Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – hetedik rész

Szepsy-furmintok 2006-ból

2008.09.19. 06:37 - palack

A 2006-os évjáratból Szepsy István négy száraz furmintot palackozott. Készült egy birtokfurmint, önállóan pedig három dűlő termését ismerhetjük meg: az Úrágyát, a Szent Tamást és az Urbánt. A birtokfurmint és az Úrágya már tavaly novemberben forgalomba került, a Szent Tamás és az Urbán még pihen, bár alighanem már nem sokáig. A pince honlapján szereplő számokkal szemben a birtokfurmintból azért mégiscsak több készült, mint az Úrágyából. Előbbiből 16000, utóbbiból 4600 palack került letöltésre. Nem tudom, a mennyiséggel vagy esetleg mással magyarázható (főleg mivel nem ismerem a 2005-ös palackszámokat), de emlékeim szerint a 2005-ös Nyúlászó és Szent Tamás jóval hamarabb elfogyott, mint ez a két bor. Pedig két remek száraz furmintról van szó, két pannon klasszisról.

Szepsy Furmint 2006

Szepsy István első birtokfurmintja nyolc dűlő házasítása. Bő tíz hónapja kóstoltam először, azóta többször is sikerült találkoznom vele. Szép lassan fejlődik, felszálló ágban van, bekerült egy elit alakulatba is. A Bortársaságnál klubáron 3990 Ft, a honlapon pedig említésre méltóan részletesen olvashatunk róla.

Halvány aranysárga színű, csillógóan tiszta, tükrös. Olajos mozgású, pont olyan foltokat is hagy a pohár falán. Illata közepesen intenzív, határozottan ásványos, meszes. Jönnek még réti virágok, konyakba áztatott fehér húsú, puha körte, diós tészta. Sokrétű, elegáns és vonzó.

Szájban meglehetősen intenzív, nagy lendülettel indul. Krémes, meglehetősen vastag test, igen magas ám jólnevelt savak. Ízében is a konyakos körtét vélem felfedezni egy kis dióval és mogyoróval megszórva, mindez persze alaposan meglocsolva a savak és a hordó finom, fanyar grépfrútos, lime-os kesernyéjével. Ha melegszik, zamatos sült alma is kerül bele. Lecsengésébe vegyül némi ásványosság, ám az egész korty lendületéhez képest nem elég hosszú a búcsú, kicsit hamar csak az alkohol melegsége marad. Kerek, mégis markáns bor, nekem 7 pontot megér.

Szepsy Úrágya Furmint 2006

A dűlő, amelyik elindította a száraz furmintok kultuszát. Szepsy István szerint a 2006-os Úrágya nem igazán hasonlít elődeihez: a 2000-es és 2003-as erősebb, tüzesebb volt, a legfiatalabb viszont ásványosabb, nem is beszélve az eltelt évek alatt felhalmozott tapasztalatról, ami benne van. A Bortársaságnál klubáron 5940 Ft.

Ugyanúgy halvány arany egy árnyalattal sötétebb kiadásban és szintúgy kristálytiszta. Szép hosszú csíkokat rajzol, majd olajos cseppeket hagy a pohár falán. Illata visszafogottabb, még határozottabban ásványos. A kövek mögül aztán előbukkan egy kis mézes tejszínes körtekrém.

Szájban, szélesebb, lomhább, mint a birtokfurmint. A savak lassabban indulnak be, ám a korty közepétől tökéletes ívet írnak le. Teste vastag, mégis feszes. Felfedezhetők benne a jellemzően aszúkban otthonos ízjegyek: mazsola, aszalt sárgabarack, méz. Az összhatást persze a savak citrusossága közel sem engedi édesbe billenni. Utóíze kiválóan hosszan őrzi meg a korty emlékét. Jó sok levegőzés után érdekes módon kissé előretolakszik a hordó. Akárhogy is, nagyon szép már most, ám egy-két év nyugalom talán még jót tehet neki. Nálam ő is 7 pontot ér ebben a pillanatban.

Címkék: 2006 kóstolás fehér tokaj furmint hétpontos szepsy

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr55666928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.09.19. 14:12:38

pontos számokra nem emlékszem, de meg mernék esküdni rá, hogy a birtokból jóval több készült... szvsz elírás!

palack 2008.09.20. 08:10:19

Köszönöm. Most a legbiztosabb forrástól is jött információ, hogy a pince honlapján valóban el van írva. Javítottam.
süti beállítások módosítása