Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szanaszét szaladó bikák

Bikavér vakkóstoló

2008.10.06. 05:53 - vörös és fehér

Minden kóstolónak meg van a maga tanulsága. Vakkóstolónak pláne. Nagy nevek véreznek el rajta, mások megdicsőülnek. A magam részéről érdekes játéknak tartom ezt a fajta megmérettetést, noha ritkán kóstolok vakon. Most nyolc bikavért engedett egymásnak ifj. Kamocsay Ákos baráti köre, és Ákos invitálását nem utasítottam el én sem. Két tétel emelkedett ki a mezőnyből nálam, ebből az egyik igazi megosztó bor volt. Lássuk a medvét, azaz a bikákat.

A borleírások és pontok elé egy kis magyarázatot ide lábjegyzetelek. A legtöbb bort háromszor kóstoltam az este során – először vakon, amikor is pontokat, benyomásokat véstem melléjük. Több esetben bizonytalan voltam, két pont között hezitáltam; ezeket még vakon visszakóstoltam. Aztán a nagy leleplezés után szépen újra végigmentem a soron. Sok esetben az eltelt pár óra alapjaiban változtatta meg a bor képét (kb. 1-2 órával a kóstolás előtt lettek bontva a palackok), általában fejlődtek a borok, de volt olyan is, amikor vissza. Jegyzetfüzetembe belekerültek ezek a változások is. A borokat kóstolási sorrendjükben írom le. Minden tételt a Bortársaságnál szereztek be a szervezők.

Sebestyén Bikavér 2006

Vaníliás ribizli illat, ami idővel ez mélyül málna, szeder felé. A fa kissé túlzó, markánsan mutatja a jelenlétét, ráfekszik a borra. Ízben egyszerű: meggy-domináns. A tannin kissé nyers, húzós; a sav és a magas (14-es) alkohol széttartanak. Nem túl hosszú, nehezebb ételekhez jól iható bor, de 3000 forint feletti összeget nem adnék érte. 4 pont.

St. Andrea Áldás 2006

Az este legnagyobb csalódása. Túlérett gyümölcsök illata keveredik némi hecsedlivel. A lekvárosság az ízben is folytatódik, némi szájpadlásra tapadó csersavval kísérve. A finom egri savak most elbújtak, se szellőzködéssel, se másik palack faggatásával sem jöttek elő. Túl egyszerű arcát mutatta a bor, lehet, hogy épp gyökérnapja volt. Itt és most nálam ez csak 4 pontot ért. Máskor, másnál többet.

Takler Bikavér Reserve 2006

Az eddigieknél mélyebb szín fogad. Illata nagyon zárkózott, igazán csak a kóstoló végére mutatott határozott gyümölcsösséget. Feketecseresznye, szeder jött ekkor a pohárból. Meglepően húsos, nehéz a korty eleje, azonban a közepére elfogy a lendület, és gyorsan elbúcsúzik a bor. Épphogy 4 pont.

Vesztergombi Bikavér 2005

Jó sok animalitás költözött be a palackba, ki sem bírtuk szellőztetni az istállót belőle. Egy kicsit zavaros, szappanos illatjegy is felütötte a fejét. Ízben a savanyúságé volt kezdetben a vezető jegy, idővel ez kezdett csitulni, de sav és alkohol külön utat jártak ekkor is. 3 pont, bár igazából vendégeknek sem venném elő.

Gróf Buttler Bikavér 2005

Nem a Nagy-Eged válogatást, hanem a sima bikavért kóstoltuk. Nagyon megosztotta ez a bor a közönséget. Az Alkoholista 10 pontos rendszerében kapott 2-től 8-ig mindent. Azt mindenki érezte, hogy nem a megszokott, két-három jelzővel leírható illat árad a pohárból. Volt itt erdei gomba, ázott avar, csipkelekvár, istálló, ribizli, málna és még lehetne sorolni, szálazni sokáig. Engem az ilyen komplexitással lehet levenni a lábamról. De elszomorodni is akkor tudok, ha ezután a korty ennek a felét sem mutatja; mint most. A savak még elevenek benne, de az izgalom, a virgonckodás elmarad. Szép bor így is, de az első szippantáshoz képest be nem teljesített ígéret maradt. 6 pont.

Gál Tibor Bikavér 2005

Elsőre megfogott ez a bor. Karcsú, a mezőny legvékonyabb tétele – nehéz évjárat szülötte, mondaná a rutinos reklámszakember. Fűszeres, meggyes illatába a hordó kicsit bezavar. Aztán ahogy nyílik a bor, sajnos egyre jobban eluralkodik a nem teljesen tiszta hordó. A korty nem hazudtolja meg az illatot: lendületes, élénk savú, de több test kéne bele. Az én bikavér képemhez (legyen fűszeres, lendületes) közel áll a bor, kár a bizonytalan hordóért. 4 pont.

Bolyki Bikavér 2005

Édeskés, túlfűtött illat, ami a 13 alatti alkohol fényében különösen meglepett. Egy kis keleti fűszerkeverék is felüti még a fejét. A savak végre finoman bizsergetőek, a fűszeres, meleg íz mellett kifejezetten üdítő ez az összhang. Túlzottan nem hoz lázba ez a tétel, de mindennapi kortyolgatásra ajánlott a bor, erős 4 pont.

Thummerer Bikavér 2004

Az est nyertese. Mindene rendben volt: illatban a meleg, fűszeres, meggyes jegyeket hozta, kiegészülve a hordó adta vaníliával. Ízben ez a melegség folyatódott, kerekséggel, puha, de érezhető cserrel. A savgerinc nem roppant össze négy év alatt sem, érzésem szerint most lehet a csúcsán ez a bor. 2500 forint körüli ára baráti, a 7 pont mellé egy best-buy jelzőt is ráaggatok.

Minden kóstolónak meg van a maga tanulsága. Kiderült számomra, hogy ha bikavér, akkor egri párti vagyok – ezt sejtettem, de a vakkóstolás megerősített hitemben. Továbbra sem látom azonban egyik borvidéken sem, hogy egységes kép kezdene kirajzolódni bikavér fronton. Talán az egriek kezdenek rájönni, hogy az alap bikavérnek nem feltétlenül az ünnepi asztalon van a helye; napsütéses őszi délutánra is érdemes bort készíteni. Szekszárdon a legnagyobb bajom a magas alkohollal volt. Jobban szereném, ha inkább a fűszeresség dominálna, akkor viszont a játékosabb kadarkát kéne jobban előtérbe helyezni, s felvállalni a vékonyabb színt, karcsúbb testet.

Nehéz megtalálni azt a szűk ösvényt, ahol a komplexitás ki tud bontakozni, ahol a hordó el tud bújni. De meggyőződésem, hogy a bikákat erre az ösvényre kéne ráterelni. Addig csak futni fogunk előlük.

Címkék: kóstolás szekszárd négypontos hatpontos best buy st. andrea eger hárompontos takler bikavér hétpontos vesztergombi gróf buttler sebestyén thummerer gál tibor bolyki

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr29697285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nullahetvenot 2008.10.06. 07:58:59

A balatoniak nem bikavéreznek??

pelotepincsi 2008.10.06. 20:56:50

Barátom! Kizárólag Eger és Szekszárd használhatja a Bikavér elnevezést.

Szegediszomelijé 2008.10.06. 21:16:33

Én igen rákaptam az utóbbi években Egerre, de bikavér téren kritika kell illesse őket. ugyanúgy bika a Cs-CF-Merlot bordói blend, mint a kékfrankos-blauburger-Portugizer-Kadarka. Mi köze van a két bornak egymáshoz?!!! Viszont a készülő szekszárdi eredetvédelem nagyon tetszik! Abból sokkal egységesebb, értelmezhetőbb bikavér kép jöhet ki -és fog is, biztos vagyok benne. Végezetül két bika ajánlás: Simon Médium Bikavér 2003, Orsolya Tehéntánc 2006 (bár ez nevében nem bika, mégis az egyik "legbikább":-)
Ja, és kijött Tóth István 2003-as bikája, hamarosan ki kell próbáljam...

hegyaljai 2008.10.06. 21:27:24

Kedves ironman!
A BIKAVÉR egy koncentrált, tömény ital, mindkét eredetlegenda szerint. Mármint Egerben a várvédők, és Szekszárdon a költői túlzások szerint. :) Tehát nem az a fő dolog, hogy miből állítják össze. Ugyanígy nem az a fő dolog, hogy új hordóban erjed e. Ettől még a bikák a cím szerint össze-vissza futnak, de a fajtakérdés csak másodlagos.

nullahetvenot 2008.10.06. 21:39:32

Hülyék ezek a balatoniak hogy nem bikavéreznek..hmmm
pedig akkor még több rossz bor lenne.
Baratom palotapocsi kössz az utbaigazítást

dagadtos 2008.10.07. 06:28:31

Jaja, a balatoniak duplán hülyék, mer nem is aszúznak! Micsinálsz Te itt, bogaram?

Kedves Ironman, én általában kedvelem a Tóth borokat, de ez a 2003-as bikavér nem tetszett, nagyon elmegy a sav felé a bor. De csak 1 palackot néztem. (A 2002-es kékfrankos pl. sokkal jobbnak tűnt.)

MalbecNC 2008.10.07. 08:22:23

St. Andrea Áldás 2006

Nem nagyon értem ezeket a sokszor hanyatt-homlok ellentmondásos véleményeket egy borról. Odáig rendben, hogy eltérőek az ízlésünk, az egyiknek bejön a fás, lekváros illat*íz a másiknak nem, de hogy az egyik csak azt érez ki belőle a másik viszont teljesen mást, az számomra kezlhetetlen. Vagy nem ugyanazt a bort itták, vagy valamelyikük hiperérzékeny az ízekre, esetleg a másiknak hiányos az ízlelőérzéke.

St Andrea Bikáját illetően Rezedával értek egyet, messze nem hecsedli, nem lekvár. Alapból herótom van az ilyen tündi-bündi húúú, de gyümölcsös boroktól, vagyis ha én is ilyet éreztem volna a maradékot az életem párja kapta volna meg. Sztem egy feszes, finom savú, fűszeres, illatában az elején vadhúsos, majd érett, de nem aszalt gyümölcsös és igen egy izgalmas bor. Meg is evett a fene, hogy egy egri olyan Bikát készített, ami ízlik nekem.

A bikavéreket illetően úgy látom nem csak a borászoknak van eltérő elképzelésük, hogy milyen az igazi, hanem nekünk, fogyasztóknak is. Én például, ha azt a szót hallom, hogy Bikavér, akkor egy robosztus, nehéz, fújtató, felöklelő bor képe úszik be, ami "rúg", mint a bika. Mivel magyar eredet, az újfás felhangok, mégha beépülten is mutatkoznak a borban, nem idevaló. Ne értse félre senki, nem rusztikus bort kívánnék inni Bikavéres címkék jelezte palackokból, hanem nagytestű, ízében, zamatában lehengerlő, de nem gyümölcskoktél képzetű, hanem inkább finoman fűszeres, húsos borokat. Olyan ... "állatiasat". :-)

nullahetvenot 2008.10.07. 08:26:56

jaj engem itt bántanak..kedves dagi en csak a paraszt eszemmel teszem fel az egyszerű kérdéseimet, de ha már itt tartunk aszut azert nem csinálnak hozza mert ahhoz kellene egy kis szakertelem ami ott nincs, de a bikavérhez ők is tudnának hozzátenni valamit. Mondjuk olaszrizit, vagy cs.f.-t na az izgalmas lenne.
De tenyleg mért csak e két fantasztikus sőt már-már kultikus részén lehet az országunknak B.V-t csinálni?
ki találta ezt ki?
És ez mér jó?

MalbecNC 2008.10.07. 08:51:59

0,75 sztem te hűlyítesz bennünket....

Octopus 2008.10.07. 09:16:41

Ha már bikavéres vélemények:
sztem az egész "bikavér" ügy nem szerencsés. Egy ilyen elnevezésű bortól joggal várná el az ember, hogy egy tüzes, testes bor legyen, az viszont eleve nem Eger pályája. A bikáról kinek nem Spanyolország ugrik be? És joggal. És ott egy egyszerűbb vörösbor is tüzesebb és testesebb a helyi szőlőfajtából, mint Egerben egy jó ha éppen beérett cabernet. Valahogy jogtalannak érzem a név használatát...

Octopus 2008.10.07. 09:25:34

Az Áldás ügye tényleg furcsa. Nem lehet, hogy mindkét palack rosszul volt tárolva? Bár vagy fél éve ittam, de abszólút fiatalos gyümölcsös volt, még nem kéne olyan érettnek lennie. Az más kérdés, hogy nem volt nagy durranás, vakon lehet nekem is 4p lett volna...

nullahetvenot 2008.10.07. 12:28:09

De most szerintetek tényleg egy olyan borban amit 3 (ha jól tudom) összetevőből kutyulnak össze mért kell zászlóshajót csinálni? Ez kb olyan mintha az olaszr. a cserszegit megy mondjuk egy hársat összeöntenénk, és azt mondanánk ezt igya mindeki mert ez oszt király.
És a fenti tesztből meg az derül ki hogy vakkostoélón meg csak úgy repkednek a 4 pontok meg a 3, és közben mindenki azt harsogja hogy ez mennyire király, és ez minőség.
Közben egy egri bvagy szekszárdi fajtabor meg 3x olyan szép és értékes.
Na ez mért van?

egri Fehér 2008.10.07. 14:27:49

azért, 0,75 l, mert butaságokat beszélsz...

nullahetvenot 2008.10.07. 14:30:21

Kedves egri fehér
mert mondodo hogy ez butaság?

loading 2008.10.07. 14:30:45

A különböző összetevők elegyítése elméletileg lehetővé teszi ezek pozitív részeinek kiemelését és a negatív oldalainak csökkentését. Ld. pl. koktélok. Azonban a nem helyes arányok, összetevők alkalmazása mellékhatásokkal jár (pl. nem lesz jobb az egész a részeknél). De ez egy tanulási folyamat, amit több minden más is befolyásol.
Az Áldás a Borfeszten nekem speciel tetszett.

nullahetvenot 2008.10.07. 14:32:35

Közületek kilátta már hogy hogyan zajlik egy házasítási folyamat?
mondjuk egy biukavérnél?

hegyaljai 2008.10.07. 14:45:45

kedves octopus!
Abban igazad lehet, hogy ez az egész bikásító vér történet nem egy szerencsés marketing történet. Csak ezzel az a baj, hogy kb 20 millió palackra ez van ráírva, amit az IQ 70-es Mónika Show nézőközönsége is ismer. Szóval lehet fikázni a bikavért, de akkor tessék helyette ajánlani valamit, ami legalább ilyen áron megoldja a házasítási problémákat. :)

MalbecNC 2008.10.07. 16:42:36

Ok, 0,75, feltételezzük, hogy komolyan kérdezed.
Egri fehér azért mondja, hogy butaság, amit mondasz, mert ezen a blogon egy ilyen kijelentés legalább olyan együgyűen hangzik, mintha egy hentestől kérdeznéd meg, hogy miért töltenek májat a májas hurkába.

A különböző szőlőfajtákból készült borokat nem egyszerűen csak összeönti a borász, hanem ahogy loading mondta valamilyen célja van neki az „összeöntéssel”, szaknyelven a házasítással. Lehet ez valamely bornak önmagában kedvezőtlen tulajdonságának tompítása (túl savas, magas alkohol, stb.), mint például egy salátalé esetében: kell az ecet, mert attól lesz savanyú a lé, de önmagában túl savas, ezért tesznek hozzá pici cukrot és hogy emberi íze legyen sót is. A cukor is önmagában túl édes lenne, a sós víz meg elviselhetetlen, de így együtt nagyon finom lesz.
Van olyan is, hogy mindegyik bor már önmagában is nagyon finom, semmi hibája nincs, de a borász agyában mégis van valami más, amit szeretne kapni, ezért házasít különböző borokat. Például önmagában jó a párolt zöldborsó, a párolt rizs és nagyon sokak szerint a legfinomabb a sertéspörkölt, de ha a hármat megfelelő arányban összeöntöd, akkor a rizibizi még finomabb lesz (már akinek).
Történelmileg alakult így (hogy miért abba most nem megyek bele), hogy Szekszárdon és Egerben kezdték el forgalmazni Bikavér alatt házasításokat. Ahogy látod a fenti vitákat, már ez a két borvidék adta Bikavér is eltér egymástól minőségben, sőt még egy borvidéken belül is markáns eltérések vannak, nemcsak ízben, de minőségben is. Ha ehhez hozzáengednénk még egy soproni, vagy egy villányi bikát teljes lenne a káosz! Képzeld el, hogy a kedvenc sörödet, a Szalont bárhol is veszed le a polcról, tudod milyen ízzel, habbal és alkohollal rendelkezik. Na, most, ha engednék, hogy a pécsi sörgyáron kívül a soproni vagy egy balatoni sörgyár is forgalmazzon „Szalon” sört, 2%-os alkohollal, agyon pirított malátával és semmi széndioxiddal akkor nem lennél nyűgös, hogy leveszel egy Szalon sört a polcról és nem tudod mit fogsz inni a megszokott söröd helyett? És a borok esetében további változást hozhat az időjárás, talaj, környezet satöbbi.
Tulajdonképpen igazad van, létezik olyan borász, aki összeönti az akármilyen, akárhol termelt szőlőből készült borokat és ráírja „Bikavér”. Ezért sürgetik, hogy egységes legyen, legalább borvidéken belül a képzet a Bikavérről, silány, átgondolás nélkül összeöntött fajborokta ne lehessen ráírni büntetlenül a Bikavér nevet.

Abban is igazad van, hogy ki lehetne találni, mondjuk Balaton környéké, hogy lesz egy márka, a Balatoni Sellő, ami áll majd olaszrizlingből, chardonnay-ból, meg az eszem tudja miből. Hozhatnánk rá szabályozást, hogy mettől meddig engedélyezett a Balatoni Sellő megnevezése egy palackon, aztán dolgozhatnának a borászok, marketingesek, hogy ennek hírnevet is adjanak. azon kívül, hogy ez nagyon rizikós, hosszú folyamat, még szükséges lenne a borászok összefogására is, ami nagyon nem jellemző ma még Magyarországon.
Hát nem könnyebb lenne egy ismert márkát (mert a Bikavér itt most márka) még nevesebbé és kiválóbbá tenni? De igen, de még itt is olyan nehézkes a borászoknak egymás között megállapodni, a szabályokat mindenki által elfogadhatóvá tenni. Főleg, ha nézed még a fogyasztók igényét is….

Nos?

nullahetvenot 2008.10.07. 17:04:05

Kedwes Malbec NC!
Köszönöm kimerítő válaszod, s bár kérdésemből logikusan ezek a válaszok következnek, én egy kicsit mélyebre kérdezetm. Annak már utána jártam olvastam , valamint borászok előadásaiból értesültem hogy a házasítás mint misztifikált fogalom mit jelent.
Engem az érdekelne hogy a borászok mért csak beszélnek erről, és ha netán rákérdezel, hogy ugyan csak mutassa meg miről is van szó, akkor szépen lepattintják a dolgot.
Namost egy kedves barátom mesélte aki már jó sok éve borral foglalkozik velem ellentétben, hogy egyszer letett valami borbírálói vizsgát, aszem a Magyar borok házában, akkor ott azt tesztelték ki mennyire képes elkülöníteni a borokban a különmbségeket. sav, cukor illat, íz.
És ő azt miondta bizony nem 1-2 nagy borász igen kellemetlen helyzetbe került az eredmények közlésénél.
Szóval akkor hogy is van ez??
Pedig kimondva tényleg egyszerű meg verbálisan levezethető, de vajon külföldön mért hívnak házasításhoz a nagy neves cégek szakembereket, akik jó sok pénzt kérnek érte, itthon meg mindenki huj de nagy mestere enneka " kis egyszerű folyamatnak" ami ugya pl. bikavér esetében elég fontos lépés?
Ezért kérdeztem hogy valaki látott-e már ilyet, és ha igen milyen következtetést vont ebből le?

VPR 2008.10.07. 21:03:00

Tóth István 2003-asára lecsaptam, amint megjelent, de összességében szerintem nem jobb semmivel, mint a 2002-ese. Ami nem biztos, hogy baj, mivel a 2002-ese nekem egyik kedvenc megfizethető árú borom. Úgy gondolom, a nagy évjáratok nem mindig jelentenek előnyt egy bornál, pláne, ha nem tipikus nagytestű gyümölcsbombáról van szó.

czudarka 2008.10.07. 21:33:43

Hú-ha

van itt baj úgy olvasom.

Szeretem, az ilyet, hogy van egy barátom, aki..... és akkor beégett a sztárborász.
Hát ez nem semmi.
Kedves 007,5 kéne egyszer egy olyan pincelátogatáson részt venned, ahol sok fajta-bor van a pincében. itt kéne venned 5 különböző hordómintából 1-1 palackot. Hazamenned és egy 500 ml-es mérőhengerrel nekilátni kísérletezni. Az egyesből 100 ml a kettesből 50 ml stb. stb.

És amikor elkészült 5-6 próba akkor leülni és kóstolni, hogy melyik milyen. Tudod ez ilyen egyszerű.
Olyan, mint az űrhajózás csak beszállsz az űrrepülőbe és kilőnek a Marsra.

Borboszi 2008.10.07. 21:43:38

Kedves 0,75l,

Szeretném jelezni, hogy láttam, hogyan csinálják... mi több, magam is házasítottam már. Igaz, nem bikavért, hanem fehérbort.

Én nem gondolom azt, hogy a házasítás misztifikált fogalom lenne. És azt sem tapasztaltam, hogy a borászok erről nem szívesen beszélnek. Mindenesetre az igaz, hogy szerintem minden borász másképpen csinálja. Tekintettel a technológiai céljára, a rendelkezésre álló borok minőségére, mennyiségére és még egy csomó dologra, ami éppen az adott sziutációban fontos neki.

Tehát én azt gondolom, hogyha borásznál kóstolsz egy olyan bort, ami egy házasítás eredménye - legyen ez akár egy bikavér - akkor ott azonnal megkérdezheted a borászt. És biztos vagyok benne, hogy szívesen elmeséli, hogy miért pont azokból a borokból, miért pont annyit és stb, stb.

Megmutatni elég nehéz.. főleg, ha már hordóban, vagy palackban van a bor. Ugyanis akkor már nincs a különálló tételekből mit megmutatni. Max csak a jegyzeteket, amiket a próbaházasítás során készített, ha készített ilyesmit.

Magát a házasítást mi is mindig többen csináljuk... mármint a próba részét, amikor eldől a dolog. Egyszerűen kell hozzá sok-sok kóstolási tapasztalat, fantázia, az alapborok ismerete. Többen többfélét érzünk, gondolunk és megvitatjuk. Így alakul ki a vége és készül el a küvé. Mivel ez egy nagyon fontos dolog, a nagy cégeknek nyilván megérei kifizetni egy olyan szakember díját, aki a fent említett erényeknek igen magas fokon a birtokában van.

nullahetvenot 2008.10.07. 22:11:50

Nem akartalak téged se felbőszíteni mert gondolom te ebben a témakörben igen tapasztalt lehetsz
Nem teszem fel harmadszor is a kérdésemet mert senki nem válaszol, csak mindenki mérgesen lepattint hogy hogyan lehet ilyen hülyeséget kérdezni. Ok értem én de akkor mi az a csomó 4 pont a kóstoló eredményében ??( melleseleg nagy borászt írtam és nem sztárborászt mert az nem tudom mi)

MalbecNC 2008.10.07. 23:07:36

Sejtettem kedves 0,75 l, hogy nem vagy te annyira tudatlan, mint amennyire látszol. :-)

Nem tudom, hány borászt kérdeztél meg, de borboszival értek egyet: készségesen, sőt mi több élvezettel szoktak mesélni a borászok a házasítások menetéről. Különböző sztorikat hallottam, olvastam, hogy bezárkóznak, hogy ne zavarja meg őket semmi az ízlelésben, szaglásban és a hőmérséklet is azonos legyen.
Én magam is házasítottam fiatalkoromban. :-) Apám kadarja és kékfrankosa pocsék volt, nem véletlenül hátráltam ki ezen szőlőfajták élvezetéből, viszont a meggybort olyan szuperül hozta össze minden évben, hogy én már akkor megtanultam azokat a fogalmakat, hogy "gyümölcsös" és "kilóg az alkohol". Így a kadart, kékfrankost rendre feltöltöttem meggyborral, mikor apám nem látta és szép színe, íze és alkoholja lett. Többnyire, mert mire kikísérleteztem elfogyott asztalról a bor, meg izé... :-)

Így csináljék a borászok is. Szívnak lopóval, gumicsővel a hordóból, és/vagy engednek le az acéltartályból borokat egy-egy palackkal, vagy más saját mérőedénnyel és végigkóstolják, melyik milyen. Általában többen csinálják, ha van kivel, mert az emberek eltérőek íz érzékelésében is.
Meghatározza a pincemester, hogy milyen legyen a végeredmény és ennek megfelelően kiválasztják az alapbor(oka)t és ahhoz öntenek hozzá egy meghatározott mennyiséget a többiből. Megkóstolják és ha kell (többnyire kell) addig módosítják az arányokat, míg nem érzik azt amit szeretnének. Van persze, ahol laborkörülmények között végzik az ilyen kóstolatásokat, különböző mérő/vizsgáló eszközöket/berendezéseket is igénybe vesznek. Azt ne várd, hogy számokat mondjanak inkább érzéssel csinálják, mint a jó háziasszony a főzésnél: vesz két tojást, önt hozzá annyi lisztet, amennyit az felvesz és megszórja paprikával, hogy jól megfesse, tesz bele egy gondolatnyi szódabikarbónát, stb...

Nem látok ellentmondást, külföldön is van, aki nem engedi ki a kezéből a házasítás menetét és ennek ellenére élvezetes lesz a végeredmény, de borzasztó, vagy hétköznapi is lehet és itthon is. Valahogy úgy képzeld el, mint a parfümgyártásnál (ha hallottál róla), hogy sokszor alkalmaznak egy "orrt", aki jobban érzi a különbségeket, de a végső döntést akkor is a tulaj hozza meg, figyelembe véve a szaktanácsadót.

A bikavérnél annyira, de annyira megosztott még a borászok társadalma, a "milyen szőlőből és milyen arányban" a kérdése, hogy nem is értelmezhető a mondatod, hogy bárki is kérkedne vele, hogy mennyire tudja, hogy kell a jó bikavért csinálni. Nekem az a benyomásom, hogy egyelőre mindenki a saját elkézelése (feje) után megy, így aztán azt csinál/házasít és olyan mértékben, ahogy akar. A 4 pont még nagyon kevés ahhoz, hogy egy borász büszke legyen arra, hogy itt annyit szórtak a borára. Sőt! Inka szégyelli...

Ami meg a barátodat illeti. Vagy ő nem figyelt, vagy te értetted félre. Nem arról van szó, hogy nem ismerte fel az összetevőket, ilyen vizsga nincs is. Írod, hogy "akkor ott azt tesztelték ki mennyire képes elkülöníteni a borokban a különmbségeket. sav, cukor illat, íz"
A vizsga során alig nüansznyi különbséggel rendelkező borokat (vizet) kell sorba tenni emelkedő, vagy csökkenő sorrendben, ahol 1 liter folyadékban 1mg(!) léptékkel növelték a cukrot, vagy a savat. Mikor már harmadszor kóstolod, azt sem tudod, hogy fiú, vagy vagy lány.

A házasításnál markánsan érezni (vagy nem érezni) a savat, a maradék cukrot és ízlésnek megfelelően változtatják az összetevők arányát, anélkül, hogy bárkinek be kéne számolni bármilyen sorrendről, vagy az összetevők mennyiségéről. Hogy a borász, a mester(ek) eltalálták-e a fogyasztók igényét, vagy sem, csak a piacon derül ki.
Nincs ebben semmi misztikus és csalás sem.

nullahetvenot 2008.10.08. 07:54:05

Koszi Borboszi es MalbecNC a választ, ja s szerintem a vizsgara visszaterve gondolom egy ilyen házasítás létrehozásánál igen fontos szerepe van annak hogy ki mennyire érzékeli azokat az apró nüansznyi különbségeket..

koccintós 2008.10.08. 13:31:17

Drága 0,75l!

Ha elolvasod a szőlőtermelésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 2.§ 28. pontját, akkor a következőkkel találkozol, hogy aszondja:

"Bikavér: kizárólag az egri és a szekszárdi borvidéken szüretelt szőlőből előállítható bor. A bikavér névhasználat
az egri borvidéken, valamint a szekszárdi borvidéken engedélyezett."

Hát ezért nem bikavéreznek a ezek a fránya balatoniak, akiknek a szakértelmét tán nem kéne kétségbe vonni....

Főleg ha ilyeneket írsz ide.

MalbecNC 2008.10.08. 13:44:57

Nos, laikusokat néha nehéz meggyőzni, hogy nem minden az, aminek látszik.

Rosszul gondolod.
Ha jól látom, akkor kétkedsz abban, hogy ha egy a borász egy adott pillanatban nem képes különbséget tenni mondjuk 2,3g/l és 2,4 g/l cukortartalom között (tudod milyen kicsi ez????) akkor arra sem lesz képes, hogy egy jó Bikavért (házasítást) állítson össze?

Ez két dolog miatt hamis:

- A borász két vagy több ADOTT tulajdonságokkal rendelkező bort úgy és olyan arányokban próbálja házasítani, hogy a kapott bor a lehetőségekhez képest HARMONIKUS legyen. Lehet, hogy nem tud mindig 1/10 különbséget érzékelni, de azt igen, hogy a bor összetevői egyensúlyban vannak, vagy sem. Egyéni ízlés, tolerancia, divat, hogy mettől-meddig tart ez az egyensúly, a harmónia, na meg, hogy egyáltalán az adott borokból mit lehetett kihozni.

- Nincs a Bikavérre vonatkozó (eleve abszurd is ilyenre gondolni) előírás, hogy akkor lesz az jó Bikavér, ha az abban levő a paramétereket teljesíti a bor. És így nem is mondhatod, ha nem érzékeli, hogy a bora nem érte el, mondjuk a 2,5 g/l cukrot (már 2,4gr/l-nél megállna), akkor alkalmatlan Bikavért készítésére, vagy házasításra. Mivel a magyar törvények szerint nem is tehet hozzá savat, cukrot, színezéket, stb., tehát abból dolgozik, amije van a boroknak, túl nagy korrekcióra nincs esélye, hiába érzi, hogy kéne valahonnan egy kis sav még.

Viszont ha arra gondolsz, hogy van olyan borász, aki túl sokat nem molyol házasításnál a kapott eredménnyel, akkor igazad van. De ez meg nincs összefüggésben a képességgel.

MalbecNC 2008.10.08. 13:48:36

0,75l kérdése úgy szólt (bár tényleg nehéz kihámozni), hogy miért szól így a törvény?

Én olyant nem éreztem ki belőle, hogy a balatoniak nem képesek jó bort készíteni/házasítani.

nullahetvenot 2008.10.08. 14:16:25

Kedves Kocintós!
tényleg tettem egy rosszindulatú megjegyzést a balatoni régióra, hiszen azt mondtam, hogy az aszúkészítéshez nincs szakértelmük. De gondolom ezzel nem mondtam akkora hülyeséget, mert nem jártam még olyan balatoni borászatban ahol felhalmozva állnak az aszúkészletek.
Természetesen kiválló Olaszr. már kóstoltam.
Kedves MalbecNc!
Valóban egy kicsit erre hajazott a kis felbocsátott lufi amit felengedtem, hogy mért van ez a nagy szigorúság ebben a témakörben mind törvényileg, mind pedig a kedwes hozzászólók részéről.
Mondjuk Tokajban val. hamarabb lesz bikavér mint a balatonon, ha így haladnak..

koccintós 2008.10.08. 14:19:47

Hát akkor ez tényleg olyan kérdés, hogy téged idézve: "egy ilyen kijelentés legalább olyan együgyűen hangzik, mintha egy hentestől kérdeznéd meg, hogy miért töltenek májat a májas hurkába".

Ja, és olvasd el még egyszer, mert ez (sem) a legérelmesebb hozzászólása volt:

"...de ha már itt tartunk aszut azert nem csinálnak hozza mert ahhoz kellene egy kis szakertelem ami ott nincs,..."

És ez konkrétan a balatoniakra írta háromnegyed literes barátunk.

koccintós 2008.10.08. 14:22:48

Megelőztél, az előző kommentben, csak most olvastam:

Akkor viszont végig provokáltál szánt szándékkal... Visszaszívtam.

MalbecNC 2008.10.08. 14:43:27

Koccintós által említett törvény kimondja, hogy mit lehet "aszú"-nak nevezni Magyarországon. Ezért n/sincs aszú tömkelegében Balaton környékén, de töppedt szőlő előfordul, még olyan is, amit botritisz részben megtámadott, vagyis ha az ADOTTSÁG a borvidéken megvan, akkor szakértelem is párosul(hat) hozzá. De Balaton környékén többnyire nem jellemző a botritisz megjelenése.

MalbecNC 2008.10.08. 14:48:12

Szigorúságra pedig szükség van, még ennél nagyobbra is.
Olvasd el kérlek, mit írtam erről sokkal feljebb!
Pont az volt az oka a Bikavér "hanyatlásának", hogy a legsilányabb bor is felvehette ezt a nevet.

nullahetvenot 2008.10.08. 15:32:00

Nem jellemző a botritisz, de ne keverjük össze egy aszúkészítés szakértelmét egy késői szüretelésű ol riz elkészítésével.
Voltam már mindkét félnél szüretelni és hát azért vannak pici külömbségek.
Na azért sokat okosodtam ezen a témán,bár úgy érzem nem kellene hozzázólnom mert ha kimondom amit godolok, akkor az nem biztos hogy jó.

MalbecNC 2008.10.08. 20:07:43

Mondd, te elolvasol minden szót abból, amit írnak neked, vagy csak úgy nagyjából?

Nincs mit keverni, a "késői szüret" fogalma alá nagyon sok minden belefér, ritkábban száraz, többnyire édes borok, vagyis minden, ami a szokásostól jóval későbbi időben szüretelnek, így még az (Tokaji) aszú is.

Készítenek "késői szüretet" túlérett, de még leves szőlőszemekből, részben, vagy egészben töppedt szőlőből, és részben, vagy egészben aszúsodott szemekből is. Hanem a „Tokaji aszúnak” csak azt a „késői szüretben” szedett szőlőből készített bort lehet nevezni, amely megfelel bortörvény szerinti feltételeknek, és aminek a technológiája bizony nem hétpecsétes titok. Hála Istennek Tokaj pár száz km-re van Balatontól, többnyire magyarul beszélnek ott is, így semmi nehézségbe nem ütközik az a balatoni, vagy bármely más borvidékről származó borász, aki ilyen technológiával szeretne megismerkedni. Amit nem tehet meg, hogy ASZÚ-nak hívja a borát, egyebek közt ezért sem fogsz találni aszút Balaton környékén. De most már abbahagyom, mert ez a téma itt a bikavérek alatt nagyon off.

Én azt mondom, járj csak továbbra is szorgalmasan szüretekre és okosodj!

nullahetvenot 2008.10.08. 22:35:38

Ok próbálok még okosodni és nem kérdezni mert az úgy látom nem működik ha az elefántcsont tornyot megingatom...
Elég szánalmas

czudarka 2008.10.09. 08:50:27

Mindenkinek!

"Ne ereszkedj le a vitában a buta emeber szintjére, mert ő a maga világában nagy rutinnal mozog és felemészt."
Mondta ezt édesapám.


Hogy nagy- vagy sztár- a borász az azt hiszem a lényegen nem változtat.
És, hogy miért alacsonyak a kapott pontok? Mert nem a borászok pontozzák a saját boraikat. Mindenkinek a saját gyereke a legszebb! Vagy nem?

De ha te /007,5/ szeretnél tovább "okoskodni" elefántcsontok között akkor csak hajrá.

Tovább, no comment!
süti beállítások módosítása