Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kadarkás emberünk

Vesztergombi József (Remetebor) Kadarka 2004

2007.03.24. 22:06 - Műtannin

Vesztergombi József a híresebb hozzátartozók (Ferenc és Csaba) mögött sokáig obskuruskodott, de egyre inkább beküzdi magát a slágerlista-éllovas szekszárdi main streambe. Hangzatos pincebranddel (Remetebor) különböztetné meg magát a nálánál ma ismertebb Vesztergombiaktól.

Kitűnő név volna ez, ha a magyar piac nem volna minden elképzelést felülmúlóan családbarát, miszerint csak a személynévnek, illetve abban hisz, egy-egy Vylyan vagy Szt. Andi kivétel, meg a tokajiak inkább, de a magyar borpiacon a jó családnév a legjobb brand, még a rejtőzködő multimilliárdos Csányi is nevére vette a borkombinátot. Vesztergombi József esetében a jó név a sok macera miatt inkább hátrány, mint előny lett.

Vesztergombi József pályája Ferencékkel szinte párhuzamosan (bár alacsonyabb bázisról indulva) ível fölfele, évről évre lépeget előre, nem is kicsiket. Úgy tűnik, kadarkában például ő az emberünk. A Műv. Alk.-stáb szinte egybehangzó véleménye szerint Remetebor József 2003-as kadarkája országos rekord. Lokális maximum. (És valószínűleg globális is. Lásd még: hungarikum.)

A 2004-es soványabb, nyilván. De kellemes, arányos, izgalmas, kadarkás bor szintén.

Ez nem a Heimann-(St. Andi-)féle kadarkakoncepció, nem a könnyített, silleres, gyümölcsös iskola, hanem a koncentrált, sűrű, a klasszikus vörösboros ízlésnek jobban megfelelő stílus.

Véres, kicsit paprikás, kicsit eperlekváros, kicsit földes illat. Olykor még ánizs is keveredik bele. Nincsenek nagy titkai, de azért nem is pakol ki mindent rögtön, mint Vanessza a kamionparkolóban.

Egyensúly van benne, főleg. Kellően határozott, a fajtának megfelelően élénk savak, közepes testalkat mellett jelzésértékű tannin, kellemes gyümölcsök, nagyon nehezen megfogható, de nagyon-nagyon kellemes gyümölcsösség ez, a már emlegetett eperlekváron kívül a naspolyától a túlérett körtén át a görögdinnyéig (!) fedeztem föl benne ezt-azt. A banánt már nem is merem mondani. Finomabb bégetett cuccok is vannak, ahogy Rohály doktor mondaná: tercier aromák.

(Világos, miért szereti Vesztergombi kadarkáit Alföldi Merlot: van bennük jó adag sangiovesés jelleg, toszkánai reminesszencia.)

Nekem még ez a 2004-es kadarka is hatpontos. Inkább hat, mint öt. Lehet, hogy túl jószívű vagyok, de ha ezt kéne innom mindennap, nem lenne nagy bajom. (Egyébként meg ihatnám is, mert ezernyolcszáz palackonként simán belefér, úgyhogy vegyünk hozzá a fentiekhez egy helyes kis Best Buy matrincát is.)

Címkék: kóstolás vörös szekszárd kadarka hatpontos 2004 best buy vesztergombi józsef

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1350315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2007.03.24. 22:32:01

"Ez nem a Heimann-(St. Andi-)féle kadarkakoncepció, nem a könnyített, silleres, gyümölcsös iskola, hanem a koncentrált, sűrű, a klasszikus vörösboros ízlésnek jobban megfelelő stílus."
Hm, megkérdezhetem a szerzőtől, milyen is a klasszikus kadarka?
Heimann és "Szt. Andi" a többi kékszőlőből vajon miért nem könnyed, silleres vörösbort készít(kivéve talán pinot noir)?

franki 2007.03.25. 15:32:45

Az "őszinte"kadarka gyümölcsös, füszeres. Az ERŐSÍTETT kadar meg a "sűrű".Miért adjunk minden fajtára uniformist?

pelotepincsi 2007.03.25. 21:19:50

Ha szekszárdi kadarkáról beszélünk, szerintem a 2003 - as évjáratú Szent Gaál Pincészet Kadarka kiemelkedő alkotás.

Octopus 2007.03.26. 10:54:45

Sztem is remek a Remete kadarka, de azért a Magyalos jobban bejön. Hihetetlenül egyedi, és lehet hogy ezen a "burgundi-közeli" vonalon többet lehetne kihozni a fajtából. Illetve jó lenne tudni, hogy melyik irány rejt nagyobb potenciált. Szvsz leginkább a kadarkával csinálhatnánk nagy (vagy inkább igazi) MAGYAR vörösbort, akár magában, akár bikavér gerinceként, akár más házasításban (pl régi villányi: kadarka + kékopi - készül ilyen manapság?)

Félédes Zweigelt 2007.03.27. 10:00:15

Ne féljünk kimondani, hogy a kardarka - elegáns. Félreértés ne essék, a 2003-an Remete kadarka sem úgy sűrű, koncentrált, mint egy ausztrál shiraz-cabernet, hanem mint egy jobb burgundi. Ha odafigyelsz rá, nagyon komplex és fűszeres lesz, ha viszont a konyakmeggybombát keresed, akkor ez is csak egy vékony világospiros fröccsbor. V. Remete József egyébként amellett, hogy kadarkavilágbajnok, máshoz is ért: 2000-es kékfrankosát azóta is visszasírom, és a merlója, bikavérje is nagyon ott mozog. Lehet, hogy soha nem lesz celebriti, mert sem agyonkoncentrált tizenötösalkoholú brutálisban sem savtalan-tannintalan gyümölcsösben nem utazik, viszont nekem mindig az egyik kedvencem lesz. Számomra az ilyen borok jelentik az igazi Szekszárdot. Asszem meggyőztetek, ideje lesz kibontani a 2004-es Remete kadarkámat.

zoli 2007.03.27. 10:33:50

Nem burgundi vagy bordói-stílusban kell gondolkodni. A kadarka olyan, amilyen és hát sötét, csersavdús, alkoholgazdag, vastag bor nem lesz belőle (természetes körülmények közt)...

Sárfehér 2007.03.27. 10:35:11

pelotepincsi: nekem, sajnos, rossz tapasztalatom volt a 03-as Szt Gaállal. A 2002-est nagyon szerettem, de a 03-ast egyszer egy hétig kóstolgattam vissza, annyira nem akartam elhinni, hogy nincs benne semmi. Szó szerint. A VJ kadarkára meg nagyon kíváncsi vagyok, sürgősen be kell szereznem.

Műtannin · http://amuva.hu 2007.03.31. 01:03:33

Bocsánat, rég jártam erre.
Azért válaszolnék Zolinak: fogalmam sincs milyen a klasszikus kadarka, de a legkadarkásabb borászaoknak sincsen, sokuknál program is keresni a nagyszülők legendás kadarkáját. Én klasszikus vörösboros ízlésről beszéltem, helyesebben talán klasszikusvörösboros ízlés, szóval annak Veszetrgombi József kadarkája a maga koncentráltságával (a fajtához képest, nyilván) jobban megfelel.
A második kérdés nyilván költői.

gezabá (törölt) 2009.09.04. 19:12:12

hát, a 2006 évjárat is ott van. még ha nem is értek hozzá. de kiművelt, tartalmas, meglepően gazdag bor (val a név rossz asszociációkat hoz fel az alsóbb szinapszisokból). értő kéz, esszencia, tudás van benne. kadarkástúl, persze, szokni kellene, de nem utasítanám vissza a feladatot (magyarán, nem a szokott (vörösbor) ízvilágot hozza, ami egy amatoeur-nak meglepő).
sok ilyet!
süti beállítások módosítása