Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Így kóstolunk mi

Egri és burgundi pinot-k, vendégekkel

2008.10.17. 06:00 - vörös és fehér

a győztes pinotFajtakóstolót tartottunk. A tervek szerint ez havi rendszerességgel így lesz immár, igyekszünk körbejárni egy-egy témát, vakon kóstolni, aztán az élményeket összegezni. Elsőként azt a kérdést tettem fel kóstolótársaimnak: vajon Eger-e a magyar Burgundia? Ehhez beszereztünk jó pár pinot noir-t innen-onnan (ki-ki saját készletéből is hozott, hozattunk Németországból számunkra imeretlen franciákat, utazás során került a kosárba olasz - ezért árakat, beszerzési helyeket most ne várjanak), s becsomagoltuk őket. A sorban voltak burgundiak is páran, meg néhány kakukktojás. Hívtunk vendégeket is, s velük együtt szorgosan jegyzeteltünk, pontoztunk. Az alábbiakban az öt alkoholista pontjait adjuk közre, valamint Németh Gábor 100-as rendszerben adott pontszámait is a pontok mellé biggyesztjük. A két pontrendszer között átváltási számot nem kerestünk.

Tanulságokat külön nem vonunk le, beszéljenek helyettünk a több száj jegyzeteiből összeollózott értékelések, no meg a pontok. Azért azt előrebocsátjuk, hogy az össznépi verdikt szerint jelenleg Egerben pinot fronton Lőrincz György a király. És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vakkóstolás során a pontszámok orientálni talán tudnak, de a tapasztalat itt is az volt, hogy folyamatosan változik a bor - pinot esetén ez különösen igaz. Bob a kóstolás végére ért oda, és többször egészen más anyagot talált a fólia mögött, mint mi két órával korábban. 

sok pinotSt. Andrea Ferenchegy 2006
Meggyes, kicsit szálkás, de tipikus pinot illat. Sok levegőt kér, akkor a szálak kicsit összesimulnak. Ízben megjelenik némi borsosság, málna. A tannin még nyers, a savak metszők. A vége elbillen, keserű lesz. Összerázódhat, pláne a 2005-ös ismeretében.
vörös és fehér: 5 pont
Műtannin: 5 pont
palack: 4 pont
Weér Yvo.: 4 pont
Bob: 6 pont
Németh Gábor: 82 pont

St. Andrea Hangács 2006
Melegebb, bujább illat, több gyümölcs, kis animalitás ázott bőr formájában. Sűrűbb bor, mint az előző, de hasonlóan nyers még. Tannin és sav is időt kér, potenciál van benne.
V&F: 5 pont
MT: 4 pont
Palack: 4 pont
WY: 5 pont
Bob: 4 pont
N.G.: 82 pont

R. Belland Santenay-Commes 1er Cru 2005
Zárkózott illat, ami nem nyílik ki szépen: büdös, öltözőszagú bor. Némi életet puncsos formában még mutat. A korty: keser, sanyar, depresszió.
V&F: 2 pont
MT: 3 pont
Palack: 3 pont
WY: 2 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 72 pont

St. Andrea Ferenchegy 2005
Halvány szín, végre nem egy vörösbor, hanem pinot! Megjelenik végre a fűszer, málnás, üde, eleven illat. Mindene pinós. A korty harmonikus, lendületes, enyhén édeskés, hosszú Megosztotta a társaságot, a többség a leleplezéskor francia címkét várt.
V&F: 7 pont
MT: 6-7 pont
Palack:7 pont
WY: 5+ pont
Bob: 7 pont
N.G.: 88 pont

Orsolya 2006
Az egyik legkomplexebb illat. Narancshéj, kávé avar, gomba, gyümölcsök. A korty kifejezetten csalódás ehhez képest, kicsit üresen megy végig. A struktúra viszont krémes, sűrű, ebből sejthető, hogy nem egyszerű bor. De ízben most ebből szinte semmi sem érződik. Mintha a savak szabadságra mentek volna.
V&F: 5 pont
MT: 3 pont
Palack: 5 pont
WY: 4-es alá
Bob: 5-6 pont
N.G.: 86 pont

Thummerer Tekenőháti 2005
Kicsit parfümös, intenzív illat, kis virágossággal. Alkohol már ekkor kiszúr, hordó szintén. Ízben az alkohol édessége elnyom, a sav más irányba megy. Nagy test, de semmi izgalom, igaz, nagy csalódás sincs. (Csak az ára…)
V&F: 4 pont
MT: 4 pont
Palack: 5 pont
WY: 4-es fölé
Bob: 3 pont
N.G.: 80 pont

Gróf Buttler Nagy-Eged 2005
Matt színű bor, sok karalábéval, eperrel az illatban. Hosszas forgatás után kis erdő illat is jelentkezik még. A savak tartják karban a kortyot, de az izgalom elmarad, már lefelé megy. Bob almasavproblémát kiált.
V&F: 4 pont
MT: 4 pont
Palack: 6 pont
WY: 3 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 77 pont

kéz, pinot-val
Gál Tibor Titi 2004

Visszafogott, lassú, később szenessé váló illatból egy minden tekintetben szép, arányos, de nem különösebben emlékezetes pinot kerekedik ki. Jó inni, bár egy kicsit rövid, vékony. Több lendülettel sokra vihetné.
V&F: 3 pont
MT: 5 pont
Palack: 4 pont
WY: 4-es fölé
Bob: 2 pont
N.G.: - (dohosság miatt kizárva)

Leroy Bourgogne 2001
Mindenkinek feltűnt, hogy valószínűleg francia a bor. Ez meg is osztotta a társaságot. Nagyon egyedi, ecetes szilvás illat, ásványokkal kísérve - nem a borkóstolók sztárja, barátkozni kéne vele. Ízben az édesség dominál, enyhén kanalas orvosságos formában jelentkező ásványos lecsengéssel. Nagyon testes bor, még van jövője.
V&F: 4 pont
MT: 5 pont
Palack: 4 pont
WY: 2-3 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 83 pont

Rokka Borműhely Kadarka 2007
Egy kakukktojás volt, kóstolótársunk, Pálos Miklós rejtette el a sorban. Pinot-ként sem szerepelt volna nagyon rosszul, de végül kadarkaként pontoztuk. Tipikus rozé illattal nyit: friss, gurulós málna. Silleresen vékony, fűszeres ízű, kis frissítő kesernyével a végén. Bob a savakat nagyon hiányolta belőle.
V&F: 5 pont
MT: 5-6 pont
Palack: 6 pont
WY: 5 pont
Bob: 3 pont
N.G.: 80 pont

Jermann Pinot Nero Red Angel on the Moonlight 2006
Friuli egyik sztár vincellérjének pinot-ját is megnéztük, kár volt. Erőteljes újhordó illat, kicsit gejl. Nagyon sötét szín, semmi nem utal benne a fajtára. Sok és nyers tannin, alkohol-meleg. A vége keserű.
V&F: 3 pont
MT: 3 pont
Palack: 4 pont
WY: 3 pont
Bob: 5 pont
N.G.: 75 pont

Comte Armand 1er Cru 2004 Auxey Duresses
Egészen sötét szín, burgundi illat: ibolya, kávé. kicsit túlzó alkohol. Nagyon koncentrált, kicsit „poros” anyag, még akár jó pár évnyi potenciál lehet benne. Most a tanninjai még húznak, csípnek.
V&F: 5 pont
MT: 5 pont
Palack: 5 pont
WY: 5pont
Bob: 5 pont
N.G.: 82 pont

Gál Tibor Síkhegyi 2002
Egy matt színű bor, amit nagyon jó inni. Illatában hecsedli, gomba, avar (másnál: puskapor). A korty könnyed, a savak elegánsak, utóíze kissé gyógynövényes.
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 6 pont
WY: 4 pont
Bob: 6 pont
N.G.: 87 pont

Gál Lajos 2005
Kissé édeskés málnaillat, villanásnyi zöld jegyekkel. Az alkohol túlzott benne, édességbe viszi el az amúgy szép bort. A szárazpróbakor tormaillat árad a pohárból.
V&F: 4 pont
MT: 4 pont
Palack: 5 pont
WY: 3 pont
Bob: 5 pont
N.G.: 80 pont

St. Andrea 2003
Téglaszínű bor, amit megint csak jó volt inni. Nem túl cizellált, kissé lekváros, érett jegyeket mutatott. Kellemesen testes, öblös; kicsit már lomha is.
V&F: 5 pont
MT: 5 pont
Palack: 5 pont
WY: 4 pont
Bob: 5-6 pont
N.G.: 81 pont

Saint Aubin 1er Cru 2004 (Marc Colin et Fils)
Az este győztese, egyben a legdurvább illatú bor: nagyon hideg, köves, füstös; némi mogyoró is felüti a fejét benne. Nagyon burgundi. Ehhez képest a korty még zabolátlan, tanninos, kicsit nyers, de komplex és izgalmas. Nehéz megfejteni a bort, de érdemes vele hosszan bíbelődni. Pár év érlelés még javallott, de már most is izgalmas.
V&F: 8 pont
MT: 6 pont
Palack: 5 pont
WY: 7 pont
Bob: 7-8 pont
N.G.: 89+ pont

Szentesi József 2004
Illós, nem túl tiszta illat, a pinós jegyeket nélkülözi. Az íze ezzel összhangban áll: hordós, savanykás, minden szét van benne esve.
V&F: 2 pont
MT: 2 pont
Palack: 3 pont
WY: 1 pont
Bob: 1 pont
N.G.: - (illó és aldehid hiba)

Szentesi József 2003
Komoly testű, rusztikus bor, némi édességgel és sok tanninnal fűszerezve. Sokat nem lehet belőle inni.
V&F: 4 pont
MT: 5 pont
Palack:6 pont
WY: 3-as fölé
Bob: 3 pont
N.G.: 79 pont

Simon József Síkhegyi 2005
Végre újra egy pinot! Illatában csokoládé és fűszerek, ízében kis édesség, fűszeresség, jól csúszik. Nem túl bonyolult, de szép bor. 6 pont
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 6 pont
WY: 5 pont
Bob: 5-6 pont
N.G.: 82 pont

Vylyan 1998 Reserve
Rozsdás szín – idős borra gyanakszunk. Illatban érett jegyek: gomba, avar. Szájban még mindig van benne lendület, bár az alkohol kicsit már kilóg. De ezt is jó volt inni.
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 7 pont
WY: 3-4 pont
Bob: 7 pont
N.G.: 88 pont

Gál Tibor Titi 2005
Illata kicsit zavaros, elsőre dugót kiáltunk, de szépen kiszellőzik. Gombás, diós jegyek jönnek. Ízben hibátlan: lendületes, fűszeres, karcsú.
V&F: 6 pont
MT: 6 pont
Palack: 6 pont
WY: 4-es fölé
Bob: 6 pont
N.G.: 84 pont

Címkék: kóstolás eger bourgogne pinot igy kostolunk mi

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr42712478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2008.10.17. 13:20:18

Szuper, sok ilyet még! A burgundit nem lehet eleget tanulni...

MalbecNC 2008.10.17. 19:05:24

A pinot noir az egyik szőlőfajta, ami még távol áll tőlem, rossz emlékek hada rémisztett el sokáig, hogy egyáltalán hajlandó legyek egy próbát tenni. Most már folyamatosan azon vagyok, hogy pótoljam a hiányosságokat és már ott tartok, hogy felismerem a "pino" vonásokat és élvezem is. Már amelyikben, mert sok pinot noir nálunk inkább cabernet-re akar hasonlítani.

Most kóstoltam az Orsolyát is, nekem nagyon tetszett, különösen az illat ragadott magával és nekem a savai is rendben voltak, vagyis az 5 pontosokkal tartok.

Van a tarsolyomban egy mások egri pinot is, egy 2003-as Dula PN. Az vajon mennyire lesz "pino"? :-) Abból az évjáratból származó Gőzmalmosi (jól emlékszem a dűlő nevére?) Kékfrankos szép élénk savú volt még tavaly ősszel.

És mi a végkövetkeztetés? Eger Magyarország Burgundiája?
Bár mintha nem lett volna hozzá kellő számban jelen a benchmark, nem?

vörös és fehér 2008.10.17. 19:41:26

az én következtetésem: nem, nem az. a kóstoló alapján a burgundiakat (úgy általában) sokkal koncentráltabbnak érzem, mint amit Eger (úgy általában --de persze általánosítani mindig veszélyes) kihoz a fajtából. Lőrincz pinot-ja pl. 8 burgundi között (mondjuk mint saint aubin) elveszne - ettől még pannonklasszis.

benchmade 2008.10.17. 21:24:46

Fiatalok még azok a szőlők.

Ray Tango 2008.10.17. 21:46:28

Hát azért szerintem az EGEDI pinot-k tudnak már most is egy-két dolgot...

NOMASSWINE 2008.10.17. 22:40:35

Bocs,de ha Pinot noir,akkor nem bordóis pohárból kellett volna kóstolni........

dagadtos 2008.10.18. 03:33:02

Érdekes, nem vagyok nagy Orsolya-rajongó, de ezt a pinot-t én a Várban sokkal jobbnak éreztem. Borzasztó koncentrált anyagra emlékszem, tokajis illatokkal (kapor főleg, de méz is), jó arányokkal, akkor nem tűnt savhiányosnak. Persze jóval hitelesebb egy ilyen kóstolás, mint egy fesztiválos.

Még az egri gálán néztem a Gál "Titi" 2005-öset, és az is dohos volt. Számomra ez kicsit azért furcsa, így 4 ezer forint környékén, évjáratról-évjáratra, ezek szerint.

Egy kóstolón hasonló eredményre jutottam a Comte Armand Auxey-Duresses 2005-tel én is, még ihatatlanul nyers volt. Nekem egyébként sem tűnt különösebben jónak. (Nem úgy mondjuk a 2004-es Volnay, ami fantasztikus volt, és már iható. Nyilván ez a terület függvénye is nagyban - egy ilyen korú Pommard vagy Gevrey-Chambertin gondolom még szinte ihatatlan. Talán még jobban is, mint egy bordeaux-i, a közhiedelemmel ellentétben.)

"Már amelyikben, mert sok pinot noir nálunk inkább cabernet-re akar hasonlítani" - ez lehet, hogy így van, de azért pl. emlékszem én arra a kóstolóra, ahol az Auxey-Duresses-t is kóstoltam, hogy micsoda meglepetést okoztak a burgundi pinot-k. Eleve a syrah-s szín, utána a roppant tanninok, borzasztó koncentrációk sok esetben. Nem éppen azt kaptuk, amire számítottunk, hogy akkor na majd málna-eper, meg rózsaszín, és biztos gombás is, meg nincs is tannin. Nemcsak ez a pinot, ezt sikerült azért leszűrni mindenkinek ott szerintem. Vagy mondjuk ami languedoc-it kóstoltam, az se illett bele ebbe a képbe. (Persze, az jóval délebbi, és jóval olcsóbb is volt.) Nekem egyébként itthon legjobban a Buttler 2004 PN tetszett eddig, de ezt már sokszor írtam, Egerből az elrettentő példa pedig a Vincze Arcanum volt, na az emlékeim szerint valóban inkább cabernet jellegű hordószörp, csokisziruppal és füstölt sonkával, 5 ezerért elég ideges voltam. Másnak éppen akár tetszhet is, persze.

Octopus 2008.10.18. 10:56:18

Itthon mintha uralkodó téveszme lenne, hogy a pinot noir csak nagyon világos, tanninszegény bor lehet. Ez igy azért nem teljesen igaz. Bár sztem egy burgundi inkább a savakra épül, de a komolyabbak azért elég tanninosak is - bár ez területfüggő is; ha nem is kaberné szerűek, de elég erőteljesek.

nick: 2008.10.19. 01:17:54

hehe, akkor sztem ezekből annyi látszik, hogy van burgundi pinot, meg egri pinot, de nem igazán van globál pinot...

...ha viszont nincs, akkor miért is keressük? :-)


btw. hadd védjem meg Titi-éit: a Várban spec. iszonyat jók voltak - nem rossz palackot fogtatok ki?

MalbecNC 2008.10.19. 10:35:48

Amennyi burgundi és egri pinot noirt ittam, az alapján én se mondanám, hogy az egri pinot-k a Cote de Nuits környékén termelteknek a kistestvérei, de azért kíváncsi voltam, hogy más hogy érez.
Az is igaz, hogy számomra nem ettől lesz több, vagy kevesebb Eger.

MalbecNC 2008.10.19. 10:51:58

"Itthon mintha uralkodó téveszme lenne, hogy a pinot noir csak nagyon világos, tanninszegény bor lehet."

Kedves Octopus az nem téveszme volt, hanem tény. A 3 évvel ezelőtt futó Sideways jól elgondolkodtatott, hogy Miles miért is preferálja jobban a pinot noirt. Az is igaz, hogy a merlot sem mondott semmit így külön kiemelve, csak azután értettem meg az ellenszenvét, mikor megismertem az amerikai hétköznapi merlot-t.

A burgundi pedig burgundi, vagyis nem véletlenül van egy ilyen meghatározás, hogy "burgudni vörös". Az intenzítása és tannintartalma pedig Burgiundiában is éppúgy függ a területtől és borásztól, mint itthon. Vannak olyan borászok, akik nem bírják magukat kivonni a kaliforniai hatás alól és heavy-re veszik a figurát, de azt hiszem, ez már visszavonulóban van.

Mivel nem élek Burgundiában és nem is ismerem az összes borászt, nem állíthatom, hogy mindegyiknél ez az ok, de hogy volt egy ilyen tendencia az biztos.

Octopus 2008.10.20. 12:40:35

Kedves MalbecNC, a Sideways-t nem láttam, nem is igazán hiányzik, de sztem ámerikán kivül túl nagy hatása nem igazán lehetett a fogyasztókra.

"Vannak olyan borászok, akik nem bírják magukat kivonni a kaliforniai hatás alól és heavy-re veszik a figurát, de azt hiszem, ez már visszavonulóban van."

Ezt nem teljesen értem, arra gondolsz, hogy itthon kaliforniai hatásra készültek volna (főleg) korábban nem pinós pinók? Mert ez sztem amiatt volt, hogy itthon nem igazán (egyáltalán nem) ismerték a burgundi borokat és a fajtát, egyszerűen ugyanúgy próbáltak minél nehezebb vörösbort csinálni belőle, mint akármelyik kékszőlőből. (Meg persze a klónok sem a burgundiai fajták voltak.)

A világos/tanninszegény dolog - a burgundiról beszélek - a saját eddigi tapasztalásaim alapján (amelyek sajnos nem olyan széleskörűek, mint szeretném, de dolgozok rajta :) hasonlóan néz ki, mint bármelyik vörösbor fajtánál: az olcsóbb borok vékonyabbak és higabbak, világosabbak és kevésbé tanninosak; ahogy nő az ár és a minőség, a koncentráltsággal együtt a szinmélység és a csersavtartalom is nő (nyilvánvalóan a burgundi azért alapvetően nem olyan tanninos, mint egy bordói vagy egy brunello stb). A gond csak az, hogy a burgundinál a túlkereslet miatt máshol kezdődik a komolyabb minőség, méghozzá jóval feljebb, mondjuk az alapborok vannak 3-4000 Ft körül... és azok még nagyon nem azok a borok, amikből rájön az ember, hogy mitől nagy a hires burgundi...

MalbecNC 2008.10.21. 21:04:49


Á, nem, Octopus, nem azért említettem a Sideways-t, hogy itthon, vagy bárhol máshol pont ezért készítik bárhogy a Pinot-t, csak annyiban került ide, hogy az itthoni 5-10 évvel ez előtti pinot kóstolása alapján csodálkoztam, hogy miért van oda érte Miles. Vagyis régebben a pinot, legalábbis szerintem tényleg abban különbözött elsősorban a merlot-tól, vagy bármely más ismertebb kékszőlőtől (és ilyen volt még a kadar is), hogy vékonyabb és tanninszegényebb bor volt. Sok helyen még most is az.
A kaliforniai hatás alatt pedig azt értem (de nevezhetném Parker hatásnak is), hogy a hétköznapi, de mégis valamit konyító borfogyasztók között az a bor volt sikeres, amelyik jó sötét (mint a tinta) és testes volt. Nézz körül, a Lidl-ben, vagy a Tescoban, hogy a vásárlók hogy buknak a chilei, kaliforniai, ausztrál és még talán a dél-afrikai vörösekre, mert, hogy lám-lám, milyen gyönyörű borok, mert testes, zamatos, alkoholos, stb. Vagyis nem teljesen útkeresésnek nevezném a testes pinot-k megjelenését. De abban is van valami, amit te mondasz.

A burgundit és ennek megfeleően a pinot noirt mér én is tanulmányozom. Ha messze is vagyok a végkifejlettől, abban azért biztos vagyok, hogy egy hétköznapi, egy jó és egy kimagasló értékű/árú burgundit nem a színintenzítása és nem is a tannintartalma különbözteti meg egymástól.

Octopus 2008.10.22. 09:42:03

ok, igy már értem :)
süti beállítások módosítása