Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kadarkás emberünk is back

Vesztergombi József Szekszárdi Kadarka 2006

2008.06.20. 12:45 - BOB

A vájtabb orrú alkoholistáknak talán nem kell külön bemutatni Vesztergombi Józsefet. A kevésbé vájtak pedig jó eséllyel keverik össze testvérével, Vesztergombi Ferenccel, aki immáron Csaba fiával közösen tapossa a szekszárdi borászok ösvényét. Pedig József és Ferenc sokáig együtt vitték a Vesztergombi pincét és emelték másokkal közösen mai rangjára a szekszárdi borokat. Borász lévén persze Ferenc állt a rivaldafényben, söpörte be az elismeréseket, míg a gépészmérnök végzettségű József inkább a háttérben maradt. Aztán gondolt egyet, és úgy döntött: önállóan is kipróbálja magát a bortermelés buktatókkal szegélyezett útján. Azóta eltelt kilenc év.

A palack kolléga által már szőrmentén említett szekszárd-kóstolón futottam össze boraival, a tapasztalást heveny ámulás, hökkenés és elismerő bólogatások kísérték. A mindennapok borának szánt Remete Cuvée-től kezdve a 2003-as létére még mindig vastagon életpályája elején járó cabernet franc-ig bezárólag gondos munkáról árulkodó, egyedi ízvilágú borok kerültek a pohárba. Közülük is külön kiemelkedett a 2006-os kadarka, melyből hamarosan szert is tettem egy palackra mélyebb megismerés céljából.

E kadarka kettőezerhármas elődje az Alkoholista-team szerint az akkor elérhető kadarkák egyik (ha nem a) legjobbika volt, és a 2004-es verzióról is igen elismerően nyilatkozott Műtannin kolléga. Nem csoda: a borász kedvence a fajta, amely így kiemelt figyelmet kap a termékpalettán. Kettőezerhatot mint évjárást pedig már nem kell külön részletezni, szintén az utóbbi évek egyik, ha nem a.

A kettőezerhatos kadarka fajtajellegesen, amolyan kadarkásan rőtvörös. Illatában elsőre határozott meggyet érzek, mögötte azonban elképesztő fűszerkavalkád bontakozik ki. Ezt azonban ki kell bontani belőle, türelemmel, odafigyeléssel, mert első szippantásra talán fel sem képes fogni az orr ennyi aromát. Sáfrány, fűszerpaprika, kávé érződik főleg, mögötte pedig a húslevestől az ásványokig minden. Elbűvölő, megkapó illat, amire talán csak a kadarka képes. Kóstolva pedig élénk, szép savú és harmonikus. A fűszeres-fanyar ízvilágban havány ásványosság is feltűnik. A korty vége meggymagosan, mégis elegánsan kesernyés.

Nem laza és játékos kadarka, mint a Heimann- vagy Malatinszky-iskola, ugyanakkor nem is túl tömör, nem akar cabernet lenni. Leginkább harmonikus, azt mondom. Mindenből pont annyi van benne, amennyi kellemes és kadarkás. A fajta viszonylatában talán mégis az erőteljesebb testű versenyzők közé sorolhatjuk. Minden tekintetben szép bor, nálam a kadarka hall of fame-ben simán dobogós, egy vaskos hatos (6 pont) a jussa, és nagyon csodálkoznék, ha egy év múlva nem lenne az a hatos egy hetes is.

A végére pedig egy empirikus jótanács és két utóéleti megfigyelés: Vigyázni kell a fogyasztási hőmérséklettel, mert melegedve sokat veszít értékeiből. 14 fok körül még nem lóg ki az alkohol, fölötte már sajnos megbillenti a harmóniát. Érdekes, hogy a lecsengés harmonikusabb, ha lenyeljük a bort, nem pedig kiköpjük. És egy hét visszadugózás után is perfektül borszerű bornak tűnik, van benne tehát potenciál is, bőven.

A kép a www.remetebor.hu-ról származ.

Címkék: 2006 kóstolás szekszárd kadarka hatpontos vesztergombi józsef remetebor

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr84530440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2008.06.20. 14:47:34

Nekem közel sem tetszett ennyire nemrég. Meggybefőtt + zöld növényi jegyek, ami nálam inkább gaz volt, mint fűszer :( Max 4p.
Ha valami piros borra vágynék, inkább egy Ráspi Kopár, jobb is, olcsóbb is...

hot little bitch 2008.06.20. 15:30:11

Bár én abszolút empirikus borfogyasztó vagyok, sőt csak mosolyogni tudok az efféle szavakkal való zsonglőrködéseken - mert konkrétan semmit nem adnak vissza a borból számomra - de én ezt a bort szeretem. Van itthon belőle több ládával és több mint jó, kb az elmúlt év egyetlen vörösbora amivel szívesen csalom meg a fehéreket és a rosékat.

MalbecNC 2008.06.21. 09:47:28

Sammi baj, kicsi bitch!Nem te vagy az első, aki nem "érzi" a borleírást, de nem is te leszel az utolsó, aki megsértődik, ha azt mondom: azért van ez, mert valamiért megrekedtél az óvodások szintjén. Ők sem tudják megmondani, hogy miért ízlik egy étel, egyszerűen megeszik, vagy kiköpik. A magyarázat pedig ennyi: finom, vagy nem finom. Az utöbbit esetleg még megfejelik egy "nincs íze" kiegészítéssel.

mrssolis 2008.06.23. 13:34:13

Nekünk nagy kedvencünk Vesztergombi úr, és legalább annyira a borai is. A 03-as Cabernet Franc-ja sajnos elfogyott, a 04-es is jó, de azért nem ugyanaz. Viszont a fentebb említett Kadarka nagyon ott van! És az ár/érték arány is szuper!

hot little bitch 2008.07.08. 14:42:23

Mindenről lehet a szót fosni, ha épp semmi máshoz nem értünk, nézd meg mennyi kritikus megél ebből a dagályos polemizálásból. Nincs ezzel baj, csak ne sértődjetek meg, ha vki átlát ezen a primitív bűvészmutatványon és kacag egyet, mikor a savgerincek dinamizmusának intenzitásáról és egyéb képtelen képzavarokkal tarkított baromságokról fecsegtek egymás közt marha komoly arccal.

Tudnék én beszélni - talán többet és jobbat is mint itt egyesek - a borokról, csak felesleges baromságnak tartom. Pl. amit itt leírt a kedves kritikus negatívumként az szerintem nem igaz egyszerűen. Ebből a borból úgy vhol 30-40 közt ittam eddig, tehát valamelyest ismerem, akkor most mi értelme volt számomra elolvasni az ömlengését, hogy hamis, rossz benyomásokat olvassak?

napoletano 2008.07.08. 15:36:11

HLB- hat ezt speciel nem hiszem el. ti. hogy "tudnek en beszelni". Hiszem, ha majd olvasom. Addig jo borozgatast, a blogozokrol valo velemenyed nem kifejezetten temarol szol, en inkabb eltekintenek tole. Amugy MA-t olvasni nem kotelezo, azt hiszem, nem kopog be az ablakon...

dagadtos 2008.07.08. 16:45:58

HLB, sajnos én is kóstoltam bort, igaz, csak kétszer, teljesen jó ez a leírás. A probléma ott van bogaram, hogy itt mi nem iszunk ugyanabból a borból általában 40 teli palackot - de talán épp emiatt marad is némi agyunk, virágszál!

BOB 2008.07.08. 17:41:24

hot little bitch: még jó, hogy a MűvAlk szerzői közül senki sem ebből él, még a végén magamra venném ... :)
süti beállítások módosítása