Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jancis Robinson furmintozik

Modern Hungary

2008.06.27. 09:21 - alföldi merlot

A borírás nagyasszonya tavaly egy Caroline Gilby MW által levezényelt londoni bemutatón kóstolt magyar borokat, és a száraz furmintok iránt ébredő érdeklődést látva most eszébe jutott, hogy publikálja kóstolási jegyzeteit. A Mrs. Robinson által kóstolt borok között szerepel Szepsy Szent Tamás furmintja, a Patricius és a Dobogó száraza, de akadnak vörösök is Malatinszkytől, Gerétől, Bocktól, Thummerertől. A kóstolási jegyzeteken túl a száraz furmint esélyeiről is közöl egy értő és kompakt áttekintést, igaz, ezt szinte teljes egészében Mészáros Gabriellától veszi át. A mi nagyasszonyunk pedig mond egy bátrat, ami az ő szájából is nagyot szól, de ha az olvasóknak csak a fele (mint tettem én is) a hanyag szövegtagolás hibájából JR-nak tulajdonítja a kijelentést, akkor a száraz furmint megkapta a kezdő lökést. 

Következzenek a borok és a pontszámok (a leírásokból is csipegetve): 

Száraz fehér:

Szepsy, Szent Tamás Furmint 2005 Tokaj 16.5
Mélyarany. Mézesen intenzív, ám csontszáraz, rengeteg savval és egyfajta dióssággal. Nagyon egyedi és nagyszerű, telibe trafálja a szájat: extrakthegyek és savhegyek. Lebunkózza a szájat! Hatalmas és eléggé emlékeztet a klasszikus Savennières-re a maga szikárságával. Van benne némi aszalt sárgabarack, de egyáltalán nem édes.

Anthony Hwang, Királyudvar, Domain Sec 2005 Tokaj 17
Noel Pinguet készítette a Domaine Huet-től. Kísértetiesen hasonlít egy Vouvray sec-re!

Royal Tokaji, Dry Furmint 2006 Tokaj 16.5
Almahéj és sárgabarack, üdítő savakkal – egyértelműen „modernebb”, mint a 2004-es. Igazán érdekes struktúra, magas savak és extrakt, de sokkal jámborabb, mint a Szepsy.

Royal Tokaji, Dry Furmint 2004 Tokaj 16

Ch Megyer, Dry Furmint 2005 Tokaj 15+
Szép, határozott zöld gyümölcs aromák, de a korty eléggé fanyar. A tanácsadó Michel Rolland.

Patricius, Dry Furmint 2005 Tokaj 16
Kissé fanyar, de micsoda személyiség!

Dobogó, Dry Furmint 2004 Tokaj 16.5
Almás, élénk, elképesztően finom sárgabarackkal a korty közepén. Nem lóg ki a sav.

Gál Pinot Blanc 2005 Eger 15-

Tornai Juhfark 2004 Somló 15
Ázott gyapjú jegyek, aztán gazdag, kerek, alacsony savak a kortyban. Nagyon tiszta és csontszáraz.
 

Vörösek:

Malatinszky Pinot Bleu 2006 Villány 16
Nagyon friss és fiatal. Édes és bársonyos – némileg emlékeztet a mai világdivatra, viszont nem túl alkoholos. Pinot noir és kékfrankos.

St Andrea, Áldás 2005 Eger 16
Édes, meglehetősen lágy némi fával. A lecsengés tanninos és elég fanyar.

Malatinszky Cabernet Franc 2004 Villány 16.5+
Meggyőző, habár erősebben extrahált és fás, mint a Weninger & Gere. Kissé talán túl tanninos a lecsengésben?

Weninger & (Attila) Gere Cabernet Franc 2004 Villány 17+
Lágy és könnyed, gyengéd textúra. Finom és kiegyensúlyozott. Arányos és magabiztos.

Gere, Cuvée Phoenix 2004 Villány 17
Telt és gyümölcsös - burgenlandi vörösökre emlékeztet. Nagyon jól elkészített.

Gere, Kopár Cuvée 2004 Villány 17
A Weningernél kissé robusztusabb. Gazdag, élénk és kifinomult.

Thummerer Reserve 2003 Egri Bikavér Eger 16.5
Nagyon koncentrált és sűrű, aztán édes és szaftos. Gratulálok!

Thummerer 2003 Egri Bikavér Eger 16
Őszinte és bársonyos.

Bock Cuvée 1999 Villány 17
Sűrű, csiszolt és sima. Igazán szép és érdekes házasítás, amiből kifinomult és felnőtt bor született.
 

Fehér édes:

Füleky, Late Harvest Pallas 2004 17
Pikáns illat. Nagyon tetszetős és élénk. Sárgabarack, nagyon, nagyon tiszta, élénk és frissítő. A lecsengés már-már mentás.

Royal Tokaji, Mézes Mály 6 puttonyos Tokaji Aszú 1999 17.5
Az illat kissé poros velúrra emlékeztet és áztatott mazsolára. A savak lehengerlőek! Nagyon erős szárított sárgabarack és almahéj aromák.

Royal Tokaji, Mézes Mály 6 puttonyos Tokaji Aszú 1993 17
Sokkal édesebb, mint az előző, talán mert kevesebb a sav. Enyhén mazsolás és meleg karakterű.

A fenti kóstolási jegyzetekkel egyidejűleg jelent meg a Dry Furmint - good or bad? című cikk, amely jórészt Mészáros Gabriellát idézi. Számunkra nyilván nem sok újdonságot tartalmaz, de itt olvasható az a megállapítás, amire én is fölkaptam a fejem, és nyilván sokan mások is. A kijelentés így szól: „Az én szigorúan magánvéleményem az, hogy a három legérdekesebb és legszebb fehér bort adó fajta: a rajnai rizling, a chenin blanc és a furmint. Mindhárom fajta egyaránt kiváló édes és száraz bort ad, főként az extra és valahogy rendkívül szép savaiknak köszönhetően.” Mészáros Gabriellától érdeklődve kiderült, hogy ezek az ő szavai. Az egyik szemem sír, a másik nevet: őt nyilván kevesebben ismerik, mint Jancis Robinsont, viszont garantáltan jobban ért a furmintokhoz.

Címkék: furmint st. andrea dobogó jancis robinson szepsy malatinszky patricius gere royal tokaji mészáros gabriella weniger

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr29541625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2008.06.27. 17:37:21

Muszáj kicsit nevetnem a pontokon ismét, ismerve pl. JR bordeaux-pontjait. Vicces lista lenne ide most beírni, hogy hány bordói cru classé marad alul szerinte akkor a Phoenix cuveé-vel szemben. Mondjuk csak pár példa, 2005-ös, tehát nagy bordeux-i évjárat: Brane-Cantenac, Léoville-Poyferré (!), Rauzan-Ségla, Pontet-Canet, csak úgy példaként, na ezeknél mind jobb a Phoneixünk, végül is az feltámad, vagy mi. De nem kell aggódni, mert a Pichon-Baron, vagy a Pape-Clement már képes hozni ugyanannyi pontot, na többet nem, de megüti a Phoenix-cuveé szintjét. Mondanám, hogy udvarias egyszerűen, dehát ugyanannak a pincészetnek a csúcs és az alap cuveé-jét is ugyanarra a pontra tette. Az a helyzet, hogy teljesen és abszolút hülyének vagyunk nézve, hányingerem van már a nemzetközi nagyok borpontjaitól, az övétől különösen.

napoletano 2008.06.27. 21:49:59

Nem leven bordoi rajongo, es korlatozott tapasztalatokkal birvan a francia borokrol, csak szordinosan tudom alatamasztani dagatost. JR-t en frankomannak tartom, minden, ami onnan kerul ki, az eleve felul ven ertekelve, ez engem meg a Borenciklopediajaban is zavar (bar akkor dagatos altal irtak szerint Bordeaux nem).
En inkabb arra kaptam fel a fejem, hogy a Kiralyudvar Sec-jet a Hwang-tulajdonban levo francia pinceszet borasza jegyzi (es nem Demeter Zoltan?). Hm... ha ez igy van, van tippem, miert valt ki Szepsy I. a vallalkozasbol. Amugy a Szt Tamas vs. K.udvar Sec -et en maskeppen rangsorolnam. A masik huha! a Ch.Megyer-nek valo Roland-tanacsadas.

Azert hirkeltes ide v. oda, igazan nem tunt ugy, hogy valoban odafigyelnenek azok a "nagyok", akik irnak magyar borokrol. A voros-feher pontok olvastan is felszaladt a szemoldokom nehanyszor, mert szerintem a magyar vorosok relative nem tartoznak annyira az elbolyba, mint a feherek (hogy melyik hany ermet nyert, azt nem tekintem ertekmeronek).

dalton1 2008.06.27. 23:07:34

Érdekes megfigyelni hogy hány borra mondja hogy "hasonlít"...a tény hogy nem igazán tudják elhelyezni a magyar borokat (főleg a tokajiakat) és szerintem ugyanez van más kelet-/dél-európai borokkal is.

Csak akkor hol a nagy szakértelem?

(Amúgy a legtöbb nemzetközi "szakértő"-ből a tisztelet hiányzik egy kissé szerintem. És a szakértelem tisztelet nélkül száraz tudomány amit bárki elsajátíthat. Minden országban és bortermelő vidéken tudok jó bort találni. Gondolom a szakértők is, de a kevésbé ismert/híres mindig egy lépcsőfokkal lejjebbről indul.)

dalton1 2008.06.27. 23:12:26

A másik hogy kiadok egy könyvet amiben gyakorlatilag egy helyi szakértőt idézek a helyi borokról és a cím pedig "...good or bad?"

Ha ezt a könyv "írója" el tudja dönteni nem szorul rá idézetekre...márpedig a cím azt sugallja hogy ezt a kérdést el kell dönteni...de a könyvből nagy pénzeket fog beszedni.

Tényleg üzlet minden.

Octopus 2008.06.30. 10:04:47

Ezekkel az ésszerűtlen pontokkal simán beleillik a nő brit Decanterbe ;) Kezdek kételkedni, hogy egyáltalán ért-e ahhoz, amit csinál. Az általuk osztott pontok teljességgel következetlenek és használhatatlanok.

oddbinsa 2008.06.30. 10:50:52

Octopus, JR valóban ÉRT ahhoz, amit csinál. Nem véletlenül áll a neve mellett az a két betű. Sőt mi több kőkemény a nő.
Azt sajnálom, hogy Mészáros Gabriella szavait lopják, de nem hiszem, hogy tudatosan, ha pedig igen, akkor érvényt kell szerezni az igazságnak és ezzel is a magyar bor jóhírét kelteni.

alföldi merlot 2008.06.30. 11:34:47

Szó nincs arról, hogy Mészáros Gabriella szavait ellopta volna Jancis Robinson. Az más kérdés, hogy a cikk szerencsétlen tagolása miatt nehéz megállapítani, hogy meddig idézi MG véleményét, és hol kezdődik a sajátja.
Ami pedig JR földbe döngölését illeti, ezt nagyon provinciális reakciónak tartom. Szerintem inkább örülnünk kellene annak, hogy érdeklődik a furmint és a magyar borok iránt, és ha esetleg a véleménye nem egyezik a magyar konszenzussal (ha van ilyen egyáltalán), ez a legkevésbé sem meglepő: más borokon iskolázódtunk. Persze a helyiek mindig jobban értenek hozzá, és most kivételesen mi vagyunk a helyiek.

muskotály küvé 2008.06.30. 13:25:06

A "hasonlítás"-on nem kell csodálkozni, egyszerűen megpróbálja a kóstolt magyar borokat az általa ismert koordinátarendszerben elhelyezni. Márpedig a világ borszerető közönségének legnagyobb része nem magyar borokon nőtt fel, így természetes, hogy nem mi vagyunk az etalon.

dagadtos 2008.06.30. 15:36:46

Kedves alföldi merlot, minden tiszteletem ellenére és nem vitatva JR hozzáértését csak annyit kérdeznék: kóstoltál-e már nagy bordóit (feltételezem, igen) és volt-e szerencséd a Phoenixhez? Ha igen, onnantól nincs több kérdésem. Nem kell ehhez MW-nek lenni, meg szokásos boros misztikumot kreálni köré. Kíváncsi vagyok, ő melyiket töltené a vendégeinek...

napoletano 2008.06.30. 15:52:46

Egyetertek AM-val hogy az jo, ha JR furmintozik. Azzal is ovatosan bannek, hogy JR ert-e a borokhoz. Szerintem igen, nagyonis. Csak frankoman. Kisse lekezelonek tunik, ahogy ir ugy alt. nem-francia dolgokrol (ez nem jelenti,hgoy mindentol hasra esne, ami francia, csak igencsak hajlamos nem-hasra-esni, ha nem francia)? Hat istenem, ki tokeletes...
A borokon valo iskolazas - nekem meggyozobbnek tunne, ha mindenki mindig vakon kostolna - ugye irrealis? Igy hat ki-ki vagy nyitottabb, vagy nem, az ismeretlen dolgokra, es tudja/nem tudja ertekelni, ha valami mast talal. Ezert tan nem feletetlenul kell helyinek lenni, hogy jobban ertsunk ... En azert megizzadnek, ha vakon kostolas utan kene megmondanom, honnan is valo? Az eddigi alkalmankenti teszteknel kb. 50-50 aranyban lottem melle, azaz random... ha tudtam, melyik orszagbol van, akkor azon belul mar konnyebb volt elhelyezni. Talan ez az "elhelyezes" nem megy a nem-honosaknak. Kinek-kinek van (es legyen) kulonbozo etalonja - es ez is kulonbozik, attol fuggoen hogy mit akarunk? nagy bort, vagy kereskedelemben sikeres bort? Vannak nagyhiru borok, de szoljon az, aki nem tud olyant, ami a hires testverrel egyenrangu minosegu, sot jobb, de nem annyira ismert. Ugye van ilyen Mo-n, Toscanaban, Champagne-ban, esigytovabb.
Az elso lepes, es ezert jo a JR cikke, tokeletlensege ellenere, hogy kedvet csinal masoknak is ahhoz hogy elkezdjenek kalandonzi a furmint fele. Jol fognak jarni, bizom benne.

alföldi merlot 2008.06.30. 17:18:31

A Phoenix engem is meglepett. De a szent palackvariáció olykor csodákra képes :)
Az ember szeretné, hogy a pontjai univerzálisak legyenek, de természetesen a kontextus általában fölülírja a jó szándékot. Mi így jártunk Bordeaux-val: alkoholista.blog.hu/2007/04/17/bordeaux_i_kultursokk

dagadtos 2008.07.01. 01:48:57

Köszi a választ, a cikket természetesen már ismerem, mindkettőt. Nekem ugyan a Bock 99 és a phoenix egy pointra helyezése és furcsa a vörösöknél, dehát valóban, ő a profi, meg palackvariáció (értsünk ezalatt bármit is, ugyebár többértelmű, azt hiszem:), helyi ízlés, stb.
És igen, nálam valószínűleg felülírja a pontok objektivitását a kontextus. Nálam, de vajon a világ 10 leghíresebb szakírójának egyikénél nem jogos-e az elvárás, hogy ne írja felül?

hegyaljai 2008.07.01. 08:15:17

Kedves alföldi merlot!
Nincs konszenzus a száraz furminttal kapcsolatban. Talán csak abban, hogy milyen irányba ne. (Kevesebb kén és új fa jelleg, mint korábban, és inkább palack mint hordós érlelési jegyek.) A stílusok változatosak, és ha csak arra gondolunk, hogy a borértő közönség számára meghatározó Disznókő, vagy az Oremus Mandolása nem is szerepel ezen a listán, akkor láthatjuk, hogy a borítészek és a fogyasztók által elismert stílusok száma is legalább három csoportba osztható. Olajos, alkoholos töménység. Gyümölcsös játékok. Kirobbanó mineralitás. Ezek az egyes stílusok vezérmotívumai, melyek persze keverednek, és az ezek iránti elfogultság és fanatizmus alapján favorizálja az aki kóstolja.

Sárfehér 2008.07.01. 11:31:17

Asszem, emlegettem már a Puklus pince 2007-es furmintját. A kevésbé minerális, visszafogott kén, nagyon játékos fajta. (A 06-os is jó, de nincs meg ez a játékossága.) Talán azért fogott meg, mert ezzel a stílussal még nem találkoztam. (Amúgy 1200-ért a madarasban remek vétel).

Engem abszolút nem zavar, hogy furmintban nics konszenzus, tetszik a változatosságuk.

Egy kényes kérdés: hallottam már olyat, hogy a furmintba kell mindig egy kis (esetleg nem csak egy kis) hárslevelű. Tudom, hogy az ilyet nem illik feszegetni, de mégis érdekel. Pl. sok furmintban érzek egy mézes-hársas ízt, ez vajon a közeli hárslevelű sorokból jön? (A Puklusban nincs meg ez a zamat - félreértés ne essék, nincs semmi bajom vele, csak kíváncsi vagyok.)

hegyaljai 2008.07.01. 20:05:41

Kedves Sárfehér!
A jogi helyzet tiszta, az nevezhető furmintnak, amelyiknek legalább 85 % az. Ja és persze az Somlói, vagy Tokaji furmintnak, amelyikben az egyéb fajta engedélyezve van az adott borvidéken. Néhányan visszaélnek ezzel, hiszen 5 % Sárga muskotály olyan illat zamat többletet adhat a borhoz, melyet furmint esetén csak brutális termékorlátozás, és különleges termőhely, speciális talajadottság esetén jönne létre. Persze a sokak által favorizált "öreg tőkék bora" esetében nincsenek fajtatiszta ültetvények. Egyébként is az egész eredetvédelmi rendszerünket újra kell írni az EU borpiaci rendtarttásának változása kapcsán. Na ezért sincs konszenzus.

Sárfehér 2008.07.01. 20:34:52

Kedves Hegyaljai, köszönöm a választ. Aszt hiszem, törvény ide, törvény oda, ha lehet is furmintnak hívni 15% egyéb fajtával, ez megint egy olyan dolog, amit föl kéne tüntetni a palackon. Egyébként meg hajrá furmint.

hegyaljai 2008.07.01. 21:25:19

Kedves Sárfehér!
Sajnos nincs igazad!
A helyi szabályozás lehet ennél az EU konform magyar szabálynál szigorúbb. De sem Tokajban sem Somlón nem hoztak eddig ilyen szabályt. És ha nem, akkor mit írjanak rá?

palack 2008.07.02. 00:21:13

Attól, hogy nincs szabály, ami kikényszeríti, még rá lehetne írni, hogy más fajta is van benne.

hegyaljai 2008.07.02. 09:11:08

Kedves palack!
Mutass egy olyan példát, ahol nem kötelező, és mégis ráírnak valamit, ami rájuk nézve nem előnyös! :)

Sárfehér 2008.07.02. 09:48:42

Ajaj, írtam egy szép hosszút, de most sehol sincs. Akkor csak röviden:

Miért hátrányos a borászra nézve, hogy ha ráírja, hogy van még benne ezmegaz? El tudom fogadni, ha egy borász azt mondja, hogy a furmintba kell még más is. Ráadásul bizalmat is ébreszthet, lám, nem akarnak átverni. A laikus borínyenc, mint én, különben is szereti, ha apró műhelytitkokat árulnak el neki, és ezáltal kissé beavatottnak érezheti magát. :))

Azt sem tilos ráírni a palackra, hogy "100% furmintból készült", csak igaz legyen.

Amit én hallottam a furminttal kapcsolatban az, hogy sokszor jóval a megengedett 15%-nál több hárslevelű megy bele. Igazából arra irányult a kérdésem, hogy ez hm, trivialitásnak számít mondjuk Hegyalján? (És itt nem piszkálódni akarok, de tényleg kiváncsi vagyok rá.)

shiraz 2008.07.02. 14:07:53

a tokaji száraz furmint (és persze rá lehet fűzni a többi borvidék furmintját is) egyértelműen Mo. vezérsztorija lesz a következő években. egyébként már most is az.
vicces info forrása lehet JR úrhölgynek, aki azt mondta neki hogy a Királyudvar Sec-et Noel készíti... úgy látom a legmagasabb pontszámot osztotta ki neki a fehérek között.

shiraz 2008.07.02. 14:11:24

Sárfehér,
ahogy hegyaljai már írta, többen "játszanak" a muskotállyal kis százalékban a furmintokhoz adva. a borkedvelőre sokkal nagyobb hatása van így a bornak de csak friss korában, utána elveszti a kis pluszt amit illatban belevisz a muskotály.
btw aszúnál is működik a taktika, de éréssel itt is elveszik az "előny", sőt sokszor a visszájára fordul.
üdv
KA

hegyaljai 2008.07.02. 15:08:36

Kedves sárfehér!
Először is én azt írtam, hogy "nem előnyös", és nem azt, hogy "hátrányos".
A furmintba nem kell semmi más mint furmint. Ha belekeveredik és jobb, akkor rendben van, de ha direkt a manipuláció kedvéért teszik bele, akkor az már Chippolina.
Természetesen azt sem tilos ráírni a palackra, hogy 100%-ban furmintból készült, de minek?

Sárfehér 2008.07.02. 15:13:54

Kedves shiraz,

köszönöm a választ, de még mindig nem kaptam választ a hárslevelű hozzáadásával kapcsolatban... :)) Meg hogy hiányzik-e valami a 100% furmintból...

MG
(aki csak laikus borivó, és roppantul örül a Hegyaljáról kikerülő egyre több fajta furmintnak.)

Sárfehér 2008.07.02. 15:32:24

Kedves hegyaljai, neked is köszönöm, itt közben kereszben írtuk a hozzászólásokat.

shiraz 2008.07.03. 11:49:32

Kedves Sárfehér,

ha jól olvastam a kérdésed, arra vagy kiváncsi vajon tesznek-e hárslevelút a furmintba. nos tudomásom szerint igen, van ilyen. pl régi ültetvények nem fajtatiszták, nem is mindig szüretelik le külön a fajtákat, főleg ha kb 5% hárs bújik meg összevissza a sorok között. de biztos van olyan is hogy borban adnak hozzá hársot.
a fentiek természetesen nem általánosíthatóak.
üdv
KA

muskotály küvé 2008.07.03. 13:58:49

Teljesen egyetértek azzal, hogy mindent fel kelljen tüntetni egy boron: milyen szőlőből készült, milyen eljárással és szőlőn kívül mi került még bele.
A bor is élelmiszer, és ha a "sertéspárizsi"-ra is rá kell írni, hány % sertéshús van benne, a bor se legyen kivétel. (Egyébként megdöbbentőnek tartom, hogy fajbornak nevezhető valami 85% fajszőlő-tartalommal. Én max néhány % eltérést engednék.)
A blogon a hozzászólások elég jelentős része a borral kapcsolatos urban legend jellegű feltételezésekről szól. Mindent lehet csinálni, csak mindent fel kéne írni a palackra, aztán vásárló dönt.

Sárfehér 2008.07.03. 14:20:02

Kedves shiraz,

köszönöm még egyszer.
süti beállítások módosítása