Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Iszákosság Márton-napkor

Fehér, liba, vörös, flódni, portói

2006.11.14. 17:08 - Albert gazda

Amit az újborozásról gondolok, megírtam tavaly, úgyhogy az elvi alapvetést most annál is kevésbé engedném bő lére. A lényeg, hogy szűk baráti körben magunk is szoktunk libát enni ilyenkor, amely esemény pontosan Márton-nap estéjére esett ezúttal. Nemcsak bozsolékat kóstoltunk és ittunk, hanem egyebeket is. Kevés jót, és sok kevésbé jót, sajnos.

Dúzsi Tamás Siómenti Fürtike 2006

Állítottam már azt is, hogy a fehér újborokat inkább szeretem, mint a vörösöket, és ebbéli véleményem tovább szilárdult hirtelen. Fehér-sárga szín, intenzív illat, ahogy egy reduktív gyorsbortól el is várhatni. Vegetális, gyümölcsös, friss. Látványilag is sok a szénsav, érzetre pláne. Zsenge, üde és kívánatos. Mindössze tíz és feles a szesze, és elegendő. Jó inni, és a sokadik pohárnak sincs súlyosabb következménye. Fröccs helyett ideális, de lehet, hogy fröccsnek főként az. Nálam simán ér 4 pontot.

Pannonhalmi Apátsági Pince Martinus 2006

Az apátok pincészete jön felfele, mint a pinty, mostanában ez is bejött, és ez is. Meg a Martinus is. Zöldessárga, tetszetős. Illata meggyőző, árad, de nem parfümösen – noha részben traminiből van, plusz királyleánykából –, ellenben tisztán és lendületesen. Kizárt, hogy különb is lehetne egy néhány hetes bor. Szájba’ ugyanaz. Zamatos, harapni lehet, szesz, sav rendben, a száraz és gyümölcsös utóíz dettó. Nagyon élvezetes. 5 pont, bizony.

Laposa Szentgyörgyhegyi Rizling 2004

A Balaton-felvidék és a Somló legjobb köves dűlőiben mesterkedő Laposáékkal valahogy nincs szerencsém. Sorjáznak a munkásságukat dicsérő cikkek, de én koppanok rendre. Ezt a rizlinget csaknem egy éve őrizgettem. És tessék: pirkadt szín, durván keserűmandulás, áporodott illat. Holott aligha dugóhibás: műanyaggal zárták le. Ízében is érdektelen. Hiába számítottam palackbukés érettségre, szétlóg az egész, dörgölnek a savak. 2 pont.

St. Andrea Napbor 2005

Lőrincz György fehérboraiban sokak szerint sok a fa. Én azonban jól bírom a tölgyet, általában. A St. Andreák esetében konkrétan azért is, mert az idő múltával többnyire leteperik a barrique agresszivitását az egyéb erények. A jó szerkezet és a kifinomult savak, mondjuk. Ennek a Napbornak ebben a palackjában ez nem jött össze. Likőrös illat és likőrös ízek, gyenge gerinc, semmi más. Kár. 3 pont.

Sebestyén Szekszárdi Kadarka 2005

Sebestyén Csabának legutóbb a 2004-es válogatott kékfrankosa engem hengerelt, de a kadarkáját is szoktam kedvelni. Fűszeres könnyedsége okán. A 2005-ös világos piros. A fűszerek megvannak, bár kevésbé határozottak, mint ildomos lenne. És társul melléjük valami kompótos-savanykás jelleg, amit félrebillenti az egészet. Ízben ez dominál. Kevés a test, sok a sav. 3 pont.

Szeremley Badacsonyi Pinot Noir 2005

Egy bor, amely hol tetszik, hol nem. Volt évjárata és palackja, amelyet akár hat ponttal is megszórtam volna, olyan szépen hozta a fajtajelleget és a könnyed eleganciát. Máskor szimplán savanyú. Mint ez. Színben sötétebb, mint a kadarka, de még mindig vékonyka. Igaz, ez a legkevésbé baj. Az már az, hogy illatában ennek sincs több némi éretlen málnánál meg árnyalatnyi földességnél. Pontosan, mint az előbb: csekély test, rendezetlen savak, savanykás lecsengés. A liba mellé végül is nem volt rossz, csak ez kevés. 3 pont.

Taylors Late Bottled Vintage Port 1999

Életem egyik legérdekesebb pincelátogatását abszolváltam tavaly decemberben Portóban, a Taylorsnál. Egyúttal rögvest meg is értettem, miért rajongják sokan az erősített borokat. Kóstoltam az LBV 2000-es évjáratát, és belehabarodtam. Nem drága mulatság, amúgy, az 1999-esből tizenkét euróért vettem egy palackkal. Ám sajnos messze nem nyűgözött le annyira, mint helyben a párja. Mélygránát szín, még nem barnul. Illatában sok alkohol és rengeteg édesség, frissességet nem nagyon érezni. Valami diót és áfonyát talán. Ízben is felülkerekedik a szesz az egyebeken. Finom ugyan, de az izgalmak hiányoznak belőle. Pedig krémesre, harmonikusra, dinamikusra emlékeztem. Persze elfogyott így is, szemben a fentiekkel. Flódnira kiváltképp jólesett. 6 pont.

Címkék: 2006 2005 vörös fehér négypontos dúzsi 2004 ötpontos kétpontos st. andrea hárompontos sebestyén szeremley pannonhalmi apátsági pince 1999 laposa taylors

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8217769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: does cash blurbs work 2018.06.22. 22:37:57

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSR bloggerina · http://csr-ff.blog.hu/ 2006.11.15. 07:55:23

valahogy nekem az úgy fixálódott, hogy újbor = rosé, ha magyar (dúzsi, naná) és bozsolé, ha nem. ez így (nekem) már tradíció. a dúzsi nuvó nagyon málnaszörpös, szinte zavar, hogy bor mellékíze van. :-) a bozsoléról majd csütörtökön.

Steff 2006.11.15. 09:33:34

Nekem a Napborral jó tapasztalatom van. Főleg 4-5 nappal bontás után igen szépen muzsikált.

Defter 2006.11.15. 10:27:49

A Napbor nekem sajnos nem okoz annyi örömet, mint amennyit első kóstolásra ígért. Azóta minden találkozás újabb csalódást okoz, mintha mindenből egyre kevesebb lenne benne, csak savból nem. Legutóbb megbántam, hogy felbontottam. Ugyanakkor a 2004-es Áldás az első olyan bor, amit néha (gyakran) megkívánok, így állandó veszélyben van a meglévő két palackom. Ráadásul kóstoltam a készülő Merengőt, ami pár hónapig még hordóben lesz, és egyszerűen letepert, kiütött, annyira benne van minden, amit egy bortól várok, vagy kapni szeretnék. Eddig azt mondtam, Lőrincz Gyuri borai megbízható választásnak számítanak, de a Napbor valahogy mégsem tetszik már. Remélem, csak a kivétel. Laposáék rizlingje hasonló kategória nálam. A küvéik mindig megfognak, tetszenek, aztán jön a rizling, ami egyfajta apró csalódás.

py 2006.11.15. 10:41:14

Érdekes módon nekem Laposáékkal úgy általában és konkrétan a Napborral is más a tapasztalatom. Laposáéktól ugyan csak a 2005-ös rizlingeket (Szt.Gy.hegy, Somló) kóstoltam, de elég fiatalon is ígéretesnek tűntek. A 2004-es szürkebarátjukat is kellemesnek találtam a minap, jó ár-érték arányú bor (ha jó áron veszi az ember...). A Napbornak szintén a 2005-ös évjáratával találkoztam először; bár ez nem túl nyomós érv, de nem kifejezetten boros társaságban ittam, és mindenkinek bejött (ami száraz boroknál ritka). A "likőrös illat és likőrös ízek" jellemzésen ezért alaposan meglepődtem; én mindennek éreztem, csak ilyennek nem. Nem lehetett valami gond a palackkal? Persze sok szó esett már arról, mekkora különbség lehet palack és palack, kóstolás és kóstolás között.

Dr. Justizmord 2006.11.15. 11:52:43

Etyeki Kúria Cuvée 1 - 2006 évről évre jobbak, nekem nagyon tetszik, illatos, vidám, épp csak annyi szénsavasság maradt benne amitől egy újbor harmonikus marad.
Figula tihanyi kékfrankos rozé - 2006 az idei is tipikus gyümölcsös partibor, korszerű fiúknak, lányoknak, lényeknek.
Mayer Portugiser 2006 - Nálam elmegy kat., de lehet hogy nagyon friss még, ha pihen jobb lesz.
Dúzsi Marci 2006. - Bár korai ítélkezni de ennél is azt éreztem, hogy korai még ajnározni a vöröseknél a 2006-os évjáratot, valahogy illatban mindkettő sokkal többet ígért mint amit ízben adott. Azért picit jobban csúszott mint a Mayer.
Azért nem adom fel az újborozást, a többit meg meglátjuk "majd az őrszobán"... :-)

Malbex 2006.11.15. 13:02:32

Nem vagyok benne biztos, hogy egy evjaratot az ujborain keresztul lehetne megismerni, ugyhogy egyelore nyugodtan ajnarozzuk csak 2006-ot :)

Sajat tapasztalatok ujbor-ugyben:

Szent-Gaal Badarka: savas, csipos, vekony, semmilyen, mint egy asztali kadarka.

Bock Szent Marton Bora: kendioxid minden mennyisegben, a fingszagu bor maga, gyakorlatilag ertekelhetetlen.

Duzsi Roze ujbor: fajelesztos behizelgo malnaillat, semmi maradekcukor, elenk savak, korrekt darab a maga mufajaban.

HPali 2006.11.15. 18:30:41

Nekem erősen úgy tűnik, hogy nem épp libához passzoló borokat sikerült találni, így aztán nem is tudtak vele a kóstolók mit kezdeni. ;-)

Albert gazda 2006.11.15. 18:38:15

Kedves Malena, én is szeretem újbornak a rozét, most másképp alakult. Kedves Steff, a Napbort valóban nem hagytuk kibontakozni, de hát nem véletlenül hangsúlyoztam a szövegben nagyon is, hogy ez borozás és evés volt, nem elmélyülés, meg azt is, hogy ez egy bizonyos palack volt, és nem az összes. Kedves HPali, micsoda a libához való, ha nem egy kadarka vagy egy Szeremley-pinot?

b 2006.11.15. 18:55:03

A sör:-)))

Mármint a libához....knédlivel meg vöröskáposztával...

Ezen túlmenőleg...én sem vagyok egy nagy újboros...mondjuk a "kötelező" adagot megkóstolom....

Szerintem is jók a Laposa borok fiatalon és éretten egyaránt....bár futottam már bele sajnos rossz tételbe...de az sem a borász hibája....
Ezt a rizlingjüket nem kóstoltam..
A '04 Szürke meg arányos....azt inkább ajánlom:-)
A pinot értékeléssel abszólult egyet értek...hehe vagy jólesően karcsú...vagy lőre...pengeél:-) bMikor milyen az ember kedve:-)

py 2006.11.15. 19:29:28

A Szeremley pinot-nak szinte mindig többet ígér az illata, mint amit aztán ízben hoz. Ez tényleg olyan bor, amit orral érdemes "inni"... Az tényleg nem túl biztató, ha az ötös illatban sem erős.

muskotály küvé 2006.11.16. 14:46:14

Sziasztok, szerintem ez is jó a libához:

Tornai Somlói Hárslevelű 2002

Tavaly írtatok róla, még mindig (ismét?) van a Metroban, csak vigyázni kell, mert a 2004-essel keverten tartják.

HPali 2006.11.16. 15:51:10

Kedves Albert gazda!
Igen, tudom, hogy a libához általában a nem túl testes, fűszeresebb - némileg savasabb - vörösöket szokták ajánlani (szárnyas, de vörös húsú), de most gondolatban végigfuttattam és inkább csak a főtt liba, amelyhez ezek jók lehetnek, egy sültnél erőteljesebb a hús (ill. a fűszerek) íze. Valahogy egy merlot vagy bikavért, egy testes, gyömülcsösebb cuveet (amilyeneket vadhúshoz szoktak ajánlani) jobban el tudok képzelni az ilyen madarakhoz (libához, kacsához).
De ahogy pl. az előttem hozzászóló is utalt rá fehérborral is meg lehet oldani a dolgot - valamilyen erőteljes, ásványos - somlói, tokaji - furmint vagy hárslevelű (amelyek mindenféle disznóhúshoz is jók), esetleg az egészen friss némileg még szénsavas nagyon illatos új borok. Egy Napbor szvsz egyértelműen nem jó hozzá, a Laposa Rizlingje viszont akár bele is férhetne, persze az is benne van a pakliban, hogy tényleg nem volt egy túlságosan jó tétel...

Persze ez azért nehéz kérdés, mert ismerni kellene magát az ételt, a fűszerezését, nem utolsó sorban a mártást (ha van) és rengeteg jó megoldás lehet nem beszélve róla, hogy mindenkinek saját ízlése van, pl. múltkor egy nagyon jó sommellie mondta, hogy halászléhez vagy harcsapaprikáshoz kadarka vagy kékfrankos illik, míg én szinte csak olaszrizlinggel tudom ezeket elképzelni. :-))
(Amúgy abszolút nincs nálam sem a bölcsek köve ebben a témában, csak néhány éve hobbiszinten foglalkozom vele és kísérletezek, néha nagyon eltalálom, néha igen csúnyán mellé megy - még fehér tengeri hal-fehérbor viszonylatban is. :-) Tanulságos történet az is, amikor egyszer egy nagyon jó - bár emberileg kissé érdekes - szakács mesélte, mennyire alávágott egy borász borainak a megbeszélt kaják melléfűszerezésével, mert nem jöttek ki egymással...)

Albert gazda 2006.11.16. 17:05:02

Kedves HPali, minden áldott szavaddal egyetértek, szerintem is a kísérletezés a sav és a bors, szóval, nem azt akartam mondani, hogy csak az említett két bor megy az egyébként sütőben són ropogósra sült libához, hanem azt, hogy ezek azért nem állhattak tőle távol. Ezenfelül az alcímben a sorrend nem véletlen, előbb voltak a fehérek, bevezetés gyanánt, aztán a liba a vörösökkel, aztán a flódni a portóival.

lackó 2006.11.17. 11:18:30

Tegnap esti újborkóstolonk röviden és tömören: megtaláltuk az év fingszagú, grillezett kutyaszarra emlékeztető borát: Bock, 2006, Márton nap. AZért vannak korrekt tételek is (Pannonhalmi StMartinus, Vylyan újbor, Riczu újbor, Wunderlich portugizi...a rozék számomra felejthetőek, sajnos, köztük Dúzsi mesteré is). Fiúk, szóljatok hozzá!

CSR bloggerina · http://csr-ff.blog.hu/ 2006.11.18. 10:15:29

hpali, épp ezért iszom rozét a libához: nekem sem fehér, sem vörös nem igazán passzol hozzá.

csütörtökön megvolt a bozsolé vilázs nuvó, csak hogy a tradicióknak is adjunk. nagyon korrekt kis tétel.

lackó, a dúzsi sztem is idén elment a málnaszörp irányba, pedig a hagymahéj vonal jobb vót...

egy 2006.11.19. 21:31:19

Sziasztok!

Pár gondolat:

1. Nekem kemencében sült libához a legjobban egy gyönyörű száraz pezsgő jön be (ha lehet Champagne) élénk savakkal, és kellő szénsavval. Hihetetlen mennyiségű libát meg lehet enni, ha pezsgőt iszunk hozzá, anélkül, hogy akár az ital, akár a madár kibabrálna velünk. A pezsgő egyébként nálam valamennyi „egyben sült nehézétel” kísérője, így pl. a malacé is. Ajánlom mindenkinek (ha valaki tud szerezni magának Pinot rosé pezsgőt, az a tuti...)
2. Szeremley ügyben én a csendes többséget képviselem, nem mondanám, hogy ellendrukker vagyok, de nem érzem a boraiban azt a csodát, amit egyesek beleéreznek (a Kéknyelű szép, de inkább a termelési specifikuma indokolja az árát, mint a minősége). A pinot-ja nálam fehérben szép, élvezhető, a rosé jó fröccsalap, vörösben viszont ihatatlan.
3. Sajnos a Napbor ügyében osztom a véleményeteket. A 2003-as még kivételesen szép volt, kellemesen fás, gyönyörű savakkal.
4. A napokban egy pécsi étteremben volt szerencsém egy liba-vacsorán végigkóstolni a Villányi primőrt (Polgártól Bockig), hát mindkét szemem sírt. Félek tőle, hogy borászainknak és a vendéglősöknek sikerül ezt a műfajt is a gasztronómiai marketing eszközök közé süllyeszteniük.

Üdv:
egy


MalbecNC 2006.11.22. 01:11:20

Malena, ha a tradícióknak akarsz szolgálni akkor a Beaujolais Nouveau-t igyad! A Beaujolais Village Nouveau már több, igaz jobb is és drágább is.
A Dúzsi meg még nem az a Dúzsi. Ez egy Zweigelt-Medoc akármi, ami pont ilyen újbor őrületre való. A Fürtike viszont igazán jó! Ahogy én szeretem a reduktív borokat: friss, ropogós, kissé vegetális, de mégis gyümölcsös és igen szomjatoltó.

parafa 2006.11.22. 12:31:11

Tegnap este voltam a debreceni Intersparban. Sokféle újbor is volt a polcokon. De engem igazából egy 2003-as primőr bor "fogott" meg. Azt hittem rosszul látok. De nem. A pincészet nevét nem írom le, mert nem ők tehetnek róla. Elég sok alkalommal szoktam ebben a boltban vásárolni. Így van rálátásom arra is, hogyan cserélődnek a borok. Szinte esküdni mernék rá, hogy a 2003-as "primőrt" a mostani újborokkal rakták ki újra, az elmúlt hónapokban nem láttam. Úgy voltak vele, hogy újbor ez is az is. Majd elkopik. 3 palack volt kint belőle. Ha eladják biztos nyenek rajta vagy 500 forintot. Ha az idén megmarad, akkor meg jövőre (vagy esetleg a következő években)újra lehet próbálkozni.

HPali 2006.11.28. 10:45:29

Na, most sikerül magamat meghazudtolni ;-)), közben megnéztem a feljegyzéseimet, annó egy sült kacsámhoz én is pinót ittam (Öreghegyi Pinot Noir - további részletekről, mikori, honnan szereztem nincs info) és azt írtam, jó volt, a karamellessége illett hozzá. Hétvégén pedig ettem sült libát és beleittam egy más által rendelt villányi Cabernet Sauvignonba (Kemendy), az sok volt hozzá gyümölcsösségben. Sem a pezsgő, sem a rozé nem tűnik rossz ötletnek és így a már általam is említett friss, ropogós, gyümölcsös - Márton-napi borok is jók lehetnek. Persze próba-szerencse és sok múlik az elkészítésen...

Metzger 2007.01.10. 21:06:43

A fürtikének a lefolyóban a helye,a roseval egyetemben.Előbbi zöldségleves maradék kissé megbuggyanva,némi co2-vel turbózva,utóbbi üres mint a brifkóm.Ennyit a Dúzsi mesterről.Meg az újborról.Meg Szekszárdról.Miért nem csinál újbort pl. a Tóth István?
süti beállítások módosítása