Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Metált bírod?

Igyál asztali bort!

2008.10.31. 15:15 - Az Alkoholisták

A mértékletes borfogyasztás jótékony hatásáról megszámlálhatatlan cikk jelent már meg, de egy újabb kutatás eredménye azt mutatja, hogy a magyar és a szlovák asztali borokat jobb lesz kerülni. 15 ország - köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország - közönséges fehér és vörös asztali borait vizsgálták, és számos esetben az egészségre káros értéket jelentősen meghaladó mértékű fémion koncentrációt találtak. A magyar és a szlovák borok a leginkább szennyezettek. A londoni Kingston Egyetem kutatói a legaggasztóbbnak a mangán- és rézionok előfordulását tartják. Az étrendben előforduló bizonyos fémek magasabb koncentrációja Parkinson-kórt okozhat, és közvetve hozzájárulhat szívbetegségek, cukorbetegség és ízületi gyulladások kialakulásához. A kutatást végző Declan Naughton és Petróczi Andrea szerint egy egységnyi szennyezés tekinthető az egészségre nem káros mértéknek; a vizsgált borok többségében 50-200 egységnyit találtak, de a magyar illetve szlovák boroknál ez az érték a 300-at is elérte. (Az ijedtségre nézzünk Emesét!)

Címkék: tudomány híradó ionok

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6741686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezerjo 2008.10.31. 16:15:40

tegnap este kaptam meg a cikket egy amerikai borász ismerősömtől. jó kis reklám az amerikai piacra igyekvőknek...

a levél végén néhány nehéz fém (heavy metal) fotóját is közzé tették. A német borokhoz a Scorpions, a magyar borokhoz a Pokolgép koncert fotóját mellékelték. :)

Balatoni Futár 2008.10.31. 16:16:48

Kedves Alkoholista!
Kérem vigyázz milyen híreknek adsz teret! Ez a különböző fémionokról szóló hír tegnap röppent fel Angliában néhány napilapban és internetes portálon. Azonnal károkat okozva a borászatnak általában és egyes országoknak különösen. Még az is valószínűsíthető, hogy egyes országok, vállalatok fújják a "passzát szelet" hogy így szorítsanak ki másokat a piacról.
Alapvető igazság, hogy az Angliában forgalomba kerülő borok mindegyike átmegy a megfelelő kémiai ellenőrzéseken, és egyik sem tartalmaz semmit mérgező mértékben. Hogy mennyire felelőtlen és káros lehet egy ilyen hír azt nálam sokkal jobban leírja az alábbi linken egy angol újságíró.
www.vinography.com/archives/2008/10/dangerous_wine_or_dangerous_re.html

Ő ezzel le is csillapította tegnap a kedélyeket. Javaslom Neked is, hogy légy óvatos, és leginkább mi magyarok legalább védjük amygar borok becsületét és ne üljünk fel mások alaptalan támadásainak.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2008.10.31. 16:34:33

Petróczi Andrea nevének megjelenése különösen érdekes.

espé 2008.10.31. 16:54:14

Így keletkeznek az újságírói legendák.
Lehet, hogy magyarként a nálunk árult, EU országaiból származó borok keverékét vizsgálták.

De ez a hír is ilyen:
A cserépkályhás szerint a padlófűtés reumát okoz, a padlófűtő szerint a cserépkályha izületi gyulladást. Mindkettő szerint a légfűtés tüdőbajt. A Parlament kb.100 éve működik légfűtéssel.

t f 1 (törölt) 2008.10.31. 17:40:07

Nem amerikai "kutatók" derítették ki, hogy a bor és a sajt nem illik össze? Lapozzunk...
Megyek és iszom egy csengődi Kékfrankost...

hegyaljai 2008.11.01. 09:16:22

Lehet, hogy a magyar borokban több a nehézfém ion, mint az világhírű brazil borokban. A magyar borokban viszont garantáltan nincs határérték feletti nehézfém szennyeződés. Ezért vizsgálnak be nállunk, és engedélyeznek minden asztali bort, szemben az USA-val, az EU déli államaival. Az sem mindegy, hogy mi egyéb van még a borban, a víz-alkohol-sav mellett milyen a szárazanyag tartalma, tehát mennyi a magnézium. Az egész hitelrontás akkor érthető igazán, ha látjuk, hogy Magyarországról palackosan minőségi bort exportálunk többségébe, míg az asztali borokat hordósan.

töppedt 2008.11.01. 17:07:33

Olvastam az eredeti közleményt.Fenntartásaim vannak szép számmal a cikkel kapcsolatban de lehet hogy a szerző ezeket eloszlatná.Lehet hogy írok neki.
A nehézfémek Parkinzon kórt okozó hatásáról vannak adatok és jól ismerjük az Alzheimer kórt is....
Bár a bor és ez utóbbi kapcsolata nem valószínű úgy hogy had legyek komolytalan
Az (művelt)alkoholista az előbbiek közül betegséget választ:
"Inkább elfelejtem mikor ittam utójára minthogy kilöttyencsem"

czudarka 2008.11.01. 19:20:44

A Briteknél kitalálták, hogy a koleszterin öl. Majd pár év múlva, hogy nem is öl, most megint öl, csak nem úgy.
Szóval én nem értem ha valaki kulturált borfogyasztó annak nem kell tartania semmitől sem, ha jófajta magyart iszik.


Réz. A biodinamikában a peronoszpóra és a vírusok elleni legfontosabb szer.!!!!!!!!
Ezzel nem a biodinamikát kritizálom, csak hát pont az USA az ahonnan minden "szart" megkaptunk. Filoxéra, peronoszpóra, lisztharmat, krumplibogár, kukoricabogár, bagolytok lepke, stb.
És ők, akik a legtöbbet hisztiznek. Nincs a világon GMO mentes szója, ami szintén az ő számlájukra írható/monsanto/. Minden "bolti" húsban "van" szója. Akkor miről beszélünk? Kiváncsi vagyok mikor jön a GMO-s szőlő-bor.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.11.02. 20:48:13

czudarka 2008.11.01. 19:20:44

"Réz. A biodinamikában a peronoszpóra és a vírusok elleni legfontosabb szer.!!!!!!!!" - Bocs, ez nem igaz.

A biotermesztésben igaz, ott a réz+kén megengedett szerek, mert nem felszívódóak.

A biodinamikusok a gombafertőzéseket a "talajerő túlcsordulásának megakadályozásával" hiszik meggátolni, rezet nem használnak.

czudarka 2008.11.03. 07:57:02

Kedves rambó

Nem akarok vitatkozni, akkor nem használok én sem a biodinamikus táblakisérletben sem. Ha te talajerővel megvéded a peronoszpórától a szőlőt én nyilvánosan olyat teszek amit még nem látott a világ. Ne legyünk már ilyen naívak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akkor egy 50 éves telepítésü szőlőben, ahol nagy mennyiségű tápanyag nincs ott nem is kell permetezni peronosz ellen?
Butaságokat legalább ne beszéljünk.

A biodinamikus magyar szőlészetek nem tudnak réz és kén nélkül igazán megfelelő védelmet biztosítani a gombás fertőzésekkel szemben!!!!!!!
Gyakorlatból mondom, ha nagy a fertőzési nyomás akkor nem elég a preparátun és a káliumvízüveg.

Ne csak könyvekből és cikkekből táplálkozzunk! legyen egy kis gyakorlat a dologban is.

töppedt 2008.11.03. 08:58:58

Kedves czudarka


1 Egyelőre nem tudjuk mikor, honnan kerül nehézfém a borba
2 A magas nehézfémtartalom kimutatása ötletszerűen a hiperpolcról leemelt borok esetén volt magas
3 Nem életszerű hogy a leemeltek között lett volna bio vagy biodinamikus bor
4 Noha hiperben is előfordulnak drágább, minőségi borok a cikk kifejezetten asztali borokról beszél
5 Az is igaz hogy népegészségügyi jelentősége főleg ez utóbbiaknak van
6 Továbbá azt sem lehet tudni mi a helyzet a minőségi, bio, biodinamikus borokkal
Tényleg forgalomba hozatal előtt nézi ezt mondjuk az ANTSZ ?

Sárfehér 2008.11.03. 14:27:16

Ha megnéztétek az eredeti közleményt, a magyar borok kizárólag vanádiumtartalomban mutattak kimagasló értékeket. Hogy miért? Vulkanikus talaj? Bentonitos derítés? Másutt egyszerűen nem foglalkoztak a vanádium-tartalommal?

czudarka 2008.11.03. 16:44:33

Töppedt!

Én nem is mondtam, hogy nagy a baj!
nehézfém ide vagy oda akkor is inkább a bor,sem mint a gmo-s árpalé!
Én csak azért írtam pont a rezet, mert a "legegészségesebb" szőlőtermeléssel sem lehet a nehézfémet elkerülni.
Csók mindenkinek!

espé 2008.11.03. 18:58:39

Mellesleg, pont a rézüst játszik főszerepet a becézett árpaléfőzőknél. A töményeknél is közismert a rézeleje.
De ez nem baj, mert elég a bukszasoványító étrendkiegészítők ismertetőjét olvasni, hogy megtudjuk: micsoda súlyos betegségeket okozhat a réz,- szelén,- króm,- vanádium,- ón,- ólom,- cinkhiány.
Tehát inkább a bor!

Sárfehér 2008.11.04. 09:23:59

A másik: ha megnézitek a cikket, megjegyzi, hogy a sima alma vagy narancslé is éppen olyan nagy rizikófaktort mutat nehézfém ügyben, mint általában a borok..
süti beállítások módosítása