Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Dűlő-show 2007

A Tokaji Bormívelők Társaságának bemutatója

2008.11.24. 06:30 - alföldi merlot

A Tokaji Bormívelők Társasága azt a nemes célt tűzte maga elé, hogy a dűlőklasszifikáció közel háromszáz éves hagyományát fölélesztve, egyúttal az alapokig hatolóan modernizálva újjáépíti Tokaj hírnevét. Terroiralapon, és nem édes borral. A kissé provokatív, ám hibátlan logikájú megfogalmazás szerint: „... az édes a száraz bor mellékterméke. Minél alacsonyabb cukortartalommal rendelkezik egy bor, annál tisztábban és érthetőbben tükrözi a termőhely egyéniségét.” Hogy a november 14-én, az Onyx étteremben bemutatott borok mennyire tükrözték a termőhely egyediségét, én sajnos nem tudhatom, de mint borok lenyűgöztek.

Albert gazda a zászlóbontást ünneplő tavalyi kóstoló kapcsán kellő mélységben összefoglalta az egyesület céljait, érdemes visszalapozni. Bennem élnek (éltek?) kételyek a száraz tokajiak nagyságát illetően, ám a szigorú eredet- és minőségvédelmi rendszer, az alapító tagok névsora, és nem utolsó sorban a kóstolt borok alapján a szkepszisem vesztésre áll. Ha olyan borászhőseim, mint Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie, Bott Judit vagy Demeter Zoltán a dűlőalapú borászkodásban látják a jövőt, akkor az ott is lesz.
    
Az idei bemutatóra a TBT tagok a 2007-es év minősített dűlőből származó száraz borait hozták el (plusz néhány kakukktojást). Savhangsúlyos, sprőd, bizonytalan szerkezetű borokkal ezúttal csak elvétve találkoztam, és az általam rettegett kovaköves, puskaporos, fémes vonal is erősen visszaszorulóban van. Volt ellenben rengeteg gyümölcs, selymes textúra, helyenként elegancia és általános tisztaság. Tartottam tőle, hogy 2007 perzselő nyara legyilkolta a savakat, de erről szó sincs. Az alkohol sok bor esetében kétségtelenül elég magas, de én ezt megbocsáthatónak tartom (l. Lőcse-paradigma). Mindent összevetve 2007 szerintem rengeteg barátot fog szerezni a száraz tokaji ügyének. A bemutató alkalmából kiadott brosúra így értékelte az évjáratot: „Bár a száraz borokban az átlagosnál alacsonyabb sav mérhető, a borok mégis hihetetlenül elegánsak, harmonikusak.” Ezt én is aláírom. 

Nem állítom, hogy a társalgást kizárva, folyamatosan minden idegszálammal a borokra összpontosítottam, de első blikkre ezek tűntek a legemlékezetesebbnek:

Patricius Furmint 2007 – Sárazsadányi dűlő
Tanítani lehetne rajta a furmintot. Legalábbis szerintem ezt lehetne az origóba állítani, ezzel volna érdemes minden nagyobb furmint-kóstolót kezdeni és befejezni. Szépen elkészített, nem törleszkedő, de könnyen szerethető bor. Viszont nem különösebben komplex.

Degenfeld Furmint 2007 – Borkút dűlő
Robbanékony, csupa gyümölcs, jelentékeny alkohollal kikerekített bor. Díszítő jegyeiben birsalma, aszalt sárgabarack és egy kis füstösség. A 2004-es Degenfeld Szamorodnihoz hasonlóan ez is eleven, friss és gazdag. Ha az árazásban érvényesülni fog az eddigi üzletpolitika, jövőre újabb jolly jokerünk lesz. 

Nobilis Furmint 2007 – Barakonyi dűlő
Viszonylag telt, krémes, tökéletes savszerkezettel. Finom és kifinomult, rengeteg gyümölccsel, illetve viaszos, zsírkrétás jegyekkel. Jelenleg talán a Nobilis-borok stílusa esik a legközelebb a saját eszményemhez: a kézmíves, csendes-ülős vonalon belül mozognak, de nem riadnak vissza a vonzó, primér gyümölcsösségtől, a magasabb alkoholtól, általában simaság és elegancia jellemzi őket és példásan palackállóak.

Disznókő Furmint 2007 – Disznókő dűlő
Az illat gyönyörű és komplex, ám mentás jegyeivel számomra atipikus. Kóstolva némi csalódás, a savak kevésbé teherbíróak, a korty leül, szétterül, a vége fanyar. Ettől függetlenül sokak kedvence volt. 

Bott Furmint 2007 - Csontos dűlő
Jó szerkezetű, de az illatban és ízben egyaránt mutatkozó szappanosság engem leblokkolt.

Dorogi Furmint 2006 - Előhegy
Évjáratban és stílusban egyaránt kakkuktojás. Míg a Betsek kivételével az összes furmint gyümölcsösségével és eleganciájával lepett meg, ez a megszokottabb, őszinte, kőkemény vonalat viszi. A pörölycsapás erejű, jellegzetesen furmintos savak szinte mindent maguk alá gyűrnek. Nyílegyenes, tiszteletreméltó és emlékezetes bor, de csak harcedzett furmintveteránoknak ajánlom.

Királyudvar Furmint 2007 – Betsek dűlő
Nem forgalmi tétel. Hét-nyolc fős közvéleménykutatásom alapján ez kapta a legkevesebb szavazatot. Aztán összefutottam Csite barátommal, aki folyékonyan beszéli a dűlőszlenget, és szerinte meg ez volt a bálszépe. Én körtés, agyagos, citrusos, kissé közhelyesnek ható díszítő jegyeket találtam benne, izgalommentes, egyszerű szerkezetet, indokolatlanul fickós savakkal.

A fejem és a májam még három hárslevelűt engedélyezett. A furmintok után némileg hiányoztak a vibráló, eleven savak, de ha fordított sorrendben kóstolok, és a simább szerkezetű hárslevelűektől haladok a furmintok felé, akkor lehet, hogy az utóbbiakat éreztem volna harsánynak. Mindenesetre a 2007-es Demeter Szerelmi, Nobilis Barakonyi és Kikelet Lónyai hárslevelű azonnal feliratkozott a kedvenceim közé, és egyre inkább hajlok arra, hogy a száraz tokajiak nemzetközi bevezetésében nagyobb szerepet kellene bízni erre a fajtára. Hárslevelűvel könnyebb lehet a kultúrsokkot legyőzni.   

A délután fénypontja számomra mégis egy kakukktojás volt: a Kikelet 5 puttonyos aszúja 2004-ből. Szinte megmagyarázhatatlan csoda egy olyan évjáratból, amikor sokan nem is palackoztak aszút. Friss, citrusos, trópusi gyümölcsös illat, tökéletes egyensúlyt mutató szerkezet, krémes gazdagság és végtelen lecsengés. Méltó befejezés, és kis fricska a mellékterméktől.

Címkék: disznókő furmint hárslevelű királyudvar degenfeld patricius nobilis 2007 tokaji bormívelők társasága dorogi bott

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr14785297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

espé 2008.11.24. 08:53:00

"A kissé provokatív, ám hibátlan logikájú megfogalmazás szerint: „... az édes a száraz bor mellékterméke."
A félédes pedig a selejtje?

075 2008.11.24. 09:48:42

pár évvel ezelőtt még pont fordítva fogalmaztak, a száraz bor csk melléktermék

hegyaljai 2008.11.24. 11:24:26

Nekem tetszik, amikor valaki ingyen dolgozik a közösségért. Nincsenek viszont kételyeim, hogy ez AL lenne. A "Dűlő-Show" szerintem úgy kezdődik, hogy van egy bordeaux-i szigorúságú dűlő elhatárolás, Józsié benne, Kálmáné nincs benne, az út keleti oldalán termett bor legfeljebb 1/8-át éri az út nyugati oldalának. Ami a csoport honlapján a térképen szerepel, az nem "dűlőlehatárolás", hanem "dűlő egybemosás". A dűlő lehatárolás ugyanis helyrajzi számra történik. Egyébként is, hogy lehet összehasonlítani 3500 tőke/ha és 5000 tőke/ha ültetvényeket. A szándék jó, a módszerek nem zárják ki a személyes érdekeket. Egyébként is nem a dűlőelhatárolással, dűlőminősítéssel kellene kezdeni, hanem, olyan alapkérdésekkel, hogy a "Tokaji eredetvédett bor" kategóriájában csak a szamorodni-aszú lehet? Legyen e Tokajban jégbor? Mi lesz a "főborral"? Kell e "nagy tokaji száraz bor"? Ha ezekben konszenzus van, akkor majd meg tudunk egyezni a "dűlőkben" és a "kertekben" is.

enophil 2008.11.24. 12:58:07

Nagyon érdekes a psot, mindazonáltal hegyaljai véleményét osztom, hogy mindaddig amíg az alapkérdésekben nincs megegyezés és konzekvens, szigorú végrehajtás (ami soksok "nemdűlőszelektáltérdekeltnek" fogja csípni a szemét) addig csak papíron beszélhetünk tokaji dűlőklasszifikációról.

S vajon ehhez a rendszerhez minden minőségi tokajit (legyen az édes v. száraz) termelő pincészet csatlakozni fog, avagy itt is B, C és D variánsok, alternatív körök lesznek.

Ez az amit (sajnos) mi nem tudunk magyarok (a borban sem) valami közös nevezőben megegyezni és ahhoz tartani magunkat. Következetesen.

Vki egyébként tudja hogy a Kikelet borai hol kaphatók? (pl. Budapesten..)

borbaráti üdvözlettel,

enophil

075 2008.11.24. 13:33:33

Én úgy látom hogy ebben a ntársaságban a borok minősége a mérvadó, és hát ha a neveket nézzük kiválló borászok kitünő borai szerepelnek benne.
Ami a dűlőmeghatározást illeti az soha nem lesz egyértelmű, mert már régen is a gazdasági érdekek határozták ezt meg , és nem biztos hogy a minőség
A kezdeményezés nagyon jó, ami a lényeg hogy kiválló borok születnek, ahogy kostoltam egy párat.
Ez a rendszer felénk is jó lenne

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.11.24. 13:46:59

kedves hegyaljai,

Messze nem vagyok a téma szakértője, de amennyire tudom, ennél sokkal összetettebb a társaság dűlőminősítési munkája: alapul a régi történelmi klasszifikációt veszik és ezt referenciaborokkal kell megerősíteni, vagy cáfolni, vagy darabolni. Egyes dűlőket tovább kell darabolni. Ott van a Király dűlő példája: egy laikus számára is napnál világosabb, hogy a dűlő folyamatosan betelepített, alsó része, kb 10-20 fokos dőlésszöggel, teljesen más borminőséget fog adni, mint a néhány éve betelepített szédítően meredek hegyoldal. A helyrajzi számok sokszor radikálisan eltérő (sokszor jobb és gyengébb) területeket vesznek egy kalap alá, így azok alkalmatlanok egy minőségalapú területbesorolás alapjainak.
Mellesleg szerintem, bár hosszú távon óriási jelentősége van az ő munkájuknak és az egyetlen járható út ez a szerves munkán alapuló dűlőbesorolás, azért senki ne mondja ma nekem, hogy most az kereskedelmi realitás lenne, hogy a dűlőbesorolás lenne a fő (pénzügyi) értékmeghatározó tényező, nem pedig a termelő személye. Úgy látom, hogy a csúcs-tokajikat fogyasztók többsége kellő szellemi háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy tudja, pusztán egy dűlőből való eredet még semmire sem elegendő, hanem a termelő elsősorban a magas minőség biztosítéka. Szóval szó sincs róla hogy akinek a dűlőjét leminősítenék, az hirtelen tizedannyit kapna a boráért. Ha sokkal többen sokkal nagyobb területet művelnének kimagasló minőségben, akkor fontosabb tényező lenne ez, de ez sok évtized szívós munkája után alakulhat csak ki, amikorra a kimagasló dűlők java valóban kimagasló munkamódszerekkel dolgozó emberek kezébe kerül.
Egyébként úgy tudom, ha valaki produkál egy "csúcsbort" egy addig lejjebb minősített dűlőből, akkor a többi helyi szervezettag-termelő szavazata alapján följebb is minősíthetik a dűlőt, tehát inkább Burgundia rugalmas rendszeréhez közelít ez, mint az érdekrendszereket bebetonozó Bordeaux-ihoz.
Mellesleg számomra a résztvevő tagok nevei garanciát jelentenek arra, hogy ez nem valami rövidcélú érdekeket tömörítő gittegylet, hanem a tokaji bor mellett elkötelezett emberek csoportja.

A többi rendezendő kérdés, igazad van, tényleg égető, de dűlőbesorolás, vagy sem, eleve nagyon fontos a borvidéken, hogy önszerveződő minőségvédelmi csoport(ok) jöjjenek létre, annyi pocsék bort lehet még mindig tokaji név alatt kapni. És igenis, ennek a hatalmas méretű minőségi ingadozásnak az egyik alapja, hogy roppant sok minőségi szintet képviselnek a dűlők, sok olyan bor dűlőből készült bor viselheti a "tokaji" nevet, ahonnan még a legjobb borászok is kínszenvedés árán max. épphogy iható bort tudnának készíteni. Túl sok szőlő csúszott le Hegyalján is a hegyekről a síkságra. Plusz a hivatalos terhelési limitek nevetségesen magasak, Hegyalján is. El kell dönteni, hogy tényleg a világ prémiumpiacai jelentik-e a célt közösségi szinten is, ha igen, akkor radikális lépésekre van szükség, pl olyanokra amit ez az egyesület is tesz.

vörös és fehér 2008.11.24. 15:52:47

"Vki egyébként tudja hogy a Kikelet borai hol kaphatók? (pl. Budapesten..)"
Én a Borfalu bortékában a Szondi utcában szoktam látni.

egy 2008.11.24. 17:13:08

Nekem az a tapasztalatom, hogy külföldön nagyon megtanulták már a leckét, miszerint olyan hogy magyar „bor brand” nem létezik. Olyan, hogy Tokaji Aszú (de akár a Bikavért, vagy a kékfrankost is mondhattam volna), igazából értelmezhetetlen a számukra (is), hisz ittak már retteneteset is (többnyire) és (elvétve) extraklasszist is. Megtanulták tehát Szepsyék nevét, és kész, pont. Ha fáj, ha nem, de bizonyos piacokon ez a magyar bor-brand és nem az, hogy Tokaji Aszú.
Kedves hegyaljai! Megleptél. Sose gondoltam volna, hogy Tokaj jövőjével kapcsolatban arról kéne konszenzusra jutnunk, hogy legyen Tokaji jégbor (a Balatoni borlapokra pedig biztos felférne egy echte Kerház Eiswein), vagy kell-e Tokajnak „a nagy száraz fehér”. Szerintem azok, akik jelenleg Tokajt a hátukon cipelik, ezt már rég eldöntötték. Egyetértünk, hogy Tokajnak – mint borvidéknek – jelenleg nem az a legnagyobb problémája, hogy a körtefa két oldalán miért más a furmint, de e mozgalomban résztvevő borászok szerencsére már magukban eldöntötték azokat a kérdéseket, melyek még a borvidék előtt állnak (pl.: Demeter Zoltán eldöntötte, hogy visszahozza a Főbort Tokajba és meg is csinálta. Már akkor is készített Főbort, amikor hivatalosan az még Eger privilégiuma volt – ami persze egész más volt, de a Főbor valahogy Egerhez köthető.) Én azt mondom, örüljünk, hogy van ma egy pár tehetséges borászunk, akik eljutottak oda, hogy érdekli őket, hogy mitől más az út két oldala.
Üdv.:
Egy

egri Fehér 2008.11.24. 18:16:04

egy:
1. szerintem durván félreérted hegyaljait a jégborral kapcsolatban
2. Eger és a főbor: mivan?!?

pinot noir: egy dűlőbesorolásnak mindig dűlőlehatároláson kell alapulnia, aminek pedig egzakt módon le kell képeződnie a térképen. Enélkül nem megy. Ha egy hrsz. totál heterogén területeket tartalmaz, akkor fel kell osztani.

úgy általában: személy szerint előremutatónak és jónak tartom a TBT ötleteit és működését, nagy hangsúllyal az előremutatón, annak minden értelmében. Mindazonáltal szerintem a Mádi kör elképzelései jobbak. Ez fontos, nagyon fontos, de az sokkal fontosabb, hogy nagyon-nagyon az alapokról kell kezdeni az együttgondolkodást sokkal-sokkal szélesebb körben, a lehető legtöbb gazdát bevonva. Hegyaljainak igaza van ebben. És abban is, hogy olyan alapkérdéseket kell eldöntenie a közösségnek (igen, el kell dönteni, mert még nem döntötte el a közösség, annak ellenére, hogy sok minden egészen nyilvánvaló), hogy pl. lehessen-e engedélyezni jégbor forgalomba hozatalát Tokaji névvel. Vagy egyáltalán: bármi mást, mint a különlegességeket meg a szárazokat... Szóval jó sok a kérdés, lehet agyalni. Sőt! KELL IS!

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.11.24. 19:04:33

egri Fehér,

Nem értem ezek miért egymásnak ellentmondó dolgok. Ez az egész ország, benne a borászat szabályozása is azt mutatja, hogy komplett ágazatokat nem képes ez az ország/vezetés/társadalom megtisztítani, "fölemelni". Túl sok anyagi érdek fűződik a rissz-rossz igénytelen, néha félhamis dolgok termelésének fönntartásához, így van ez a bornál is. Lehet agyalni mindenkinek a jégboron, oxidált borokaon, satöbbin, de ezek a termelők, ahol egy is írta, tudatilag túljutottak ezen a fázison, nekik nem ezek a dilemmáik, hanem a leglényegesebb kérdés: legyen-e dűlőklasszifikáción alapuló eredetvédelem és ez milyen legyen. Évtizedekig várni arra hogy a piac alsó fele egy kicsit kulturálódjon(aminek nyomát sem látni), fölösleges és hátráltató. Ha nincs/semmitmondó/rossz a hivatalos törvényi szabályozás, akkor az ilyen önszerveződő egyesületeknek nagyon komoly létjogosultságuk van.

benchmade 2008.11.24. 19:16:47

Ameddig az óriásplakáton 699 Ft-ért aszút hirdetnek ez kevés. Aki ért hozzá eddig is tudta, hogy kitől számíthat jó borra, de a laikus beszop mindent ami Tokajival kezdődik.

075 2008.11.24. 19:18:21

Az a baj hogy a mádi szirkle, meg bormívelők is nagyon király dolgokat próbálnak, csak az furcsa egy kicsit hogy külön-külön, pedig a cél az azonos lenne..

egri Fehér 2008.11.24. 20:11:33

pn777:
Egyrészt már kifejeztem azt, hogy szerintem a TBT, de még inkább a Mádi Kör jó úton jár, másrészt pedig a létjogosultságukat egyáltalán nem vitatom. Pont ők azok, akik utat mutathatnak a többieknek (hiszem, hogy utat is mutatnak, még ha ez most nem is látszik annyira).
Ugyanakkor nem szabad, hogy beleessünk abba a hibába, hogy ne lássunk túl e termelők elefántcsonttornyán. Ennélfogva nagyon fontos, hogy legyen kommunikáció az élen járó termelők és a kevésbé élen járók között. Ez nem azt jelenti, hogy "várni" kellene az alsóbb szegmensben termelőkre, hanem pont azt, hogy együtt kell velük gondolkodni, hiszen lehet, hogy nekik eszükbe sem jut olyasmi, amin most a TBT-sek törik a fejüket.
Ezeket a dolgokat pontosan azért kell megtenni, hogy a jogszabályokat feltöltsék tartalommal.
A borászat alapvetően egy konzervatív dolog, ezért is sajátos a magyar borászat jelenlegi helyzete. Amit el lehetett érni pár ember nagyon szívós és kitartó munkájával, azt szerintem mára már elértük. Hogy ez mire elég összességében, azt is látjuk. Most eljött a közösségi lépés ideje, és teljesen természetes, hogy az együttgondolkodás először kicsiben indul el, nagyban nem is lehetne. De látni kell, hogy a TBT meg a MK külön-külön, de akár együtt is kevés ahhoz, hogy "rendbe rakja Tokajt".
Egy "ország/vezetés stb." nem tud felemelni közösségeket, ez nem magyar jelenség, pusztán egy tipikusan magyar (és progresszív...) illúzió. Ha egy közösség fel akar emelkedni, azt bizony senki sem fogja megtenni helyette: csak magára számíthat.
Teljesen igazad van abban, hogy nagy a létjogosultságuk (egyébként a jogi szabályozás minőségétől függetlenül), de egyszerűen nem tehetik meg azt, hogy elefántcsonttoronyba zárkózva ne törődjenek a környezetükkel. Ennél sokkal, de sokkal nagyobb a felelősségük.

zoli 2008.11.24. 21:32:09

Tokajban az édes, mint melléktermék?
Ha csak provokáció vagy egyszerű figyelemfelkeltés is a szlogen célja, akkor is gyenge viccnek tartom, zsíros öngólnak. Vagy az egyik felszólaló/szellemi mentor elborult elméje találhatta ezt ki vagy csak a lóvéról van szó...
A villányi "jobb, mint a bordói, csak olcsóbb" után itt a tokaji párhuzam tetszés szerint Burgundiával, Loire-völgyével vagy tudomisén...
Végezetül teret engedek minden rosszmájúságomnak: mégse savszegények a 2007-es tokaji szárazak? Akkor a többi évjárat majd savas lesz...

Fűrészpor 2008.11.24. 22:32:37

Gondoljátok, hogy a dűlőbesorolás lesz a sikerhez vezető út? Én nem hinném. Lehet egy korrekt 80-85 pontos bort készíteni egy noname gyenge képességű területről megfelelő terméskorlátozással és kifinomult technológiávak, és lehet egy 50 pontos fost csinálni a becsekről gyenge alapanyagból trehány bormunkával. Marketingfogásnak nagyon jó ez. Ettől függetlenül a felsoroltak biztosan jó területek és jó borászok készítik azokat a borokat és ez nekünk fogyasztóknak jó!

egy 2008.11.24. 23:05:12

Kedves Egri Fehér,
az egri főbor valóban fából vaskarikának tűnik, nem is értette senki. Amikor először kóstoltam Demeter Zoltán főborát (valamikor még 2002-ben) nála a kertben, ő mesélte, hogy épp elutasították a kérelmét, melyben kérte, hogy használhassa a Főbor megnevezést. Azt kapta indoklásként, hogy valamennyi borvidéknek megvolt valamikor a maga főbora (… ó és új borok, fők és közönséges asztali borok költenek el hórdókkal…), viszont azt csak Eger védette le (valamikor a XIX században), így Tokajban ilyen borkülönlegesség nincs (pedig az 1598-as mádi törvénykönyvben is feltűnt már a Főbor). Demeter Zoltán készítette el ismét a Főbor meghatározását, melyet ha jól tudom valamikor 2002-ben küldött meg a FVM-nek. Az egészből a lényeg, hogy egy megszállott, szenvedélyes ember munkája és harca kellett hozzá, hogy egy több mint 400 éves hagyományunk ismét életre kelljen…
Üdv.:
egy

075 2008.11.25. 08:24:44

Tokajban már lassan van 74 fajta borkategória, szerintem most a fő fő bor főf fő bora fog elkövetkezni, meg jégbor az elég vicces, meg a márciusi szüret a jaj elfelejtettem ezt a szőlőt.
Nem ezekkel kellene pöcsölni hanem továbbra is nagyon szép borokat készíteni

egri Fehér 2008.11.25. 09:45:06

Fűrészpor:
A dűlőlehatárolás egy fontos dolog, elengedhetetlen feltétele annak, hogy a dűlő nevét ráírhassa a termelő a címkére. És hogy a felvetésedre is reagáljak: a dűlőBESOROLÁS már más kérdés, de ugyanúgy fontos. Szerintem ez még nem aktuális: egyrészt sok-sok tudás elfelejtődött 45-50 és 90 között és a klímaváltozás is a nyakunkon van. Azonban ahhoz, hogy ez valaha is megtörténjen felelős módon már most el kell kezdeni cselekedni, ezért nagyon hasznos, amit a TBT csinál: egy 50 évvel későbbi dűlőklasszifikáció alapjait rakja le. :)

Fűrészpor 2008.11.25. 22:07:54

Egri Fehér:
Ok. Van mondjuk a Lapis, ott van vagy 50 embernek/cégnek kisebb nagyobb területe, be van határolva, be van sorolva, hogy első osztályú stb. Mi garantálja azt, hogy azok mind jó borok lesznek?

egri Fehér 2008.11.26. 09:08:15

Fűrészpor: A kérdés teljesen jogos.
Elméletileg az, hogy olyan technológiák alkalmazását írják elő, amelyek garantálják a jó minőséget. És mindezt szigorú érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzik. Máshogy erre nincs garancia.
Ez elméletileg működhet, gyakorlatilag (akár) (talán) (esetleg) (remélem)...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.11.26. 11:07:23

Én nagyon szeretem a Furmintot, és a száraz borokat is. De ez a felütés:

„... az édes a száraz bor mellékterméke..."

nemcsak provokatív, hanem vaskos ostobaság is egyben.

Elnézést, de nem értek egyet azzal, hogy azon a termőhelyen, ahol olyan borkülönlegességet lehet készíteni, mint a tokaji aszú, miért kellene a hangsúlyt a száraz borokra fektetni? Bocsánat a szóért, értem én, hogy a világban a száraz borok a kelendőbbek, értem én, hogy a terroirfaggatás ma a hívószó, nade nem a terroir sajátossága, hogy Tokajban terem aszú, a világ többi részén meg nem? A terroirnak nem része a kivételes éghajlati adottság, a Tokajt körülölelő két folyó által adott pára, ami lehetővé teszi a botritisz fertőzés ilyen egyedi kimenetelét?

Ha az a taktika, hogy Tokajt a száraz borokkal ismertetjük meg a világgal, hogy aztán elfogadják az onnan érkező aszút, akkor miért is felejtjük el, hogy mi a cél? A száraz bor csak az eszköz, a cél az aszút bevezetni.

"Az aszú a borok királya, a királyok bora." - eddig ez volt az aszú megítélése. Mára ez melléktermék lett? Ahogy postokat olvasgaton, nem csak én érzem úgy, hogy már megint beleszarunk az értékeinkbe.

egri Fehér 2008.11.26. 11:44:52

No igen, ez a mondat szerintem is "érdekes". Ami engem illet, én a francia terroir-definícióval értek egyet (már csak azért is mert az egész koncepció francia...), az pedig egyértelműen tartalmazza a termőhely flóráját és faunáját, ebben pedig benne van a botritisz.
Nem hinném, hogy eljött volna a nagy édes Tokajik Alkonya... ;)

hegyaljai 2008.11.26. 12:53:55

A terroir bor nem más mint tájjelegű bor. Ez a táj lehet 1,5 ha Tarcalomn a Fűztőke dűlő, és a potenciálisan 8000 hektáros, jelenleg 5000 hektáron beültetett Tokaji Borvidék. (Más borvidék adatai behelyesíthetőek.)
A XIX század elején a művelésmód azonos volt, a borászati technológia a mai értelemben nem létezett. (Hűtés, fűtés, derítés, javítás.) Tehát könnyű volt a dűlőket értékelni. Ha száraz bort vetettek össze, akkor az érzékszervi jellemzők a talajadottságok miatt hangsúlyosak voltak. Ha édes borokat vetettek össze, akor a helyszín alkalmas volt az édes bor előállítására, mikroklíma, mikroelemkínálat szempontjából. Most meg az almát a körtével és a birssel akarják összehasonlítani úgy, hogy egyesek szeint van birsalma és birskörte is. :)

075 2008.11.26. 15:24:31

Én azt tapasztaltam hogy borkülönlegeségeknél i9nkább az alkalmazott technológia érezhető, és a termőhely jellege háttérbe szorul.
Kimagasló szárazaknál tökéletesen érezhető az adott termőhely, és szerinetm ez csodálatos.
Ja nem vagyok benne biztos hogy ilyen jellegű termőhely eltéréseket más borvidékeken meg lehet mutatni, vagy van -e egyáltalán.
Aszúból féldecit bírok lenyomni, de gondolom ezzel más is ígyvan, és ezért nem biztos hogy megveszek 1 üveget 1 tizesért, viszont egy jó szárazért gond nélkül adok egy 5 öst

dagadtos 2008.11.26. 16:36:17

Rambo, teljesen egyetértek. Egyébként a legmókásabb az, hogy ezt a "beleszarást" az archaizáló "bormívelők" néven sikerül előadni, ami nyilván azt akarná sugallni, hogy itt aztán tradíciók.
A remek terroir clubos kóstolón a végén rámentem az édesborokra, és a nem is túl felkapott Pendits 2001-es 6 puttonyosa annyival a többi kóstolt tétel fölé nőtt, hogy azt nem is tudom elmondani. (Jurai édesbor, Frick riesling, olasz vin santo.) Sajnos azt már nem sikerült megtudnom, hogy a Királyudvar vagy a Demeter milyen édeseket hozott el, mert ők mókásnak gondolták, ha fél órával a kóstoló vége előtt elmennek. (Amiért a legtöbb esetben egy rossz szót nem szólna az ember, na de pont az édesboros szekciónak illene a végéig maradni talán, mivel a kóstolók jó része azért nem az édesekkel kezd.)

sutto 2008.11.26. 20:09:31

Én csak annyit irnék ide, Mádon a danczka dülő ha jól tudom 1960-as évek óta szölő termő hely, elötte soha senki nem termelt itt szölőt. A nagyon szidott átkosban egy lankás géppel művelhető területet befogtak, és a legjobb muskotályos, aszútermelő hely lett Mádon. Minőség ha már van magas minőségi kultúra, terméskorlátozás, hektáronkénti max. tőke szám akkor lehet majd igazán dűlőbesorolást csinálni, újra nme csak alapban elfogadva a régit.

075 2008.11.26. 20:29:22

Azért nem a legjobb..

sutto 2008.11.26. 21:36:04

Egyik legjobb akkor igy mondom, igazad van nem a legjobb! De mint dülő sehol sem volt 60-as évekig.

alföldi merlot 2008.11.28. 07:25:05

Kedves Rambo és Dagadtos, tiszteletben tartva az értékek veszése feletti aggodalmatokat, javaslom, hogy kissé merüljetek el a Borbarát e témával foglalkozó cikkeiben, esetleg olvassatok bele a TBT létrehozásában fontos szerepet játszó Alkonyi László könyveibe, és mindenekelőtt kóstoljátok meg a tagok borait. Higgyétek el, hogy azok, akik az édes borok mellett a szárazak felemelésén dolgoznak, elég alaposan ismerik Tokajt, és nem kell tőlük félteni az értékeket. Talán nem túl merész feltételezés, hogy valamivel mélyebben átgondolták ezt a kérdéskört, mint mi.

hegyaljai 2008.11.28. 14:19:55

Kedve alföldi merlot!
A dűlők ügye nem show, hanem alázattal megközelítendő szakmai ügy. A tagok borai közül Barta Károly,Budaházy Péter, Varga Sándor,Árpád-hegy Pince Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság borait még nem kóstoltam, a többiek boraival általában elégedett voltam. Érdekes viszont látni, hogy AL - bár rendelkezik birtokkal a borvidéken - nem tagja a társaságnak a honlap szerint. :)

075 2008.11.28. 16:10:43

Kedves Hegyaljai!
Az mit jelent hogy elégedett vagy??
Akkor mi az amitől lázba jössz mert annyira jó?
Alkonyinak ha jól tudom 1 dűlőben van 1 kis szőlője..

hegyaljai 2008.11.28. 16:23:13

Kedves 075!
Ha valaki érdeklődik a tokaji borokkal kapcsolatban, általánosságban, mint én, de nem követi az adott kóstolót tételesen, akkor vissza kell venni az arcából egy hangyányit! :)
Lázba jönni utoljára 1981-ben éreztem magam, amikor a tállyai Hasznos dűlőben először ismertem fel a talajízt. Azóta sajnos mindent ahoz hasonlítok. Szívesen tenném meg ezt AL száraz boraival is.

Fragreg 2008.11.28. 21:29:26

Na, ide is szakértek egyet:

Szép-szép dolog ez a felbuzdulás, hogy csináljunk erősen terméskorlátozott csúcsborokat, sokat, szépet, tradícionálisat, meg nemezetközileg elismertet is. Tényleg helyes dolog, kell is, igény is van rá - egy kevés.

De olyan Magyar-módi...

Ugyan a kabát anyaga még nincs meg, de az aranypaszományt már megvettük...

Kérdem én, mit akarunk mi akár itthon, akár külföldön Tokajjal, ha a 900 - 1500 forintos árkategóriában a "zöm" nem hozza az itteni 5-ös pontszintet?

Megbízható, kellemes, iható, a terület (itt tág értelemben értem: Tokaj-Hegyalja, mint terület)jellemzőjét magában hordozó "közkatonák" nélkül hogyan akarunk altábornagyokat kinevezni?

Olyan boldog lennék, ha a hipermarket/sarki közért/borszaküzlet polcáról leemelt bármelyik furmint, hárslevelű, sárgamuskotály hozná azt a fránya 5 pontot...

egri Fehér 2008.11.29. 09:41:24

bizony sok igazság van abban, amit Fragreg mond...

dagadtos 2008.11.29. 16:46:42

Kedves alföldi merlot, természetesen igazad van, nyilván a cél jó, a
borok is biztosan jók, és sok gondolkodás és munka van a Társaság /
borok mögött. (A talán leginkább méltatott Nobilist nemrég kóstoltam,
tényleg nagyon szép bor, még tombolt benne a fa, de 2007-es, így
ezzel nincs baj.) Mindazonáltal nekem éppen azoktól a
legkiábrándítóbb egy ilyen mondatot olvasni, akik a legjobban ismerik
Tokajt, "Bormívelők" néven pedig disszonáns is. Hadd tartsam meg
abbéli reményem, hogy ez az általános megfogalmazás a szótár
részben nem minden egyes tagborász gondolkodásában jelenik meg
ilyen egyértelmű alá-fölérendeltségi viszonyban.
(És akkor két tényleg csak zárójeles megjegyzés. Nekem kicsit talán
furcsa, hogy egyedüli szempont az egyedi karakter, jóval fontosabb a
minőségnél. Attól, mert valami karakteres, még igazán vérezhet ezer
sebből. A másik, úgy érzem, mintha olyasmit is akarna sugallni a
szöveg, hogy az édesbor az technológiai kérdés, egyszerűen édes
lesz, kicsit mind ugyanolyan, nem nehéz elérni a minőséget annyira
ezen a területen, és azt már elérték sokan. Ezzel kapcsolatban
érdemes felidézni az idevágó részt lent az aszúknál:
alkoholista.blog.hu/2005/11/29/szepsy_es_a_radikalis_racionaliz
mus
Persze én remélem, sikerül a dolog, édesbort igen nehéz lehet eladni,
így ha karakteres dűlőkkel, akkor karakteres
dűlőkkel, végül is a
rieslingek reneszánsza is szárazon köszönt be. Az persze más kérdés,
hogy a gazdasági okokból történő mennyiségi eltolódást nem
feltételnül kellene a minőségi hierarchia átrendeződésének
követnie - talán a trockenbeerenauslese sem a kabinett visszamaradt salakja.

dagadtos 2008.11.29. 16:48:17

Van benne, de pl. a Patricius sok helyen és elfogadható áron kapható, és talán még több is, mint 5 pont.

koccintós 2008.11.29. 17:28:19

Már bocs gyerekek, de olvasta valaki a TBT szabályzatát? Ki, hogyan és miért lehet tag?

Kommentezés előtt talán el kellett volna olvasni...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.11.29. 23:44:14

Kedves Alföldi Merlot!

Ahogy írtam, nekem is a felütéssel van bajom. Az édes bor, mint melléktermék. Nézzétek meg, hogy a "melléktermék" és a száraz bor ára a TBT tagok esetén miként viszonyul egymáshoz. Többszörös a különbség a édes borok javára.

Innentől lehet magyarázkodni mindenfélét, csak tessék nekem egy bármit készítő jómunkásembert mutatni, aki a "mellékterméket" 3-10 szeres áron adja, mint azt, amitől a megváltást várja.

Bennem a marketing bullshit vágta ki a biztosítékot. Mert az általad is idézett "melléktermékes" dumánál nagyobb hülyeséget Tokajjal kapcsolatban kevesen írtak le. Erre még akkor sincs magyarázat, ha éppen jó ügy érdekében, a száraz borok bevezetésének okán történt.

Fragreg 2008.11.30. 00:01:33

Megvilágosodtam! (:))

Tokajnak kell egy Szeremley Huba! De komolyan... valaki, aki csinál végre 4-5 pontos "standard" tokaji furmintot meg hárslevelűt, meg sárgamuskotályt a népnek, 1500/palackért.

Majd, miután a nép - fajta és borvidékspecifikus alapokon - rákapott az italra, lehet variálni az alaptémákat először termelőkkel (no, nézd csak Géza bá', a Demeter mit tud kihozni a jó öreg hárslevelűből!)
A tetején meg lehet terroárkodni (Asztak... hogy a Szepsy mit nem tud a furmnittal az Istenágyán, wazze...)

Mert, most őszintén, tételezzük fel, hogy egyetemről kiszabadult (ott kunmadarasi héttablettáson, meg dragon keserűn edződött) félentellektüel vagyok, aki állást talál mondjuk az IT világában. Netto fizetésem 300.000 fölött. Potenciálisan ideális fogyasztó lennék. De nem leszek az, mert a verkaufcenterből (vagy shoppinghof, mindegy, csak ne magyarul, ugye) kizárólag koronás tokajit veszek - mondjuk franciapalckos (a francia a borban kúúl, tudod...)ófurmintot (kiejteni meg úgy kell: ófurmín... mert a borban a francia kúúl, tudod) és hasonszőrű kollegáimmal verem a nyálam az élvezettől. Árvay, Demeter, Szepsy? Az NB II-es Haladás támadósora?

Asszem, érthető voltam...

ps.: fenti irományba erős irónia szorult. A néven nevezett borászokkal véletlenül sincs semmi bajom, sőt számos más borász van Tokaj-hegyalján, akit igen nagyra tartok, mondhatni a néven nevezés teljességgel véletlenszerű, de legalább alfabetikus ;)

"Borozz, ne háborúzz!"

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.11.30. 11:21:29

Ez a melléktermék-szöveg tényleg szerencsétlen szerintem, hozzátéve hogy lenne egy olyan logikai magyarázata, ami szerintem tényleg érvényes.

Szerintem van egy olyan alapjelenség, hogy a magas maradékcukortartalom ÖNMAGÁBAN plusz elismeréseket, pontokat, árat jelent az emberek nagyon nagy részében. Olyan alapanyagokból készült borokról beszélek, amit ha szárazként készítenek el (értelemszerűen korábban szedve), akkor nem lenne a szárazbor kiemelkedő.
Valójában szerintem az ilyenek édesborként is, lehet hogy nagyon jók és finomak, de nem lehengerlően egyediek és kiemelkedők. Pl szerintem egész más édesbort is ad egy olyan ültetvény, ahol ép szőlőben is nagyon alacsony a terhelés, nem csak a botritisz és a töppedés okoz nagy cukrot és koncentrációt. Ezért pl irrevelánsnak tarom a terhelés megítélésénél hogy hány liter vagy palack készült egy területről édesbor esetén, henem még az ÉP szőlő mennyisége a mérvadó.

Ott nem értek már egyet ezzel az édesbor melléktermék koncepcióval, hogy kiemelkedő terroirral és munkával nagy cukor mellett is "áradhat" a terroir. Korábban pusztán logikai alapon én sem így gondoltam, de közben fölbukkant pár bor ami meggyőzött, hogy nem így van:

Szepsy "Dániel" szamorodni 2003
Szepsy Cuvée 2003
Királyudvar Lapis aszú 2002

Az viszont tény hogy a szárazborok jóval összevethetőbbek és egyértelműbben megmutatják a dűlők közti különbséget, így alkalmasabbak egy klasszifikáció alapjainak.
Arról nem is beszélve, hogy ha valaki a minél nagyobb arányú édesborkészítésre áll rá, akkor nagy a csábítás, hogy nem a legjobb dűlőket keresse, hanem azokat, ahol jobban érzi magát a botritisz (vízhez közelebb lévő, párásabb, rosszabbul szellőző területek - ezek általában vastagabb termőrétegűek is, ami nem a nagy vagy karakteres bor záloga).
Szóval sok aspektus van azért itt.
Számomra annyi a közös konklúzió, hogy ha én a tokaji nemzetközi hírnevét akarnám restaurálni, akkor egyaránt fontosnak tartanám a nagy karakteres dűlős szárazborok elkészítését, és ezzel párhuzamosan a karakteres dűlős édesborok készítését is. Utóbbi mennyisége nyilván sokkal kevesebb lenne... Szepsynek pl ha jól tudom ezek a legújabb tervei: száraz-édes borpárok ugyanazon dűlőből.

075 2008.11.30. 14:40:19

Kedves Pino 777!
Megkérdezném hogy mejik terroar vagy dűlő jelenlétét érzed az említett 2 fantasztikus Szepsy borban?
( nem melessleg szerintem a 03 Szepsy Dániel a valaha készített legszebb édes borkülönlegeség ever..)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.12.01. 08:07:02

kedves 075,

Logikus kérdés. De nem ez számít. CSAK karakteres, erős ásványosságot adó dűlőkből származhatott a szőlő java része. Az említett három bor számomra abban hozott nagyon újat, hogy a nagy tokaji szárazokhoz hasonló erős egyediséget és ásványosságot hoz, tökéletes harmónia és nagy koncentráció mellett. Ha mindenképp tippelnem kell, csodálkoznék, ha Úrágya vagy Szent Tamás egyáltalán nem lett volna bennük, de ha valaki tudja, szívesem veszem a felhomályosítást.

075 2008.12.01. 09:16:26

Ha jól tudom a terroár az adott termőhelyet dűlőt jelenti, és szerény tapasztalatom szerint, a TBT borok egy részében még a kezdők is el tudják különíteni mondjuk a mádi agyagról és tarcali löszről készült szárazborokat.
Ha valaki már sokkal jobban kostol akkor az adott termőhely dűlő saját izét is el tudja különíteni. Van benne valami.
Édes bornál ez már nem ilyen egyszerű.
a Csak karakteres erős ásványosság az nem egyenlő a teroár, vagy teáor megjelenésével a borban, az csak egy jellemző és kitünő ha benne van.
De már kostoltam Tarcalon is ásványos bort, ami löszről származott. Évjárat kérdése..

Fragreg 2008.12.01. 14:33:14

Nos, egy apró kis gondolat a TBT-hez: első körben nekiállhatnának magas színvonalú ismertető anyagokat összeállítani (célszerű mondjuk a honlappal kezdeni, olcsóbb, mint a nyomtatott médiumok).

Példaként itt van pl. a Real Companhia Velha oldala, ami rettenet profi: nemcsak a borokról, készítésükről, a környék történetéről, a fajtékról lehet sok érdekeset olvasni, de udvariasnak kitérnek a bor és csokoládé, a bor és szivar kapcsolatára is, külön figyelve arra, hogy ebédhez más borhoz más szivar illik, mint vacsorához! Na, valami ilyesmi lenne a "standard" színvonal, ha már minőségi művelésről, és fogyasztási kultúráról beszélünk ;)

Cím: www.realcompanhiavelha.pt

Terroir Pista 2008.12.01. 16:02:51

Kedves Fragreg,


Már meg is fogadták tanácsodat:

www.tokajibormivelok.com

075 2008.12.01. 16:54:28

Egyébkéntkedves frageg van egy nyomtatott kiadásuk is , aminél sok minőségibb cuccot még nem nagyon láttam, úgyhogy itt most mellé lőttél de rendesen...

Fragreg 2008.12.01. 20:24:33

075: a nyomtatott anyagot nem ismerem, szívesen beszerezném, ha tudtok rá valami elérhetőséget, megköszönöm.

Terroir Pista: a honlapjukat megnéztem már korábban is, végig is bogarásztam, és az alábbi - hangsúlyozom építő jellegű - észrevételeim lennének:

- Hiányolom a társaság tagjainak borait az alábbi alapadatokkal: rövid jellemzés, évszám, mennyiség, legalább egy beszerezési forrás, fogyasztási javaslat, tárolási javaslat, eltarthatóság. Ajánlott étel (desszert), szivar + mindezekhez kép az üvegről.

- hangsúlyozottan ki kellene emelni, hogy a társaság tagjainak borait milyen külső jel (gondolom, van logo, talán a honlapon is megjelenő címer az, nem egyértelmű) alapján lehet felismerni, meg valami olyan szöveg, hogy "a tagjaink által készített borokhoz jó eséllyel juthat hozzá az alábbi boltokban: (felsorolás)"

- Tokaj és a tokaji borok, fajták történetéről egy kisebb esszé igazán elférne az oldalon, ha már van - magyar honlapoktól szokatlanul használható - angol verzió is

- Továbbá nekem hiányzik a tagok szakmai múltjának, tevékenységének rövid bemutatása, ahol van, ott linkekkel a tagok honlapjaira.

Hirtelen ennyi
süti beállítások módosítása