Fajtakóstolót tartottunk. A tervek szerint ez havi rendszerességgel így lesz immár, igyekszünk körbejárni egy-egy témát, vakon kóstolni, aztán az élményeket összegezni. Elsőként azt a kérdést tettem fel kóstolótársaimnak: vajon Eger-e a magyar Burgundia? Ehhez beszereztünk jó pár pinot noir-t innen-onnan (ki-ki saját készletéből is hozott, hozattunk Németországból számunkra imeretlen franciákat, utazás során került a kosárba olasz - ezért árakat, beszerzési helyeket most ne várjanak), s becsomagoltuk őket. A sorban voltak burgundiak is páran, meg néhány kakukktojás. Hívtunk vendégeket is, s velük együtt szorgosan jegyzeteltünk, pontoztunk. Az alábbiakban az öt alkoholista pontjait adjuk közre, valamint Németh Gábor 100-as rendszerben adott pontszámait is a pontok mellé biggyesztjük. A két pontrendszer között átváltási számot nem kerestünk.
Tanulságokat külön nem vonunk le, beszéljenek helyettünk a több száj jegyzeteiből összeollózott értékelések, no meg a pontok. Azért azt előrebocsátjuk, hogy az össznépi verdikt szerint jelenleg Egerben pinot fronton Lőrincz György a király. És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vakkóstolás során a pontszámok orientálni talán tudnak, de a tapasztalat itt is az volt, hogy folyamatosan változik a bor - pinot esetén ez különösen igaz. Bob a kóstolás végére ért oda, és többször egészen más anyagot talált a fólia mögött, mint mi két órával korábban.
St. Andrea Ferenchegy 2006
Meggyes, kicsit szálkás, de tipikus pinot illat. Sok levegőt kér, akkor a szálak kicsit összesimulnak. Ízben megjelenik némi borsosság, málna. A tannin még nyers, a savak metszők. A vége elbillen, keserű lesz. Összerázódhat, pláne a 2005-ös ismeretében.
vörös és fehér: 5 pont
Műtannin: 5 pont
palack: 4 pont
Weér Yvo.: 4 pont
Bob: 6 pont
Németh Gábor: 82 pont
St. Andrea Hangács 2006
Melegebb, bujább illat, több gyümölcs, kis animalitás ázott bőr formájában. Sűrűbb bor, mint az előző, de hasonlóan nyers még. Tannin és sav is időt kér, potenciál van benne.
V&F: 5 pont
MT: 4 pont
Palack: 4 pont
WY: 5 pont
Bob: 4 pont
N.G.: 82 pont
R. Belland Santenay-Commes 1er Cru 2005
Zárkózott illat, ami nem nyílik ki szépen: büdös, öltözőszagú bor. Némi életet puncsos formában még mutat. A korty: keser, sanyar, depresszió.
V&F: 2 pont
MT: 3 pont
Palack: 3 pont
WY: 2 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 72 pont
St. Andrea Ferenchegy 2005
Halvány szín, végre nem egy vörösbor, hanem pinot! Megjelenik végre a fűszer, málnás, üde, eleven illat. Mindene pinós. A korty harmonikus, lendületes, enyhén édeskés, hosszú Megosztotta a társaságot, a többség a leleplezéskor francia címkét várt.
V&F: 7 pont
MT: 6-7 pont
Palack:7 pont
WY: 5+ pont
Bob: 7 pont
N.G.: 88 pont
Orsolya 2006
Az egyik legkomplexebb illat. Narancshéj, kávé avar, gomba, gyümölcsök. A korty kifejezetten csalódás ehhez képest, kicsit üresen megy végig. A struktúra viszont krémes, sűrű, ebből sejthető, hogy nem egyszerű bor. De ízben most ebből szinte semmi sem érződik. Mintha a savak szabadságra mentek volna.
V&F: 5 pont
MT: 3 pont
Palack: 5 pont
WY: 4-es alá
Bob: 5-6 pont
N.G.: 86 pont
Thummerer Tekenőháti 2005
Kicsit parfümös, intenzív illat, kis virágossággal. Alkohol már ekkor kiszúr, hordó szintén. Ízben az alkohol édessége elnyom, a sav más irányba megy. Nagy test, de semmi izgalom, igaz, nagy csalódás sincs. (Csak az ára…)
V&F: 4 pont
MT: 4 pont
Palack: 5 pont
WY: 4-es fölé
Bob: 3 pont
N.G.: 80 pont
Gróf Buttler Nagy-Eged 2005
Matt színű bor, sok karalábéval, eperrel az illatban. Hosszas forgatás után kis erdő illat is jelentkezik még. A savak tartják karban a kortyot, de az izgalom elmarad, már lefelé megy. Bob almasavproblémát kiált.
V&F: 4 pont
MT: 4 pont
Palack: 6 pont
WY: 3 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 77 pont
Gál Tibor Titi 2004
Visszafogott, lassú, később szenessé váló illatból egy minden tekintetben szép, arányos, de nem különösebben emlékezetes pinot kerekedik ki. Jó inni, bár egy kicsit rövid, vékony. Több lendülettel sokra vihetné.
V&F: 3 pont
MT: 5 pont
Palack: 4 pont
WY: 4-es fölé
Bob: 2 pont
N.G.: - (dohosság miatt kizárva)
Leroy Bourgogne 2001
Mindenkinek feltűnt, hogy valószínűleg francia a bor. Ez meg is osztotta a társaságot. Nagyon egyedi, ecetes szilvás illat, ásványokkal kísérve - nem a borkóstolók sztárja, barátkozni kéne vele. Ízben az édesség dominál, enyhén kanalas orvosságos formában jelentkező ásványos lecsengéssel. Nagyon testes bor, még van jövője.
V&F: 4 pont
MT: 5 pont
Palack: 4 pont
WY: 2-3 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 83 pont
Rokka Borműhely Kadarka 2007
Egy kakukktojás volt, kóstolótársunk, Pálos Miklós rejtette el a sorban. Pinot-ként sem szerepelt volna nagyon rosszul, de végül kadarkaként pontoztuk. Tipikus rozé illattal nyit: friss, gurulós málna. Silleresen vékony, fűszeres ízű, kis frissítő kesernyével a végén. Bob a savakat nagyon hiányolta belőle.
V&F: 5 pont
MT: 5-6 pont
Palack: 6 pont
WY: 5 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 80 pont
Jermann Pinot Nero Red Angel on the Moonlight 2006
Friuli egyik sztár vincellérjének pinot-ját is megnéztük, kár volt. Erőteljes újhordó illat, kicsit gejl. Nagyon sötét szín, semmi nem utal benne a fajtára. Sok és nyers tannin, alkohol-meleg. A vége keserű.
V&F: 3 pont
MT: 3 pont
Palack: 4 pont
WY: 3 pont
Bob: 5 pont
N.G.: 75 pont
Comte Armand 1er Cru 2004 Auxey Duresses
Egészen sötét szín, burgundi illat: ibolya, kávé. kicsit túlzó alkohol. Nagyon koncentrált, kicsit „poros” anyag, még akár jó pár évnyi potenciál lehet benne. Most a tanninjai még húznak, csípnek.
V&F: 5 pont
MT: 5 pont
Palack: 5 pont
WY: 5pont
Bob: 5 pont
N.G.: 82 pont
Gál Tibor Síkhegyi 2002
Egy matt színű bor, amit nagyon jó inni. Illatában hecsedli, gomba, avar (másnál: puskapor). A korty könnyed, a savak elegánsak, utóíze kissé gyógynövényes.
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 6 pont
WY: 4 pont
Bob: 6 pont
N.G.: 87 pont
Gál Lajos 2005
Kissé édeskés málnaillat, villanásnyi zöld jegyekkel. Az alkohol túlzott benne, édességbe viszi el az amúgy szép bort. A szárazpróbakor tormaillat árad a pohárból.
V&F: 4 pont
MT: 4 pont
Palack: 5 pont
WY: 3 pont
Bob: 5 pont
N.G.: 80 pont
St. Andrea 2003
Téglaszínű bor, amit megint csak jó volt inni. Nem túl cizellált, kissé lekváros, érett jegyeket mutatott. Kellemesen testes, öblös; kicsit már lomha is.
V&F: 5 pont
MT: 5 pont
Palack: 5 pont
WY: 4 pont
Bob: 5-6 pont
N.G.: 81 pont
Saint Aubin 1er Cru 2004 (Marc Colin et Fils)
Az este győztese, egyben a legdurvább illatú bor: nagyon hideg, köves, füstös; némi mogyoró is felüti a fejét benne. Nagyon burgundi. Ehhez képest a korty még zabolátlan, tanninos, kicsit nyers, de komplex és izgalmas. Nehéz megfejteni a bort, de érdemes vele hosszan bíbelődni. Pár év érlelés még javallott, de már most is izgalmas.
V&F: 8 pont
MT: 6 pont
Palack: 5 pont
WY: 7 pont
Bob: 7-8 pont
N.G.: 89+ pont
Szentesi József 2004
Illós, nem túl tiszta illat, a pinós jegyeket nélkülözi. Az íze ezzel összhangban áll: hordós, savanykás, minden szét van benne esve.
V&F: 2 pont
MT: 2 pont
Palack: 3 pont
WY: 1 pont
Bob: 1 pont
N.G.: - (illó és aldehid hiba)
Szentesi József 2003
Komoly testű, rusztikus bor, némi édességgel és sok tanninnal fűszerezve. Sokat nem lehet belőle inni.
V&F: 4 pont
MT: 5 pont
Palack:6 pont
WY: 3-as fölé
Bob: 3 pont
N.G.: 79 pont
Simon József Síkhegyi 2005
Végre újra egy pinot! Illatában csokoládé és fűszerek, ízében kis édesség, fűszeresség, jól csúszik. Nem túl bonyolult, de szép bor. 6 pont
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 6 pont
WY: 5 pont
Bob: 5-6 pont
N.G.: 82 pont
Vylyan 1998 Reserve
Rozsdás szín – idős borra gyanakszunk. Illatban érett jegyek: gomba, avar. Szájban még mindig van benne lendület, bár az alkohol kicsit már kilóg. De ezt is jó volt inni.
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 7 pont
WY: 3-4 pont
Bob: 7 pont
N.G.: 88 pont
Gál Tibor Titi 2005
Illata kicsit zavaros, elsőre dugót kiáltunk, de szépen kiszellőzik. Gombás, diós jegyek jönnek. Ízben hibátlan: lendületes, fűszeres, karcsú.
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 6 pont
WY: 4-es fölé
Bob: 6 pont
N.G.: 84 pont
Utolsó kommentek