Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nem tart velük lépést

Maurus Móri Rajnai Rizling 2006

2008.07.04. 07:25 - Albert gazda

Az ifjabbik Kamocsay Ákos vezette móri Maurus dolgait a húsvéti zimankóban kóstoltam végig a liberális borfesztiválon, nagyon tetszettek, azt mondtam akkor, érdemes mélyebbre ásni. Sajnos menet közben elfelejtettem, mivel kellene barátkoznom leginkább, ezért a rajnai rizlingre költöttem 1800 forintot a Culinarisban.

Aztán majdnem meg sem írtam – a meg sem írásban különben is gyakorlatom van mostanában –, pusztán azért, mert meglepetten fedeztem fel: ahhoz képest, milyen új borászat ez, született róla szöveg rendesen, és erről a borról konkrétan is elmondták a magukét a kollégák.

A bevezető sorokat mindenesetre mellőzöm, akit érdekel a borászat a maga teljességében, olvassa el ezt az alapos szöveget. Annyit jegyeznék meg kötözködőleg, a Maurus honlapjával kapcsolatban, hogy helyénvaló lenne elhelyezni egy skip intro vagy zene kiiktatása ikont, észrevehetőbben (másodjára megtaláltam), mert a frász tört ki, amikor érdeklődve oda látogattam.

Maga a bor tehát halvány és tiszta színnel, közepesen intenzív illatokkal indít, virágosakkal, gyümölcsösekkel, rizlingesen, valami vattacukros árnyalattal, érezni a háttérben ásványosságot is. A címke azt mondja, fahordós érlelést is kapott részben, ennek orrban semmi nyoma. Eddig remek. Friss, üde.

Ez a vonal folytatódik ízben is, közepesen telt és zamatos az anyag, de a korty vége felé meghökkenés jön. Akkorák a savai, mint a pinty, nem tart velük lépést sem a 13-as alkohol, sem a test, hiába minden egyéb erénye, felborul a bor, és bár keresi, soha többé nem nyeri vissza az egyensúlyát. Utóíze savanyú. Kár érte.

Érdekes, hogy egy pályatárs hozzám hasonlóan acidcentrikusnak, egy másik -hiányosnak találta, ez nem olyan jó jel palackvariációs szempontból. Több van benne, mint ami a harmóniadeficit miatt kijöhet, meg is lehet inni, csak egy kis kitartás kell hozzá, ezért a 4 pontot nem sajnálom tőle.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos rajnai rizling mór maurus

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr47551046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.07.04. 09:47:45

Nekem hasonló élményem volt tegnap Nyári féle 2006-os szürkebarátttal.
Nagyon kellemes illattal indulunk, majd jön egy szintén még kellemes gyümölcsös íz, ami után erőteljesen savak kezdenek dominálni. Viszont pozitívum, hogy a markáns savak lecsengése után jön egy erőteljes hársfamézre emlékeztető utóíz, ami hosszan megmarad.
Ha végig kifogástalan lenne az egyensúly, akkor 6 ponton gondolkoznék, így negatívumokkal erős 4 pont.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.04. 15:04:51

Bocsánat a belepofázásért és offolásért, de a Vivamus borházról mi a véleményetek?

Tobyas 2008.07.04. 16:32:42

Gyenge, oldszkúl dolgokat csinálnak olcsón, a legjobb boruk is 4 pont alatt van.

morc 2008.07.05. 16:10:40

off

A Nyári Ödön 2006-os szürkebaráttal nekem is nagyon hasonló élményem volt: annyira domináltak a savak, hogy a korty közepének kifejezetten köszméte-íze volt.

Melegítve ez a savhangsúlyosság szerencsére csökkent. Amúgy nagyon szeretem a borait, de ezt most én is diszharmonikusnak éreztem.

on

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.07.06. 18:19:17

Visszatérve a szürkebarátra, miután kicsit felmelegedett valóban csökkent a savérzet, viszont nekem úgy tűnt, hogy az említett utóíz is halványabb lett, így az élvezeti értéke úgy sem javult.
Nekem ez volt az első NYári Ödön féle bor. MElyikkel tudnám jobban megszeretni? Még gondolkoztam a chardonnay-n, vagy a rajnain..
süti beállítások módosítása