Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy goriziai ikon

Látogatóban a Radikon pincében

2008.05.11. 18:25 - vörös és fehér

Olaszországban töltődtem fel a négynapos ünnep alatt, közelebbről Friuli (azon belül a Collio-nak nevezett borvidék) volt a pihenésre kiszemelt régió. Bár nem a borkóstolás volt a fő cél, de ha már ott voltunk, beiktattuk pár borászat felkeresését is a programba. Alapvetően fehérboros ez a vidék, ahol a fő célja a termelők zömének a gyümölcsösség megőrzése, reduktív technológia révén. De eljutottunk Oslaviaba is, az olasz-szlovén határ innenső oldalára, ahol Sasa Radikon bemutatta a családi pincészetüket. A kóstoló után furán mustrálom a fehérborokat, a világ kicsit kizökkent.

1980-ban vette át a birtok vezetését Stanislau (Stanko) Radikon a szüleitől, és az addig folyóborként eladott levek palackot kaptak. Az acéltartályokat fokozatosan felváltják a hordók, majd 1995-ben radikális fordulatot vesz a borkészítés. 25-35 hektós fakádak kerülnek a pincébe és megkezdődik a fehér szőlő macerálása. Kezdetben ez pár napos héjon áztatást jelentett, ráadásul a termés egy részét dolgozták csak így fel Radikonék (Stankonak felesége, Suzana, és fia, Sasa az állandó segítsége). Manapság szüret után a bogyózott szőlőt egy hónapig napi 3-4-szer csömöszölik, majd további 60 napig héjon áztatják. Ez az eljárás egy vörösbornak is sok lenne, úgyhogy három évig hagyják is pihenni a bort szintén 30 hektó feletti szlovén tölgyfahordókban - nem újakban. Szűrés nincs, ként 2002 óta egyik borhoz sem adnak, az áztatás, érés során úgyis keletkezik annyi, amennyi a vincellérek szerint elegendő. Eleddig szétesett palackkal nem találkoztak. A palackos érlelés minden fajtánál egy év. Jelenleg a 2003-as évjárat kapható. Vörösborból kereskedelmi forgalomban csak merlot van (kísérleteznek pinot noirral is), az eljárás hagyományos, már amennyiben a 40-60 napos héjon tartás annak tekinthető, no meg kicsit tovább is érlelik a megszokottnál a bort; konkrétan a 2000-es év termését dobták idén piacra.

A borkészítési módszer integráns része a családi pincészet filozófiájának. A cél: természetes borok készítése, ami magába foglalja a környezetre és emberekre ártalmatlan növényvédőszerekkel történő művelést, illetve a pincében a kemikáliák teljes elhagyását. Fontos szerepet játszik a bor stílusának kialakulásában a termőhely. A 12 hektáros, apró parcellákra szabdalt birtok meredek, már-már művelhetetlennek tetsző hegyoldalban helyezkedik el. Sűrű telepítésű ültetvények vannak (8-10000 tőke / hektár az új részeken), speciális, ún. ponca talajon. Tulajdonképpen egy keménnyé összetömörödő, kis erőfeszítéssel könnyedén összemorzsolható típus ez, fő összetevői a mész és a márga. Ez alatt az ásványokban rendkívül gazdag talaj alatt agyagos réteg helyezkedik el, igencsak meg kell szenvedniük a tőkéknek, ha vízhez akarnak jutni. A termést 4-5 fürtre korlátozzák.

A szortiment nem túl széles, sőt, mindössze három fehér és egy vörös alkotja a kínálatot. Némi merítést ezekből a helyszínen kaptunk, itthon pedig a 2003-as évjárat egyik palackját már ki is dugóztam.

Ribolla Gialla 2007
A ribolla (szlovén nevén rebula) autochton fajta, ha reduktív eljárással készül belőle bor, akkor is kidomborodik benne a jó savgyűjtő képessége. Frissen, macerálás után kóstolva fogfehérítésre is használható, nyers tanninjai igen húzósak.
Oslavje 2007
Birtokbor, Oslavia szlovén nevét viselő tétel. Három fajta együttes feldolgozásából születik: pinot gris-t, sauvignin blanc-t és chardonnay-t tartalmaz, közel egyenlő arányban, chardonnayból van benne kicsi több, 40%-nyi. Illata gyümölcsös, természetesen frissen itt is a csersav a meghatározó benne. A 2007-es tételek közül ez volt a legélvezhetőbb formában.
Jakot 2007
Aki a rejtvényfejtésben jártas, az hamar rájön, hogy visszafele olvasva nemzeti büszkeségünk, Tokaj nevét rejti a fajtanév. A 2007-ben lezárult Tocai-Tokaj vita eredményeképp előbbi megnevezést a régióban honos, helyi fajtára nem lehet használni, így Friulano-ra keresztelték át ezt a kissé parfümös, könnyed bort adó szőlőfajtát. Legalábbis a régió reduktív tételei ezt mutatták. Radikonék inkább kitaláltak egy új megnevezést az e fajtából szűrt borra. Jól tették, hisz az átlagtól nagyon elüt az ő értelmezésük. A 2007-es termést jelenleg egy áthatóan animális, fertőtlenítőre hajazó, kellemetlennek mondható illat jellemzi. Ízben némi gyümölcs, a ribollánál alacsonyabb sav jellemezte a nyers anyagot.

Megnéztük mit jelent egy év pihentetés, meg egy jóval melegebb évjárat ezeknél a fajtáknál.

Ribolla Gialla 2006
Sokkal letisztultabb, de még mindig zúzós bort kaptunk a poharunkba, itt már azért az ásványosságot is ki lehetett szagolni, kóstolni.
Oslavje 2006
Szintén a minerális jegyek uralkodtak benne, már kezdett harmóniát mutatni a bor, köszönhetően annak is, hogy a savak érezhetően tompábbak voltak ebben az évjáratban. Több gyümölcs, kevesebb cser jellemezte mint frissebb társát.
Jakot 2006
A legnagyobb fejlődést ez a fajta mutatta, szinte késznek is lehetne hinni a bort. Sok barack és szőlő az illatban, animalitásnak nyoma sincs benne. Lágyabb savkészlet, de persze a tannin azért még összehúzza a szájat.
Merlot 2004
Kóstolásaim során azt hiszem ennyire brutális merlot-val még nem találkoztam. Sós, kakaós és málnás egyszerre illatban és ízben. Érezhetően tanninos, szép keretet ad a kortynak a csersav. Megosztó stílusú bor, én pártoló tag lettem.

A 2003-as palackos borokon túl megkóstoltuk a különlegesen jó években készülő válogatások közül egyet, nevesül a Ribolla Gialla Riserve Ivana 1997-et is. Mély, aranyló szín, szárított gyümölcsökkel és rengeteg ásvánnyal az illatában. Az extraktja a bornak 20 g/l, alkoholja kicsit kevesebb mint 13% (ezeket a számokat csak az engedélyeztetéskor mérik be Radikonék, amúgy nem kíváncsiak rájuk). Ízben csontszáraz, szamorodnis hatásokat kelt cserességével. Szájban leginkább az aszalt barack és a só jellemzi. Idén érezték úgy vendéglátóink, hogy ideje piacra dobni a bort.

Jakot 2003

Első meglepetés: az űrméret. Történt ugyanis, hogy találtak egy vékony dugófajtát Stankoék, és úgy döntöttek, hogy ez a legjobb minőség, ezt a dugót szeretnék használni. A palack pedig idomult, és hogy a dugó/ űrtartalom arány ideális legyen, ezért fél- és egyliteres lett a kiszerelés. A kisebbik ideális is, ha csak ketten boroznak otthon. Persze megvan a hátulütője is a kis méretnek: hamarabb néztünk a palack aljára, mint azt szerettük volna.

Kitöltve aranyló, sőt vörösrézbe hajló színű, kissé zavaros bort találunk a poharunkban. Leginkább egy szűretlen almalére emlékeztet engem ez. Illata rendkívül komplex, hosszú percekig csak szimatol az ember, forgatja az italt. Szárított almacsipsz, kandírozott narancs és mandula. Kis mézzel megbolondítva. Ez lett a végső verdikt. Eközben a poharat szépen megcsíkozza a bor. Érdemes megfogadni a hátcímke intelmét: 15 foknál hidegebben ne fogyasszuk. A rendkívül száraz ízérzet talán meglepő, ha pusztán az illatjegyekből indulunk ki. De rutinosak vagyunk, hisz tudjuk hogyan készült a bor, így nem csodálkozunk, hogy a szájunkat kicsit összehúzza a tannin. Ízben szépen folytatódik az illat, alma helyett azonban őszibarackot kapunk. Megjelenik benne a talaj is: sós érzetet adó ásványok töltik ki a kóstoló szájat. A mandula keserűségét az alkohol melege tompítja. Lecsengése hosszú. Paradoxon, de ez egy elegáns-robosztus bor. Nekem egy rendkívül izgalmas, 8 pontos élmény okozott. A borért 19 eurót fizettem.

A Radikon csak tájbort (IGT besorolás) készít. Ugyanis az ottani borminősítők nem találták kielégítőnek a borok színét. Azóta kiegészítették a színskálájukat, és megkaphatnák a borok a minőségi (DOC) besorolást, de Stankoék büszkék, hogy tájboruk van. Megértem őket.

A fényképek egy részét innen kértem kölcsön. A Radikont Magyarországon a Terroir Club forgalmazza.

Címkék: 2006 kóstolás 2003 helyszíni szemle nyolcpontos olaszország radikon 2007 1997 ribolla gialla jakot oslavje

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr53462046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2008.05.13. 17:13:36

Nem teljesen értem az alapfelállást: szláv- (román?) nevű olasz borászról, vagy olasz borvidékhez tartozó szlovén borról van szó?

Szegediszomelijé 2008.05.13. 17:26:41

A feldolgozás, érlelés mint Kalónál:-)(kivéve hordóméret). És ezek a borok még kaphatóak is! Jó hír a (tehetősebb)borisszáknak!

Benikuty 2008.05.13. 17:40:25

Küvé, talán utóbbiról van szó, nevek tekintetében nekiszaladok még párszor.
A borkészítés mindenképp izgalmas!

egri Fehér 2008.05.13. 18:44:36

A birtok honlapja szerint Tre Buchiban található. Az meg itt van a Google térképe szerint:
maps.google.com/?ie=UTF8&ll=45.983067,13.604647&spn=0.00328,0.009978&t=h&z=17

hogy ez Olaszország-e, vagy Szlovénia, arra egy-két foknyi zoom out-tal bárki választ kap :)

Komolyra fordítva a szót, Goriska Brda és Collio gyakorlatilag egy borvidék az olasz-szlovén határ két oldalán. A hegyek alja az olaszoknak jutott, a teteje meg a szlovénoknak.

Radikonék a név alapján nekem egy olaszföldre került szlovén családnak tűnnek. Tapasztalataim szerint nem ritka ez arrafelé.

egri Fehér 2008.05.13. 18:45:45

(mint ahogy a fehér szőlő héjonerjesztése és/vagy -ásztatása sem - persze nem ennyire extrémen hosszan)

vörös és fehér 2008.05.13. 20:21:38

Így van, ahogy egyri fehér is írja. Tulajdonképpen olasz földön borászkodnak Radikonék, de maguk között szlovénül beszélnek. Mint azon a vidéken oly sokan. (Gravner és Radikon szokott kiemelve lenni, mint a Ribolla újrafelfedezői, ők a nagy áztatók, a másik oldalon Movia, Simcic művelik az áztatást a szokottnál hosszabban, legalábbis a brda-i régió nagy vinotékása szerint.)
Kalótól még csak a zöldveltelinéjét kóstoltam, lévén hozzá még nem jutottam el, az alapján azt gondolom a fajta jól tűri az héjon erjesztést.

Kusuma 2008.05.13. 23:12:01

Kedves vörös és fehér!

Szentesi Józsi 2006-os héjon áztatott veltelinije is ebbe az irányba mutat. És 2007-ből a zengője is.

HSZ

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.14. 07:38:45

Vannak Magyarországon is többen akik kevésbé vagy Radikon/Movia pincészethez hasonlóan többé ezt a vörösborosnak tartott fehérborkészítési technológiát használják.
Csak mostanában lett felkapva ez a dolog. De nincs ezzel semmi baj.

vörös és fehér 2008.05.14. 07:51:12

Zoli, kik ezek? mármint akik legalább 15, de inkább több napig héjon áztatnak?

koccintós 2008.05.14. 09:18:43

Pl. a Tokajicum próbálkozott ezzel (volt róluk szó, nem is olyan régen egy posztban), és jelenleg is próbálkozik, legalábbis a honlapjuk szerint a 2007-es furmint 20 napos héjon áztatáson ment át.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.14. 13:37:08

Huh, azért két hetes áztatásra nem tenném a fejemet, de rövidebb az biztosan van.

Mi is játszunk ezzel az áztatással, próbáltunk már 8-10 napos áztatást is.

Neveket azért nem szívesen mondanék, mert ezek a technológai dolgok olyanon, hogy ezt mondja el a gazda maga. Gondolom megértesz.

vörös és fehér 2008.05.14. 13:53:53

Persze, meg. Azért is kérdeztem, mert emlékszem hogy ti is kevesebb időt tartottatok héjon. Eddig :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.14. 14:53:17

Mostanában két kulcsszó körül pörögnek a gondolataim:

diverzitás és a bátorság

Nem kell félni új dolgokat kipróbálni, be kell vállalni érdekes és izgalmas dolgokat. Néha a legelborultabb ötletek is okosságok és a legrégebbi meggyőződések is változtathatóak. A változatosság pedig alapérték, nem is hiszem, hogy részletezni kell.
süti beállítások módosítása