Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kiállít, iszik, pihen

Nyit a Vinitaly

2008.04.02. 12:00 - Weér Yvo

Mintha kiállítási szezon lenne: Düsseldorfban pár napja zárt a ProWein 2008, amely lassacskán felnő a legjelentősebb európai boros rendezvényekhez. A németek talán még számolják, mennyi van a kasszában, miközben Rómeó és Júlia városában már szerelik a pavilonokat, mert egy-két-há és: április 3-án nyitja kapuit Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb borászati szakvására, a Vinitaly, melynek tavaly mintegy 4200 kiállítója volt. A veronai rendezvényen persze nem a külföldiek, hanem a hazaiak viszik a prímet, legalábbis ami a kiállítókat illeti. Ez érthető is, hiszen Olaszország Európa és a világ legnagyobb borexportáló országai között dobogós, bortermelése pedig talán a legnagyobb (bár még éppen csak éledeznek az ültetvények, 2008-ra a szakértők már most mintegy 50 millió hl olasz bort várnak). Nem véletlen tehát, hogy a ProWeinon is a külföldiek közül éppen a taljánok jelentek meg a legnagyobb számban, közel ugyanannyian, mint a hazai termelők.

A ProWein kétségkívül nemzetközibb kiállítás, mint a Vinitaly: a hivatalos adatok szerint 46 országból 3160 kiállító érkezett, közülük csak mintegy 800 volt német. A kiállítók termékeire több mint 33 ezer szakmai (!) látogató volt kíváncsi. A központi téma a biobor volt. Magyarok is voltak arrafelé, híresek és kevésbé híresek egyarán: számszerint huszonhatan. Kiállítottak például a Frittman testvérek, Szeremleyék, Bujdosóék, a Gróf Dégenfeld birtok, Nyakashegy, Hilltop, Weninger meg néhányan csoportosan: a Tenkes Hegyközség karöltve Bock Józseffel és a Wunderlich Pincével, a Tokaj Renaissance és a Tokajvinum Hungaricum Egyesület.

Ehhez képest a Vinitalyn Magyarországot csupán maroknyi csapat képviseli: a kiállítás honlapjának tanúsága szerint ott lesz a gyümölcsborokat készítő Ganádpuszta (East-west Fruits Zrt.), a Pajzos Rt., az előttem ismeretlen Tenuta Delle Aquile Kft., a Tokaj Renaissance Egyesület és a Tűzkő Eurobor Kft. már csak olasz kötődései miatt is.

A kiállításhoz kötődő borverseny, a XVI. International Wine Competition (avagy, olaszul: Concorso Enologico Internazionale) persze már javában zajlik: 3669 bormintát neveztek be – reméljük, köztük szép számmal lesznek magyarok, és díjakat is nyernek, akárcsak egy éve.

Aki vágyik jókat inni, vagy csak beszélgetni szeretne Siro Pacentivel, megteheti március 3. és 7. között Veronában – a Veronafiere kiállítási területén – napi 35 euró ellenében , az ötnapos elhúzódó mámor megoldható egy 80 eurós bérlettel is. Nyitás minden nap kilenckor, zárás este fél hétkor. Az, hogy mire számíthatunk, sejthető innen meg innen is.

Címkék: híradó vinitaly prowein

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr55405860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.04.02. 13:39:33

ProWein adalék 1.: egyetlen "hibája", hogy csupán szakmai rendezvény.

adalék 2.: Nomeg még ott volt Balla Géza is.

adalék 3.: marketing szempontból nagyon szegényes volt a magyar stand, az AMC sajna nagyon gyengén bűvöli a dolgokat.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.04.02. 15:02:13

ProWein:

A Vinum standon Weninger Franz mellett képviseltette magát a Pannonhalmi Apátsági Pince, a Dobogó, a Vylyan, és a Kreinbacher is.

G_Bornemissza 2008.04.02. 22:07:22

Akkor legyen egy majdnem teljes névsor (a prowein oldalán találtam: Andrássy Kúria, Brill Pálinkaház, Brilliant Holding, Bujdosó Pincészet, Cezar Winery, East-West Fruits Zrt., Első Magyar Borhaz Szeremley Birtok, Domaine Szeremley (külön), Eurobor (ti. Tűzkő), Frittmann Testvérek, FVM Agrármarketing Centrum, Gróf Dégenfeld, Hilltop, Nyakashegy, Pannon Tokaj,
Patricius Borház, Pfneiszl Pince,
Tenkes Hegyközség Siklós, Törley, Tokaj Classic, Tokaj Oremus, Tokaj Renaissance, Tokajvinum Hungaricum Egyesület, Tornai Pincészet, Varga Birtok (Izsák) Villa Sandahl, Weninger.

Vannak köztük kisebb és nagyobb cégek is. És tényleg sokkal többen mentek ki a németekhez, mint az olaszokhoz. Biztosan több üzletet reméltek ott (és szerintem joggal), mint remélhetnek Veronában. Bár kíváncsi volnék arra, hogy hogyan állunk a német piacon. Túlléptek-e a németek azon, hogy a napi betevő horror helyett bármikor lekaphattak a boltok polcáról egy palack félédes bikavért, ha hidegrázásra vágytak.

Shyr Kahn 2008.04.03. 11:54:17

Irigylem azokat, akik kinnt lehetnek. Én is szívesen kimentem volna, de sajnos se időm, se pénzem rá... pedig olasz bor fan-ként nekem valószínűleg maga a Mennyország lenne a Vinitaly. Nincs mese, jövőre már most gyűjteni kell.

megjegyzés 2008.04.07. 09:08:08

Csak az objektivitás kedvéért : a Prowein-en magyarok 3 különböző ponton jelentek meg : az AMC viszonylag szocreál körülményei között ( megjelenésben és méreteiben pl. a románok nagyságrendekkel teljesen leverték… ) , valamiféle osztrák bormagazin szervezésében egy kisasztalon megosztozva és a Vylyan és Pannonhalmi borászatokat láttam ( ez egyébként az AMC-nél is szocreálabb megoldásnak tűnt ), illetve az egyetlen európaihoz közelítő méretet és formátumot a Bock és Wunderlich borászatok osztott standja képviselte, akik régiós bor-promóciós aktivitást is próbáltak kifejteni, oszt ki tudja, milyen sikerrel…
süti beállítások módosítása