Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Soproni ászok

Gangl, Töltl és Weninger

2008.11.21. 11:00 - palack

Három bort bontottam egy kiválóan megszervezett október végi kóstoló ürügyén, amikor is egy estére a Budai Vár lett a kékfrankos fővárosa. Tizennégy élvonalbeli soproni pince hozott ízelítőt boraiból a szakma és a sajtó számára. Mindenki kínált kékfrankost - volt aki nem is egyet - nekem pedig sikerült majdnem az összeset megvizsgálnom. Hiába ez az egyik kedvenc fajtám - vagy éppen azért - közel voltam ahhoz, hogy csalódottan térjek haza. A borok hoztak egy jó közepes szintet, volt ahol ennek megfelelő áron, ám több helyen borult arány, és bizony nem a best buy irányába. A nagy felfedezés pedig csak nem akart jönni.

Azt, hogy mégsem lógó orral kellett haza kullognom, három pincének köszönhettem. Weningerék mindig biztos pontot jelentenek, de hát ez nem éppen új információ. Most nem is olyan borukról írok majd, ami szerepelt a kóstolón, hanem egy olyanról, amit kevéssé szoktak emlegetni velük kapcsolatban: egy pinot noirt nézek meg alaposabban. A második megmentő a már nevében is szimpatikus hangzású Töltl Pincészet. Az ő pinot blanc-juk nemcsak a nap kiugróan legjobb fehérbora, hanem számomra politikailag korrekten, színtől függetlenül is az egyik legszebb bor volt. Mivel nem először találkoztam vele, ideje volt már, hogy közelebbi ismeretséget kössünk. A harmadik angyal végül a Gangl Borászat ismeretlen ismerős kékfrankosa lett. Ez a nem éppen fiatal bor, meglepő módon lendületességével, üdeségével és karakterességével tűnt ki a többi közül, egyedül a 2005-ös Spern Steiner tartotta vele a lépést, találják ki kitől.

Töltl Soproni Pinot Blanc 2007

A tavalyi borfesztiválon kóstoltam a 2006-ost a Várban. Eredetileg Weninger Fehérburgindiért indultam arrafelé, ám az nem volt. Találtam helyette Töltl Pinot Blanc-t. Akkor még nem sejtettem, hogy mennyire beletrafáltam. A pincénél 1200 Ft-ért lehet megvásárolni.

Halvány borostyánra emlékeztető színű, csillogó, tükrös. Illata intenzív, de nem tolakodó. Banán, sárgadinnye, golden alma. Mellette, mögötte élesztősség, rétestészta, mogyoróhéj. Friss, de tartalmas.

Szájban intenzív, élénk és nagyon finom savak vezetik. Mögöttük ropogós gyümölcsösség: kemény zöld körte, kiwi, citrusok. Szép magasra ível, hogy onnan tekintélyesre szélesedve térjen vissza. A korty második felében megkomolyodik. Jön egy kesernye, plusz csonthéjasok. Erős, kikezdhetetlen struktúra, hosszú, üdítő lecsengés. Alighanem kevés hasonló jó fehérbort találhatunk Sopron környékén. 6 pont és hatalmas best buy cimke.

Weninger Pinot Noir Sopron 2005

Sopronról és Weningerékről sem a pinot noir az első, ami az ember eszébe vagy poharába jut. Érdekes módon ez a bor inkább a termékpiramis alsó részén helyezkedik el, most például a Fehérburgundi is drágább nála. A Bortársaságnál klubáron 2340 Ft-ért vettem.

Kicsit talán sötétebb, de azért jellemzően pinot-s szín, a gyűrű mellett árulkodó opálos világosodással. Illata közepesen intenzív, domináns hordós jegyekkel. Sötétre pörkölt kávé, kakaó, egy kis földesség és füst, mögöttük cékla és csipkebogyó. Dekantálóban szellőztetve sem gyorsan változik, de tolódnak a hangsúlyok a gyümölcs irányába.

Szájban is közepesen intenzív: élénk, játékos savai végzik a munka dandárját. Tanninja először alig észrevehető, pinot noir esetében ezen nem feltétlenül kell fennakadnunk. Több korty után azért érezzük a szánkban, hogy mégsem fehér bort iszunk. Izgalmas kétrétegű íze van. Egyrészt friss gyümölcsök üdítenek leginkább apró szemű málna és húsos cseresznye formájában. Másrészt van egy krémes, fűszeres vonal, ami izgalmat és eleganciát ad a kortynak. Lecsengése jólesően melegít, rafináltan keserédesen finom. Szép bor, kiváló pannon pinot. Megérdemel 6 pontot és kékbugundik közt egy best buy besorolást.

Gangl Soproni Kékfrankos 2003

Ez a bor lett 2005 szeptemberében Sopron város legjobb kékfrankosa. A pincénél kóstoltam még 2006-ban, szerettem volna vásárolni is belőle, ám a borász hajthatatlan volt. Azt mondta, szeretne későbbre is hagyni, ezért egy ideig csak a kóstolókon bont belőle. Most újra kapható, a pincénél 2000 Ft, de egyes borboltokban, rendelni is lehet.

Szép sötétvörös, meggylé színű, tiszta, nem éppen lomha mozgású bor. Intenzív, friss illatában kiolvadt fagyasztott málna, meggyszörp, néha sóhajtásnyi füst, és sülthús. Gyümölcs és hordó kellemes összhangja.

Szájban közepes test, élénk savak, friss gyümölcsösség, határozottan érezhető és jóképűen markáns tannin jellemzik. Gyakorlatilag kékfrankos origóként is értelmezhető. Innen aztán lehet kalandozni, kísérletezni mindenféle irányba: van ahová érdemes, van ahová nem. De lehet akár itt is maradni, megvan benne minden, amit egy kékfrankostól várhatunk. Finom, csúszik rendesen, ám korántsem azért, mert súlytalan. Igaz, könnyed, gyümölcsös, azonban mégis férfias bor. Ha kicsit fűszeresebb, rafináltabb lenne, akkor 7 pontot kapna tőlem, ám így is vastagon megérdemli a 6 pontot és a best buy plecsnit. Két nappal bontás után is remekül tartotta magát, nem sokan mondanák vakon, hogy ez egy ötéves bor.

A fővárosnak pedig még van bőven tennivalója, ha valóban azzá akar válni.

Címkék: 2005 kóstolás 2003 vörös fehér hatpontos best buy pinot noir kékfrankos sopron weninger pinot blanc 2007 gangl töltl

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr10771146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2008.11.21. 12:22:35

A Töltl Pinot Blanc-t meg akartam kóstolni a borfesztiválon, de mire odaértem, már elment a kóstoló a komoly vörösök felé, úgyhogy nem lett volna értelme. Bánom.

Egy 2006-os kénkfrankost viszont kóstoltam az öregtől, az fantasztikus volt. És csak 1500 forint a pincénél.

szörcsök 2008.11.21. 18:37:06

Én most hétvégén vettem egyet 2ezerért a Borfalu Bortékájában. Találó a leírás.

szörcsök 2008.11.21. 18:40:42

Mármint a Töltl
-t.... Be szép név....

rubigan 2008.11.23. 20:43:09

Hadd gratuláljak a cikkírónak! Alig 3 héttel az esemény után sikerült egy középszerű, de inkább egyenesen fércmunka írással megjelenni. Ha már ott voltál, miért nem írod meg, hogy miket kóstoltál, és mi volt a véleményed. pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen... Miért nem arról írsz, mi tetszett és miért, vagy mi nem és miért. Apropó három bort bontottál..úgy érted ott kóstoltad jutányosan kereken nulla forintért...elnézést ez kissé rosszindulatú volt..bocsánat.
Ez így olybá tűnik, valaki mesélte, valami volt, írjál már valamiről ha időd lesz..
És még te minősítesz egy borvidéket?
Ilyen kvalitásokkal szerényebben osztanám a jelzőket.
/Azért bírálom ilyen hevesen az írást, mert ti alkeszek is ily könnyedén fikáztok olyat, ami mögött komoly munka áll, és magasztaltok az égbe átlátszó bazári mutatványos bűvészeket/
de félre az élcet, érdekelne, Neked mely kékfrankosok az etalonok? amelyek kiválóak?
dobjuk már a 8-10 pontokat!!!

dalton1 2008.11.24. 09:08:59

Nem kizárt hogy tévedek, de az írásból azt vettem ki hogy palack nem az eseményen kóstolta a borokat, hanem mert nem volt megelégedve minden ott kóstolt kékfrankossal, otthon bontott három sopronit.
Erre az is utal hogy a Weningernél konkrétan leírja hogy ő vette...a fényképek is olyan stílusúak mint amilyeneket ő szokott publikálni...

Én általában elolvasok egy cikket mielőtt fele ilyen hevesen reagálok kedves kapanyél...

deprimarius 2008.11.24. 09:22:21

Kedves kapanyél,

erre a kérdésedre: "de félre az élcet, érdekelne, Neked mely kékfrankosok az etalonok? amelyek kiválóak?" itt van a válasz pár héttel ezelőttről a szerzőtől, szerintem az utóbbi idők egyik legizgalmasabb írása:


alkoholista.blog.hu/2008/10/31/hattol_haromig

rubigan 2008.11.24. 21:04:31

Kedves deprimarius!

köszönettel, elolvastam (már akkor is)
most már minden világos. a nagy sárdobáló illuzionista nem volt ott, ezért nem volt ott középszernél fentebb való kékfrankos sem.
amúgy hozzászólásomat az ihlette, hogy el nem tudom képzelni valamely felkapottabb borvidékünkről a sok közül, hogy egy ilyen súlyú rendezvényről mind mennyiségben, mind minőségben, mind aktualitását illetően ennyire pillekönnyű írás születhetett volna. eger esetében, mint most tokajnál, már előre írtak az alkeszek. hol lesz, ki lesz ott uzw.na mindegy, az üzlet az üzlet.

Kedves Dalton1!
pont ez a gondom! ott volt ha volt, kóstolt vagy 20 kékfrankost, meg még kóstolhatott vagy 60 egyéb tételt és semmi? na ne má' meg a weningerén kívül (amit a BT nyilván repibe ad) hol vette vajh a másik kettőt? ne má'

deprimarius 2008.11.25. 10:10:31

Kedves kapanyél,

Azt el tudom képzelni, hogy igazán különleges kékfrankos nem volt. Nem tudom mennyire lett volna bárkinek jobb vagy informatívabbb, ha sok gyengécske vagy csalódást okozó borról (nem tudom hogy valóban olyanok voltak-e, de a szerző összegzése erre enged következtetni) egyesével írja le hogy miért volt felejthető vagy max középszerű.
Mellesleg nekem nagyon úgy tűnik, hogy a művalk. egy autonóm írókat fölvonultató fórum, nem pedig egy pr-gépezet, aki automatikusan ír egy benyalós-semmitmondó cikket minden rendezvényről, ahová meghívják, mint annyi más médium.
Az már az én szubjektív véleményem, hogy az említett TBT kóstoló és maga a társaság munkája sokkal előremutatóbb, és komolyabb léptékű dolog, sokkal komolyabb borokkal, mint sok más borvidék ilyen-olyan kóstolója. Írom ezt amellett, hogy végtelenül SZIMPATIKUS a soproniak összefogása, évek óta tartó marketingmunkája és sok birtok fejlődése, de igazán akkor örülnék, ha két (másfél) birtokon kívül továbbiak is előrukkolnának különleges/komoly borokkal.

Ps: a Töltl pinot blanc-ok évek óta nagyon szépek, érdemes lenne akár egy retrospektívre is...

Ps 2: ha valóban lett volna valami komoly, áttörést jelentő újdonság, új pince, látványos átlagos minőségemelkedés, akkor persze megérteném amit írsz.

rubigan 2008.11.26. 20:57:35

Kedves Deprimárius!

kérdezném, hogy:
-mi a csuda az a TBT?

-ha elárulnád melyik az a másfél birtok?

- miért kellene áttörést jelentő újdonság ahhoz, hogy egy komplett (majdnem) borvidék prezentációjáról egy borral foglalkozó blogban valami picinyke összefoglaló írás megjelenjen? vagy előzetesen figyelemfelkeltés?
minden írás mögött egy látványos átlagos minőségemelkedés - áttörés van?
nyilván arról írnak amiről csak akarnak, ez nem kérdés! csak nem értem, hogy erről miért nem akartak. ez egy lepkefing volt csak?
- ilyen-olyan kóstolója...a gúny diszkrét bája...
-autonóm írókat felvonultató fórum. így van. bár szerintem a szó TELJES, IGAZI értelmében autonóm író csak a mesekönyvben van, az iciri-piciri kisökörrel meg a 7 fürt per hektár hozamkorlátozott 1000éves, hetedhét határra lenyúló gyökerű, déli kitettségű, a borvidék legjobb dűlőjében fekvő tőkékkel meghányt istenadta birtokkal együtt:-)

deprimarius 2008.11.27. 08:36:49

Kedves kapanyél,

TBT: Tokaji Bormívelők Társasága

Egészében Ráspi (kb 5 forradalmi, országos szinten teljesen új minőségi szintet jelentő bort kóstoltam már tőle), félig weinger, az ember személyisége miatt, illetve a 06-os kf szerintem tényleg tükrözi a természetközeli letisztult értékekre való áttérést, így van bizodalmam...

-Még egyszer leírom: ha a szerző generálisan csalódott a minőségben és nem talált egyetlen kiemelendő bort sem, akkor nem értem kinek lett volna jobb részletesebb leírás.

"meg a 7 fürt per hektár hozamkorlátozott 1000éves, hetedhét határra lenyúló gyökerű, déli kitettségű, a borvidék legjobb dűlőjében fekvő tőkékkel meghányt istenadta birtokkal együtt:-)"
ez komolyan vicces volt, tényleg tetszett!

Mindennek ellenére: hajrá Sopron! Ha lenne lehetőségem, sokszor mennék oda (bor)turistáskodni!
süti beállítások módosítása