Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Őrségváltás Montalcinóban

Cinzano után Cencioni

2008.06.17. 06:30 - alföldi merlot

Mint arról már többször is tudósítottunk, forr a levegő Montalcinóban. A harasztzörgésből annyi olvasható ki, hogy a hagyományőrzők egyik élharcosa - személyes sérelmét megtorlandó - bemártotta a nagyokat, és a vizsgálatok során számtalan szabálytalanság került felszínre. Mindez azonban csak sejthető, mert istenigazából hivatalos vélemények, ítéletek nem kerültek nyilvánosságra. A tilosbanjárás fő csapásiránya a legfrissebb híresztelések szerint a hozamnövelés volt, azaz a területek nagyságához képest megmagyarázhatatlanul elszaladt a palackszám, dacára annak, hogy fantomdűlőket is találtak, ahol csak a nyilvántartások szerint folyik művelés.
Miután az amerikaiak (a brunellóexport legfontosabb célországa) hiába kértek tájékoztatást a vizsgálat konkrét részleteit illetően, embargóval fenyegettek, majd delegációt menesztettek Olaszországba. A sebtiben cselekvésre kényszerült új olasz agrárminiszter a Montalcinói borvidéket felügyelő (felügyelgető) Consorzio fölé egy háromtagú grémium fölállítását rendelte el, azzal az ukázzal, hogy a dottorék mostantól csírájában fojtsanak el bármilyen manipulációt (közben az egyik professoréról máris kiderült, hogy hétfőig a Castello Banfitól is vett föl fizetést). Ezért vagy másért, de a három évre kinevezett Francesco Marone Cinzano egy év után benyújtotta lemondását és visszatért a bázisra. A Consorzio pedig egyhangú szavazással új elnököt választott. Az új prezident egy kiváló borász: Patrizio Cencioni, a Capanna tulajdonosa. Reméljük, hogy ő rendet tud tenni, bár pokoli nyomás nehezedhet rá, hiszen az esetlegesen bűnösnek talált borászatok öt évnyi brunellót lesznek kénytelenek visszaminősíteni. A múlt héten Montalcinóban járván olyan hírt is hallottam, hogy a nagyok, akik markukban tartják a Consorziót ki akarnak lépni, és olyat is, hogy a kicsik és tiszták, akiknek elegük van a packázásból akarnak kilépni. Gyaníthatóan lesz még rosszabb is, mielőtt jóra fordul.

Címkék: brunello montalcino capanna consorzio cinzano cencioni

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr89523852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2008.06.17. 10:11:17

az esetlegesen visszaminősitett, értéküket vesztett palackokat nyugodtan küldhetik hozzám :)

staropramen 2008.06.17. 11:55:42

mielőtt megköveznék őket , gondoljatok csak a pár évval ezelőtti magyar helyzetre.Mekkora területen termesztettek Kéknyelű szölőőfajtát és tegyétek mellé a Kéknyelű cimkével eladott bor mennyiségét.Folytassam?
Egyébként a " fantomddűlő " nagyon szép kifejezés.( lásd:fantomfájdalom, stb)

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.06.17. 13:40:36

Ahol sok pénz van, ott fejétől bűzlik a hal. Népi leleményszerűséggel szólva. :)

kukko 2008.07.01. 16:45:42

Nem tudom,hogy hova írjam, talán ide kellene...

Szóval a minap láttam az intersparban 1990 Ft-ért '97-es Il Poggione Brunellot. Pedig azt hittem, hogy a brunello "a felsőbb osztályok" bora. Szóval remélem ez nem valami átverés, csak valamit elszúrt valaki, mindenesetre megvettem belőle, amennyit a polcon találtam...
süti beállítások módosítása