Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bimbószámolás és szuperízlelők

Mutasd a nyelved, megmondom, mit igyál

2008.03.14. 06:05 - alföldi merlot

Tim Hanni, Master of Wine és boroktató szerint a bor ízét alapvetően az határozza meg, hogy hány ízlelőbimbónk van. Vagyis ízlésünk a gombaalakú papillárisok túsza. Hanni nyelvtana háromféle embert ismer: hiperérzékeny, érzékeny és toleráns. Egy a ráadás: az édesszájúak, akik rendszerint hiperérzékenyek is. „Minden, amit eddig tudni véltünk a borról tévedés volt” - állítja Hanni. [Hát persze, és a spanyolviasz prototípusa is megtekinthető az íróasztalomon - AM]

A hiperérzékenyek azonosak az ún. szuperízlelőkkel – nekik van a legtöbb ízlelőbimbójuk, ezért különösen érzékenyek a keserűre és a markáns ízekre. Mint a Piroskában a farkas a nagymama ágyában: mindent jobban hallanak, jobban látnak, és a nyelvük sem véletlenül olyan érdes. A viccet félretéve, a hiperérzékenység inkább csapás, mint áldás: „Az érzeteik rendkívül élénkek, intenzívek – ha úgy tetszik, ízkakofónia veszi őket körül. Ezért ők nehezebben találnak olyat, amit szeretnek.” Az érzékenyeknek kevesebb az ízlelőbimbójuk, de még mindig fokozottan reagálnak az ízekre. A toleráns ízlelőnek jutott a legkevesebb ízlelőbimbó, ezért ők a legkevésbé finnyásak.

A mikroszkópikus ízlelőbimbók a gombaalakú papillákon találhatóak, és ez utóbbiak megszámolásával dönthető el, hogy ki melyik kategóriába esik. A módszert a '90-es évek elején dolgozta ki Inglis Miller. A Miller-féle iskola elveti a közismert nyelvtérképet, amely szerint a négy alapízt (édes, savanyú, sós, keserű) a nyelv különböző részein érzékeljük. A tudomány jelenlegi állása szerint az egész nyelv érzékeli mind a négy ízt.

Linda Bartoshuk, ízlelés- és szaglásprofesszor, a „szuperízlelő” terminus anyja szerint Hanni jó úton jár, és remekül fordítja le az elméletet a borérzékelés területére. „Az az igazság, hogy különböző ízvilágok polgárai vagyunk. Értelmetlenség azt állítani, hogy az egyik bor jobb, mint a másik.” [Ha már valaki idáig eljutott az olvasásban, kérem, ne hagyja abba, lesznek még érdekes megállapítások!] Ha valakinek kedve támad kinyomozni, hogy vajon hiperérzékeny, érzékeny vagy érzéketlen, nem muszáj papillaszámolásra adni a fejét, elég ha ellátogat az ingyenes budometer.com honlapra, és válaszol a tesztkérdésekre. Az eredményből aztán levezethető, hogy milyen borokat szeret. [Helyesebben, szeretne, ha a borízlés az ízlelőbimbók magánügye volna. Lehet, hogy túlzó a hasonlat, de ez olyan, mintha valakit az tenne műértővé, hogy a retinájára az átlagnál több pálcika és csap jutott, vagy szabad szemmel messzebbre lát.]
Mindenesetre az amerikai tudósok szerint a hiperérzékenyek és az érzékenyek a finomabb zamatokat, az alacsonyabb alkoholt és gyakran az édeset szeretik. A toleránsok pedig az intenzív ízeket, a magasabb alkoholt és a tölgyfahordós érlelés aromáit. Hanni szerint a hiperérzékenyek főleg az édes rizlinget, a francia chardonnay-t, a német, osztrák és elzászi fehéreket, az új-zélandi, amerikai és francia pinot noirt kedvelik. Az érzékenyek az amerikai és chilei sauvignon blanc-t, a viognier-t, syrah-t, merlot-t és merlot blendeket, valamint a vörös zinfandelt. A toleránsok elsősorban a vörösöket kedvelik: cabernet sauvignon-t, rhone-i blendeket, öreg tőkés zinfandelt, brunellót, barolót, amaronét, valamint az intenzív zamatú francia, spanyol és dél-afrikai borokat.

A három kategória néhány jellemzője Tim Hanni szerint:

hiperérzékeny:
- kétharmaduk nő
- szereti a sót
- a kávét cukorral és tejszínhabbal szereti
- keserűnek érzi a mesterséges édesítőszereket
- borban a könnyebb, finomabb és gyakran édes borokat kedveli
- a skót whiskyt és a konyakot általában nem szereti
- az alkoholt gyakran benzinízűnek érzi

érzékeny:
- többségük nő
- a kávét kevés cukorral és tejszínhabbal szereti
- szereti a sót
- szélesebb ízspektrumra nyitott, mint a másik két kategória

toleráns:
- az erős, erősen pörkölt kávét szereti, jellemzően cukor és tejszínhab nélkül
- általában nem sózza az ételt
- az alkoholt édesnek érzi
- tolerálja a magas alkoholtartalmú és erős zamatú italokat
- az erős ízeket kedveli

édesszájú:
- valószínűleg hiperérzékeny vagy érzékeny, aki az édesebb borokat kedveli
- érzékeny a keserűre és az alkoholra
- a friss, gyümölcsös ízeket kedveli

Címkék: szemleszerű ízlelés hanni szuperízlelők

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr76379408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grange 2008.03.14. 09:15:21

A teljesség kedvéért nem 4 hanem 5 ízt érzékelünk!

5.
MSG- vagy Umami-monosodiumglutamát,

alapvetően megtalálhatóak a paradicsomban,gombában,és egyes keménysajtokban pl: grana padano.
több íz keveredése és öszetevők összesége
főleg pikáns íz,
MSG-t ma már konyhatechnológiában külön használnak amellyel olyan egyensóly érhetű el, hogy majd minden bor minden étellel hangsulyban legyen,
szintén Tim Hanni kutatásának eredménye:)
Valószínűleg valamit érthet hozzá MW:)

Grange 2008.03.14. 09:23:42

Valamint érdemes lehet az az adat is hogy lényegesen magasabb az alkoholisták aránya a toleráns ízérzékűek körében mint a hiperérzékenyek között.
kevésbé bírják az alkoholt, Én hiszek ebben vagyis a nyelv érzékenységében.
Példa lehet az hogy ha édeset eszünk jobban birjuk a magas alkholtartaló borokat, vagy reggel délben este is mást érzünk, vagy melegben hidegben ezek mind hatnak ránk és a nyelvünkre ami ÉRZÉKSZERV, passz:)
szerintem tök jo a cikk és a téma is.
vannak mások is akik kutatnak Mr.Miller és Mr.Ready szerint egy négyzetcentiméternyi nyelven átlagosan 96 és 425 ízlelő receptor található genetikai eltérés függvényében és ez befolyásolhatja az ízérzéket és érzékenységet.

Octopus 2008.03.14. 10:18:12

A három kategória jellemzői alapján én hiperérzékeny, érzékeny és toleráns vagyok, és egy kicsit egyik sem :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.14. 11:16:25

Nem követünk el túl nagy hibát ha alapvetően és élből minden próbálkozást ami kategorizálni akarja az embereket oltári kreténségnek tartunk.
De mondhatnám azt is, hogy az emberek két csoportba oszthatók, az egyik az szereti csoportokra osztani az embereket a másik pedig nem :D

alföldi merlot 2008.03.14. 11:40:49

Én is kategóriaszédelgő vagyok: sós, édes, tejszínhabos, rizlinges, brunellós, pinós, merlós, aszús.

Lancelot 2008.03.14. 14:25:24

Az érdeklődő, nyitott ember tudja, hogy szép lehet úgy a napfelkelte, mint a naplemente. Most akkor én is agyalhatok, hogy hiperérzékeny vagyok-e vagy csak toleráns, mint a kagyló, amit élve sütnek, de nincs fájdalomérzete, s nem veheti észre. Mert hangulat dönti el milyen kávét (és cukorral vagy anélkül), bort stb fogyasztok. A szűk keresztmetszetet úgyis a tárcám szabja meg...

Amúgy meg kávét cukorral, szerelmet házassággal elrontani nem szabad !;)

Grange 2008.03.14. 16:20:37

Kikérem magamnak a királyi többest:)))
és még kretén sem vagyok:)

bár akkor is két csoport van, van aki annak tart van aki nem:)
Én is van akit annak tartok és van akit nem , akkor én is kretén vagyok?:)
de akkor mindenki az?:)))
na mindegy,:)

hegyaljai 2008.03.14. 16:51:43

És akkor mi van a zamatokkal, azaz mindennel amit nem a nyelven érzékelünk? Ezek közé olyan marginális dolgok is tartoznak, mint a vörösborok csersavtartalma:))

espé 2008.03.14. 17:50:45

Amúgy meg a kávét cukorral, tejszínnel, a házasságot meg szerelemmel ízesíteni nem egy rossz dolog.

Grange 2008.03.14. 17:52:29

a csersav inkább tapintható:)
legalábbis én igy gondolom:)
de jogos a felvetés:)

hvuk 2008.03.16. 21:27:30

Két csoportra oszthatóak az emberek: az egyik szereti két csoportba osztani az embereket aszerint, hogy szeretik-e csoportba osztani az embereket vagy sem, a másik pedig nem. :)))))
süti beállítások módosítása