Három napig róttam a köröket a várban. Szerda este ismerkedtem a tereppel. Csütörtök és péntek délután próbáltam szigorúan tematikusan kóstolni, esténként pedig sodródtam az árral. Három legkedvesebb fajtámat jártam körül, íme a legjobbak akkor, ott és nekem.
Olaszrizlingek
Jásdi István Siralomvágó 2006. Sűrű, komoly annyag, nagyon intenzív, magas, markáns cseres lecsengéssel. Itt azt is meg lehet kóstolni, hogyan bír egymással a furmint és az olaszrizling: a 2006-os Ranoldert kell kérni ehhez.
Sajnos csak csütörtökön lehetett kóstolni az Érmes Borok Háza standjánál a Csutorás Délidőt 2006-ból. Újfában volt, de a finom pörkölésnek és főleg a szép érett gyümölcsnek hála ez abszolút javára vált a bornak. Szép élénk mégis kerek savai remek geincet, finom gyümölcsös grépfrútos ízei, hosszú lecsengése adnak a kortynak. Remek olaszrizling Egerből.
Laposáék 2007-es Badacsonyi Olaszrizlingje virágos, köves illattal mutatkozik be. Szájban némileg édesebb érzetű, nekem már kissé savhiányos, viszont sokakanak épp ezért tetszhet meg. Finom, tiszta szerkezetű bor. Jobban az én ízlésem viszont a 2006-os Somlai Olaszrizlingjük, ami szárazabb, ásványosabb, savasabb és markánsabb darab.
Ízlett Tornaiék Aranyhegy Olaszrizlingje 2006-ból. Elegáns, virágos, illatban és ízben diszkrét fával. Tükörsimára csiszolt, és így nagyon könnyen is csúszik a korty. Jó inni.
Nekem is ízlett a Bortársaságnál kapható Légli Banyászó 2007. Zsírkrétás, mandarinos intenzív illattal köszöntött, szájban kerek, vastag gyümölcsös olaszrizlingként ismerhettem meg. Az egyik legjobb volt.
Furmintok
Nem szabad kihagyni a Patricius 2007-es Furmintját. Nagyon szép, kerek bor, kirobbanó gyümölcsökkel és finom ásványossággal.
Én is megkóstoltam mindhárom Balassa Furmintot - érdemes. Nálam is a Betsek volt a nyerő: robosztus, és remek egyensúlyban van.
A Tokajicumnál is három furmint várt. Korábban már lehetett nálunk olvasni róluk. Nekem a Hordóválogatás tetszett leginkább: határozott ásványosság, markáns savak és sok gyümölcs. Kicsit szögletes, darabos, de ez jól áll neki.
A meglepetés furmint számomra a Gizella Pince Furmint Battonage 2007-es félszáraza. Krémes, ásványos gazdag illattal hódít, szájban pedig kerek, friss, könnyed és finom. Remek egyensúlyban van a 15 gramm cukor és a 6.9-es sav.
A Bortársaságnál kóstolható a Szepsy birtokfurmint 2006-ból. Én most kihagytam, mentségemre szóljon, hogy már többször is kóstoltam, és hamarosan újra alaposabban megvizsgálom. Ha furmintoznak, ne hagyják ki: kiválóan könnyedebb változata a szikárabb dűlőseknek. Persze ez a könnyedség relatív.
Kékfrankosok
Bolyki János 2005-ös Kékfrankosa Nem lát nem hall nem beszél néven fut utalva arra, hogy a szőlőt süketnéma gyermekek szedték. Illata buján fűszeres, meggyes. Szájban sűrű, középen édesbe hajlik, ám nem veszti el lendületét. Egyik kedvenc kékfrankosom.
A 2007-es Merfelsz Kékfrankos No.3 nem meglepő módon három dűlő házasítása. Illata intenzív, borsos, meggymárkás. Teste vékony, ám annál gazdagabb, fűszeresebb az íze. Lecsengése nagyon szép és nagyon hosszú.
Ráspi 2006-os Kékfrankosa nekem kevésbé ízlik, mint a korábbi évjáratok alap kékfrankosai a pincétől. Meg kelett azonban állapítanom, hogy ebben a mezőnyben még így is ott van a helye a legjobbak közt. Rózsás, kakaós, ráspis illat, karcsú, feszes test, gyümölcsös, fűszeres, mégis könnyed íz. A 2005-ös Öreg Tőkéket pedig egyszerűen nem szabad kihagyni. Tömény, de vibráló, és végtelen.
Nagyon érdekes volt a Taschner Kékfrankos Weidengrund 2006. Kicsit pinot-s, földes, gombás, piros gyümölcsös illatokkal lepett meg. Jóízű, könnyed, frissítő, mégsem túl egyszerű bor, remek savszerkezettel. Nagyon jó lehet inni.
Ha kékfrankos, akkor nem szabad kihagyni Weningert. Meg lehet kóstolni mind a 2006-os és a 2007-es alapbort. No, és persze ott van a 2005-ös Spern Steiner. Ásványos, földes, meggysűrítmény illat, komoly savak, szép hordós fűszerek, finom gyümölcsök. Kiváló ötvözése a karcsúbb és a testesebb kékfrankos stílusoknak.
Remek formában van Sebestyén Csaba 2006-os Kékfrankos Válogatása. Meggyes, földes illatok, karcsú test és élénk savak jellemzik. Frissítő, jóízű, gyümölcsös, a végén csepp tanninnal.
Végezetül belövő bornak ajánlom a Töltl Pince illatos üde Pinot Blanc-ját, zárásként pedig a Dereszla csodálatos ötputtonyos aszúját.
Utolsó kommentek