Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Burgundiai mércével

Domaine Follin-Arbelet Aloxe-Corton 1er Cru Les Vercots 2000

2008.05.25. 02:56 - Műtannin

Aloxe-Corton környékéről származó bor még nem fordult elő az Alkoholista praxisában, ezért messzebbről futunk neki. Fejtsük vissza a nevet először: a Domaine Follin-Arbelet-vel nincs baj, az a pincészet, ugye. Az Aloxe-Corton Burgundia egyik közepes minőségűnek tartott (persze burgundiai mércével közepes!) termőterülete, önálló appellation, a Cote de Beaune északi csücske, Les Vercots pedig a dűlő, ami, mint a névből szintén kiderül, 1er cru besorolású, tehát a jobbak között van, de nem a legjobbak között, Corton dombjának déli lejtőin fekszik, Aloxe-Corton falutól párszáz méterre, kicsit talán lejjebb az ideálisnál, ez a térképen is látható, az igazán jó, grand cru besorolású dűlők magasabb fekvésekben helyezkednek el.

Lám, milyen hasznos az ilyen aprólékos klasszifikáció, akár be is jelölhetjük magunknak a dűlőt a Google térképen, íme:


Nagyobb térképre váltás

A kis buborék konkrétan az ültetvényre mutat, Hugh Johnson és Jancis Robinson gigantikus boratlaszával sikerült pontosan belőni a helyet. Ha a Google fejleszt még egy kicsit, egy-két év múlva megnézhetjük azt is, hogy halad a munka a szőlőben.

Corton dombján termesztenek fehéreket is, de ez egy vörös, pinot noir, mert egy burgundi mi más lehetne?, nem szokásuk a franciáknak a címkén fajtaanalizálni, a burgundi az burgundi, és kész.

Ja még egy információt elfelejtettünk megmagyarázni: 2000. Nem volt nagy év Burgundiában. Olyan pocsék sem volt, mint '94 vagy '92 és '91, de jócskán elmaradt a klasszikus '95-ös évjárattól, de még '99-től és '98-tól is. A Follin-Arbelet nem csúcsborászat, de komoly termelő, több száz eurós palackáron is vannak forgalomban tételei, csúcsborunk a Grand Cru Romanee Saint Vivant, utána a Corton Grand Cru majd a Les Vercots következik. Tehát az itt tárgyalt bor a birtok alsó kategóriás termékének számít, a két Grand Cru kétszer illetve ötször drágább, ahogy az árakat nézegettem,  Vercots 20 és 25 euró között kapható többnyire. (Londonban megtaláltam: 73 000 forint egy tizenkettes karton.)

A birtokot vezető Frank Follin elhivatott terroirista, szakmája pedig geológus, tehát az ember már előre érzi az összes talajréteg minden mineráliáját.

Aloxe-Corton borait a nagy burgundik (és nem nagyburgundik) kifinomultságát csodáló ítészek általában rusztikusnak és egyszerűnek találják, ezt a vélekedést csakis megerősíteni tudom ebből az egy mintából: nyolcéves burgundi létére ritka harapós tanninokkal támad, a borvidékre jellemző finom és elegáns savszerkezetnek sem sok nyomát érezni.

Színe pirosas, klasszikus pinot. Az illata is visszafogott, de visszafogottságában is bódítóan összetett, az animállal szépen tartják az egyensúlyt a fűszerek és a gyümölcsök, szilvásgombóc (fahéj+főtt szilva+édesség), füst és dohány, és egy megfejethetetlen, sötét gyümölcsösség. Rejtélyes, izgalmas, kavargó illat, nagyon sokat ígér. Túl sokat.

A korty elején szépen, határozottan indulnak a savak, de mielőtt kibontakozhatna valami gyümölcs vagy más szépség, lecsap a tannin gyorsan, és lenyom mindent. Utóízben is ez marad persze, az erős pörkölt ízek (nem pörköltízek!) és tannin, tannin, tannin. Plusz a savak emléke. Mintha old school villányi pinot lenne (Vylylan 2003, mondjuk): brutálisan szárító, agresszív tannin, grafitporos nyelet.

Mivel a komolyabb burgundikat illik hosszan szellőztetni, bár itt olyan nagy komolyságot nem sejtettem, megmentettem a fél üveget másnapra, tehát 24 óra szellőztetés után: semmi meglepetés, sajnos. Az illat még mindig jó formában, bár abban is előrébb kerültek a kátrányos, füstös, égett jegyek, de a brutális tannintúlsúly ugyanolyan zavaró, mint előző nap.

Nem komolytalan, nem súlytalan, de burgundi mércével csak belépőbor, éppen csak jelzi, mikre lehetnek képesek az igazán jó dűlők. Ötnél többet, fájdalom, nem érdemel.

Címkék: francia ötpontos 2000 pinot noir burgundia

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87483308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oddbinsa 2008.05.25. 17:06:05

Akarhogy is Burgundia nagysaga elott le kell borulni, DE KIZAROLAG a 15-20 GBP os vorosoktol felfele ervenyes ez a tisztelet. Jellemzoen es elsosorbsn inkabb vegetalisak es kellemesen budoskesek ( a jelzett animalitas) ezek a nagy anyagok. A gyumolcsosseg csak nagyon nagyon halovany es megmarad a Burgundia ajtajat betorni igyekvo ujvilagi Pinot-k sajatossaganak. De lehet, hogy ez esetben a piacosithatosag szempontja ervenyesult borkesziteskor? Eros a gyanum. En maradok a budoskeseknel.

Octopus 2008.05.26. 13:23:26

Egyetértek, elérhető árban mégcsak iható se nagyon van, vagy legalábbis ritka, mint a fehér holló (aki tud ilyet, ossza meg léci)

oddbinsa 2008.05.26. 15:13:54

..és Burgundia nagy ám, van délen, de még Maconnais régiótól északra de Cote d' Or-tól bőven délre a GIVRY nevű falu, mely vöröséről hírös (ez egy "beékelődés" a Chardonnay termő területek között. Ez a givry-i anyag nagyon finom és aki óvilági gyümölcsös pinot akar inni nem túl borzos áron annak erősen ajánlott. De ehhez el kell zarándokolni vagy Givrybe vagy Londonba.

oddbinsa 2008.05.26. 15:15:51

kb 10-13 GBP ez Givry
süti beállítások módosítása