Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Paul Hobbs lecseréli a furmintot

Sauska és Társa

2008.12.02. 05:47 - alföldi merlot

Paul Hobbs húzónév. Ha a sors arra kényszerítene, hogy villányi borászattal apasszam a milliárdjaimat, akkor én Toszkánából importálnék repülő borászt, de nem nehéz meglátni a rációt abban, hogy Christian Sauska honfitársát, Paul Hobbsot röpteti. Az 55 éves Hobbs egy önológiai Midász király: közel negyven borászatnak ad tanácsot, és saját, 2005-ös St. Helena Beckstoffer kabszavja 97 ponttal holtversenyben a legjobb Cali Cab a friss Wine Spectator szerint. Hobbs ráadásul nem a rágógumiízlés kiszolgálója, filozófiája óvilági ihletésű: dűlőszelektál, nem szűr és természetes élesztővel erjeszt. A decemberi brit Decanter Hobbs portréjából pedig kiderül, hogy Tokajban is szakért; az aranyérintést lízingelő borászat neve: "Arvay".  

Mi már tudjuk, hogy az az "Arvay" csak papíron létezik: a névadó kiröppent/pottyant az aranykalitkából. Sauska Krisztián nézhet új név és borász után. Árvay János pedig az anyósa pincéjéből futhat neki a százpontos bornak. Sauska és Hobbs villányi együttműködéséről jó ideje tudtam, de az számomra is újdonság, hogy a nagy csinnadrattával piacra vezetett Sauska-birtok gyökerei egészen 1998-ig nyúlnak vissza, azaz gyakorlatilag egyidős a tokaji vállalkozással. Kísérletként Gere Attilától béreltek egy hektárt a Kopáron, és eleinte ő gondozta a szőlőt (csak többet kellett metszenie). A sikeres próbaüzem után a villányi borászat terve 2002 környékén konkretizálódott, és 2004-től egyre többet lehetett hallani, hogy lészen sírás és fogaknak csikorgatása, ha egyszer valaki a vezető tokaji birtokok munkakultúráját meghonosítva kezd Villányban borászkodni. Nos, úgy tűnik, hogy az a munkakultúra végülis kaliforniai (és chilei) lesz. Sőt, Tokajba is jut, jutott belőle. A Decanter értesülései szerint Hobbs ugyanis 2004-ben kezdett el tanácsokat adni az Árvay és Társának, és az azóta eltelt idő alatt határozott véleménye alakult ki hőn szeretett borvidékünkről. Ezennel átadom a szót a repülő borásznak: "Tokajnak a száraz borokra kell koncentrálnia. Az édesekkel nem tud életben maradni. Én a furmint és a hárslevelű helyett valami mást keresek. A pinot noir, a chardonnay és a sauvignon blanc nagyszerű lesz Tokajban. A talaj nagyon változatos. De Magyarország óriási kihívást jelent, mivel a technológia és az alapvető borászati ismeretek jelentősen visszaestek a kommunista időszakban. Ritka a jó laboráns."  

Címkék: szemle tokaj villány wine spectator decanter sauska árvay és társa paul hobbs

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr20799111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

075 2008.12.02. 07:34:36

Hát lesz munkája a fasziak az biztos,de már halottam Tokajban több ilyen szakértő csókát elvérezni..

benchmade 2008.12.02. 08:05:10

Éljen a globalizmus. Utána remélem a kadarka következik, amit le kell cserélni:(

075 2008.12.02. 08:05:14

De már legalább tudjuk mér van Árvai sardoné meg szavinyon blan, ja és hát a fumint hárs az egy fos ki kell vágni az összes tőkét

hegyaljai 2008.12.02. 08:28:17

Ez egy szabad ország. Szabad felrúgni a hagyományokat, szabad libadöglesztő ötletekkel előjönni. Viszont nekünk, itt a kolóniákon tilos megkérdezni, hogy Hobbs úr csak az ő általa szaktanácsolt birtok, vagy az egész tokaji közösség számára tudja garantáni a fajtaváltás esetén az ötszörös árnövekedést. Amíg erre választ nem ad, addig nem támogatható újabb fajták bevonása a tokaji eredetvédett borok közé. Amit pedig arról mond, hogy a tokaji édes boroknak nincs jövője, arról az 1990-es évek elejének főleg francia befektetőinek azóta már megbukott stratégiája jut eszembe, akik csak aszút akartak előállítani.

blizma 2008.12.02. 09:52:51

Addig kell elzavarni ezt a Hobbsot Tokajból,míg nem késő...

dalton1 2008.12.02. 10:03:32

Én csak azt nem értem mi baja a száraz furminttal és hárslevelűvel? Nagyobb eladható mennyiséget SB-ból, CH-ból és PN-ból sem tudnánk előállítani. Akkor meg mi értelme lenne lecserélni? A száraz tokajiak jók! Azt hiszem ezt nem csak én állítom. Ráadásul egyediek is.
Én nem mondom hogy ez a Hobbs nem jó borász, de ez egy elabortált ötlet, lévén hogy szerintem neki a hegyaljai hagyományok megváltoztatására semmi ráhatása nincs...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.02. 10:09:15

Mintha lenne Tokajon egy olyan rendelet, hogy mely fajtákat lehet telepíteni. De lehet, hogy tévedek.

szulfit 2008.12.02. 10:14:41

Ez a Hobbs gyerek inkább a hordóit cserélje le, mert mindegyik Sauska bornak ugyanolyan fás íze van.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.12.02. 10:29:58

Itt jön ugye, amikor valaki a hagyományt nem ismerve, pusztán tudományos alapokon próbál akármit. A tokaji aszút felejtsük el, mert nem jó üzlet? Nem azért kell készíteni, mert üzlet, hanem mert jó.

Fragreg 2008.12.02. 10:53:56

Attól tartok, mr. Hobbs túl jól ismeri a magyar hagyományokat, de ha véletlenül nem így lenne, Sauska úr majd fölhomályosítja.

A hírek alapján valahogy így tudom rekonstruálni a történteket:

Sauska (magában füstölög a kúria egyik szobájában, előtte három üveg Árvay Istenhegyi furmint, 2006-ból):
- Franc begeszi ezt az egész pincészetet. Beletolok pár tíz mihályt, itt a fasza épület, vettem egy szekérderék jó területet, leszerződtettem Árvayt, oszt ezt tette ide... Jó bor, nem azzal van baj, de mennyi? Hogyan törjek be ezzel a világpiacokra?

(idegesen tárcsáz a mobilon)

Sauska: - Hallo, János kérlek, megnéztem, kóstoltam a bort, rendben lesz. Akkor mikorra tudod a kért 300.000-es palackszámot ebből produkálni. Tudod, az amik meg az angolok nyűglődnek, hogy a teljes importból is csak három palack jut egy borszaküzletbe...
Árvay: - Kedves Krisztián, nem eszik olyan forrón a kását. A bor nem olyan, mint a TV-paprika, hogy fogod, aztán termelsz belőle pár tonnával. A bornak lelke v...

Sauska (még idegesebben): - Ezt már hallottam! Eredményeket akarok, eredményeket, érted???? 300.000 palack importálható furmintot meg 100.000 palack importálható hárslevelűt, meg 15.000 palack importálható aszút, mit nem lehet ezen felfogni?????

Árvay (kicsit kedvetlenül, mint amikor egy különösen nehéz felfogású gyerekkel próbál dűlőre jutni az ember): - Figyelj, Krisztián! Tokaj kicsi, de nagyon öszsetett. Itt szinte minden dűlőből mást és mást lehet kihozni. Mi kis tételes csúcsborokban vagyunk jók, nem asztali...

(csatt - a telefon a földön gurul tovább. Sauska őrjöng, majd pár perc múlva öszseszedi magát, kiszól a titkárnőnek)

Sauska: - Mancika, kérlek, írd meg a Jánosnak, hogy ki van rúgva.

(felveszi a telefont, keres a névjegyzéskben.. H... Huba, nem most ő nem kell... Hobbs, ez az...)

Sauska: - Hello, how do you do. Van itt egy kis pincészetem, tudod az édesfehérről híres tokaji, ja, az ahol már mondtál pár jó dolgot. Na, figyelj, pont most zavartam el ezt a terroir-betyárt...ja, még mindig 7.000 palackban gondolkodik...aha...szóval gyerem már légyszi, azt rittyentsd helyre itt a dolgokat...persze, jó pénz lesz, csak legyen már végre import..Ok, jövő hétfő pont megfelelő... nem, nem Bukarest, Budapest...kiküldöm eléd az egyik kocsimat, jól van, akkor hétfőn, hello.

töppedt 2008.12.02. 11:34:24

Hupsz!!
Ezek szeerint a világ holtversenyben legjobb bora (cabsav) laboratóriumban készül ?
Innen már csak egy lépés s a palackon termelte és palackozta helyett LABORÁNS : Gipsz Jakab
Amúgy lehetetlen hogy Tokajban mesés chardonnay teremjen ?
Számos levéltári adat szól arról hogy eredetileg a Balaton mentén többnyire kékszőlőt/vörösbort termesztettek ma meg milyen jó fehéret
Ha jól értem Hobbs urat azért még nem bízták meg egész Tokaji Borvidék
Szerkezet-átalakítási és átállítási tervével
Remélem

Fűrészpor 2008.12.02. 12:28:10

Szerintem a szavinyon blan nincs olyan jó. A furmint sokkal összetettebb. Főleg olyan helyeken ami Árvay-éknak van: Birsalmás, Medve stb. Hát ezekből kurva szép dolgokat lehet készíteni, de nembánom ha hubsz átoltja savinak, legalább nem lesz annyi konkurencia a furmintoknak, hehe. Birom ezeket a repülő borászokat, átlátják egy nap alatt a százhektáros birtokokat. Tetszett a fónkól FRagreg!

075 2008.12.02. 12:50:55

Fragreg te egy állat vagy, egyébként majdnem jó a felvázolt story, csak azért a minőség és ár aránnyal is vót egy kis gubanc
de maga a szituációs leképzés zseniális
egyszer ha írok egy könyvet a magyar borászokról az kurva élet hogy a te tanácsaidat ki fogom kérni..

kifli 2008.12.02. 15:29:13

Hobbs írhatna az MA-ra

075 2008.12.02. 16:08:41

Ja azt írná itt minden szar meg mindenki huje, de ő majd rendet tesz csak tegyük fizetőssé az oldalt, mármint fizessünk neki.

kifli 2008.12.02. 16:16:24

én csak az arca miatt gondoltam...

Labancz 2008.12.02. 16:55:15

Jaj, nem így kell azt nézni! Miért is lenne baj, ha a boltban szebetalálkoznánk valami ilyesmivel:

Tokaji Pinot Noir Szerelmi dűlő
2012
Termelte és Palackozta: És Társa Kft.
Tokaj
Laborálta: Jakob Gips
Megszaktanácsolta: Hobbs
Ként, valamint szőlőt is tartalmaz.

Merjünk nagyot álmodni!

VPR 2008.12.02. 17:27:52

Fragreg....yeeessss:-D

t f 1 (törölt) 2008.12.02. 18:12:40

1. Ennek az embernek fogalma sincs Tokajról
2. Az utolsó két mondata alapján a magyar borászatról se

Kell nekünk ez az ember?
Nem

benchmade 2008.12.02. 19:10:31

Te kifli, szerinted is alföldi merlot-ra hasonlít?

Borbúvár 2008.12.02. 20:34:06

Kicsit későn esek be ide.
Szulfit, "sauskailag" egyetértek (újbort újhordóba, ráadásul bazi erős pörkölésűbe, hát...)
Fragreg, te elmehetnél forgatókönyv írónak:-)
075: szerintem gazdagabb a magyar nyelv annál, minthogy így nyilatkozz meg.
Amúgy, szerintem sem Hobbs hozza a megváltást Tokajnak. Tőlem nyugodtan visszamehet a standartizált világába, nem fogk sírógörcsöt kapni.

bloeger (törölt) 2008.12.02. 20:49:13

Ez a hubz gyerek inkább az optikusát cserélje le.
Óriási prodzsekt,ezentúl tolonganak a népek a Rátkai pinóért,a Monoki cabsavért meg egyenesen ölnek.
Ennyi ésszel miniszterelnök is lehetne,AKÁR.

czudarka 2008.12.02. 21:07:46

Uraim!

Egy dologban igaza van: A magyar laborok legtöbbje csapnivaló! Mi magyarok nem tudunk deríteni és emiatt nagyon sok borunkból rengeteg értéket vesztünk el!

Gyagilev:"Nem azért kell készíteni, mert üzlet, hanem mert jó. "
Milyen baromság ez? Lehet jó, de ha tönkre mész a készítésében akkor mit ér ez egész? Hobbi birtokon lehet kísérletezni, de nem 100 ha-on egy vállalkozás életét kockáztatva!

Kedves Tokaj-fanok /engem is rabul ejt a borvidék/azt árulja el valaki, hogy miért keres mindenki "kiutat" az édes bor gyűrűjéből? Tele vannak eladatlan nagy tokajiakkal a pincék.

Nem hiszem, hogy az egész borvidéket át kéne oltani Pinó-ra vagy sardonéj-ra, de a tokaji pinó kísérletek sem vágták szét a borvdéki struktúrát!/legalábbis eddig/
Nem kell mindig az újat a padló alá söpörni, mert akkor még mindig lovon vagy gyalog járnánk!

És még egyszer!:A magyar laborok legtöbbje csapnivaló!

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.12.02. 21:19:52

Megnézném, hogy egy kedvező marketinggel ellátott, legfeljebb 1500 forintos kedves de nem üres furmint vagy hárslevelű száraz formátumban mennyi palackkal tud elfogyni egy év alatt.
Ebbe a kategóriába azonban elég kevés tokaji bor tartozik. Miért? Úgy gondolom, hogy a Patrícius száraz, vagy a Béres Naparany jó példa arra, hogy nagyon szép borokat tud a két fajta együtt vagy külön. A magam részéről ezekből szívesen látnék többet, venném is rendesen.

Hogy sok az eladatlan készlet? A magam részéről nem csodálom. A magyar bor piaca még mindig leginkább itthon van. Ez igaz tokajra is. Egy-két kivételtől eltekintve pedig kicsit gyorsan szeretnék visszakapni a befektetett összeget a DRÁGA befektetők. Lehet, hogy ennyiért mégsem lehet eladni? Nem hiszem, hogy azzal van baj, hogy keveset iszik a magyar.

Aláírom, hogy most a fogyasztó (és a realitás) szólt belőlem.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.02. 21:49:03

Töppedt!
Kíváncsi lennék azokra a levéltári adatokra, melyek azt állítják, hogy a Balatonnál eredetileg vörösbort készítettek. Az én általam ismert források szerint a Balatonnál a Honfoglalástól egészen a filoxéra vészig a kékszőlő alig volt ismert.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.12.02. 23:20:29

Hát igen, csak nem akartam szólni. Amióta meghatározható bármilyen módon is a borvidékek vagy bortermő területek fajtaösszetétele vagy akár a szőlő színe, a Balaton környéke fehérborszőlő termelő vidék. Legyen szó Schams, Bél Mátyás vagy az 1875-ös Keleti-féle statisztika adatairól. Mindezek mellett persze nem kizárt, hogy volt, akár nem is kevés vereset adó szőlő.

A filoxéra-vész írásmódja is érdekes. Azért néztem utána, mert külön írva nem láttam még. A szakirodalomban gyakori az egybeírás és a kötőjeles is. A MHSZ pedig nem tartalmazza, a vonatkozó szabályok alapján ha jelentéstömörítő összetételnek nézzük (mint a tűzvész, sertésvész), akkor egyben írjuk. Bocs:) meg kellett osztanom... :)

075 2008.12.03. 08:02:09

Czudarka!
Mit értesz azon hogy nem tudnak deríteni? Túl vagy alul?

bodorján 2008.12.03. 09:08:05

Fragreg 2008.12.02. 10:53:56
Kurva jó amit írtál, de sztem az importot cseréld exprotra.

czudarka 2008.12.03. 12:00:26

075!

Ha valamit alul derítesz ott komoly problémák jönnek elő, mint fehérjekiválás, mely a legtöbb gondot okozza!
A túlderítés a legnagyobb probléma!!!!!!
Kiheréljük a borainkat és nem tudjuk a derítőszer kombinációk sokféleségét használni!

töppedt 2008.12.03. 13:07:11

Kedves kisrizling balafánt!
Visszavonom a levéltári jelzőt az adatok elől. Nem tudom hol olvastam de ha megtalálom és valóban megalapozott elküldöm nektek
de adatot találtam mást

Régóta vita folyik a római kori szőlőtermesztésről és ennek hatásáról. Nem tudjuk, hogy a rómaiak mediterrán fajtákat telepítettek-e, mert ha igen, akkor mindenképpen más volt az éghajlat, mint ma
Ismertek mediterrán jellegű növények leletei is Pannóniából: füge, kajszi, barack, szilva, körte, amelyek biztosan helyben termettek
Bakator v. piros bákor, v. piros váci, egyike a legkiválóbb magyar szőlőfajtáknak, mely főképen, az Érmellékén van elterjedve innen átszármazott a Dunántúlra (kivált Badacsonyba) Itt jegyzem meg, hogy Probus császár aki, az elődeitől eltérően szőlőt telepített a Pelso környékén és nem bánta, ha ezzel konkurenciát teremt az itáliai bornak a bakator szülőföldjéről Erdélyből származott
Tihanyban - eltérően a Balaton-felvidék többi szőlőhegyétől - kékszőlőt termesztenek, amelyből vörösbor készül. Évtizedekig pont emiatt nem lehetett Tihanyt a fehér boros Balatonfüred-csopaki Borvidékbe besorolni.

t f 1 (törölt) 2008.12.03. 15:25:52

Czudarka
Ilyen irgalmatlan baromságot ritkán lehet olvasni
Grat.

Labancz 2008.12.03. 16:29:14

Nem csodálkoznék, ha ez P. Hbbs dr.Pepper-rel ajánlaná a borait.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.12.03. 16:43:17

Arról, hogy Magyarországon mikor jelent meg a kékszőlő és abból mikor készítettek vörös színű bort, megoszlanak a vélemények, de az is biztos, hogy egyértelműt mondani nem lehet. A leginkább ugye az tartja magát, hogy a 15. században vagy a menekülő rácok hozták a kadarkát és ezzel összefüggésben a technológiát, vagy ez előtt, esetleg után, vagy talán egy időben Mátyás hozatott olaszhonból szőlőfajtákat.

Hogy ez után mi történt? Az se tuti. Biztosnak látszik ugyanakkor, hogy a 16-20 század között is erősen ingadozott a divat, már ami a fehér vagy kékszőlőből készült borok kedveltségét illeti. Egyszer ez, egyszer az. Rust-Sopron-Pozsony szinte teljesen fehérboros vidék volt a 19. században is, majd mostanra keményet erősítettek a veres fajták.

Az igazi "frankó" ebben a témában nem igazán mondható ki, inkább csak kizárni lehet egyes dolgokat.

Én ezt a "bakatortörténetet" sem merném publikálni ebben a formában...:)

075 2008.12.03. 16:49:36

Hat mondjuk nem mondott túl nagy hüjeséget Zudi..szerintem is ez a hejzet

czudarka 2008.12.03. 16:58:53

Kedves Tóth bor!

Számodra mi a baromság abban amit leírtam?

czudarka 2008.12.03. 17:08:26


t f 1 írta:

"2. Az utolsó két mondata alapján a magyar borászatról se"

Hát neked se közöd van hozzá! Az már biztos! Persze, most mindjárt jön, hogy a magyar laborok főleg a környéken tevékenykedő XY az aztán tudja! 150 g/hl bentonit és mér minden ok!
Hát hajrá!

czudarka 2008.12.03. 17:10:29

075!

Te direkt írod helytelenül a szavakat? Mert az ly és j úgy látom nem jön be!

t f 1 (törölt) 2008.12.03. 17:37:03

Most meg vagy sértődve? Nemá :))


Konkretice kijelenteni, hogy a "Mi magyarok nem tudunk deríteni"
baromság
Vagy magadra értetted, csak rosszul fejezted ki magad? Akkor meaklumpa :))

planinás 2008.12.03. 17:49:20

Balafánt, Töppedt!

Én kifejezetten örülök a hozzátok hasonló érthető, rövidítéseket, szlenget, anyázást mellőző hozzászólóknak. Egy érdekes adat Tokajhoz, vöröshöz és az édes borokhoz. Az a bizonyos Mátyás nem csak vörös itáliai fajtákat hozatott be, hanem Szerémségből, a török elől menekített olyan vincelléreket is akik tudtak természetes édesbort készítetni. Egész véletlenül a mai Szerelmi ( akkori Szerémi ) dűlőben kaptak szőlőföldeket. Nagy valószínűség szerint ők hozhatták magukkal a furmintot, amely bizonyítottan azonos egy Mostaska zilavka nevű hercegovinai fajtával és úgyanúgy szeretik a horvátok is csak Moslavac-nak illetve a szlovének Siponnak hívják. Ennyit az amerikai rágógumihoz adalékként.

czudarka 2008.12.03. 20:57:19

Nemá!!! Tóthbor
Kijelentem: Mi magyarok nem tudunk deríteni!!!!!!!!! És ezt ha kell kijelentem bárhol, mert ez így van!

Ha nem tetszik hát nem tetszik! A tény akkor is tény! Szinte gondoltam, hogy neked megy ez a dolog tökéletesen! Remélem mesélsz róla , hogy hogyan deríted le a "nyers" fehéredet, mert garantálom, hogy a bentonitba nincs hiány nálad sem. De tudod nem attól vagy jó, ha tisztában vagy a képességeiddel, hanem attól ha tudod a hibáidat és teszel ellene!

De mindenki laboráljon úgy ahogy tud és akar!

075 2008.12.03. 21:22:56

A magyar laborok fosok!
a borászok 90 % -ának fingja sincs a derítésről, azt tudják hogy bentonit meg monjuk csersav zselatin vagy kazein, de hogy hogy kell használni őket az már ...

lackó 2008.12.04. 07:47:13

075:

annyi fikázás után (nekem ugyan sosem volt vesszőparipám ez), de azért most már örülnék, ha elmondanád, hogy ki is vagy te, a nagy heJtelenül írt gondolatok után tán csak tisztességes lenne ez...

lackó 2008.12.04. 09:03:05

Jónéhány fröccs után nekem is az, sőt, kifejezetten értek minden nyelvet, nomeg beszélem is azokat!

czudarka 2008.12.04. 15:16:17

Kedves Tótbor!

Tudod én is néha a seggemet törölném ki szívem szerint a szőlész-borász szakmérnöki diplomámmal amikor az önteltség nem tud az alázattal egyesülni!
Én sok bort laboráltatok/főleg derítési próba/ Veronában az egyetemi laborban és még soha soha nem kaptam olyan magas /még a negyedét sem/ derítőanyag szükségleteket, mint a párhuzamosan itthon laborált dolgokat!

Hát ha valaki ócska kis buzi akkor ezen el kéne gondolkodnod, hogy ki az, mert én se nem ócskáztalak se nem buziztalak, de akkor is kijelentem a magyar laborok a béka valaga alatt vannak! Te meg futkoss csak a nagyüzemi laborjaidba, ahol megkapod a magadét, de a borod is!

t f 1 (törölt) 2008.12.04. 15:31:48

Nézd, én elhiszem hogy azok a laborok, amelyekben itthon jártál, nem végeztek kifogástalan munkát, de nevetséges önteltségről és alázatról beszélned, ha a néhány hazai rossz tapasztalatodból kiindulva lekezelő megjegyzést teszel számodra ismeretlenekre is, majd játszod a sértődöttet, ha valaki visszadobja a labdát.
Tudod: amilyen az aggyonisten, olyan a fogaggyisten
Magadat minősíted.

czudarka 2008.12.04. 15:47:53

Tótbor

Nagyon sajnálom, hogy olyan suta a nyelved, hogy nem érzi a túlderítést, de nem baj! Küldj már egy-két jó laborcímet, mert én eddig a kb 20 próbálkozásból nagyjából mind lyukra futottam!

ADJONISTEN!

alföldi merlot 2008.12.04. 17:49:15

Kedves kommentelő barátaink, utálok közbeszólni, de azt sem szeretem, ha anyáznak a posztjaink tövében. Ezért átmenetileg mint játékvezető fogok funkcionálni, azaz a témával nem, vagy csak érintőlegesen foglalkozó hozzászólásokat, amelyekben egymást sértegetitek, törölni fogom (sárgalapos büntetés).

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.12.05. 18:21:44

Annyi hozzáfűznivalóm lenne pár év tapasztalata után, hogy valami tényleg nagyon bűzlik a honi laborok körül, én eddig hármat próbáltam plusz ugye mindig ott volt az OBI és nagyon ritka, hogy a kb 5 közül legalább 2 paraméterben ne lenne elég jelentős (20-50%) eltérés a mért értékek között, pár nap eltéréssel, palackozott tétel esetén. Illó, extrakt, kén, ezekben volt már difi.
És czudarkával is egyetértek, gyanús, hogy a bentonitigényt hasból, "biztos ami biztos" alapon találják ki, egy barátom volt hogy az előírt 80 helyett végül semmit sem tett a vörösborba, a mai napig semmi baja, melegpróbán sem, az OBI-n is simán átment. Nyilván ez egy pszichológiai eredetű túlbiztosítási önvédő reflex, de ha nem indokolt, tényleg kivesz a borból fölöslegesen.
Ja és az egyik a három közül egy egyetemi labor.

Tanulság: ezt is magadnak kell csinálnod, ha biztosra akarsz menni...csakhát kicsiben minden oldatot frissen beszerezni, kalibrálni...reménytelen ez is.

czudarka 2008.12.05. 20:21:48

Pinot 777

No comment!

Köszi!

oddbinsa 2008.12.09. 16:48:46

Visszaterve a furmitmentesitesre. Van egy tortenetem erre. Az Orszaghazat neha "berbeadjak" nagy uzleti vacsorakhoz mert annyira impozans a kupolaterem es a ket lobby. Egy ilyen alkalommal tortent - a kuplacsarnok oszlopokkal ovezett es a tetejukon allnak a kiralyaink - hogy az esemeny dizajnere korulnezett a kupolateremben es rendelkezett s mondta akkor erre es erre az oszlopra itt es itt nem lesz szukseg. Paradi ur az akkori vendeglatasert felelos four majd hanyattesett az idiota felvetesen. Tehat a furmintra tokajban epp annyira szukseg van minden mas vilagfajta NELKUL mint a az orszaghaz kupolacsarnokanak oszlopaira. Punk tum.
Ja es a vilag unja nem csak a Chardonnayt a Sauv Blanc-t de a Viogniert, es az Albarinjot is ugyhogy hajra furmint hajra Harslevelu.

genius44 2008.12.09. 23:02:56

az bisztos de az uj vezetőségnek nehéz dolguk lessz

genius44 2008.12.09. 23:06:37

Kedves 075 tokajhegyalja 90% a hárs és furmint mind kivágjuk akor nem lessz bor Tokajba

genius44 2008.12.09. 23:08:50

Szerintem Árvay János jol csinálta csak meg volt fogva a keze nem ő dőntőtt

Fragreg 2008.12.10. 09:37:04

Tiszteletem!

Lehetne olyan kérésem az alkeszok felé, hogy figyeljünk erre a Hobbs gyerekre? Ha tényleg nekiáll itt pinot noirt, chardonnayt, meg sauvignon blacot telepíteni, bojkottálom a pincészetet, és erre szólítanék fel minden joérzésű borfogyasztót is...

lackó 2008.12.10. 09:46:49

Hát, Fragreg, nem tudom, minek a bojkott...részemről kedvenc fajtám a pinot és kíváncsi vagyok, hogy mit mutatna Tokajban, valószínű, szép lenne, a klíma tetszene neki.

A Blanc pedig már tudjuk, hogy jól érzi magát, by Árvay.

Magyarkodásból nem hiszem, hogy bjkottálni kell!

075 2008.12.10. 14:18:44

Annak kicsi esélye van hogy ez bekövetkezzen, mert ha jól tudom sárdonénál, meg szavinyonnál is kedvező ha egézséges az alapanyag.
Na mivel a tokaji klm.klíma roppantul rothaszt, ezért nagyon kevés jó terület van erre, azon meg kiválló furmint is készíthető.
pino meg kevés van talán a 7szőlőnek van egy normálisabb darabka..

Fragreg 2008.12.10. 14:37:16

lackó:

arra gondoltam, amiről 075 is beszélt, bár a szőlészeti részéhez nem értek. Egyszóval: ha adott egy terület, ahol kiváló X fajta bort lehet előállítani (ittam Árvay-féle zempléni ch-t, de az Istenhegyi furmintja szvsz. jobb), aminek vannak hagyományai, kialakult (vagy abban lévő) technológiája, meg merem kockáztatni, hogy van rá fogyasztói igény is, akkor nem értem, miért kellene lecserélni egy - egyébként általam is kedvelt- de a világ többezer más pontján is jól termeszthető fajtával?

Ez nem magyarkodás, hanem a józan ész és értelem halála. Helyesebben a józan ész és értelem feláldozása 2-5 évig tartó épp aktuális bor-trendek kiszolgálása érdekében...

Ennyi erővel Frittmann szőlőit is ki kéne vágni, és termeszteni rajta harmadosztályú búzát, mert sokkal többen vesznek TESCO-kenyeret, mint Frittman-bort, nem?

napoletano 2008.12.17. 16:42:58

Nem kell orjongeni, kesztarsak, mutassa meg hobbs a bort, amit csinalt, azutan majd latjuk. De azert van engedelyezett fajtak listaja, errol majd illetekesek felvilagositjak...
De amugy aki Tokajban aszu (ill edesborok) helyett teljesen a chardonnay-ra akar koncentralni, arrol nekem megvan a velemenyem... es nem tul hizelgo az a velemeny.
süti beállítások módosítása