Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Újak

2008-asok Dúzsi Fürtikéjétől a St. Andrea Újboráig

2008.11.18. 06:00 - Albert gazda

Volt egy eléggé hosszú időszak, amikor nem szívesen ittam újbort. Meguntam a savas, nyers, kaparós vörösöket, és még nem szoktam rá a fehérekre. Aztán néhány évig csak fehéreket vettem magamhoz frissiben, különösen bejött például tavaly és tavalyelőtt is a pannonhalmi apátok St. Martinusa. Szombat este azonban beállt az egyensúly. Hátha megmarad.

Libáztunk nagyot néhány nappal Márton után, ahogy minden novemberben szoktunk, és ezúttal úgy alakult, hogy csak 2008-asok kerültek az asztalra. Sokkal jobban jártunk, mint tavaly. Az idén még nem is nagyon kóstoltam primőrt, pontosabban szeptemberben jártam Kismartonban, és akkor igen, egy Aspirin nevű borbárban – ezt elfelejtettem megírni, pedig jelentős egyéb burgenlandiakhoz is volt szerencsém ott, ha arra járnak, nézzenek be.

Szombat este tehát négy magyar újbort bontottunk ki és fogyasztottunk el egymás után, és bármily meglepő, egyikkel sem volt semmi bajom. Mondhatnám úgy is, hogy jólesett valamennyi.

Először is Dúzsi Tamás Fürtikéje, ez a bejáratott brand, amely mint mindig, most is hozta szokott formáját. Frissen illatozott, szénsavasan, könnyedélyesen üdített. Nem sokkal izgalmasabb, mint egy jól sikerült limonádé, de nem is kell tőle mélységeket várni. 4 pont. A Pannonhalmi Apátsági Pince St. Martinusa ennél tekintélyesebb versenyző zsengén is. Karakterében nem is igazán van újborság, illatai kifinomultak és összetettek, gyümölcsössége meggyőző, teste és hossza figyelemre méltó. Kiegyensúlyozott, ízletes. Vastag 5 pont. A Takler Pince rozéjánál kissé megbillentek a dolgok. Nincs gond vele, de kevésbé találtuk tartalmasnak, mint az előzőt. Gyümölcsösségnek nincs híján, szénsavból sincs benne sem több, sem kevesebb a kelleténél, a kis élesztősség sem áll neki rosszul, mégsem ragadott magával. Ebben a kontextusban 3 pont.

Az este legkellemesebb meglepetését mindazonáltal a St. Andrea vörös Újbora okozta. Meglehet, azért, mert korábbi rossz tapasztalataim miatt – amelyek mármint nem Lőrincz György munkásságára, hanem a piros magyar bozsolékra vonatkoztak – nem vártam sokat. Ehhez képest rengeteget kaptam. Igen kedves illatokat, sok-sok gyümölccsel és komplexitással, remek szerkezetet, telt kortyot, moderált savakat, zamatos lecsengést. Nem akartam abbahagyni, sajnáltam, hogy elfogyott. Ha jól emlékszem, Lőrincz György primőrkészítésből készítette doktori dolgozatát – de ha nem pont azt, akkor is behatóan foglalkozott a kérdéssel –, ez az a helyzet, amikor az elmélet mintaszerűen valósul meg a gyakorlatban. Már amennyiben maszerászión karbonikkal készült, ahogy a bozsolék szoktak – mert annyira felkészült nem vagyok, hogy kapásból kikóstoljam a pohárból a módszert. Annyit még: vörös ide vagy oda, ezt a bort sem árt okosan behűteni. Akkora 5 pont, hogy majdnem hat. És könnyen lehet, hogy szűkmarkú vagyok.

Egy dolog még eszembe jutott: a Fürtikének 11, a Martinusnak és a Takler-rozénak 12,5, a St. Andreának 13 az alkoholja. A Fürtike ebből a szempontból rendben van, de amit a másik három tartalmaz, az sok. Ha ízben nem is, fejben mindenképpen. A kevesebb talán több lenne, ilyenkor, őszutón.

És egy utóirat: várjuk olvasóink tippjeit a jobbnál jobb 2008-asokról.

Címkék: kóstolás vörös fehér négypontos dúzsi ötpontos st. andrea hárompontos pannonhalmi apátsági pince 2008 újborok

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73772037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drszj73 2008.11.18. 11:04:58

hétvégén elfogyasztott duzsi és takler rose összehasonlítása folytán az a véleményem, hogy illatában a takler kellemesebb, inkább emlékeztet a gyömölcsös illatra, viszont izében a duzsi nedű a roséra jellemző izeket adó

lackó 2008.11.18. 12:42:07

Akkor: Wunderlich 2008-as oportója a tippem eddig az idei újboros mezőnyben.

ekkerjoz 2008.11.18. 13:16:03

Szombaton véletlenül mi is éppen libát sütöttünk, viszont nem akadt magyar újbor, a délafrikai pedig nem számít.
Ha már így alakult, Szepsy mester boraira leszek kíváncsi. De azokra még várni kell.
Wunderlich 2008. Oportó? Hm.

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2008.11.18. 13:18:21

Demeter Csaba "Márton"-ját kóstolta valaki? Ez Csaba első újbora, piszok kíváncsi vagyok.

Hamarosan könnyítek is kíváncsiságomon :-) de hátha más már kóstolta.

ekkerjoz 2008.11.18. 14:39:33

Egyik barátom beceneve: Voportó.
Kedveli a Villányi Kékoportót. Viszek neki egy üveggel, Wunderlichet, bár a tavalyiak közül a Pinot Noir nekem jobban ízlett, az ideit még nem kóstoltam, azért volt a hm.

lackó 2008.11.18. 15:07:25

A 2005-ös pinot pl. csodás tétel. A 2008-as oportó beszerzési forrását nem tudom, a villányi ált. iskolások rajzai vannak rajta, elég könnyen felismerhető. Bízom benne, hogy örömet szerzel vele, egy hete kóstoltam és nekem nagyon-nagyon!

Benikuty 2008.11.18. 18:52:13

Ebbe a sorba szépen illene a Font 08-s rozéja. Ajánlom figyelmetekbe!
Ami engem kissé zavar ( most bontottam ki az utolsót), hogy 07-s dátum van rajta, mert sajnálták kidobni a feleslegben maradt cimkéket. Kár.

dalton1 2008.11.18. 20:37:52

Dúzsi többi újbora is tényleg nagyon rendben van (rozé és Marci), valamint az Etyeki Kúria Cuvée 1 szerintem nagyon jól sikerült! Ha nem tudtam volna hogy szürkebarát-királyleányka, az illatra azt mondom hogy sauvignon blanc...

dalton1 2008.11.18. 20:40:15

Nem idevág, de Szepsy Urbán Furmint-ját akciózza a Bortársaság. Így sem egy filléres dolog, de az a bor elképesztő...

(Ja és csak novemberben van az akció, érdemes betárazni...)

Benikuty 2008.11.18. 21:27:28

Jól látom? benkelacibá? Jaj-jaj? nehogy már...

nick: 2008.11.19. 02:15:48

Orosz Gábor primőr tokaji furmintja?... :-)

lackó 2008.11.19. 08:20:20

Hogy ezen az újborossajtos dolgon, a nevek és a programok láttán miért mosolyogtam olyan jót alig létező bajszom alatt, szinte magam sem tudom. Két dolgot emelnék ki, ami különösen megragadta figyelmem: Benke László, mint a borverseny elnöke, nomeg újborfelismerés...mindegy, talán népszerűsítésnek jót tesz, ha másra nem is jó.

esszencia 2008.11.19. 13:28:15

Sziasztok!
Hétfőn tartottunk egy újbor kóstolót 15 borral. Polgár Zoltán Primőr Portugieser-e nyerte el a legtöbb szavazatot. A fehérek közül az Etyeki Kúria Cuvée1-ét ítéltük a legjobbnak. Sajnálom, hogy St. Andrea Újbora nem volt a sorban, bár megjegyzem tavaly óta 25%-ot emelkedett az ára.
Amikre most visszaemlékszem: Demeter Csaba(100% Menoir) bora izgalmas, nagyon finom, mangós, egzotikus gyümölcsökkel teli, egyenes bor. Bock nagyon füstös volt, a Bogyólé, túl sok szén-dioxid miatt nem volt tökéletes formában. A St. Martinus kicsit visszafogott arcát mutatta. Polgár Kékportugálja viszont egyben volt, nem volt rajt érezhető, hogy nyúzott lett volna, nyugodt, kész bor.

lackó 2008.11.20. 08:27:32

Bock újbora évek óta ihatatlan, nem tudom mit művel, visszanéztem a jegyzeteimet és 2 éve írom a kutyaszart jelzőként...kénhidrogén, vagy csak sima villányi büdi, extra adagban?

A Bogyólé a Vylyan újbora, ugye? Ha jól emlékszem teljesen Bozsolé-technikával készül, így a szén-dioxid jelenléte korrekt, csak zavaró, nem?

Polgár boraira évek óta nem vágyom, a tavalyi újbor-kollekciója...de izlések és pufonok.

Csak egy kérdés, de már érlelődik bennem két hete: tisztelt Malkeszek, Lojzi bácsit miért is hanyagoljátok?

esszencia 2008.11.20. 20:50:11

A Bogyolénál korrekt a szén-dioxid, de nekem túl sok volt belőle. Amúgy nagyon összetett, komplex bor benyomását keltette.

A kóstoló hétfő este volt, azóta van felbontva a hűtőmben egy Cuvée1 az Etyeki kúriától, most kóstolom újra és még mindig nagyon szép, élettel teli tartalmas fehér, ajánlom mindenkinek!

MalbecNC 2008.11.21. 00:38:33

Se Taklernek és se Dúzsinak nem ez a "rosé"-ja, hanem az "újbora", ami történetesen rosé. Dúzsinak ugye ott van még a Fürtike (imádom!) és a Marci (megosztja a társaságot).
Mindketten majd valamikor febuár-március körül jönnek ki az "igazi" zamatos (legalábbis, ha sikerül) roséval. Kíváncsi vagyok, hogy Dúzsi Tamás csinál-e megint hatosfogatot. Én végigélveztem az összes roséját egymásután. Dőzsöltem. :-)

Most egy Jásdi Cserszegit kóstoltam, mint "primőr". Remélem neki is lesz később egy "igazi", mert ez messze nem az a könnyed, izgatóan illatos, bizsergető Cserszegi, amit megismertem tőle. Illata tipikus, de igen visszafogott, a zamatára meg már nem is elég a "visszafogott" jelző. Amit határozottan mondanék, hogy mind az illatban, mind a zamatban ott van a vas. Élénk, zsibongó sava van, de a magas alkohol, még ha nem is lóg ki feltűnően, nem melegít és nem édesít, béklyóként húzza a porba. Nyári üdítőnek és nőknek egyáltalán nem ajánlanám.

lackó 2008.11.21. 07:54:56

Na, tegnap megvolt az új-sor! Vakteszt, mindegyik!

Tehát: Jásdi cserszegije visszafogott, nem pacsulis, inkább kicsit szofisztikáltabb illat, nem a kirobbanó gyümölcsösségről szól, a savai élénkek, nálam nem volt nyerő. 4 pont.

St. Martinus: komoly tétel, nagyon szép zöldes, citrusos, körtés dolgokkal, szép savakkal. 6 pont.


Paptag rozé: rengeteg, már-már bántóan sok szénsav. ami felülkerekedik a boron. Nekem sok volt, inkább elvett a borból, mint hozzátett. 4 pont.

Vylyan kakas: Cukros, karamellszerű illat, szép, de egy kicsit üres. 5,5 pont.

Dúzsi Marci: Borsos-ibolyás illat, ami az ízben is jön, nem kifejezetten újb oros-gyümölcsös tétel. Megosztó bor. 4,5 pont.

Heimann Idei: Kész bors, szintén borssal, kevés gyümölccsel. 5 pont.

St. Andrea Újbor: nagyon szép gyümölcsös, összetett, bájos illat, kis "féknyommal", pörköltséggel. Meggy dominál, korrekt szénsav, szép bozsolé-stílus. 6 pont.

Szemes Oportó: tavalyi nagy kedvencem idén nem teljesített. Vékonyka bor, sok savval, kocsányos, kicsit zöldesnek tűnik. 4 pont.

Vylyan Bogyólé: madártejes, gyümölcsös illatok, kerek tannin, nagyon jó állapotban lévő, szép bor, egyértelműen az est legjobbja, mint újbor, ez felelt meg az általam leginkább állított követelményeknek: ha piacon van, újborként, az most hozza a legjobb formáját. 7 pont.

Lojzi Kékoportó: Selyemcukros-ibolyás-picit pörkölt illat, fémességgel, kis fűszerességgel. Virgonc savak, tanninok még kis időre várnak. Nagyon meggyes, a mezőny talán legjobb vöröse, de nem a legjobb újbora. 6 pont.

No és a ráadás:

Infusio 2006: Nagyon szép hordó és áradó hecsedli, kedves illat (ekkor még egy frenetikus pinot-nak is gondolám). Az egyik legszebb szín, amit vörösborban láttam, később teás jegyek is jöttek. Ízben folytatódik a csipke, kerek tanninok. Keblemre ölelém. 8 pont.

Sauska 7es 2006: Nagyon mély szín, erdeis-gombás illat, csokival. Grillázsos, nagyon bordói, elegáns hordókezelés. Azt írtam ide, hogy nagyon férfias, karakteres, komplex bor, szép potenciállal, hosszú lecsengéssel. Szintén 8 pont, DE!
Azt a bizonyos X-faktort most értettem meg. Ha választani kellene, akkor egyértelműen az Infusióra szavazok, ahogy tettem is. Viszont. Érdemes lenne egy-egy kartonnal eltenni és ahogy telnek a hónapok, évek, visszakóstolgatni, figyelni a fejlődést. Szinte biztos vagyok benne, hogy a Sóska kerekedne felül, de most egyértelmű aZ Infusió sikere.

süti beállítások módosítása