Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – tizedik kép

Somló: Bazaltborok, Györgykovács, Hollóvár és a Kreinbacher Birtok

2008.04.17. 06:52 - palack

Az előző részben Badacsony valamelyest egységes képet mutatott jó borokkal, ám hiányzott az igazán nagy kiugrás. Somló azonban minden várakozásomnak megfelelt, sőt túl is teljesítette azokat: jobbnál jobb rizlingeket kóstolhattam. Röpködnek a hat és hét pontok, még egy nyolcas is becsúszott. Lehet, hogy elfogult vagyok Somlóval? Kövezzenek meg érte.

Bazaltbor Somlai Rizling 2006

A három Laposa alaprizling közül 2006-ból nálam ő a nyerő. Ha nem is olyan magasan, mint az előző évjáratban, de megtartotta első helyét. A Decanterben klubáron 2280 Ft.

Viszonylag teltebb zöldessárga, hamar tisztuló. Fás, minerális, marcipános, faleveles meglehetősen intenzív, összetett illata van.

Szájban határozott, erőteljes. Talán kölcsönzött egy kis cserességet a hordótól is. Markáns savaitól büszke tartást és grépfrút ízt kapott. Jól kidolgozott, közepesen vastag teste van. Először vékonyabbnak tűnik, de a korty közepén meghízik, egy vaníliás, marcipános vonulat bekapcsolódásával. Lecsengése üdítően citrusos, kesernyés. Nagyon jó inni. Olyan 6 pont, ami már majdnem hét.

Bazaltbor Somlai Rizling Válogatás 2006

Míg az alaprizling viszonylag fiatalabb tőkékről, ez - a badacsonyi száraz válogatáshoz hasonlóan - öreg, bakművelésű ültetvényről származik. A pincénél esetleg a Deacanterben lehet hozzájutni 4500 Ft-ért.

Halványabb sárga, kevesebb zölddel. Hamar majdnem teljesen tükrös lesz. Orrban inkább visszafogott, finom gyümölcsösség jellemzi. Gyümölcstea néhány csepp tejszínnel. Érett körte vaníliás cukorral.

Szájban is visszafogottabb, elegánsabb az alaprizlingnél. Oda kell figyelni rá, nem a villámkóstolók bora. Csiszoltabbak a savai, sokkal inkább a gyümölcsösségen van a hangsúly az előző borhoz képest. Körte és keményebb banán azonosítható be leginkább. Halkabb szavú, de annál szebb. Sima, krémes, harmonikus a korty. Igazán szép, hosszú, összetett lecsengése van. 7 pont.

Hollóvár Somlai Olaszrizling 2006

Nemrég voltam egy Hollóvár kóstolón a Terroir Clubban. Ott fogalmazódott meg bennem, hogy többek között mit csodálok Takács Lajos boraiban. Egyszerre tudnak lehengerlők és elgondolkoztatók lenni. Egy villámkóstoló során is felkapja rájuk az ember a fejét, és megjegyzi, ezt meg kell vizsgálni alaposabban. Az ilyen borok aztán gyakran unalmasnak, közhelyesnek mutatkoznak, ha több időt szánunk rájuk. Bizony nem így van ez a Hollóvár borokkal. Még nagyobb élményt adnak, ha megadjuk nekik az őket megillető figyelmet. Ez az olaszrizling Alföldi Merlot-nál is listavezető, és nálam is első lett a legerősebb csoportban. A Terroir Clubnál lehet kapni 1980 Ft-ért.

Zöldessárga kicsit több zölddel. Orrban egyből felismerhető Takács Lajos. Intenzív, meleg, érett virágos, gyümölcsös ásványosság árad a pohárból. Nehéz, és talán fölösleges is ennél konkrétabbat mondani. Ki-ki megtalálhatja benne kedvenc emlékeit. Nekem egy körtés, almás, diós, mazsolás rácsos süteményt idézett föl. Alaposabban szellőzve gyönyörű mézes, gyümölcsös, fűszeres lesz.

Az érett gyümölcs húsossága, zamata már az első kortynál meghódítja az egész szájat. Gazdag, telt mégis friss ízek. Élénk, mégis jól nevelt savak. Ízben főleg érett körte, ananász. Lehetne még bőven boncolgatni, de inkább meg kell kóstolni. Gömbölyű, ugyanakkor feszes. Tükörsima a felülete a többiekhez képest. Semmi karcosság, mégis karakteres, nem behízelgő. Természetes szépség: Somló új arca az olaszrizling tükrében. Két napig a hét pont tetején tanyázott, harmadik napra már elérte a 8 pontot.

Györgykovács Olaszrizling Somló 2006

Szeretem Györgykovács Imre borait. Komolyságot, nyugalmat, határozottságot árasztanak. Megbízhatóságukkal az állandóságot jelenítik meg. Csendes, mégis gerinces, karakteres, precíz borok. Ez az olaszrizling sem más. Ez a jó benne. A Bortársaságnál klubáron 3108 Ft.

Teltebb zöldessárga, rengeteg szösszel. Illata tiszta, ásványos és virágos, némi gyümölccsel a háttérben. Körtelé és virágszirmok a sziklán. A Hollóvár mellett a másik bor az ötből, amit már az illata alapján simán be lehetett azonosítani.

Kicsit markánsabbak a savai (főleg Takács Lajos bora után kóstolva), ahogy a pincétől megszokhattuk. A finoman sós és a gyümölcsös zamatok ellentétének harmóniájával játszik. A gyümölcs édességét remekül ellenpontozza a mineralitás sóssága. Tipikus rizling ízek: körte, grépfrút, alma és ráadásként egy jó adag somló. Szikár, tiszta, szép. Halk szavú, mégis határozott. Lecsengése, finoman kesernyés, hosszú, enyhén linzeres. Szintén a harmadik napra elérte a 7 pontot.

Kreinbacher Szent Margit Olaszrizling 2006

A kétezerötös tetszett nekem a Várban tavaly, ezért nem akartam kihagyni fiatalabb testvérét ebből a sorozatból. Nem könnyű hozzájutni, mindössze 130 palackot töltöttek le belőle helyi kóstoltatásra.

Szintén teltebb zöldessárga, és itt is van bőven szösz. Áradó, vaníliás, krétás virágillat mézzel és körtével. Néha cseppet elnehezül, de általában vonzó, gazdag.

Szájban is hengerel, a legszélesebb, legintenzívebb az ötösből. Ananász, grépfrút, körte, banán a hordótól kölcsönzött fűszerekkel. A savak még eléggé kalimpálnak, főleg a végén. Ezért hosszú, ám kissé húzós a lecsengése. Olyan mint Peter Crouch. Túl magas, meg kissé darabos, de valahogy mégis jó. Harmadik napra nagyon széppé kerekedett a gyümölcsök elvesztése nélkül. Ennek alapján megérdemli a 6 pontot és reményteljes jövő elé nézhet, ha marad belőle néhány palack.

Öt kiemelkedő bor. Bennük van Somló, bennük van a szőlőfajta, és bennük van a pincészet karaktere. Ha igazán meg akarjuk őket ismerni, szánjunk rájuk időt, és figyelmet. Hagyjuk őket alaposan szellőzni, játsszunk a hőmérséklettel. Ha egyéjszakás kalandra vágyunk, próbálkozzunk dekantálással is.

Következik az utolsó utáni, ráadás rész. Lesz összesítés és remélhetőleg két rejtőzködő. Maradjanak velünk.

Címkék: 2006 kóstolás fehér olaszrizling somló györgykovács hatpontos hétpontos nyolcpontos laposa hollóvár kreinbacher bazaltbor takács lajos

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr61424294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bitcoin to usd 2018.04.24. 04:09:58

Totális csődben a francia állam - sorok között

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.04.17. 08:06:26

Követ rám es! Sokat...bazaltot!

Éljen, éljen, éljen! Irígylésre méltó sor, a hegy legszebb leveit sikerült összerázni.

zsoli79 2008.04.18. 08:06:30

Igen, igen a Somlói borok a legjobbak!
Ezen a kisfilmen egy profi kostolást láthatunk! KÖTELEZŐ!!!!!
www.videoplayer.hu/videos/play/150030
süti beállítások módosítása