Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Római

Heimann Családi Birtok Barbár 2006

2008.12.10. 06:17 - Albert gazda

Mostanában mindenki a Heimann-borokat dicséri. Aki a könnyű vereseket preferálja, az is, aki a fajsúlyosabbakat, az is, ráadásul a fehérbarátok is elégedettek a 2007-es Vionával. Nincs más hátra, beállok a sorba.

Másfél hónappal ezelőtt helyszíni szemléztem a Heimann-birtokon, megnéztük a szép szőlőket – volt, ami még kint volt akkor –, belekóstoltunk a tartályok frissen kierjedt vagy épp mocorgó tartalmába, megnéztük hordóból a 2007-eseket. Minden tetszett. Az érlelődő 2007-esek pláne. Hordók közt az ember nem jegyzetel, úgyhogy emlékeimre vagyok kénytelen hagyatkozni: biztosan lenyűgözött a sagrantino és a cabernet franc, és bejött a tannat is rendesen. Meg még csomó minden. Hogy melyik milyen borba kerül palackozott korában, majd az idő, illetve Zoltán és Ágnes eldönti. Maradjunk annyiban, hogy Szekszárdon, de legalábbis Heimannéknál igen színvonalasnak bizonyult 2007.

Amit már teljesen készen bizonyít például a Baranya-völgyi Kékfrankos 2007. Egyebek mellett ebből is volt alkalmam elhozni egy palackkal, azért mondom, amit mondok. Fűszeres, nem sűrű, inkább egyenes és arányos bor ez, a magas alkohol sem lóg ki belőle, legfeljebb fejben okoz gondokat a vége felé. Vastag 6 pont a minimum, amit megérdemel.

Heimannék persze – érthető módon – a 2006-os Barbárra esküsznek mostanában. Úgymond ez a pince első csúcsházasítása, nagybora, vagy mije – bár a magam részéről simán a presztízsküvék közé sorolnám visszatekintőleg a Stílusgyakorlat egyik-másik évjáratát is.

Röviden írtam már a Barbárról, a Bortársaság-féle 2006-os sorban kóstoltam, ahol is a középmezőny egyik megbecsült tagjává minősítettem. Azért nem tettem magasabbra, mert valami fanyarságot véltem felfedezni az utóízében. Heimannék kommentjének köszönhetően derült ki aztán a bor pontos összetétele. Miszerint tehát 38% merlot-ból, 27% cabernet franc-ból, 22% tannat-ból és 13% kékfrankosból rakták össze.

Mélyvörös szín, messze a tintafeketétől, tiszta, vonzó. Elsőre rendkívül gyümölcsös illatok, bogyósok meg miegymás, éretten, de frissen, semmi aszaltosság, semmi lekvárosság. Mindeközben mélység és rétegzettség is van benne bőven, ügyesen kombinálja a játékosságot a tekintéllyel, finesszel. A korty telt, bőviben van a zamatoknak, tisztességesek a savai, moderáltak a tanninok. Arányos, feszes, jólesik. Inkább hosszú, mint széles, búcsújában lehetne több gyümölcs, de nem billen meg, nem csíp, nem szárít. Annak a fanyarságnak nyoma sincs. Hiába nagy, van benne lendület és élet. Játszik, vibrál. Elegáns, kifinomult. Csak a neve Barbár. Érződik rajta, hogy jó minőségű hordóban érlelték, de ha van nagy magyar vörös, amelyre a fa nem nyomott bélyeget, ez az.

A palack kétharmadáig-háromnegyedéig kétségkívül hozza a 8 pontos szintet. A legvégére sajna picit egyszerűbb lesz, a számtalan dimenzióból egyet-kettőt elveszít. Lehet, hogy csak hullámvölgy ez a bontás után jó néhány órával. Lehet, később visszajött volna. Ám ezt nem tudhatom: nem hagyta, hogy hagyjak belőle másnapra.

Címkék: 2006 kóstolás vörös szekszárd hatpontos kékfrankos nyolcpontos heimann 2007 barbár

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr16814110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2008.12.10. 07:54:20

A Barbárt a 2006-os évjárat több nagynak ígérkező borával kóstoltuk legutóbb és nekem egyértelműen ez volt az egyik legszebb tétel. A 8 pontos nagysággal abszolút egyetértek, a pince izgalmas borait pedig egyre jobban kedvelem.
Heimannék kísérletező kedvét nagyra értékelem, eddig nem tudtam hazánkban tannat vagy sagrantino telepítésről, de a tannat például nagyon szépen muzsikál a Barbárban. Respect!

Octopus 2008.12.10. 09:14:45

Engem nem nyűgözött le a ennyire a Barbár, de nem is frissen nyitva kóstoltam, lehet ez volt a gond (dekanterben kapott vagy 2 órát). Ez mondjuk nem jó jel, ha ilyen gyorsan romlik...

Cervaes 2008.12.10. 09:16:23

Az ember reggel belenéz a levelei közé, rákattint a blogokra, és szembejön egy nagyon jóleső írás. Soha rosszabb napkezdést. Többek közt ezért is érdemes dolgozni...
Köszönöm.

Shyr Kahn 2008.12.10. 15:27:24

Nemsokára iszok tiszta Sagrantinoból készült bort az "őshazájából" Montefalco-ból. Kíváncsi vagyok ezek után mit fog mutatni a magyar változat. Gondolom 100%-os Sagrantino bort nem készít Heimann. (ha nem látszana, akkor ez kérdés volt :))

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.12.10. 15:53:46

:-) Én is köszönöm a pozitív hírt.
Shyr Kahn, akármilyen abszurd, mi is épp most nyáron voltunk Montefalcoban!
Először az Arnaldo Caprai nevű egész chateau-jellegű, vérprofi nagybirtokot néztük meg, utána pedig a Paolo Beánál láttak minket vendégül. Itt, miközben a borász vezetett minket a pincében, megjelent a névadó apa is, 4 friss tyúktojással a kezében – őket a családiasságukért szerettük.

A viccet félretéve jó alkalom volt látni a sagrantinot két teljesen eltérő stílusban; míg Caprai-nál egy újvilági stílusú bort kóstoltunk, Bea csak nagyhordókkal, tradicionális technológiával dolgozik.
Jó kóstolást Umbriában!

Mi magunk nem készítünk fajtatiszta Sagrantinót, inkább cuvée-kbe szánjuk. Nagyon úgy néz ki, hogy a 2007-es Stílus sagrantino-syrah házasítás lesz...

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.12.10. 15:55:31

kedves octopus! én éppen az ellenkezőjét tapasztaltam. egy kóstoló után maradt egy-két deci a Barbár súlyos palackjában. visszadugóztam és eltettem egy hűvös helyre. üres palackok között álldogált egy hétig, kicsit meg is feledkeztem róla, mígnem a szelektív hulladékgyűjtés során rábukkantam és örömmel tapasztaltam, hogy még van bor a palackban. nosza ki is próbáltam és remek tapasztalat volt: még élt, még teljes volt, erőtől duzzadó és cseppet sem szétesett. ezzel nem azt mondom, hogy egy hét után a legjobb (mert azért nem az), de szerintem a barbár rendkívül tartalmas, dúsan gyümölcsös, harmonikus, ugyanakkor rendkívül fiatal még, amihez türelem kell. bontás után most 2-3 óra kell neki, de még több türelem kell ahhoz, hogy ne bontsuk ki most azonnal, mert ha már most 8 pont (nálunk végül is 91 pontos lett), milyen lesz 2-3 vagy éppen 5 év múlva?

Shyr Kahn 2008.12.10. 16:55:21

:) Köszönöm a hírt erdőjáró! Visszaolvasva a hsz-em félreérthetően, vagy inkább egyszerűen csak rosszul fogalmaztam, ui. Montefalco-ban sajnos biztosan nem fogok mostanság járni. Montefalcoi borokat rendeltem a superiore.de szolgáltatását igénybe véve. Egy a két palackból éppen Arnaldo Caprai-tól van (Montefalco Sagrantino DOCG 2004). A legmagasabb minőségi kategóriájú secco változat kimarad még egy darabig az életemből, pedig pl. Gary éppen Paolo Bea 2003-as secco-ját ajándékozta meg 97 ponttal:

tv.winelibrary.com/2008/01/25/sagrantino-di-montefalco-and-heart-to-heart-episode-394/

A 2007-es Sagrantino-Syrah alapú Stílgyak érdekesen és izgalmasan hangzik (nem fogom kihagyni). Kíváncsi vagyok rá és örülök, hogy van kísérletezési kedv új szőlőfajtákat és házasításokat illetően is.

Cervaes 2008.12.11. 08:39:32

Kedves Shyr Kahn, kedves Erdőjáró (kisfiam)!
Jó/rossz hírem van. Éppen tegnap kóstoltuk össze a 2007-es Stílusgyakorlatnak szánt tételeket, és jelen állapot szerint a Syrah-Sagrantino házasítás nem jött be. Részben nagyon hasonló volt a stílusuk, részben nem emeltek egymáson, inkább tompították egymást. Jó szívvel én a tiszta Sagrantinót tölteném le, de addig még sok víz lefolyik a Dunán, és még párszor összekóstoljuk. (Nekem ez alatt a pár év alatt a Sagrantino nagyon bejött. Ági szerint is a pince legszebb bora.)
Montefalcoban pedig Bea a No.1.!
Békés ünnepeket!

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.12.11. 12:41:35

Így mennek nálunk a dolgok :-)

Shyr Kahn 2008.12.11. 15:18:58

Sebaj. Majd kiderül mi legyen. Gondolom a Tannat-Sagrantino páros együtt kizárva.
Kellemes Ünnepeket viszont! :)
süti beállítások módosítása