

TP: akkor szerinted pl. Szicílián nem készíthető harmonikus, egyedi bor? Mert azért ott se a savak tengnek túl, mondjuk vulkán az van... Vagy hogy állsz más déli (Villánytól is délebbi)borokhoz?

Terroir Pista 2008.02.08. 21:13:29

zoranka,

még nem kóstoltam jó szicíliai bort. igaz, szicíliait sem sokat. Hát kóstoltam sok jobb bort délebbről, mint Villány. pl még Pugliából is. Meg Horvátországból is, Plavlacból. Szerintem Villányban sok dűlőben nem jó a talaj, nincs elég víztartóképessége, kiég a szőlő, elégnek a savak. Agyagosabb talajokon sokkal délebbre is jobb esély van harmonikus borok készítésére. Meg délen harmonikusabb borokat lehet készíteni északias kitettségű dűlőkben. Az is gond sok déli borral, hogy a nem megfelelő szőlészkedés miatt fenolosan nem érett s zőlő, de a potenciális alkohol kezd elszállni, ezért szüret. Majd túlextrahálják ezt a diszharmonikus anyagot, így megnő a diszharmónia. Szóval kb annyi a konklúzióm, hogy azt nem tudom, hogy mennyire jó borokat lehetne készíteni Villányban, az biztos, hogy a mostaniaknál sokkal harmonikusabbakat. De ha vennék szőlőt biztos északon vennék.

Szegediszomelijé 2008.02.08. 21:51:02

Óvszeres, van igazságod. És Frittmannt is csípem:-)

Terroir Pista 2008.02.08. 22:30:42

06-os Györgykovácsok milyenek szerintetek?

kádkongató 2008.02.08. 23:33:56

Kedves Pista!
Jelentem, ugyan olyan szépek mint az elődök(címke nem vátozott:)! Bent fekszenek a pincében. Kóstolni viszont nem kóstoltam még :) és nem is szeretném még pár évig...
Komolyabbra fordítva, ha jól emlékszem az Imre bácsi nem volt olyan elégedett a '06-ossal, mondván nem voltak olyan aromái a szőlőnek, de azt hiszem azért mint mindig, most is érdemes lesz betárazni és majd később megkóstolni.

kádkongató 2008.02.09. 01:16:35

kedves Cserszegi óveszeres!
A fika elméletedet nem tudom osztani, bár vannak benne elemek, amiket elfogadok. Inkább Ironman-nek írt hsz-eddel foglalkoznék.

A leírt eszmefuttatásod még tetszetős is lehetne, ha a szőlő maga, nem cáfolná meg. Tény, hogy északabbra lehet nagy vöröseket termelni, de ezt eddig is tudta mindenki. Elvégre Egert mindenki ismeri, és a korábbi leghíresebb vöröses vidékünk, Buda szintén nem délen van. Esetleg tudsz nagy fehér borost délről? Szerémségen kívül?? :)
Ha nem is minden évben akkora testtel, mint esetleg délebbre, azonban gyönyörű gyümölcsösséggel és gazdagabb primer aromákkal, esetleg nagyobb harmóniával kecsegtethet a vörös északabbra.

Azonban, ha a fehér fajtákat visszük délebbre –amiknél köztudott, hogy kevesebb napfény, meleg kell azonos érettség eléréséhez-, akkor ott könnyen valami hiba történhet. Ez pedig elsősorban az alábbi két dolog lehet: savai lelágyulnak(ekkor kaphatunk tüzes, de semmiképpen nem tartós borokat, a harmóniáról ne is beszéljünk), a másik meg hogy a szőlő finom zamatai bánják a dolgot. Persze délen is lehet ezt valahogy kompenzálni talán. Szóba jöhetnek esetleg az említett északi fekvések vagy a magasabb fekvések magasan 200m fölött, esetleg jó víztartó képességű talajok(agyagos, bár ez meg más miatt nemjó). Ha összefüggő víztömeg van a közelben vagy esetleg nagyobb erdő, szeritnem az is kiváló lehet, ugyanis éjszaka kellemesen lehűti a levegőt és talán nappal is visszafog valamit, így az aromák kevésbé éghetnek el. A nagy savú, gazdag aromájú szőlőfajták is megoldás lehetnek.
/Nem mellékesen megjegyezném, hogy a „világhírű” kopár dűlő tenger szint feletti magassága így alakul: alsó része 105m a felső határa pedig 150m. Nagyobb része a szőlőknek 130m alatt vannak. Na most mit is mond a szakma? A minőségi borszőlő termelés alsó határa 130m; 130-150 az alkalmas, 150 m felett jó a terület. Ideálisabbak a 200m feletti fekvések./
Namost lehet, hogy bennem van a hiba, de nemhogy a fent felsorolt „enyhítő” körülményeket nem látom Villányban, de gondos borászt sem aki úgy foglalkozna a fehérekkel, ahogy azokkal kell. Lehet ezt is „Villány fikázásnak” nevezni, esetleg kibővíteni a fikázós kategóriáidat, ámbátor nem hiszem, hogy érdemes.

További hátránnyal indul minden fehér bor(is), ha nincsen hozzá valami egyedi, kiváló talajunk. Illetve ezt a kérdést talán szerencsésebb a másik irányból megközelíteni: ha vulkanikus talajon termelünk(vagy valami más magas ásványi anyagú talajon pl: különböző palák) óriási előnnyel indulunk a többiekkel szemben. A picit hűvösebb klímát meg rendszerint lehet ellensúlyozni kisebb terheléssel, kitolt szürettel(,kaposvári cukorgyárral :)csak vicc).
Végül említek két saját tapasztalatot: Talán ’05-ös Gere olaszt kóstoltam. Abszolút középszerre emlékszem. ’06-os Tiffán olasz. Ez már jobban ízlett, egyedinek tűnt. De sajnos nem emlékszem a részletekre.
Na a Frittmannal totálisan elbizonytalanítasz, bár még nem kóstoltam.

csite 2008.02.09. 08:23:38

Mikor veszi észre a nagyérdemű fogyasztó, hogy a bor minősége "legkevésbé" függ a fajtától?
Nem fontosabb a terület, a termelő, és az elvégzett munka?

Cserszegi Óvszeres 2008.02.09. 11:24:13

Kedves Kádkongató!

Alapvetően, vagyis inkább részben egyetértek a véleményeddel. Ettől függetlenül fenntartom azt a nézetemet is, hogy jelenleg divat lett a fikázás Villány tekintetében. Habár szerintem Magyarország nemzetközi színtéren inkább fehérborban tud maradandót alkotni,(bár erre is temérdek ellenpéldát találhatnánk) meg én is inkább vagyok fehérboros, Villány még fog meglepetéseket okozni a fehérborok között, ebben biztos vagyok. A talaj-kérdést talán nem ártana helyretennei annyiban, hogy tudtommal a Villányi-hegységet karbonátos kőzetek alkotják, triász dolomit, márga, kréta kori mészkő... A mészkövön általában lösz és agyag van.(Szerintem ez azért nem rossz talaj, nem? :-) Nem hiszem tehát, hogy még a mediterrán jellegű klíma ellenére is, a savak oly mértékben tűnnének el, hogy ez diszharmonikus borokat eredményezne egy jól megválasztott területen. Én csak azt mondom, hogy talán az ún. nagy villányi fehérbor még nem jött el, de lehet, hogy már a kapuban áll. Nem hiszem, hogy a borok tulajdonságait darabokban kell kezelnünk, ha iszom egy bort, nem mérem a savtartalmat, nem mérem, hogy mennyi a maradék cukor... Amire figyelek: ízlik-e ez nekem, harmonikus-e az adott bor, hordoz-e egyediséget, egyensúlyban vannak-e benne a részletek? Ami biztos: hozamkorlátozni kell, általában inkább "drasztikus" módon, mint kevéssé, lehetőleg minden "műanyag" cuccot kerülni kell! Így érhető el minőség, jobb esetben nagy minőség, szerintem. Üdv. Óvszeres

kádkongató 2008.02.10. 15:06:58

Kedves Csite!
A nagyérdemű az előző hsz-ben ideális esetet próbált boncolgatni. Vagyis ha a temelő, és az elvégzett munka az általam elképzelt maximumot jelenti, egy a tárgyalt szempontból kihívásokkal telibb borvidéken(pl: Bussay villányban:)).
Ha nem ebben a kontextusban olvasnám a hozzászólásod akkor azt mondanám teljesen igazad van. Ebben a vitában azonban ki kell egészíteni annyival, hogy azért a fajta és a terület nem választható külön. Lehet, hogy már unalmas a példálózásom a kopárral de próbálj meg egy Bussay féle traminit kihozni a kopárból vagy egy Orsiék féle rizlingszilvánit. Nobel díjra be kéne terjeszteni azt aki ezt meg rudja csinálni. 100 évben egyszer. Továbbá, hogy élő példát is mondhassunk: a Tiffán telepített pinot a kopár aljára. Ez szerintem elég megmosolyogtató, nem néztem volna ki belőle, volt aki meg is mosolyogta ezért. Tiffán mesélte nekem az eredményt: egy híg, semmilyen lötty lett belőle. Empirikusan rájött, hogy a várerdő mégis csak jobb:)

Kedves Óvszeres! A véleményed -fehér boros vagyok énis- rokon féle az enyémmel, a Villányi dolgokat kivéve.
Azonban: említed Villány geológiáját. A mészkő alapkőzet valóban tartós, jó vörösöket eredményezhet. Viszont a rajta levő lösz nem hiszem, hogy ezen a klímán jó lehet. Agyagról nem tudok Villányban(nem zárom ki, csak nem tudok), barna erdőtalaj viszont van. A lösz hűvösebb vidéken kiváló lehet: egy gazdag anyakőzetnél például. Vegyük mondjuk Badacsonyt vagy a Szt.György-hegyet. Ahol löszös talaj van a gyökér hamar a mélybe juthat ahol kíváló rétegekbe ér.
Villányban viszont hamar túlmelegedhet a talaj és itt a löszös talajok szerintem aztán abszolút nem alkalmasak (nagy) fehér bort előállítani.
"Ami biztos: hozamkorlátozni kell, általában inkább "drasztikus" módon" -írod Te.
A hozam korlátozás ebben az esetben nem elég, sőt talán még kontra produktív is lehet, ha drasztikusan csináljuk, mert ugye a h.korlátozás a gyorsabb, jobb érést segíti elő, tehát az említett savacskák még hamarabb tova tűnhetnek.

Slusszpoén: nagy Villányi fehérbor sosem fog eljönni, Tiffán úr hathatós közreműködése miatt(hegyközségi elnöki érdemei az öregnek). Ugyanis -szintén őtőle hallottam- tiltottak a fehérek Villányban, talán még Nagyharsányban is(bár nem értem, hogy ő akkor hogy csinálja a rizlingjét a kopárból.) a fehérek tőlük nyugatabbra vannak.

Cserszegi Óvszeres 2008.02.10. 17:30:21

Kedves Kádkongató! (az nem a Csókaszőlő egyébként?)

Rágjuk már itt ezt a csontot, de úgy tűnik lassan helyreáll az igazság...:-)
Tudtommal Villányban van vörös agyag, ami barna erdőtalajjal és lösszel keveredik. A Tiffán közreműködéséről nem sokat tudok, de azt igen, hogy Villányban ittam már Hárslevelűt, Chardonnay-t, Rajnait és Olaszrizlinget is. Természetesen nem olyan hozamkorlátozásra gondolok, hogy két fürt van egy tőkén, hanem mondjuk másfél kiló szőlő. Meg hát a hozamkorlátozás lényege, hogy koncentráltabb legyen a végeredmény, nem gondolnám, hogy feltétlenül a gyorsabb érés érdekében kellene ezt meglépni. Hiszen, ha nagy borról beszélünk, az a minimum, hogy a lehető legteljesebb érést érjük el. Így persze a fajtajelleg némileg tompulhat, viszont úgy gondolom, hogy te is száz százalékig tisztában vagy vele, hogy ez egy borban milyen egyéb fantasztikus aromákra képes. És, ha van egy kis botrytis, az még csak jó.(Itt nem villányra gondolok) De ha meg jön egy bitang időjárás, úgy is le kell szedni előbb. Egyébként - ahogy én látom - mindenki, aki nagy bort csinál, addig tartja a tőkén a termést, ameddig csak tudja. És ez nyilvánvalóan nem a könnyű borok kategóriája. Szóval engem ebben pont az a dilemma érdekel, hogy ha fogunk egy savban eleve combosabb fehér szőlőfajtát, lebökjük Villányban egy agyagosabb területen, lekorlátozzuk a hozamot, "rohasztjuk" :-) a tőkén ameddig csak tudjuk, akkor abból mi lesz. Te mit gondolsz, nem működne a dolog egy kedvező időjárású évben?

kádkongató 2008.02.11. 01:23:34

DE bizony kedves Cserszegi hát ez szinonim név féléje a csókának. Hála Németh Marci bácsinak, hogy ezt tudhatjuk.
A hozamkorlátozás témáját nem 100%osan értem sajnos. Mert ha például a Szepsyt vesszük ő azt mondja(tartalmi idézet): "Nem azért kell nekünk ilyen drasztikusan alacsony hozam hogy mi szedjük el a legkevesebbet 1hektárról a világon, bár ez valószínű így van. Hanem azért, mert furmintunk van, és hogy a zöld savak beérjenek, azt máshogy nem tudjuk elérni"
Szóval én is teljes mértékben hozamkorlátozó párti vagyok, ráadásul a legdrasztikusabb fajtából, de kellő ismereteim nincsenek még a témában, és nem tudom, a savak nem bánják e valamilyen szinten. Persze a hozamkorlátozás nem ilyen egyszerű hogy egy vagy 3 kiló, és valószínű a fitotechnikai műveletek kifinomultságában rejlik a megoldás.
Utánanéztem, igazad van az agyaggal kapcsolatban, de ez valószínű csak kevés helyen van.
Amit a kérdésedben megfogalmazol, hát… Nem kevés fejtörést okoz ez nekem. Rengeteget gondolkodom rajta, nem pont Villány tekintetében, hanem "eggyel feljebb" a pécsi borvidéken.
Nézd, ami engem megijeszt az például a következő: Schams Ferenc már 1832-ben azt írja a pécsi borvidékről hogy tüzes, lágy borokat terem. Nekem ez így elég ahhoz hogy kétségbe essek picit. Mert sav nélkül a bor olyan mint az autó kerék nélkül vagy mittomén.
A megoldást az előző hsz-emben boncolgattam. A fajta helyes megválasztása pedig szintén nagyon fontos. Annyival egészíteném ki a véleményedet, hogy nem csak savban, hanem aromákban, fajtajellegben gazdag fajtát kellene keresni. Mindenesetre vannak tippjeim, és kutatgatok folyamatosan megoldást keresve. Érdemes az említett Németh Márton ampelográfiai albumát is böngészni.
Szóval a válaszom a kérdésedre az, hogy nagyon is remélem, hogy működhet, bár illúzióim nincsenek, és Badacsonyt, Somlót sohasem fogjuk elérni itt délen.:) De talán ha mégis más milyet, de hasonló nagyságokat is lehetne kreálni, megfelelő körülmények között, alapos gondossággal, és akkor remélhetőleg nem csak egy két évben, hanem majd' mindegyikben.

Cirfandlia 2008.02.11. 09:35:51

Kedves Kádkongató földim, ne ekézzed már légy szíves folyamatosan minden posztban a dél pannon, mecseki, villányi borvidéket, pláne -te is bevallod előbb- kevés geológiai ismeret birtokában. Alapkőzet és az azon kialakult talajok eléggé bonyolult kérdések, víztartó képesség (Terroir P. - hála isten nem oly jó a felső réteg víztartó képessége Villányban sem ezért kénytelen mélyre menni a gyökér - mint a Bordeauxi folymai homokon, vagy a Rhone völgyben a gyerekfejnyi kövek között.) kötöttség (agyagos, homokos, vályogos talaj) mésztartalom (savakat meghatározó)stb. mind mind fontos kérdések. (Neten bőven taláni erről azért) Fajta választás, művelésmód, ültetvény kitettség, zöldmunka tovább meghatározó tényezők a minőség (és kellően harmónikus savtartalmú bor) érdekében.
Pár kiemelkedő fehérbor -szerintem- Villányi (kiorábban Siklós-Villányi) borvidékről: Tiffán Olaszr. Kopár, 2004, 2005; Bock 2006os Rajnai - túlérett anyagból, bőven elegendő savval mint a legjobb auslese-k; Malatinszky Chardonnay-i (árukat hagyjuk :)).
Pécsi (korábban Mecsekaljai) borvidékről jó savú kiváló fehérborok: Szabó pince Rajnai 2006 (Kapható Hordó vinotéka); Lisicza Cserszegi; Pécsváradi Walter Gyula - minden bora - tessék felkeresni és után sírva itt vezekelni beszámolóval; Hosszúhetényi pincékbe bátran bekopogtatni és megkóstolni a borokat, majd erősen csodálkozni :). Ez az elégnek a savak itt a Mecsekben messze nem igaz, ezt én is kijelenthetem durván egy évtizednyi aktív borászkodás tapasztalata alapján.

Terroir Pista 2008.02.11. 13:36:24

Cirfandlia,

bocs, tudom hogy nem nekem szólt, csak részben...

Röviden: egyik egy villányi bor (vörös sem) győzött meg hogy az egy klasszikus szőlőnek való vidék lenne (a Kopárban úgy tudom borsót termesztettek a parasztok). Ha jól tudom az ottani mészkő iszonyat kemény, nem mállik, talán van egy szobrászpark is ott. Pécs egész más szerintem, egy-két parasztpince nedűit kóstolva tuti hogy ott jobb borok fognak születni, mint V-ban. Fehérekben pedig 100%. Hajrá Pécs!

kádkongató 2008.02.12. 03:26:44

Kedves Cirfandlia!

Hát már éppen nem ekéztem annyira az említett borvidékeket, ha nem vetted volna észre.
Számomra nem érthetően írsz. A kötöttség és a víz áteresztő képesség teljesen összefügg szerintem. Namost akkor véglis mi is van Villányban?
„hála isten nem oly jó a felső réteg víztartó képessége Villányban sem ezért kénytelen mélyre menni a gyökér”
Hát ha az általad említett agyagos, homokos és vályogos talaj is megtalálható, akkor a fenti mondat nem igaz, csak részben. Mert ezek közül csak a homokos a laza, aminek nem jó a víztartó képessége, a másik kettő kötött, illetve közepesen kötött. Köves talajról meg semennyire sem tudok Villányban, úgyhogy az szóba sem jön.
Én neten nem találok bőven forrást a témában, kérlek ha te találsz küldj egy-két linket.

A Villányi fehérekre inkább nem, de a Pécsiekre mindenképp reagálnom kell.
Szabó rajnaiját nemrég kóstoltam. Nem volt csúnya, savai voltak bőven, viszont kevés zamatot még hiányoltam belőle, talán kis testet is, hogy komplex egész legyen..6 pont környékére lőttem be.
A Lisicza Sanyi 2007-es cserszegije igen tetszett. Itt a testet, alkoholt balanszban találtam, ámbátor picike savat hiányoltam. Volt benne szépen kesernye, és nekem picit sós is volt. Combos 5ös a jussa.
Húhh a Walter Gyula. Pár éve voltam nála és már nagyon kíváncsi lennék rá, mert akkor megszállottnak és viszonylag profinak tűnt. És minő meglepetés! Ma hozott a postás egy levelet, amiben az állt: következő borklubos kirándulás: Walter Gyula, Pécsvárad.

Amiért írtam, korábban hogy felkeresnélek privátban, az pont a te tapasztalataid lennének. Szeretnélek egyszer kikérdezni, ha nincs ellenedre. Mit lehet rólad tudni? Mikor lesz nagy cirfandli? :)(A Lisiczáét már nagyon tervezem megkóstolni.) Vagy ezeket inkább privátban kérdezzem?
Kedves Terroir Pista!
„Pécs egész más szerintem, egy-két parasztpince nedűit kóstolva tuti hogy ott jobb borok fognak születni, mint V-ban. Fehérekben pedig 100%. Hajrá Pécs!”
Húhhh.A próféta szóljon belőled. Azt hiszem rajtam nem fog múlni…
süti beállítások módosítása