Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tegnapi újság

Felszámolás alatt a Szőlőskert Zrt.

2008.09.16. 07:27 - Weér Yvo

Nem mai hír, augusztus második hetében világgá kürtölte a nemzeti hírszolgátató, aztán a közlemény meg is jelent itt-ott, de úgy tűnik, nem vetett különösebb vihart: felszámolás alá került a nagyrédei Szőlőskert Zrt., Bárdos Benjámin borászati sikertörténete, a hazai borászat egyik jelentős exportőre; és ami jelen esetben talán ennél is fontosabb: a Mátrai Borvidéken található szőlőterületek egyik legfontosabb integrátora. Ha a Szőlőskert nem lenne, arrafelé bizonyára egészen más lenne az élet.

Szofisztikáltabb borokon pallérozott fogyasztók száját talán húzza a Szőlőskert borainak tanninja, meg az acéltartályos alázat sem bizsergeti kellemesen az ínyüket, mégis azt gondolom, egy ország boriparának (merthogy tetszik-nem tetszik, mégiscsak iparról lenne itt szó, a szónak a legnemesebb értelmében) fontos elemei a nagyban, iparian, de tisztességesen borászkodók. Ők a talapzata a magyar borászat építményének, viszik (remélhetőleg jó)hírünket a világgan szerteszét, esetleg biztosítják, hogy a gazdák ne vágják ki a szőlőiket, és azok átvészelhessék az ínségesebb időket, várva a jobb gazát. A nagyüzem pedig a felvásárolt alapanyagból megpróbál olyan tisztességes, jól iható borokat készíteni, melyeket nem kell szégyellniük, és melyek révén nem csak a presztízs borokat fogyasztó szűk réteg kiváltsága lesz a magyar bor. Ha pedig jönne egy Németh Attila, egy Ludányi József, egy Losonci Bálint vagy éppen egy Szőke Mátyás, ne légüres térben kelljen akácosok irtásával, az ugar feltörésével kezdeniük a munkát, ahogy arra – bár más történeti okokból – kényszerült Bussay László a Csörnyeföld melletti dombokon.

Nem tudom, mi állhat a háttérben, nem is tisztem keresni az okokat (rossz gazdasági döntések?, netán fokozódott a nemzetközi helyzet?), de kíváncsi voltam arra, mint gondolnak a borvidéken Szőlőskert nélküli Mátráról. Levelet írtam ezért Hordós Attilának, a Mátrai Hegyközségi Tanács titkárának, fejtené ki véleményét a kialakult helyzetről. Az alábbiakban az ő mondatait olvashatják némileg szerkesztett változatban.

Fontos szerepet tölt be Mátrai Borvidéken a Szőlőskert Zrt., többek között azért, mert amellett, hogy a legrégebbi pincészetek közé tartozik, mintegy 1000 hektár szőlőterület művelését integrálja, ráadásul hosszú távú szerződéssel. (Megjegyzendő: az ilyen hosszú távú szerződések arra is alkalmasak lennének, hogy modern szőlőtermesztési módokat terjesszenek el a borvidéken, aminek ellenében a Szőlőskert sokkal jobb minőségű alapanyaghoz juthatna, azaz haszon itt, haszon ott... – W.Y.) A hegyközségi titkár szerint ha a cég végleg bezárja kapuit, a mintegy 130 ezer mázsa szőlő elhelyezése óriási problémát fog okozni az egész magyar borpiacon. A hegyközség annyit tehet, hogy megpróbál partnereket keresni az esetlegesen a termelők nyakán maradó szőlő elhelyezéséről más felvásárlóknál. Persze az optimális megoldás az lehetne, ha olyan tőkeerős cég tudná felvásárolni a Szőlőskertet, amely változatlan profillal működtetné tovább (a Szőlőskert Zrt. nemcsak borászat, hűtőipari részlege is jelentős). Egy esetleges állami beavatkozás nyilván sokat segítene akár a jelenlegi, akár egy jövőbeni tulajdonosnak, a borvidék borászatai körében azonban ez valószínűleg nagy felháborodást keltene. Hordós Attila egyetértett Nagyréde polgármesterével, Balázs Józseffel abban, hogy a cég nehéz helyzetbe kerülésében nagy szerepe volt a forint erősödésének. (Persze ebből akár az is következhetne, hogy amint gyengül a forint, főnixként születik újjá...)

Mindenesetre a titkár egy gyöngyössolymosi rendezvényen még augusztusban felhívta a figyelmet arra, hogy 2008/2009-es borpiaci évben máris 5116 hektárnyi ültetvény kivágására lehet pályázni, ami nagyobb, mint az Egri Borvidék termőterülete. Ez is egy lehetséges megoldása lehetne a helyzetnek. Van azonban kellemesebb, happy anddel végződő forgatókönyv is. Erre utal Népszabdság híre, melynek forrása szintén Hordós Attila: a Szőlőskert felszámolója bejelentette, hogy az idén nyolcezer tonna szőlőt vásárolnak fel, ráadásul gyorsan fizet.

Címkék: híradó mátra szőlőskert

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr75662904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2008.09.16. 10:19:20

Az idén kivágható terület nem nagyobb, mint az Egri Borvidék, mert az 6 ezer hektáros. Jövőre pedig sokkal kevesebbre lehet már csak pályázni, az egész program max. 6 ezer valahányszáz hektárt érinthet, ráadásul olyan megkötés is van, hogy egy borvidéknek max. 10%-át lehet csak kivágni.

Amúgy nagy kár a Szőlőskertért, remélem sikerül helyrerakni a céget. Meg azt is remélem, hogy gyengül még egy picit a Ft. (jó lenne már, ha nem kúrnánk el tovább az eurót...)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.09.16. 12:19:17

Nagyüzemi szinten egyáltalán nem mindegy az üzemanyag költség, ami meg a forint erősítése miatt nem szállt el az egekbe.

Egyébként csodálkoztam is azon, hogy miért nem óbégatnak az exportra termelők a 10% körüli árbevétel-kiesésen (250Ft vs. 230 Ft).

egri 2008.09.16. 13:03:17

RAMBO:
Ennek nagyon egyszerű okai vannak...
Nincs már rá se energia se pénz hogy megtegyék. :(
Az üzemanyag az egyik része csak, a másik hogy exportra általában éves megállapodások vannak. Na már most Decemberben 260 körüli EUR ár volt szemben a Júniusi? 228-al. Ez azért eléggé leamortizálta az összes exportra szállító céget és nem csak a borászatban.

muskotály küvé 2008.09.16. 14:50:26

Ezért lenne (lett volna) jó az eurót bevezetni...
De addig is, ha valaki komoly összegeket kockáztat az árfolyam-változással, annak kivédésére találták ki a határidős deviza-kontraktusokat.

late harvest 2008.09.16. 17:20:27

..Euro ide vagy oda, a szőlő felvásárlási ára a mátrai borvidéken 50 Ft/kg körüli nevetséges áron megy.(pl. chardonay). Tavaly 80-120 Ft volt. Első következményei annak, mikor tönkre megy a "nagy integrátor" egy borvidéken. Gondoljunk csak bele milyen láncreakciót indíthat el mind ez! ...az biztos semmi jót nem ígér a mátraiaknak. Úgy fogják csapkodni kifelé a szőlőket amit még itthon nem láttunk...

Szegediszomelijé 2008.09.16. 18:42:09

Hú, hát ez megdöbbentő... Meg voltam győződve, hogy a Szőlőskert egészséges cég. És egész klassz kis borokat nyomtak 7-900 Ft körül fehérben. Nagyon remélem, hogy talpra áll(ítják) valahogy, és továbbra is termeszthetik a gazdák a szőlőt.

BOB 2008.09.16. 21:36:56

egri Fehér: ha nem csodeljaras, hanem felszamolas alatt van (marpedig az alatt van) a ceg, akkor ott mar altalaban nem nagyon van mit megmenteni :/

November 2008.09.16. 22:07:12

A szőlő ára Soprontól Tokajig nevetséges. Szekszárdon 55 Ft a Kékfrankos, Balatonnál 36 Ft a kommersz fehér szőlő. Életveszélyes bárhol 120-180 q/ha alatt termelni. Kiváncsi vagyok ki fogja az ebből készült bort 85 Ft/l árulni? Két liter borért lehet majd kapni egy dobozos sört? Szőlész legyen a talpán, akinek lesz kedve tavasszal metszeni!

egri Fehér 2008.09.16. 22:12:04

bob: az lehet, de ha felvásárol szőlőt a felszámoló, akkor még van remény

november: a jó szőlőt, állandó szerződéssel el lehet adni. Nagyon nagy bajba az idén még "csak" azok kerül(het)nek szerintem, akiknek nincs ilyen, vagy csődbe megy a felvásárlójuk, vagy egyszerűen csak nem fizet.

egri Fehér 2008.09.17. 09:43:23

ez van, fiatal vagyok. majd kinövöm.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.17. 10:03:42

Nem hiszem, hogy naivitás kérdése a dolog.

Egyszerűen nő a szakadék a minőségi és az asztali (vagy az alatti) kategóriákra termelők között.

Továbbra is az a véleményem, hogy a nagy minőséget célzó, alacsony terheléssel, jó termőterületen, jó fajtát termelő szőlészeteknek van jövője és az általuk termelt szőlőnek-bornak ára is van. Ugyanakkor elkeserítő látni, hogy a termékpiramis alapját képező asztali borokat adó szőlőtermelés ilyen kritikus állapotban van országszerte.

Aki teheti az menekülhet előre a minőségi termelés felé, de ez tőkét, adott esetben másfajta technológiát és hozzáállást és nem utolsósorban hitet igényel. Ezek pedig kivétel nélkül hiánycikknek minősülnek mostanság.

Arról nemis beszélve, hogy a minőségi kategória nem lehet cél mindenhol és mindenkinek.

Szóval elkeserítő...
süti beállítások módosítása