Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magnumot a buliba

La Vieille Ferme Blanc 2006 AOC Cotes du Lubéron

2008.11.22. 19:48 - Műtannin

A Rhone völgyének déli területeit keresztül-kasul bejátszó Perrin család kakasos borait a Bortársaság forgalmazza egy-két éve. Ez a fehér Luberon környékén, valahol Avignon és Manosque között termett, elég meleg, déli vidék, túl melegnek, túl délinek is tűnik (a mi fehérízlésünknek). Meghökkentő módon tipikus dél-rhone-i fajtákból hegesztették: grenache blanc 30%, bourboulenc 30%, ugni blanc 30%, roussanne 10%. Már majdnem azt írtam, hogy obskúrus helyi fajták, mert se chardonnay, se sauv. blanc, se szürkebarát, se rizling, de a grenache blanc és az ugni a legnagyobb területen termelt francia szőlőfajták közé tartozik, sőt az utóbbi trebbiano álnéven világelső, a konyak miatt.

A marketingje hibátlan: minden fontos bororgánum értékelte már, a Wine Spectatortől Robert Parkeren át a New York Times szakrovatáig. Parkertől 87 pontot kapott, de leginkább a NYTimes értékelésével értünk egyet: "Buy it in magnum for parties". Mondhatjuk, hogy kisebb fajta világsztárral van dolgunk uszkve 1800 forintért.

Gyors, friss, reduktív bor, a tizede kapott egy kis fát. Ennek megfelelően nem is költ parafa dugóra a gyakorlatias pincészet, csavarzár: lecsavarjuk, oszt nyitva van.

Finom, lágy, visszafogott, körtés, őszibarackos illat, amibe vegyül egy kis petrolosság is. Aztán később ízben ez a petrol sajnos meghatározóvá válik. Glicerines, nagy test, érettség, teltség érzése minden pillanatban. Persze a nagy struktúra, a test nehézkesnek is tűnik már, ennél mi virgoncabb, izmosabb, vibrálóbb fehérekhez vagyunk szokva. Kicsit még a harmóniát is megbillenti ez a glicerines-petrolos keser, jobban élvezném az egyébként kellemesen aromás gyümölcsöket, a körtét és a barackot benne, de rátelepszik mindenre a petrol. A savak nyilván nem tengenek túl egy ilyen karakterű borban, egy pillanatig kifejezetten élénknek tűnnek, de aztán jön a petrol és lenyomja azt is.

Na jó, kicsit kákániscsomót voltam, mert igazából nem rossz inni. Csak lehetne sokkal jobb is. 4 pont, nem több, és egy próbát megér: érdekes karakter, és nagyon különböző a mi mindennapi fehéreinktől.

Címkék: francia négypontos perrin rhone

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr65782260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sodoma 2008.11.22. 20:36:49

Nemtom, olyan nagyon mesze vannak tőlem ezek a borok...biztosan igazán szűklátókörű és konzervatív vagyok, de szerintem sohasem emelnék le egy ilyen palackot a polcról. Ma elfogyasztottam egy palack esküvét. Nekem ennyi a fehérből bőven elég...nekem kell a tannin, hiába no, húsevő vagyok...

Moments 2008.11.22. 22:08:00

A legnagyobb teruleten termelt fajta nem az Airén?

rezedam 2008.11.22. 22:41:38

De az. Ugyanúgy leginkább brandyként végzi, mint fent említett két társa. Csak ez nem Franciaországban nő.

Vizvári Pál 2008.11.23. 01:50:39

Franciaországban az ugni blanc "vezet" a chardonnay és a sauvignon blanc előtt.

Vizvári Pál 2008.11.23. 01:54:09

Mi az, hogy "Magnumot a buliba"? Ez 1800-ért (1890 egyébként) nem normál palack véletlenül? De igen.

sodoma 2008.11.23. 08:23:19

Sztem a "Magnum" elsősorban a teljesítménynek szólt és nem a méretnek...

egri Fehér 2008.11.23. 10:29:39

Hát igen, ezért vagyunk fehérbor-nagyhatalom. 1890-ért (vagy kevesebbért!) megannyi 5 és 6 pontos magyar fehér kapható. Pl. Bussay Esküvéje most akciós, 1600 körül.

NOMASSWINE 2008.11.23. 10:35:23

Magyar,Fehér és Magnum(Mellesleg kiváló )-> Tojáséj-Tokaji Furmint /Németh Attila-Gyöngyöstarján/

loláb 2008.11.23. 11:12:15

Valahogy én is úgy vagyok vele, hogy ebben az árkategóriában, ameddig meg nem unom a magyar borokat, addig azt iszom, veszem. Nem vagyok külföldibor ellenes, de ennyit (ennyiért) a magyarok is tudnak, sőt. Akkor meg inkább maradjon országon belül a pénz.

Persze mindent ki kell próbálni, (és nem csak azért, hogy megerősítse a prekoncepciónkat ;), de azt gondolom fehérben jók vagyunk. Már csak a megfizethető vörösöknek kellene felnőnie a francia (ár)kategóriatársakhoz.

Vizvári Pál 2008.11.23. 12:54:07

sodoma! figyelmedbe ajánlom ez a mondatkapcsolatot: "Buy it in magnum for parties". Mondhatjuk, hogy kisebb fajta világsztárral van dolgunk uszkve 1800 forintért.

sodoma 2008.11.23. 13:32:44

Értem a kérdésed lényegét...Most is tartom a válaszomat, sztem arra utalt a NYT szakírója, hogy jóívású, szép borról van szó,occsón... ha buliba mész vidd nagyban...kb. MC Super Size.
Amúgy a két általad idézett mondat szerintem nincsen e téren logikai kapcsolatban...

Juhi (törölt) 2008.11.23. 21:30:08

A bor magnum kiszerelésben is kapható (az angol mondat is erre utal), lásd pl. itt: www.1855.com/rhone/vin/10140975/fr/s-perrin-la-vieille-ferme-magnum/

Kusuma 2008.11.24. 08:27:36

Kedves NOMASSWINE, ha már tokaji furmint a Tojáséj, akkor legyen inkább (Németh Attila, Mád).

:-)

HSZ

Octopus 2008.11.24. 10:30:05

Tényleg nem nagy szám az a bor (persze jó azért), de az a "környék" mondhatni abszolút vörösboros. És abban jók is. Sőt.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.11.24. 10:32:26

Valóban, aki rántotthús filinget keres provenceban az csalódni fog.
Azért az érdekes hgoy az emlitett meleg ellenére pár km-el nyugatra CdP-ban egész jó borokat csinálnak (nyilván nem annyira jókat mint itthon), meg 30 km-re délebbre üde rosékat. Ja, biztos a Rhone mag a tenger közelsége számit (de akkor mi van a ventoux-val?). Egyébként én a Lubéronban is ittam jó borokat, pl. a Ch. Blanc nem csak jó volt (a maga árkategóriájában), de rendkivül szimpatikus is a tulaja. Volt csalódás is, pl. a Ch. De L’Isolette egyes borai. De összességében nekem igéretesnek, az átlagot tekintve megbizhatóbbnak tünt mint a magyar felhozatal (nyilván az egyenletes minőségben segit a klima). És egy emberrel sem találkoztam aki akkora királynak érezte volna magát/ a helyi borászatokat mint az itteni hozzászólók egy része.

Egyébként itt télleg mindenki azt hiszi hogy Magyarország fehérbor nagyhatalom (akár ismertséget, akár minőséget tekintve)?

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.11.24. 10:34:03

"összességében igéretesnek" a Lubéroni felhozatalt értettem, nem csak a L'Isolettet

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.11.24. 10:38:15

még annyit, hogy a Lubéron beszarás szép, csendes, nyugodt, közel a tengerhez, borhoz, szóval általam ajánlott uticél ha az ember már unja Ramatuelle-t meg Eze-t.

egyedembegyedem 2008.11.24. 19:24:33

Igyatok a villányi Herold Pincétől Magnum Zweigeltet, talán a Pántlika borházban kapható (Dohány u. 31)meg a Balzac utcában is a Barta Roland boltjában. Hasonló az ára cca. megéri bőven.

egri Fehér 2008.11.25. 10:02:47

dummyname:
Egyrészt a pofám is nagy, másrészt meg tény, hogy a Bortársaság kínálatában (hogy ne menjük át más boltba) min. 5-6 olyan tétel van, ami a pontozás alapján veri az Öreg Farmot.
Persze mindez csak a priori, még nem kóstoltam a tételt. De most már csakazértis... :)
süti beállítások módosítása