Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csöves borok

Hollóvár borok a terítéken

2008.05.06. 07:10 - csite

A nem éppen populáris borokat kínáló Terroirclub kétségtelenül izgalmas kóstolót hirdetett meg, ám az így is meglepett, hogy a Hollóvár-borok annyi érdeklődőt vonzanak, hogy még az előtérben is szép számmal ácsorogtak.

Takács Lajosról sok mindent nem kell leírni, aki ismeri, beszélt vele, az tudja, nem egy hangos ember, nem rezzen az arca a városi zsábától. Akinek meg nem volt szerencséje hozzá, annak nehéz volna visszaadni azt a rá jellemző közvetlenséget, amely ezt a kóstolót is családias eseménnyé tette.

A birtokról a számszerű adatok egy kattintással megtudhatóak, de a kényelem kedvéért leírom, hogy kb. 4 hektár területen gazdálkodik a bazaltorgonák alatt. A fajtaösszetétel: 45 százalék hárslevelű, 25 százalék furmint, 15-15 százalék olaszrizling, és juhfark, a maradék 10 pedig sauvignon blanc. A lékihozatal 50-60 százalékos a 20-25 perc alatt lehúzott kosaras présen. A színlé el van választva. A borkészítés technológiájára jellemző, hogy egy napi héjon áztatással készül majd' minden bor (így nem lehet eredetvédett, 7. § (2) ), a gyümölcs érettségét nem rendeli alá a száraz bor készítésének. Fajélesztőt nem használ a bor irányba állítására, és gyakran a szűrés is elmarad. A piacra lépés előtt acéltartályban és fahordóban is iskolázódnak a borok. Megemlítendő a rövidtávú célok közül, hogy a birtok egyik parcelláját biodinamikus művelésre állítják át, de a boszorkányégetők kedvéért közvetlenül mellette meghagynak egy kontrollterületet.

No, de lássuk, milyen formában voltak a 2002-ben elültetett szőlővesszők terméseinek préselt, erjesztett levei!

Furmint 2005

Ez a bor nem volt áztatva, és üvegballonban erjedt. Az alapanyaggal nem volt teljesen elégedett Lajos sem, szerinte is akadtak benne éretlen szemek. A bor illatában elsőre mandarin, és harsány citrom, meg valami ázott vaníliásság érződik. Persze, egy pici zöldesség is felsejlik. A tizenkilenc magyar mustfokból azért kijött egy közepes test, élénk savval, ásványossággal, fanyar kesernyésséggel. Szikár, nyerses bor, ami azt mutatja, nem minden arany, ami fénylik.

Furmint 2006

Két mustfokkal érettebb, és más évjárat. Érettebb illatok, benne akácvirág, teafű, lépes mézes hangulat. Elegáns, jó szerkezetű bor, ízében töppedt aromák, nekem kicsit kilógó, hordóból jövő ízzel, de tömör, olajos a bor. Finom héjtanninja krémes érzetű, lecsengése hosszú, zamatos.

Furmint 2007 (hordóminta)

Mély, nehéz, ásványos illat, virágos felhanggal, meg feketeribizlivel. A szájat szépen kitölti. Zamatos, testes bor, amely még nem bontakozott ki teljesen, de erejét büszkén mutatja.

Furmint Aszú 2006

6 puttony feletti cukortartalom. Mustban két napig áztatott aszúszemek segítségével készült. Viaszos, virágos illatú, meg érett mandarinos. Szinte gél állagúan sűrű, savai élénkek, de kerekek, és vígan repítik vállukon a szárazanyagtartalmat. Ásványossága koncentrált kivonata a hegy talajának.

Hárslevelű 2006 (október 27-28-i szüret)

Lassan nyíló illat, elsőre csak mineralitás, aztán később parfümös, virágos jegyek. Ízében kicsit édesít az alkohol, néha uralkodóvá is válik. Zamatos, rusztikus bor, melynek utóízében pici zöldesség sejlik fel.

Hárslevelű 2006 (november 8-i szüret)

Mit tesz a két szüret között eltelt idő!? Ibolyás, áradó illat, majoránnára emlékeztető fűszerességgel, mézes, datolyás beütéssel, és frissítő citrusossággal. Aszús szemek kerültek a borba, ami ízében botritiszes hangulatot hoz elő, a puha, olajos cseresség mellett. Nagyon jó szerkezet, vibráló savak, tele élettel a bor. Nagyon hosszú, és érdekes, fanyar lecsengés.

Hárslevelű 2005

Olyan volt, mint amikor először kóstolgattam. Kirobbanóan gyümölcsös, emellett birssajtos fűszeresség, borsosság, ásványok. Tömény, tömör, életteli bor. Zamatossága kimagasló, a maradékcukor jól áll neki. Lenyelni is nehéz, annyira olajos, vastag. Hosszan érezni utóízét.

Olaszrizling 2007 (hordóminta)

Visszafogott illat, ami mégis kisilabizálható, az florális. Igazi aránybajnok. Gömbölyű savak, édes extrakt, feketeribizlis, szőlőízű gyümölcsösség.

Juhfark 2006

Narancsos, mandarinos, buja, fűszeres illat, mellette teafüves hangulat. Üveges érzetű, kerek sav, magas extrakt, és ebből jövő édesség. Gazdag ásványosság, zamatos gyümölcsök. Lecsengése nagyon hosszú, és intenzív.

Sauvignon blanc 2006

Fanyar, feketeribizlis illatbomba. Elegáns bor, arányos sav, telt ízek, jó tartás, életteliség.

Sauvignon blanc 2007 (hordóminta)

Primer szőlőillat, meg mindenféle fűszerek, és erjedési maradékok. Íze mustos, zamatos, gyerekcipőben járó tehetség.

Remek alkalom volt arra, hogy megnézzük a hegy egy olyan arcát, ami eddig rejtve volt. A borok már most megmutatják a Somló egyedi adottságát. Hogy mennyire tartósak, még nem tudjuk, majd az idő eldönti. Addig is türelmesen, évről-évre tanulhatunk új dolgokat.

Miért csövesek ezek a borok?! A borok annyira kézművesek, hogy egy gumicsővel vannak leengedve palackozáskor. Ahogy a gazda mondogatja mindig: „Lecsövezem”

Címkék: 2006 2005 kóstolás fehér olaszrizling somló furmint sauvignon blanc hárslevelű terroir hollóvár aszú 2007 takács lajos juhfark terroir club

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr28448364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2008.05.06. 08:26:44

Szerintem meg simán lehetne védett eredetű, a szőlő feldolgozása tk. a bogyózással elkezdődik...

Shyr Kahn 2008.05.06. 10:32:23

A Terroir Club szülinapi buliján kóstoltam Takács Lajos két borát. A Furmint 2005 nagyon tetszett (talán az egyik legjobb fehér, amit ittam), ellentétben sokakkal a Hárslevelű 2006 viszont annyira nem jött be. Kicsit citromosnak éreztem, ami nekem nem éppen a nagyság jelképe.

kádkongató 2008.05.06. 14:37:59

off
jól gondolom hogy csite kb fél éve írt utoljára?
Írhatnál gyakrabban. Örültem. Illetve örülnék is.
on

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.06. 14:45:36

Én is örülök, hogy Csite ismét tasztatúrát ragadott, annak pedig, hogy Somló került a terítékre még jobban örülök. Lajos borai és hozzáállása pedig minden kétséget kizárólag a Somló méltó jó hírnevének öregbítésére szolgál.

koccintós 2008.05.06. 15:15:07

Csatlakoznék az örömködökhöz. Csite mellett Albert gazda is eltűnt egy ideje... Bár ő beígérte, előre. Sajnos, teszem hozzá.
süti beállítások módosítása