Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Juhfarkozásaim - első epizód

Laposa és Oszvald juhfarkok Somlóról

2008.06.23. 07:59 - vörös és fehér

A juhfarkkal kapcsolatos sztereotípiák eloszlatásának legjobb és legélvezetesebb módja, ha megkóstolunk a fajta boraiból többet is. Lehetőleg gyors egymásutánban. A kísérlet végeztével talán többé nem használjuk azokat a szavakat, hogy "nászéjszakák bora", sőt, még az is bebizonyosodhat, hogy nem csak 10 évente ad jó bort ez a fajta sem. Többek között ilyen közhely-oszlató szándékok miatt dugózok ki 2*2 juhfarkat. Az első két bor mindenesetre bíztató volt, nyári melegben hidegen ajánlom őket.

Bazaltbor Somlai Juhfark 2006

Elsőként, óvatos duhajként, biztosra mentem. Már tavaly augusztusban is kóstoltam a frissen letöltött bort, és akkor ez nyerte el legjobban a tetszésemet a pince 2006-os tételeiből. Bob októberi értékelésének hatására elfektettem a palackjaimat, de az egyiket most előhúztam, vajon összerázódtak-e már benne az összetevők? Hevesen bólogatok: szép állapotban van ez a bor. Színe nem kopott meg - szalmasárga, tükrös. Illata elsősorban virágos, gyümölcshegyeket ne ettől a bortól várjunk. Lehet érezni benne a bazaltos talajt, meg a háttérben egy kis pörkölt földimogyorót, amikor még a héja is rajta van. Másnapra ez utóbbi jegy vissza is vonul. Kóstolva igazi somlai: ásványos, olajos struktúrájú, finoman rezgő savú. Megbizsergeti a kóstoló nyelvét, de maradandó sérüléseket nem okoz. Viszont a gyakran elhangzó jó tanács, miszerint somlói bort kicsit melegebben kóstoljunk erre a tételre nem igaz. A közel 15-ös alkohollal ugyanis a savak csak egy ideig bírnak lépést tartani, ha túlmelegszik a pohár az alkohol már túlfűti a szájat. Lecsengése nagyon hosszú, sós érzetű. Most 7 pontot érdemel ez a tétel.

Én a pincében vettem a palackot annó, most a Decanter szaküzletben 3300 forintért tudnám klubáron megvenni. Muszáj megemlítenem, hogy a megújult honlap nem nyerte el tetszésemet.

Oszvald Pincészet Somlói Juhfark 2005

A Borfalu Bortékában ajánlották figyelmembe ezt a palackot, ez úton is köszönet érte. Oszvald Lajos borai nekem eddig kimaradtak, de ahogy az alkoholista kereső dobozát használtam, úgy tűnik: nem csak nekem. Első találkozásom a pincével mindenesetre bíztató volt, korrekt bort kaptam, viszonylag korrekt áron (2000 forint körül volt egy palack).

A kitöltéskor feltűnő volt, hogy kevésbé harsány színű ez a tétel, mint a Laposa bor. Tükrösségben azonban nem marad el tőle, viszont sokkal fürgébb lefolyású, mint amaz. Illata nem túl erőteljes, az ásványosság itt nem dominál, inkább egy enyhe őszibarackosság tűnik fel. Ha túlmelegszik, némileg itt is előtérbe tolakszik az alkohol, ami egyébként 12,5-ös szinten áll. Kóstolva hasonló benyomás ér: alapvetően egy gyümölcsös, kicsit édeskés (maradékcukor-gyanú!) bort kapok, ahol a savak néha el-elmaradoznak. Karcosságnak, csípősségnek a gyanúja sem merül itt fel. A sós, ásványos jegyek is csak a lecsengésre jönnek elő, azonban az utóíze így is jóval rövidebb, mint társáé. Egy jól iható, hibáktól és izgalmaktól mentes bor ez, jutalma erős 4 pont.

A hamarosan bemutatásra kerülő újabb két juhfarkért Somlóra kell elzarándolkolni, ugyanis kereskedelmi forgalomba nem került tételekről lesz szó.

Címkék: 2006 2005 kóstolás fehér négypontos somló hétpontos laposa bazaltbor juhfark oszvald

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr97534217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.06.23. 08:22:50

A fajtát nem szeretem, az a baj..de lehet, hogy ez csak sztereotípia...sebaj...

A honlap egyébként jajjj...

pelotepincsi 2008.06.23. 08:45:08

atyaisten! tényleg nagyon gáz a honlap. pedig a Laposa borok címke kivitelezését kifejezetten kedvelem...

lackó 2008.06.23. 08:47:42

Nem értem, miért nem lehet továbbvinni azt a stílust a honlapon...kár...közösségi nemtetszésnyilvánítást Bencének!

pecz 2008.06.23. 09:26:04

Az egy dolog, hogy nekem sem tetszik Laposáék honlapja, de nem is működik. A hirekre kattintva pl. kíírja, hogy 3 hír van, aztan klikk es semmi...

vörös és fehér 2008.06.23. 09:29:19

no, reméljük azt, hogy ez egy feltöltés és véglegesítés előtt álló bétaverzió. örüljünk inkább együtt a remek juhfarknak, amit a pincéjük adott.

hvuk 2008.06.23. 10:47:02

Kedves Pecz!

Ha rákattintasz a "Friss hírek" szövegre, akkor fel is jön az a három hír, bár jobb helyeken ezeket nem "híreknek" nevezik. Ez a három az:
"English / Deutchs"
"Magunkról"
"Üdvözöljük weboldalunkon!"

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.06.23. 10:47:03

Várnám azt a pillanatát a cikknek, ahol kifejti a szerző, hogy miért nem a "nászéjszakák bora" a juhfark. Ha már ezzel kezdte.

Sárfehér 2008.06.23. 10:48:48

Én viszont szeretem a juhfarkot. :)))Kóstoljátok meg pl. Dobosi Dániel 2006-os zánkai változatát. Egy markáns savgerincű, kevésbé ásványos, tiszta, üdítő bor. (Az van ráírva, hogy bio - osanban is láttam.)

vörös és fehér 2008.06.23. 10:55:54

mert mitől lenne az? szerintem ennyiből a hárslevelűre is ki lehetne találni, hogy ő meg az egyéjszakás kalandok bora. minek ilyen jelzőket aggatni borokra? inkább a fajtát, termőhelyet keressük a borban.

vörös és fehér 2008.06.23. 11:07:13

de majd a második páros után levonom a konklúziót, ígérem...

Sárfehér 2008.06.23. 11:09:03

Én úgy tudom, a somlaiak is általában a somlai bort tekintik a nászéjszakák borának, nem a juhfarkot, mint fajtát.

lackó 2008.06.23. 11:18:24

Valaki a nászéjszakák borának tekint egyetlen bort is? :))) Illetve..van olyan, aki nem inna szívesen szép somlait a nászéjszakáján?

vörös és fehér 2008.06.23. 11:32:07

én konkrétan találtam olyan forrást, hogy a somlai az, olyant hogy a somlai furmint az, és olyat is, hogy a juhfark. de mindegyik a magas sav -->fiú lesz az utód mondakörre épít, nos ezt a karcosságot kezdi levetkőzni somló mostanság. a juhfarkak is, egyre inkább.

hulis · http://kotenyke.blog.hu 2008.06.23. 13:44:35

Egyszerűen nem értem, hogy a Tornai Pincészet Juhfark miért nem kerül tesztelésre. Én például nem szeretnék sehova sem elzarándokolni, ha juhfarkra vágyom. Szóval a kereskedelmi forgalomban nem kapható tételek lehet, hogy érdekesek, vagy szépek, de elérhetetlenek... Hja és nem említitek, hogy mindenhol csak a Badacsonyi Gazdaság juhfarkja fut somlói juhfark néven - pocsék, ihatatlan, rémes és köze nincs Somlóhoz, de fos olcsó.

dalton1 2008.06.23. 16:09:08

Szerintem abszolut semmit nem nyom a latban egy bor értékelésénél hogy a néphagyomány mit tart róla, következtetésképpen értelmetlen kritizálni vagy kijelenteni hogy tévedés...

A tokajit is issza mindenki nem csak a királyok...mégse mondjuk hogy márpedig marhaság hogy a királyok borának neveztetik...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.06.23. 17:12:13

A somlói bor mint a nászéjszakák bora egy határozott marketingcéllal kitalált, ugyanakkor kedves városi legenda. Az meg, hogy a juhfark lenne ez a nászéjszakák bor pedig egy néhány éves dolog.
Igazándiból sok jelentősége nincs a dolognak, de nem néprajzi hagyománynak, hanem egy ügyes fogásnak kell látni a dolgot.
A 2006-os amúgy nagyon juhfark barát év volt, főleg ott ahol nem hagyták megfőni a melegben a szőlőt és türelemmel kivárták a teljes érettséget.

fiukapresszobol · http://fiukapresszobol.blog.hu 2008.06.23. 17:55:56

Szervusztok Borértő emberek!

A bort mi csak tanulgatjuk még és kóstolgatjuk, szeretnénk fejlődni.

Ugyanakkor komoly eredményeket kezdünk elérni abban például, hogy egy boros weboldal hogyan nézzen ki.

Megcsinálni még nem tudjuk, de INGYENESEM megmutatjuk, a városból hívtunk egy mentort!

fiukapresszobol.blog.hu/2008/06/06/2_lecke_1

Ölelünk mindenkit!

Fiúk a presszóból

fiukapresszobol.blog.hu

BOB 2008.06.23. 18:12:01

hulis: alkoholista.blog.hu/2007/07/27/bazaltkocka_diszdobozban

Mellesleg mindkét itt kóstolt juhfark kapható kereskedelmi forgalomban is.

ezerjoe 2008.06.23. 19:50:25

TAKÁCS LAJOS!!!!!!!!!

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.06.24. 10:10:41

Köszi a választ! Érdeklődve várom azt a konklúziót!

kádkongató 2008.06.24. 18:53:12

a honlap nyilvánvalóan átmeneti állapotot sejtet(bár már elég hosszú ideje). a juhfark meg okos. azt hiszem tavaly nyáron kóstoltam utoljára de v&f értékelése közel van az enyémhez. Talán a legjobb boruk volt 2006-ból. Az alap szériából. Be is táraztam belőle, még nem merem kinyitni. lassan lassan.. Mutatott a Bence egy juhfark szelekciót is. NA az aztán kőzet minta volt, talán már túlon túl is. Várom már nagyon a 2007-eseket tőlük.
süti beállítások módosítása