Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Burgundiai exportcsúcs

Jön a harmadik Sideways merlot

2008.02.15. 07:44 - alföldi merlot

Minden valószínűség szerint exportrekordot döntött tavaly Burgundia. Minden vörösboros vidékek legpatinásabbja 2006-hoz képest 25 százalékos növekedésre számíthat. A BIVB, a burgundiai borkereskedelmi kamara/hivatal (honlapjukon az egyetlen hiteles, mozgóképes útmutató burgundikóstoláshoz) szerint 2007 első tíz hónapjában 95,6 millió palack bort exportáltak 589 millió euró értékben (gyors fejszámolás: ez kb. 6 euró per palack – elég nagy lehet az árrés). Az egész éves export pedig várhatóan eléri a 115 millió palackot. A borvidék képviseletében nyilatkozó Delphine Boutier (Albert Bichot) szerint a Kerűlőutak-effektus még mindig hat, és bőven ellensúlyozza a dollár gyengüléséből adódó versenyképesség romlást Amerikában. Az exportcsúcs egyúttal azt is jelenti, hogy a külföldiek pontosan annyi burgundit fogyasztanak, mint a franciák.

A hírhez kapcsolódó érdekesség, hogy a Kerülőutakból elhíresült Hitching Post étterem tulajdonosai, Gray Hartley és Frank Ostini a harmadik merlot-jukat készülnek piacra dobni (Merlot Santa Barbara County 2006). Igaz, van már tizenkét pinot-juk. Kicsit mórikálnak, hogy a film alaposan betett a merlot-nak, ráadásul Santa Barbarában amúgy sem volt nagy becsülete a fajtának. (A Kerülőutak antihőse, Miles, monomániásan taposta a merlot-t és nyalt a pinot-nak. Egyik elhíresült mondása: 'If anyone orders Merlot, I'm leaving. I'm not drinking any f***ing Merlot.')

Címkék: híradó merlot sideways burgundia pinot burgundi

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr50339029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tunderninja 2008.02.15. 14:21:43

Szerintem nagyon rossz film volt,végig se tudtam nézni olyan unalmas volt.A bor mámor pravence sokkal jobb volt:)

Grange 2008.02.15. 17:39:01

Nekem az USA-ban volt szerencsém angolul megnéznema filmet és egy 6 csillagos luxushajon dolgoztam épp sommelierként.
Bár francia, chilei, új-zélandi, és egyéb amerikai pinot-kat tartalmazott a borlapunk, jóval többet mint merlot...
a hatás a film idején az egyébként 20000 palackos összraktárkészletünk pinot-jait 2 hónap alatt sikerült felélnünk és megnéztük a merlot eladásunkat is:
14 hét(a film megjelenése után)- 66 palack... a majom amerikaik:)
dehát ez is üzlet...és Nekem tetszik a cikk mivel a pinot jól megcsinálni nehéz és végre ezzel a fajtával is foglalkozik...
szép estét

egri Fehér 2008.02.17. 12:10:51

A bor mámor Provance borászati szempontból szerinetm egy szar film, és már az elején lehet tudni, hogy mi a birtok naaagy-naaagy titka... Mondjuk az tetszett, amikor a legelején kifigurázzák a pinot-t kóstoló emberkét, aki azt hiszi, hogy cabernet-t iszik (vagy legalábbis vmi hasonló történik).

Ami a Kerülőutakat illeti, szerintem ez a film sem a borról szól, hanem Miles lelkéről. Vájtfülűek már az elején rájöhetnek arra, hogy miért is utálja a merlot-t: azért, mert annak idején félretett egy 61-es Ch. Cheval Blanc-t, hogy majd megisszák az x-dik házassági évfordulójukon a feleségével (aki a film elején már csak a volt feleésge).
Mindenesetre a film egy mondata, amit Maya, Miles új nője mondott, nagy hatással volt rám (és azóta is ehhez tartom magamat): "Egy 61-es Ch. Cheval Blanc felbontása elég alkalmat szolgáltat egy 61-es Ch. Cheval Blanc felbontásához!" :) És tényleg!
süti beállítások módosítása