Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Több, mint negyvenkilenc

Borbarát 7x7 birtok és borbemutató

2008.06.16. 06:36 - palack

Szombaton megvolt az idei év legjobb fedettpályás borbemutatója. Nekem legalábbis a zárthelyiek közt a maga műfajában, amióta van, a 7x7 a legjobb. A koncepció három év alatt nem változott, földrajzilag bővült csupán: a Borbarát magazin által legizgalmasabbnak tartott 49 birtokot ismerhettük meg, ezúttal már a Kárpát-medencét tekintve. Ha van hazai boros rendezvény, ahová bárkit jószívvel belöknék, a kezdő borisszától a külföldi Master of Wine-ig, akkor ez az. Itt nem lehet mellényúlni. Nincs olyan asztal, ahonnan szégyenlősen el kellene rángatni tétova ismerősünket. Sőt. Nekem inkább mindig az a bajom, hogy rövid az idő, és túl sok a jó bor.

A helyszín harmadik alkalommal is a Festetics Palota volt. Előfizetőként, előre regisztrálva, hatezer forintért annyit kóstolhattam, amennyit bírtam. Azért nem volt minden tökéletes. Sok helyen túl meleg volt a bor, néhány helyen meg hideg. Hiányoztak a borhűtők az asztalok közeléből, ezt illene megoldani. Sajnos, a légkondicionálás és szellőzés sem működött rendesen, főleg a két kisebb teremben. Volt ez azért, mert ott egy idő után már gyakorlatilag az elviselhetetlenség határát súrolta a népsűrűség. Muszáj lesz több teremben, nagyobb helyen rendezni a következőt, kár lenne ezzel elrontani mindent.

A lényegről csak néhány szóban, mivel nem tudósításra készültem. Rettenetesen erős furmint mezőny volt. A számomra legjobbak: Szepsy Szent Tamás 2006, Demeter Boda 2007, Bott Exczellencziás 2005, Nobilis Barakonyi 2007. Mégis a legnagyobb élményt és meglepetést a Tokaj Pendits frissen összerakott 2006-os furmintja nyújtotta számomra. Lenyűgöző illat, amivel a rendkívül gazdag íz is lépést tudott tartani. Kötelező lesz alaposabban megvizsgálnom. Nagyon ízlett a Hernyák Zöldveltelini 2006-ból, róla hamarosan bővebben is szó lesz. A Villa Tolnay friss, tisztán tartályos rajnai rizlingje kiválóan tartalmas, zamatos volt. Tamásék 2007-es héjon áztatott szürkebarátja vibráló izgalmat nyújtott. Szentesi József tavalyi Pinot Noirja ismét nagyon tetszett, számomra talán a legjobb hazai, amit hosszú ideje kóstoltam. Tiffánék Régimódi Cuvée-je tetszett, bár gondolatban le kellett hűtenem. Amúgy vörösben nálam szokás szerint Ráspi és Gróf Buttler tarolt, bár addigra már a tömegnek köszönhetően az igazi helyét inkább a légszomj vette át.

Végezetül következzék a 7x7 birtok, az idei év kiválasztottjai.

Szabadok: Bussay, Demeter Zoltán, Hernyák, Hollóvár, Homonna, Jásdi, Ráspi.

Kopogtatók: Bott Frigyes, Bott Pince, Laposa, Orsolya, Tamás Pince, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis.

Rejtőzködők: Debreczeni Kálmán, Drozdik Pince, Kaló, Köpcös, Szarka Dénes, Szecskő Tamás, Szentesi.

A nagy is lehet szép: Frittmann, Királyudvar, Patricius, Szeremley, Tokaj Oremus, Tornai, WOW Winery.

Messziről jött ember: Dénes Tibor, Kreinbacher, Merfelsz, Pontica, Rókusfalvy, Tokaj Pendits, Villa Tolnay.

Szemben az elemekkel: Gróf Buttler, Györgykovács, Karner Gábor, Losonci, Maurer Oszkár, St. Andrea, Tiffán.

Gyökeret vertek: Dorogi Testvérek, Fekete Béla, Légli Ottó, Strekov, Németh Attila, Szepsy, Weninger.

Címkék: híradó borbarát 7x7

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr52522100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alföldi merlot 2008.06.16. 09:45:19

Én sajnos nem tudtam ott lenni a bemutatón, így utólagos kíváncsisággal böngészem a bekerültek és a kimaradtak listáját. Ha nem visz nagyon félre a szemem, akkor az újak: Debreczeni Kálmán, Drozdik Pince, Szarka Dénes, Frittmann, Tornai, WOW Winery, Merfelsz, Pontica, Losonci, Maurer Oszkár, Weninger (Losonci és Weninger két éve is szerepeltek). A bukott angyalok: Tokaj-Hímesudvar, Scheller, Jandl, Pannonhalmi Apátsági P., Degenfeld, Disznókő, Lenkey, S. Tinon, Dúzsi, Tokaj-Hétszőlő és Heimann. A kategóriákon belül is volt átrendeződés, pl. a korábban "listavezető" és szabad Szepsy mostanra "sereghajtó" gyökérverő lett. Jövőre talán már meg sem üti a pl. Frittmannék által magasra tett lécet.

palack 2008.06.16. 10:16:45

Az bennem is felmerült, hogy nehéz lehet a kategóriák közt játszani. Ha valaki "kiesik" az egyikből, aki bekerülne újként, nem biztos, hogy ugyanoda való. Szepsynél meg is magyarázzák az átsorolást:

"A Szabadokból a Gyökeret vertek csoportjába átkerülni sokak számára kérdésesnek tűnhet, bár aligha lehet nagyobb vállalás - nevezzük azt szabadságnak vagy a szabadság elvesztésének -, mint mélyen elköteleződni, 'gyökeret verni' egy tájon /.../"

A kategóriák nem jelentenek sorrendet. Egyébként Szepsy az egyetlen ötcsillagos birtok az összes közül.

alföldi merlot 2008.06.16. 10:37:02

Talán nem véletlenül szorul magyarázatra Szepsy átsorolása. A tavalyi "Gyökeret vertek" előhangban pl. így magyarázták a kategória jelentését: "A legnehezebb azoknak a feladata, akik úgy vállalkoznak borászkodásra, hogy borvidékükbe zárkóznak, és - saját hibájuk vagy környezetük kényszere miatt - az összehasonlítás lehetősége nélkül kényszerülnek a gondjaikra bízott szépségek felismerésére és megmutatására." Akkor ez most illik Szepsyre vagy sem?

intéző 2008.06.16. 12:39:25

Nem tudom a Hétszőlő bekerült volna vagy sem egyébként, de abban biztos vagyok, hogy Kovács Tibor kifejezetten kérte az elmúlt évi 7X7 rendezvényen Alkonyi Lászlótól, hogy a jövőben ne hívja meg a Hétszőlőt, mert nem kíván résztvenni a borbemutatón. Hogy miért ? Kérdezzétek meg tőlük.

pecz 2008.06.16. 14:03:03

Az biztos, hogy a Szentesi Jóska PN-ja volt a legjobb pinot.

strasbourgeois 2008.06.16. 23:42:50

Tudja valaki, hogy hol lehet hozzájutni a Szentesi József boraihoz? Zsinórban csak jót hallani róla, ideje, hogy megismerjem én magam őket.

hegyaljai 2008.06.18. 20:08:48

Látom alföldi merlot és palack tanácstalanságát, mert nem tudják követni AL legújabb bakugrásait. Minek ez az ingyen reklám? A szakíróval kapcsolatban én akkor fogok majd legközelebb megnyilatkozni, ha megkóstolhatóak lesznek első borai.

napoletano 2008.06.18. 21:07:04

Ugy tudom, Szentesi Jozsef borait egyelore csak a Maligan ettermben lehet megkostolni, de hamarosan forgalomba is kerulnek. Hogy hol es mikor, azt is a Maliganban erdemes megkerdezni.
7x7 es Hetszolo - ha "intezo" maga hallotta, akkor teny. Ha nem, nem. Sok oka lehet, hogy egy boraszat bekerul, es sok, hogy nem. A most kimaradtak sem tekinthetok "bukott angyaloknak" - minthogy a bekerultek sem angyalok. Azt hiszem, erdemes a 7x7 et annak kezelni, aminek szanjak: figyelemfelhivonak. Az indoklastol, a miert eppen 7x7 es nem 5x5 v 9x9, hat attol legjobb eltekinteni. Emlekezzunk, ez tkp. a valamikori "Birtokok es borok", elso megjelenesekor evkonyvnek igert kiadvany utodja. Az meghaladta a kapacitast, erre, ugy latszik, futja evente. Orulok neki.
Hogy a csoportokat hogyan nevezik, es miert eppen ugy, ott is - ahogy AM idezte- lehet kovetkezetlenseget talalni, es a "misztikus elem" es a racionalitas elleni olykori kirohanasok is inkabb AL koltoi, mint borkritikusi munkassaga reszenek tekintendok. Amihez (marmint a borszakirashoz) azert nem kell neki bort is kesziteni, igy hat "hegyaljai" megnyilatkozasa nelkul is eldocog majd valahogy a szeker...
süti beállítások módosítása